Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Det er nesten ikke grenser for hva du kan oppleve på en reise i Vest- og Nord-Afrika. Disse attraktive områdene i Afrika kan by på blant annet spennende kulturopplevelser, storslagne historiske minnesmerker, eksotisk dyreliv, pulserende storbyer og paradisiske strender.  

Mange av landene i Vest-Afrika relativt kompakte, noe som gjør det mulig å kombinere flere land på en reise. Det gjør imidlertid ikke disse landene mindre mangfoldige – dette området inkludere både engelsk- og franskspråklige nasjoner, i tillegg til hundrevis av lokale stammespråk. Utenfor de store byene møtes du av naturskjønne landskap med blant annet tropiske regnskoger, kobberrød jord, idylliske strender og velduftende kaffe- og kakaoplantasjer. 

Dersom du vil oppleve vest-afrikansk kultur på nært hold, kan du bli med på en maskefestival i Elfenbenskysten der du får anledning til å overvære tradisjonelle innvielsesseremonier og rituelle feiringer. I dette mangfoldige landet kan du også utforske spennende nasjonalparker som står på Unescos verdensarvliste.

I Senegal kan du oppleve storslått safari, kritthvite sandstrender, rik historie og en interessant kultur. I dette spennende landet kan du også bli med på en omvisning i slavehuset på øya Gorée utenfor Dakar. Rundt en halv millioner slaver ble utskipet fra øya, som står på Unescos verdensarvliste. 

I Gambia kan du reise oppover Gambiaelven og komme tett på lokalbefolkningen. Elven slynger seg vakkert gjennom landet, og her kan du utforske den omkringliggende regnskogen med sitt rike dyre- og fugleliv. Det er i tillegg mange andre av Vest-Afrikas 17 land som venter på å bli utforsket – blant annet kan du oppleve den pulserende storbyen Lagos i Nigeria, som kniver med Kairo i Egypt om å være Afrikas største by. 

I Nord-Afrika venter eksotiske markeder, eventyrlig arkitektur, spektakulært ørkenlandskap, vakre strender og maleriske havnebyer. Dette området av Afrika teller syv land og her kan du blant annet utforske spennende havnebyer langs Middelhavskysten, eldgamle byer i fjellene og den enorme Sahara-ørkenen. Området har også en utrolig rik kulturhistorie med innflytelse fra blant annet greske-, romerske- og osmanske imperier som hersket i området, samt en høyest levende berberkultur i blant annet Marokko.

Egypt har en av de eldste og mest sofistikerte sivilisasjonene opp gjennom historien, og har et enormt utvalg av severdigheter for den opplevelsestørste. Her kan du oppleve pyramidene i Giza, Kongens Dal ved Nilens vestbredd og en rekke museer og gallerier i hovedstaden Kairo som viser landets rike kulturhistorie. I Rødehavet kan du du oppleve dykking i verdensklasse, mens du kan ri på kameler i ørkenen.

I Marokko kan du blant annet utforske eksotiske markeder, storslåtte palasser, vakre strender og maleriske havnebyer. I Atlasfjellene kan utforske berberlandsbyer med spennende historie. I tillegg venter Marrakech med sine bugnende markeder og yrende folkeliv.

Høydepunkter

 • Maskefestival i Elfenbenskysten – Du kan oppleve forskjellige maskefestivaler i mange byer og landsbyer i Elfenbenskysten hele året. Denne fascinerende maskefestivalen i regionen Man er en av de mest berømte og finner sted i november hvert år. Mange landsbyer i området Man holder konkurranser for å finne de beste danserne og for å hylle skogsåndene som er legemliggjort i de forseggjorte maskene.
 • Niokolo-Kobo nasjonalpark i Senegal – I dette fredede viltreservatet sørøst i Senegal kan du blant annet oppleve elefanter, løver, leoparder og et imponerende fugleliv med blant annet flamingoer, pelikaner og mange andre spennende arter.
 • Lagos i Nigeria – Den største byen i Nigeria har rundt 15 millioner innbyggere, og var mellom 1500- og 1900-tallet ansett som det viktigste knutepunktet for afrikansk slavehandel. I denne fascinerende byen kan du blant annet oppleve fargerike markeder, et yrende folkeliv og mange nasjonale monumenter og interessante museer.
 • Pyramidene i Giza I Egypt – Pyramidene i Giza er berømte over hele verden, og regnes for å være det siste landemerket av de syv underverkene fra den antikke epoken. Her kan du beundre alt fra Keops-pyramiden til den kolossale statuen Sfinksen som vokter over området.
 • Sove i beduintelt i ørkenen i Marokko – Opplev en natt i sanddynene i Sahara hvor du kan sove i beduintelt under stjernehimmelen, ri på kamel i solnedgangen og høre lokal berbermusikk rundt bålet om kvelden.
 • Dykking i Rødehavet i Egypt – I området rundt Ras Mohamed nasjonalpark kan du i Rødehavet oppleve et av de mest spektakulære undervannseventyrene i verden. Du kan utforske et enestesåtende marint liv med fargerike fisker og vakre koraller.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Nord-Afrika (Kairo i Egypt)
Måle enheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juli (35ºC) / Kaldeste måned: januar (19ºC) / Våteste måned: mai (5,9 mm)

Average min and max temperatures in Cairo, Egypt

Hvordan er været i Nord-Afrika? Store deler av Nord-Afrika preges av et varmt ørkenklima og lite regn. Klimaet i er dominert av Sahara-ørkenen, og selv om dagtemperaturene generelt er veldig høye, kan de synke til under frysepunktet i fjellene og Sahara-ørkenen om natten.

Hvordan er været i Vest-Afrika? Landene ved kysten i Vest-Afrika preges av at tropisk klima med høye dagtemperaturer og årlige regnsesonger. Ørkenområdene i regionen har et varmt ørkenklima med lite regn, mens det i fjellområdene er lavere temperaturer. 

Beste tiden å besøke Nord-Afrika - Vår (mars til mai) og høst (september og oktober) opplever generelt du lavere temperaturer og færre folkemengder i Nord-Afrika. I høysesong fra juni til august preges været av høye temperaturer, særlig i ørkenområdene og de store byene. I Atlasfjellene i Marokko kan du oppleve snø om vinteren.

Beste tiden å besøke Vest-Afrika - Selv om det er regionale forskjeller, er den beste tiden å besøke Vest-Afrika fra oktober til april. På den tiden av året er det tørt og varmt, og du unngår monsunperioder med regn hvor det også kan forekomme flom enkelte steder. 

Se de ulike landene for regionale valuta, myntenheter og tips

Interessante fakta

 • I Atlasfjellene i Marokko, rundt 78 kilometer sør for Marrakech, ligger Oukaïmeden som med sine syv skiheiser er et ekte vintersportssted.
 • Tunisia er det minste av landene langs Middelhavet, og er hjemlandet til åtte steder på Unescos verdensliste.
 • Egypt er det mest folkerike landet i Nord-Afrika med 102 millioner innbyggere.
 • Algerie er Afrikas største land med 2 344 858 kvadratkilometer.
 • Nasjonalsporten i Gambia er bryting.
 • Senegal er blant annet kjent for en rik musikkultur, store markeder og gode forhold for surfing langs kysten.
 • Guinea har over 320 kilometer med sandstrender.
 • Med sine rundt 5 millioner innbyggere er Abidjan verdens tredje største fransktalende by etter Kinshasa i DR Kongo og Paris i Frankrike.

Festivaler
I Vest- og Nord-Afrika kan du oppleve et bredt spekter av festivaler hvert år – her finner du festivaler som omhandler en rekke forskjellige temaer. Blant annet kan du blant annet oppleve festivaler hvor blant annet religion, historie, sport, kultur, litteratur og musikk er hovedingrediens.

 • Karneval i Elfenbenskysten – Dette ukelange karnevalet som arrangeres i mars i Bouaké hvert år regnes som den ivorianske versjon av Mardi Gras. Karnevalet er et av de mest besøkte festivalene i Elfenbenskysten, og her kan du oppleve fargerike kostymer, eggende rytmer og mye fest og moro.
 • Jazzfestival i Kairo – Denne jazzfestivalen i den egyptiske hovedstaden i mars hvert år samler noen av verdens beste jazzmusikere. Festivalen holdes på tre forskjellige steder i Kairo, og samler tusenvis av mennesker hvert år.
 • Trommefestival i Senegal - Abéné Festivalo er en 10-dagers trommefestival som begynner i slutten av desember og varer seg til nyttår. Hovedattraksjonene på festivalen er Djembe- og perkusjonsspillerne, men besøkende kan også overvære nattlige danseforestillinger og tradisjonelle senegalesiske brytekamper. Denne eggende og rytmiske festivalen tiltrekker seg artister hele Vest-Afrika.
 • Sandmaraton i Marokko – Er du hekta på løping kan du delta i Marathon des Sables (sandmaraton). Det ekstremt utfordrende løpet arrangeres i ørkenen i Marokko hvert år i april. Løpet varer i seks dager, og alle deltagere er pålagt å bære sitt eget utstyr og lage sine egne måltider.
 • Internasjonal festival i Tunisia – Denne ærverdige festivalen arrangeres i desember i Tunisia hvert år, og ble opprinnelig kalt Kamelfestivalen da den ble arrangert for første gang i 1910. Festivalen har siden vokst til en fire dager lang hyllest av Tunisias nomadiske kulturer og tradisjoner. Douzs H'naiech Stadium er vertskap for de fleste av hovedarrangementene, som inkluderer kamelmaraton, arabiske hesteveddeløp og tradisjonelle beduin-bryllupsseremonier.
 • Calabar karneval i Nigeria – Dette månedslange karnevalet i byen Calabar varer i hele desember og er kaldt «Afrikas største gatefest». Mer enn to millioner feststemte mennesker fra 25 land deltar hvert år og gjør denne begivenheten til en eneste stor fest i Calabars gater med dans, musikk og selvfølgelig fargerike kostymer.

Se våre reiser til dette reisemålet