Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Guinea-Bissau er et kystland sør for Senegal, og er ikke det typiske feriemålet. Faktisk fant det ikke veien inn på reiseradaren før nylig, men de få eventyrlystne som har hatt det privilegium å gjøre et besøk hit har bare flotte ting å si om landets skjulte skatter og mennesker. Selv om det er tilfelle at i kjølvannet av den nylig avsluttede borgerkrigen og den vedvarende politiske uroen som fortsatt henger igjen, så har det måtte gjøres en stor innsats for å forbedre fasiliteter og infrastruktur. Pluss at det er en økende interesse for å fremme turismen i Guinea-Bissau som et trygt sted å utforske. Det vil ikke være lenge til denne lille afrikanske juvelen blir en perle.

På fastlandet er det mange eksepsjonelle steder å besøke, som strendene og kystlandsbyene, samt de frodige skogene. Den avslappede hovedstaden Bissau, som er kjent for sitt vakre portugisiske kvartal, sjarmerende gater og vakre hus i middelhavsstil, er imponerende rester fra kolonitiden. Men landets virkelige trekkplaster ligger noen få kilometer fra kysten, i Bijagós. Denne øygruppen ønsker deg velkommen til endeløse hvite pudderstrender omgitt av asurblå bølger.

Det er usannsynlig at du noen gang vil bli lei av strendene på Bijagósøyene, men det finnes andre gode alternative destinasjoner for å fylle dagene mens du er i Guinea-Bissau. Landets Jemberemregion er hjemsted for Cantanhez nasjonalpark, en vidstrakt naturlandskap og et bevaringsprosjekt for beskyttet dyreliv, inkludert forskjellige fuglearter, sjimpanser og aper. Guidede turer til denne skjulte perlen kan arrangeres gjennom den lokale parksjefen.

Fastlands-Guinea-Bissau tilbyr alle de klassiske vestafrikanske attraksjonene, fra vidstrakte regnskoger fulle av sjimpanser og gigantiske elefanter til vakre elver omkranset av mangrover. Kystområdene er hjem til nydelige strender med kjølig havbris, og innlandsregionene har et tørt og støvete klima på grunn av harmattanvindene som kommer fra Sahelregionen til naboene sør for Sahara.

Høydepunkter
Guinea-Bissau kan skilte med variert arkitektur fra årene med kolonisering under portugiserne. Bortsett fra disse menneskeskapte attraksjonene og historiske restene, er landet velsignet med forbløffende naturlandskap, godt beskyttede dyrereservater og nasjonalparker. Bijagósøygruppen er virkelig landets kronen på verket, sammensatt av flere bebodde og ubebodde øyer som tilbyr alle slags turistattraksjoner – fra ruinene av den gamle hovedstaden Bolama til den vakre nasjonalparken Orango.

 • Bijagósøygruppen - er en destinasjon utenfor allfarvei rundt 40 kilometer utenfor kysten av fastlandet Guinea-Bissau. Den består av mer enn 18 små øyer; noen av dem er bebodd, men sjelden besøkt av reisende. To av de mest tilgjengelige øyene er Bubaque og Bolama, den gamle hovedstaden i Guinea-Bissau. Flotte strender samt utmerket camping venter en her.
 • Bissau - Reis tilbake i tid rundt om den rustikke, men likevel livlige hovedstaden Bissau. Byen har et bredt spekter av attraksjoner som dateres til landets kolonitid. En spasertur gjennom Portugalkvarteret tar deg til en verden av fascinerende arkitektur, mens kystområdet byr på fantastiske strender. Andre rester fra fortiden kan bli funnet over hele byen, alt fra Fortaleza d'Amurakasernene til kulturelle landemerker som Pidjiguitiminnesmerket og Museum of African Artifacts. Den vakre Gebaelven renner gjennom byen, og har flere utsiktpunkt som kan nytes.
 • Fortaleza d'Amura - Beliggende i sørenden av Amilcar Cabral Avenue i Bissau, og er en gammel festning som vokter omgivelsene til byens gamle portugisiske kvarter. Det er en av de største restene fra den gamle verden.
 • Det gamle presidentpalasset - Et av de beste eksemplene på gammel arkitektur i Bissau. Det tidligere presidentpalasset som nå har et utbombet tak, men beholder fortsatt sin imponerende nyklassisistiske fasade. Ikke bare er det rester fra kolonitiden – det er også en nåværende påminnelse om den destruktive borgerkrigen som nylig tok slutt.
 • Bolama - Den første hovedstaden i kolonien som ligger på øya med samme navn. Her var administrative bygninger blitt bygget, etterpå forlatt, da hovedstaden ble overført til Bissau. Alt som er igjen er en forlatt semi-urban virkelighet. Øya har også fantastiske strender samt frodige mangroveskoger. Bolama Bijagós Reservatet er en av de beste attraksjonene i området, i tillegg til kulturelle steder som guvernørens palass.
 • Cacheu - Denne havnebyen ligger i den vestlige regionen av landet ved elven Cacheu, og har et ikonisk fort fra 1500-tallet, som er stort sett høydepunktet med et besøk i området. I tillegg til denne eldgamle konstruksjonen, vil du finne andre steder å utforske som Tarafes de Cacheu naturpark med sine frodige mangrovesumper og det travle markedet.
 • Bubaque - er en av de beste øydestinasjonene i Bijagós, og er kjent for sitt imponerende dyreliv. Denne tette skogkledde stranden ligger bare noen få minutter fra Bolama og Orango Islands Park.
 • Cantanhez Naturpark - Beliggende i Jemberem, er denne parken faktisk et samfunnsbasert bevaringsprosjekt etablert for å beskytte dyrelivet i regionen. Innenfor de grønne landene finnes forskjellige arter av truede fugler, sjimpanser og andre typer aper.
 • Parque Nacional das Ilhas de Orango - Selv om nasjonalparken består av flere øyer så er hjerte av parken, Ilha de Orango. Det er mye forskjellig du vil se på denne øya, blant annet sjeldent saltvanns flodhester. I tillegg til dyreliv og fugler er det strender som vil ta pusten fra deg. Pass på at du bruker sko som du ikke har noe imot om får litt gjørme på seg eller sandaler med stropper, samt bukser du kan rulle opp eller shorts. Det er en fin tur, men skyggen er knapp.
 • Bissau Katedralen - Denne kirken er en av turistattraksjonene i byen Bissau. På grunn av sin arkitektur, er denne katolske kirken i hjertet av hovedstaden en ren, rolig plass som ikke går ubemerket av besøkende til dette praktfulle vestafrikanske landet. I helger og helligdager er det mange besøkende og det blir musikk og sang.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Bissau
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: mai (29ºC) / Kaldeste måned: januar (26ºC) / Våteste måned: august (315 mm) - Alle verdier basert perioden 1991-2020

Hvordan er været? Det er to sesonger i Guinea-Bissau. Den våte sesongen starter i juni og avsluttes i november med noen mellomrom i midten av juli og midten av september. Den tørre sesongen følger rett etter med temperaturer som stiger litt og nedbør er sjeldnere (desember-mai). På slutten av året blir sannsynligheten for tørr ørkenvind større, denne tørre vinden bringer kjøligere luft full av støv og sand fra Sahara.

Den beste tiden å besøke Guinea-Bissau (Bissau) - Den mest behagelige tiden å besøke dette flotte landet er i tørr sesongen. Du vil kunne oppleve The Guinea-Bissau Carnaval som holdes rundt påsketider ved å dra på denne tiden. På en daglig basis er temperaturene alltid høye, så drikk godt med vann.


Myntenhet: Guinea-Bissaus offisielle valuta er vestafrikansk franc (CFA). La kredittkortene være hjemme, siden de er av svært begrenset bruk i hovedstaden og er helt ubrukelige utenfor Bissau. Vekslingskontorer er tilgjengelig, men det er bedre å ta med små valører for enklere transaksjoner. Amerikansk dollar foretrekkes. Det er minibanker i hovedstaden og andre større byer.

Tips:

 • Taxi – Det er ikke forventet, men om servicen er utmerket kan man runde opp total beløpet.
 • Hoteller – Tips på hotelloppholdet ditt er ikke vanlig eller forventet. Hvis du bor på et ekstra eksklusivt hotel er du kanskje forventet til å tipse et lite beløp til pikkoloen eller stuepikene.
 • Restauranter – Vanligvis legger restauranter til et servicegebyr på 10% på regningen. Hvis det ikke er lagt til så forventes ikke tips, men blir satt pris på hvis mat servicen er bra.
 • Guider – om man er på en dagstur burde man gi 6500-9500 CFA til guiden om man er på en gruppetur, med flere kan man gi 350 CFA hver. Å gi 1750-3250 CFA til sjåføren blir også satt pris på.

Festivaler
Kulturelle festivaler, høytider, religiøse feiringer og andre tradisjonelle begivenhet er feiret i hele landet. De fleste lokale festligheter som Guinea-Bissau karneval er sentrert rundt kunst og musikk, mens religiøse ritualer bygger på muslimske, kristen og særegne lokale tradisjoner. Flere av begivenhetene har ikke fast dato, dermed er det viktig å sjekke før reisen.

 • Muslimske Festivaler - I likhet med resten av verden er de muslimske festivalene i Guinea-Bissau tidsbestemt i henhold til månens forskjellige faser. Ramadan er en måned lang fasting, som avsluttes med et stort måltid (ID-fest) som skal markere slutten av en sesong. Id al-adha eller eid al-adha er også en stor muslimsk høytid som blir feiret.
 • Festival de Bubaque - Hvis du liker musikk og er nysgjerrig på Guineansk musikkstil vil dette være festivalen for deg. Den fargerike festivalen som blir holdt på øya Bijagós Archipelago, bringer musikere og andre kjente fra hele landet sammen. De kommer for å opptre Guineansk musikk for alle som vil lytte.
 • Guinea-Bissau Carnival - En stor blanding av afro-portugisiske tradisjoner, tradisjonelle masker, krigere dekket av krokodilleskinn bevæpnet med pil og bue, nydelige jenter som bærer utrolig hodepynt med bare pæler til å dekke kroppen sin så vil dette karnevalet være ett du sent vil glemme. Dette spektakulære festivalen tar sted i hovedgaten «Amilcar Cabral Avenue» i februar-mars og varer i flere dager.
 • Movimento Hip Hop Festival - Vest afrikanske land har en stor interesse for musikk, derfor er denne festivalen en av mange ettertraktete begivenheter i Guinea-Bissau. Den første festivalen var i mai i 2009, men datoer for fremtidige shows må bli avklart og bekreftet. Musikere fra hele nasjonen og naboland deltar med tekster som ofte diskuterer de politiske og sosiale problemene i regionen.

Interessante fakta:

 • Portugisisk er det offisielle språket i Guinea-Bissau, men kreolsk snakkes også mye av lokalbefolkningen. Andre språk som Balanta, Fula, Pepel, Bijago og Mandinka brukes også sammen med fremmedspråk som fransk og engelsk.  
 • Lokalt laget håndverk er de beste suvenirene du kan ta med hjem fra Guinea-Bissau, og du kan finne dem på omtrent hvilken som helst marked i landet. Guineere er svært dyktige håndverkere, som produserer vakre tradisjonelle masker, afrikanske smykker, keramikk og andre varer.
 • Når landet var en portugisisk koloni het det Portugisisk Guinea, men i 1974 ble det uavhengig og de satte hovedstadnavet bak så det ikke skulle bli forveksling med republikken Guinea. Altså: Guinea Bissau.

Se våre reiser til dette reisemålet