Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Et eksotisk dykkeeldorado, Solomonøyene i Stillehavet har en rik historie, massevis av vrak og et utrolig marint dyreliv. Det er en undervurdert destinasjon som byr på noe av den beste dykkingen i verden.

For erfarne dykkere som søker nye utfordringer og eventyr, er Solomonøyene et must – spesielt for de som elsker vrakdykking.
Her finnes det en lang rekke spennende vrak fra andre verdenskrig. Hvis du tror du har sett det meste, er det kanskje på tide å reise til Salomonøyene.

Solomonøyene består av 992 øyer spredt over et enormt havområde, men kun 147 av disse er bebodd. For å nå de beste dykkestedene er en liveaboard det beste valget – men det finnes også landbaserte dykkemuligheter.Øygruppen er relativt uberørt av innflytelse fra den vestlige verden, og regnes av mange som den beste øko-destinasjonen i Stillehavet.

Over vann skinner solen mer enn 300 dager i året, og du møter en natur og kultur som er helt annerledes enn det du er vant til. Under vann kan du oppleve store fiskestimer, haier, fantastisk makrodykking og et variert landskap, og sikten er krystallklar.

Men det er ikke bare bare fargerike koraller og et rikt og variert undervannsliv som lokker – dykkere kommer hit fra hele verden for å oppleve de mange vrakene. Området mellom Papua New Guinea og Salomonøyene hadde stor strategisk betydning under andre verdenskrig. Øyene var under britisk kontroll, men ble okkupert av japanske styrker da krigen brøt ut.

I august 1942 gikk amerikanerne i land på Tulagi og Guadalcanal. Etter noen av de blodigste kampene under krigen hvor mer enn 36.000 japanske soldater ble drept tok de allierte kontroll over øygruppen et halvt år senere.

Ingen vet nøyaktig hvor mange vrak som finnes på Solomonøyene, og mange av dem er fortsatt uoppdaget. Det er som er sikkert, er at det er mange av dem! Noen estimater antyder at det kan ligge så mye som 2.000 vrak på havbunnen. Mange av dem ligger dypere enn 40 meter og egner seg derfor bare for teknisk dykking.

Her er fire favoritter du må få med deg hvis du reiser til Salomonøyene:

 • Iron Bottom Sound - Noen av de hardeste kampene under krigen fant sted i New Georgia Sound, som også kalles «The Slot». Her ligger blant annet Guadalcanal, Florida Island og Savo Island. På bunnen ligger det mer enn 200 skipsvrak, 690 flyvrak og hundrevis av landingsfartøyer. Dette er verdens største ansamling av vrak fra andre verdenskrig, og er et mekka for vrakentusiaster.
 • Florida Island - Denne øya ligger ikke langt fra hovedstaden Honiara. Sammen med Tulagi er området kjent for mange vrak fra andre verdenskrig, som tiltrekker seg et yrende marint liv. Florida Island byr på bra makrodykking, flotte undervannsformasjoner og kanaler med sandbunn og sjøgress, og er et samlingssted for en koloni med djevlerokker.
 • Marovo-lagunen - Marovo ligger på østsiden av New Georgia Island og er verdens største saltvannslagune, beskyttet av to barriererev. Området skal være på høyde med Raja Ampat i Indonesia med tanke på artsvariasjon. Kanalene som går inn og ut av lagunen er fulle av liv, både store rovfisk og spennende makro, lavaformasjoner, anemoner og gigantiske korallvifter.
 • Russell Island - Nordvest for Guadalcanal finner man fantastisk og variert dykking, og området besøkes av liveaboardene som går fra Honiara. Her finner man kanaler og tuneller, undervannsfjell med mye rovfisk, og selvfølgelig vrak fra andre verdenskrig.

Solomonøyene er tropiske og meget fruktbare og med en beliggenhet nærmest på ekvatorlinjen er det stort sett de samme temperaturene året rundt og ligger på rundt 30°C med temperaturen på natten rundt 20°C. Ingen typisk regntid for Solomonøyene og nedbør kan komme hele året (normalt våtest i perioden januar – april).

Average sea temperatures in Honiara, Solomon Islands
Penger og valuta: Solomon Islands dollar (SBD) = 100 cents
Minibanker finnes stort sett bare i Honiara så skal du reise rundt utenfor Gizo eller Guadalcanal bør du sørge for å ha med nok kontanter i lokal valuta. Noen hoteller i provinsene kan akseptere kredittkort, men vi anbefaler ikke at du satser på dette.
FreeCurrencyRates.com
Tips: Ikke oppmuntret eller anbefalt. For opphold på en liveaboard er det vanlig å gi 10-15% tips til mannskapet av selve dykkecruisets verdi.

Interessante fakta

 1. Når folk hever øyenbrynene for å svare på et spørsmål betyr det JA
 2. Mellom 5-10% av innbyggerne på Salomonøyene har lyst hår. Dette er fra det samme genet som du finner i Nord Eruopa, men dette dukket opp spontant i Oseania og er ikke arvet fra hvite bosettere.
 3. Lake Tegano, var en gang en saltvannslagune, men er nå den største innsjøen i Stillehavet.
 4. Det finnes omtrent 120 ulike dialekter og 74 ulike språk er snakket på Salomonøyene, men det offisielle språket er engelsk. Problemet er atr bare ca 1-2% av befolkningen snakker dette språket.
 5. Salomonøyene består av nårmere 900 øyer hvorav kun ca ½-parten er befolket. Det finnes 6 hovedøyer; San Cristobal (også kjent som Makira), Choiseul, Malaita, New Georgia, Santa Isabel og Guadalcanal
 6. Salomonøyenes kystlinje er imponerende med sine 5313 km

Festivaler
Festivaler og høytidsdager er konsentrert rundt to hovedingredienser – religion & kultur. Gjennom hele kalenderåret vil du komme over en rekke kjente færinger som påske, jul etc. Men det er selvsagt i tillegg en hel rekke andre fascinerende festivaler som tar for seg den kulturelle historien til Salomonøyene, slik som f.eks. Spyd danse festivalen på Santa Catalina Island

 • Påskeferingen – er en viktig periode i de fleste områder på Salomonøyene, og spesielt i støøre byer og landsbyer hvor de fleste er kristne. Er du her i denne perioden få med deg en og annen seremoni i en av de mange korkene som finne, stemningsfullt.
 • Independence Day – dette er en av de viktigste dagene i året for de lokale og finner sed dem 7. juli. Dette er dagen da Honiara blir invadert og det er en rekke parader og forestillinger og feiringer finner sted. Har du tenkt å være her rundt denne dagen bør du bestille overnatting lang tid i forveien.
 • Spear Dancing Festival – befinner du deg i regionen rundt mai måned bør du sette kursen for Santa Catalina Island siden denne festivalen da avholdes. Spyddansing er en meget viktig del av lokal tradisjon for lokalbefolkningen og dette er kanskje en av de mest fargerike av årets festivaler
 • Malaita Festival: Feires i august i Auki og inneholder musikk- og danseopptredener, matlagingskonkurranser, og tradisjonelle håndverk.
 • Lagoon Festival: Holdes i oktober på Rennell Island og feires med musikk, dans og kajakk racing.
 • Makira Ulawa Festival: Holdes i juni i Kirakira, og inkluderer musikk- og danseopptredener, håndverksutstillinger, og lokale matretter.
 • Solomon Game Fishing Classic: En årlig fiskekonkurranse som arrangeres i april og har deltakere fra hele verden.

Kultur - Solomonøyene er kjent for sin rike kultur og historie. Tradisjonell dans og musikk spiller en viktig rolle i øyas fester og feiringer, og gir turister et unikt innblikk i lokal kultur. Under andre verdenskrig var Solomonøyene også av strategisk betydning på grunn av deres beliggenhet mellom Australia og Japan. I dag kan besøkende lære mer om øyas rolle i krigen gjennom å utforske museer og minnesmerker, som inkluderer slagmarken på Bougainville.

Felles-, klan- og familiebånd har forblitt sterke på disse øyene med eksistensen av Wantok-systemet. Wantok-systemet er en nøkkelbrikke i den melanesiske kulturen, Wantok, betyr personer fra samme språkgruppe som er slektninger og de er en del av den utvidede familiens støtte og bistår hverandre i stort sett alle aspekter.

Kastom, (det lokale ordet for tradisjon), refererer til tradisjonell tro og eierskap. Til tross for at store deler av befolkningen er trofaste kristne, blir tradisjonell tro fortsatt fulgt spesielt av de som bor i innlandet på de større øyene.

På de mindre øyene går landsbylivet stort sett videre slik at det har i århundrer og man bør faktisk finne ut om faktisk utenforstående er velkomne til den øyen du ønsker å reise.

Se våre reiser til dette reisemålet