Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Togo er kjent som "Vest-Afrikas perle", og selv om det bare er en flik i de mange landene som utgjør Vest-Afrikaregionen, vil et besøk her avsløre hvordan denne lille men sjarmerende nasjonen kan gjøre krav på kallenevnet. Landet har bare omtrent 56 kilometer kystlinje, men har likevel uberørte strender med perlehvit krystallinsk sand. Reis nordover vekk fra kysten og du blir møtt av frodig tropisk regnskog som viker for den tørre savannen som er typisk for Afrika sør for Sahara.

Høydepunkter
Det mest fortryllende stedet å besøke i Togo er Koutammakou ved Tambermadalen. Beliggende helt nord i landet får man ekte opplevelse av Afrika, og utsikten underveis gir en ekstra mulighet til å se mer av landet. Nærmere Lome er de mystifiserende åsene i Kpalimeregionen, som inkluderer den høyeste i landet. Herfra får du flott utsikt over landskapet og over til nabolandet Ghana.

 • Kpalime - Et av de mest avslappende områdene i Togo er Kpalimeregionen, et par timers kjøretur nord for Lome. Når du bestiger åsene på platået vil du bli møtt med svermer av fargerike sommerfugler mens du vandrer gjennom den frodige, grønne tropiske regnskogen. Området er omgitt av kakaoplantasjer og du kan bestige den høyeste fjellet i landet, Agoufjellet, for en flott utsikt over Voltasjøen i nabolandet Ghana. Det er en romersk-katolsk kirke på toppen som ble bygget i 1913.
 • Tambermadalen - I denne dalen finner du Koutammakou som er på UNESCOs verdensarvliste. Dette er hjemmet til Batamamaribafolket som bor i Takientahus bygget av leire.  Denne byggeskikken er en levende tradisjon, som avspeiler sosiale mønstre og forholdet til landskapet og levemåten. De fleste bygningene er to etasjer høye, sylinderformet og har stråtak. Rundt i landsbyene kan du oppleve hvordan tradisjonelt jordbruk drives.
 • Togosjøen er et senter for voodookulturen. Det er flere feriesteder rundt innsjøen hvor du kan bo og lære mer om dette mystiske trossystemet. Når du besøker området vil du se templer, alterer, talismaner i og utenfor landsbyene.  Innsjøen er 13km2 stor og har mye liv under som over vannflaten. Spesielt fuglelivet er spektakulært med rosa pelikaner, sadelnebbstork og parasollfugl. Her kan man ha en dag med hvile, bading eller vannsport.
 • Lome - En reise til Togo starter i hovedstaden Lomé. Byen strekker seg 12 km langs kysten mellom grensen til Ghana til den nye havnen. Under kolonitiden var østlige Togo kontrollert av Frankrike og den vestlige delen av England, som tok den delen som en del av Ghana. Det forklarer hvorfor grensen er så å si midt i Lomé. Det er en hyggelig by å gå rundt i, med sitt marked med fargerike boder og håndverkere som lager brukskunst av tre og metall. På kvelden blir byen avkjølt av en kald bris fra Atlanterhavet og det er da nattelivet sakte varmes opp.
 • Togo Nasjonalmuseet - Dette museet huser en imponerende samling av afrikansk kunst, fra tradisjonelle til nyere stiler. Det er også gjenstander med røttene til den moderne nasjonen Togo, samt musikkinstrumenter og tekstiler.
 • Plateauxregionen - Perfekt for fotturer. Det er en frodig region med vakre skoger. I sør-vest finner man Mount Agou som rager 986 moh. Hvis man er ute etter kunst- og håndverk er det her man finner mest av dette.
 • Marché des Féticheurs (Marked i Lomé) - Markedet ligger 4 km nordøst for sentrum og her finner man alt av talismaner. Fra piggsvinshud til slangehode. Det hele er litt grisete, men det er viktig å huske at et stort flertall av Togoleserne beholder animistisk tro og talismaner er en integrert del av den lokale kulturen.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Lome
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: februar-april (29ºC) / Kaldeste måned: august (26ºC) / Våteste måned: juni (250 mm) - Alle verdier basert perioden 1991-2020.

Hvordan er været? Klimaet i Togo er for det meste tropisk, bortsett fra den nordligste delen, som viker for den halvtørre savannen. Gjennomsnittlige årlige temperaturer er litt kjøligere på kysten, rundt 27°C og stiger til 30°C i de indre områdene. Som et tropisk land opplever Togo to forskjellige årstider: den "tørre" sesongen og den "våte" sesongen. Imidlertid er gjennomsnittlig nedbør ikke særlig høy. Luften føles fuktig og tung i den våte årstiden, med ikke mye faktisk nedbør.

Den våte sesongen varer i syv måneder i Togo, mellom november og mars, til ørkenvindene kalt "harmatten" blåser inn fra nord, og skaper kjøligere og tørrere vær. Det er litt mer regn sør i landet, som er påvirket av de oseaniske værmønstrene i Atlanterhavet. Her er det to regntider, den første mellom april og juli og den andre mellom september og november. Selv fortsatt er det ikke mye nedbør totalt sett i noen av de to periodene, med den våteste måneden juni, som ser 250mm regn. Desember er den tørreste måneden, med knapt 8mm.                                                                                                                   
Beste tiden å besøke Togo: Rent værmessig er månedene november, desember, januar og februar de beste, med lite nedbør og varmt vær. I løpet av mai, juni og juli blir været fuktig og lommert, selv om det er noe lettelse i august. Dette kan være et godt tidspunkt for et besøk, spesielt hvis du foretrekker kjølige temperaturer, selv om det bare er en nedgang med noen få grader sammenlignet med den varmeste måneden, februar.

Togo opplever ingen turisthøysesong som sådan, selv om du kan bli tilbudt reduserte overnattingspriser i regntiden. Rundt kystområdene har desember til mars vanligvis flest besøkende på grunn av det foretrukne været. Lokale festivaler feires i byer og regioner hele året, så det er verdt å vurdere slike arrangementer på forhånd når du planlegger en reise.

 

Myntenhet & Valuta: Togos offisielle valuta er Den vestafrikanske CFA franc (CFA). Kredittkort aksepteres av eksklusive hoteller og restauranter i Lomé og andre større byer. Minibanker finnes i begrenset antall og kun i Lome.

Tips:

 • Taxi – Det forventes ikke tips. Pris avtales på forhånd.
 • Hoteller – Tips på hotell forventes. Man kan gi pikkoloene 1200 CFA pr koffert og rengjøringspersonalet 3000 CFA pr natt.
 • Restauranter – Det forventes 5-15% tips på toppen av regningen.
 • Guider – om man er på en dagstur burde man gi 6500-9500 CFA til guiden om man er på en gruppetur, med flere kan man gi 350 CFA hver. Å gi 1750-3250 CFA til sjåføren blir også satt pris på.

Interessante fakta:

 1. Den vestafrikanske CFA-francen er valutaen brukes av åtte uavhengige stater i Vest-Afrika som utgjør den vestafrikanske økonomiske unionen og inkluderer Benin, Burkina Faso, Elfenbenskysten, Guinea-Bissau, Mali, Niger, Senegal og Togo.
 2. Det offisielle språket i Togo er fransk. Svært lite engelsk snakkes av lokalbefolkningen som for det meste snakker språk tilhører Niger-Kongo språkfamilien og inkluderer Ewe i sør og Kabiye i nord.
 3. I Togo anses voodooisme for å være mer enn et trossystem da det strekker seg til kultur, filosofi, språk, kunst, dans, musikk og medisin.

Festivaler
Togo er et samfunn som omfatter 37 etniske stammegrupper, og mangfoldet av festivaler som feires gjennom året i forskjellige deler av landet gjenspeiler denne mangfoldige blandingen av afrikanske tradisjoner. For eksempel er Gbagba, som feirer tradisjonelle afrikanske landbruksverdier, en av de største høytidene i Togo. Voodoo følges også i Togo, et aspekt som gjenspeiles av den årlige Voodoofestivalen.

 • Gadao (mars) - Denne tredagers festivalen feires i den sentrale byen Sokodes. Hver dag finner forskjellige seremonier sted. Hensikten med den første dagen er å takke forfedre for deres avlinger, den andre dagen er kjent som "Knivfesten" og er en maktdemonstrasjon som dateres tilbake til Semassikrigernes dager, den siste dagen kalles 'Kosso' og er når kvinner kommer for å feire rollen som krigere.
 • Evala (juli) - Denne innvielsesfestivalen for unge damer avholdes i Kabyeland. Lokalbefolkningen kler seg i tradisjonell drakt og det er flere danseseremonier.
 • Gbagba (august) - Denne flerdagersfestivalen avholdes i Kpalimeregionen, og har tre formål. For det første å tilbe naturgudene, for det andre å signalisere slutten på oppdrettssyklusen med innhøstingen, og for det tredje å feire begynnelsen av hvileperioden. Det er mange sanger og danser som fremføres, alle med en understrøm av tradisjonell afrikansk tromming.
 • Voodoo Festival (september) - Dette arrangementet holdes i landsbyen Glidji og feirer urbefolkningens tro og starten på det nye året. Høydepunktet på festivalen er en hellig stein, hvis farge spår det kommende års formuer. Blått indikerer rikelig avling, rødt betyr at det vil være et år med krig, svart betyr hungersnød og flom, mens hvitt betyr at året vil bli velsignet med hell. Festivalen arrangeres 48 kilometer fra Lome og er en tid på året som mange familier bruker til å gjenforenes.

Overnattingsmuligheter er rikelig i Togo. Du finner en rekke overnattingssteder i hovedstaden og flere badebyer langs kysten. Alle tilbyr utmerket service med vestlige standard. For å være nærmere naturen kan du bo i en av de spesialbygde, økolodgene som er laget for å gi de beste opplevelsene for de som søker en ekte afrikansk opplevelse. Togo har sett en økning i turisme de siste årene ettersom besøkende har begynt å oppdage den fantastiske sjarmen og uforglemmelige opplevelsene landet har å tilby.

Denne delen av Afrika har for det meste et tropisk klima på grunn av sin nærhet til havet og ekvator - men den nordlige delen av Togo viker for et halvtørt savanneklima. Togo har egentlig bare to sesonger; en våt og en tørr sesong. Temperaturene er litt kjøligere nær kysten sammenlignet med temperaturen i innlandet i gjennomsnitt. Til tross for at årlig nedbør er ganske minimal, varer den regntiden i Togo i omtrent syv måneder (teknisk sett er det to våte perioder, november-september og april-juli). Desember er den tørreste måneden og er generelt sett på som den beste tiden å besøke landet.

Togo er et ganske lite land og ekstremt tilgjengelig. Du kommer til hovedflyplassen, som ligger i hovedstaden Lome, og herfra er det mulig å nå hvor som helst i landet.

Se våre reiser til dette reisemålet