Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Øst-Timor er en av de best bevarte hemmelighetene i Sørøst-Asia når det kommer til dykking. Med krystallklart vann og et utrolig mangfoldig undervannsliv, er det ingen tvil om at dette er et paradis for alle dykkere.

Timor-Leste / Øst-Timor ligger i det berømte korall triangelet og har noen av best bevarte og levekraftige korallrevene i verden. Dette sammen med at store deler av kysten er erklært å ha det største arts mangfoldet i verden, gjør dette til en dykkedestinasjon i toppklassen. Det beste ved det hele er at svært få har oppdaget området og du vil for det meste ha stedet for deg selv eller med et fåtall utvalgte dykkere,

Forestill deg et tropisk paradis godt utenfor den allfarveie turiststien og besøkte sjelden uberørte korallrev som stuper til dype dyp.

Sørøst-Asias nyeste land, ligger nordvest for Darwin, Australia. Det er innenfor koralltriangelet og hjem til et svimlende mangfold av korall- og revfiskarter. Noen ganger kalt "Amazon of the Seas", er denne regionen et globalt anerkjent senter for marint biologisk mangfold og en internasjonal bevaringsprioritet. Det er også et flott sted å se en rekke hvaler som migrerer fra september til november.

Dette er en destinasjon for de eventyrlystne som ønsker å utforske det ukjente og oppleve noe helt unikt. Øst-Timor er fortsatt relativt uoppdaget av turister, og det betyr at du kan oppleve en helt annen dykkeropplevelse enn det du kanskje er vant til fra andre steder.

Her kan du dykke ned til unike korallrev og fantastiske vrak fra andre verdenskrig. Du vil også ha muligheten til å se noen av de sjeldneste og mest eksotiske skapningene i havet, inkludert sjøhester, delfiner, hvalhaier og mye mer.

Men det er ikke bare undervannet som gjør Øst-Timor til en unik destinasjon. Landet har en rik kultur og historie som du kan utforske når du ikke er under vann. Fra vakre strender til sjarmerende landsbyer, vil du oppleve en autentisk opplevelse av Øst-Timors kultur og livsstil.

Så hvorfor vente? Planlegg din neste dykkerferie til Øst-Timor og opplev det ultimate paradiset for dykkere. Med et utvalg av dykkesteder som tilbyr ulike utfordringer og opplevelser, vil du aldri gå tom for nye steder å utforske. Og med erfarne dykkere og instruktører tilgjengelig, kan selv nybegynnere føle seg trygge og komfortable under vannet.

Du kan bryte ned dykkingen på Timor-Leste (Øst-Timor) ned til 4 ulike områder; rundt hovedstaden Dili, øst og vest for Dili (innenfor en 2-timers kjøretur i hver retning), Atauro Island i nord og den ubebodde øyen Jaco i den helt vestlige delen av landet.

Hvor er det best å dykke på Øst-Timor?
Timor-Leste (Øst-Timor) sitter på den østlige selen av øyrekken som er kalt “Lesses Sunda Islands” som danner den sørlige grensen av det indonesiske arkipelet. I nord finner du dype havområdene i Bandahavet og det næringsrike gjennomstrømningen av det som kalles «the Indonesias Throughflow», den største forflytningen av vann i verden og livslinjen til det berømte «Coral Triangle»

Denne havstrømmen, utrolig næringsrikt bringer med seg næringsstoffer fra Bandahavet og ledes langs nordkysten av Timor, noe som betyr 2 ting – sterke strømmer og muligheten til episk dykking. Ta også med i betraktningen at det ikke var mulig å dykke i dette farvannet før landet ble selvstendig, så man har vel egentlig bare begynt å skrape på overflaten nor det gjedder kartlagte dykkestedet og muligheter.

 • Dili: Det finnes 3 ulike dykkeseteder ut fra Sili, alle er gjort fra land; Pentamina Jetty i nærheten av sentrum av byen, Tasi Tolu på utkanten av den vestlige delen av byen, og like ved finner du også Dili Rock. Begge disse stedene er meget gode makro/muck dykke steder, mens Dili Rock har en blanding av makro og koraller. Tasi Tolu nyter en slags legendarisk status både som Timor-Lestes (Øst-Timors) versjon av Lembeh stredet. Dette er nok litt vel overdrevet siden det kun dreier seg om et enkelt område.
 • Øst og vest for Dili: Det finnes en rekke dykkesteder hvis du reiser østover ut fra Dili. Alle dykkestedene er tilgjengelige ut fra hovedveien med stier ned til kysten og alle steder har beskyttede områder for å starte og ende dykkene. Men vær obs på sterke strømmer i Ombai street. Noen av stedene vi vil strekke frem er Secret Garden, Marble Rock og One Tree. Secret Garden tar førsteprisen for sin utrolige (men lille) hage av sopp, med mengder av fotogene og lilla antias fisker og tusenvis av glassfisk. Det er 2-3 dykkesteder / dive sotesr som er verdt å få med seg vestover ut fra Dili, Bubble Beach sammen med den fargerike byen Maubara. Mange mener faktisk at Bubble Beach er et av de beste dykkene i landet, men desverre er det ikke lenger mulig å komme til dette dykkestedet ut fra land (mange tror at grunnen til at det bobler i vannet er er at det stiger opp naturgass fra reservoarer dypt under vann og området er nå avsperret).
 • Atauro Island: Dette er hoveddestinasjonen for de som kommer til Timor-Leste (Øst-Timor) for å dykke og det er det eneste stedet i landet hvor det finnes et sted som er bygget med tanke på dykkereiser. Denne utrolig vakre ligger rett nord for hovedstaden Dili og sitter midt i gjennomstrømmingen av det meget næringsrike vannet i Ombai stredet. Her ser du ofte store stimer av rovfisk, delfiner, hval, og er regnet som et av verdens mest artsvarierte korallrev i verden. De fleste av dykkestedene rundt Atauro ligger på øst eller vestkysten. Den østlige siden er beskyttet av et barriererev, noe som gir meget bra veggdykk og gode muligheter for å se havets store giganter.
 • Atauro Island: Mye av dykkingen skjer faktisk fra land og generelt for Timor-Leste (Øst-Timor) vil du stort alltid finne barriererevene i kort avstand fra kysten, noe som er ideelt for dykkere. Du finner også beskyttede bukter og greie (men ikke spektakulære) rev rundt disse. Her finner du en rekke ulike arter av hardkoraller, store sjøvifter og fargerike bløtkoraller og røde tønne svamper. Atauro ser lite nedbør og er en forholdsvis tørr øy uten innsjøer, elver eller små bekker, noe som gjør livet hardt for de fastboende, men for oss dykkere betyr dette selvsagt et bra utgangspunkt for utrolig bra sikt. I august 2012 ble det startet en undersøkelse og kartlegging av det marinbiologiske mangfoldet i Timor-Leste (Øst-Timor). Arbeidet ble ledet av de høyt respekterte marinbiologene Mark Erdmann og Gerry Allen fra Conservation International. Resultatet av denne undersøkelsen viste at området ble plassert på 7. plass for generell artsvariasjon av fisker ut av 49 undersøkelser som ble gjort u det området som kalles for «Coral Triangle» Atauro ble dratt frem som det området med størst variasjon og det ble fremsatt forslag for å erklære området for et beskyttet område.
 • Jaco Island: Helt på den vestlige enden av Timor-Leste (Øst-Timor) finner du ubebodde, og hellige Jaco Island. Denne lille utposten er en del av Nino Konis Santana National Park, landets første (og eneste) nasjonalpark. Innbydende med lekre hvite sandstrender og (etter sigende) fantastisk dykking.Den eneste måten å dykke rundt Jaco Island er å bli med en gruppe og oppsatte ekspedisjoner med lokale dykkeoperatører eller med en av DYKKEbazaars ekspedisjoner.

Hvis du er ute etter unike og spennende dykkeopplevelser, bør du også vurdere å besøke dykkestedene ved Oecusse og Tutuala. Disse områdene er kjent for sine vakre korallrev, spennende dyreliv og muligheten til å dykke med sjeldne arter som sjøkuer og delfiner.

Hvordan er været?
Som de fleste landene i regionen er Timor-Leste / Øst-Timor delt inn i en tørr og en våt periode.

 • Den våte sesongen varer vanligvis fra november til april. I løpet av denne perioden kan du forvente hyppige regnbyger og høy luftfuktighet. Regnet kan være kraftig, spesielt i fjellområdene og langs kysten. Temperaturen forblir varm og behagelig, vanligvis rundt 25-30 °C, selv om det kan være noen variasjoner avhengig av høyden.
 • Den tørre sesongen strekker seg vanligvis fra mai til oktober. I denne perioden er det mindre nedbør og lavere luftfuktighet. Solen skinner vanligvis og temperaturen holder seg behagelig varm, med gjennomsnittlig temperatur på rundt 25-35 °C.

Det er verdt å merke seg at Øst-Timor kan oppleve påvirkninger fra monsuner, spesielt i fjellområdene. I tillegg kan det være regionale forskjeller i værforholdene, da kystområdene vanligvis er noe mer fuktige enn innlandet.

Du kan dykke denne destinasjonen hele året, men sikten vil bli redusert under regntiden (des-apr), så vi anbefaler vel heller at du holder deg til den tørre årstiden som er mellom mai-nov

Average sea temperature Dili, East Timor

Beste tiden for denne destinasjonen: Du kan dykke denne destinasjonen hele året, men sikten vil bli redusert under regntiden (des-apr), så vi anbefaler vel heller at du holder deg til den tørre årstiden som er mellom mai-nov.

Øst Timor er omgitt av Det indiske hav og Timorsjøen, og har et variert undervannsmiljø som tiltrekker seg dykkere fra hele verden. Den beste tiden å dykke på Øst-Timor er generelt mellom april og november, i løpet av den tørre sesongen. Dette er perioden med mindre nedbør og med sikt opp mot +40m. Vannet er vanligvis varmt og behagelig, med gjennomsnittstemperaturer på rundt 27-30 °C (i juli - august faller temperaturen ned mot 25 °C)

Valuta / Myntenhet: Timor-Leste / Øst-Timor bruker US$ = 100 centavos (som siden 2011 blir preget i Portugal), men amerikanske mynter er også akseptert sammen med indonesiske rupiah (IDR) i grenseområdene. Mange steder, spesielt i byene og turistområdene, godtar kredittkort som Visa og MasterCard. Imidlertid er det viktig å merke seg at det ikke er like utbredt som kontanter, og det kan være begrensede muligheter for å bruke kort i mindre byer eller mer avsidesliggende områder.

FreeCurrencyRates.com

Minibanker: Det er flere minibanker (ATM-er) tilgjengelig i byene, hvor du kan ta ut kontanter i lokal valuta. Vær oppmerksom på at det kan være begrensninger på hvor mye du kan ta ut per dag, og at det kan påløpe ekstra avgifter for utenlandske kort.
Kontanter eller kort? Det anbefales å ha litt kontanter i USD med seg, spesielt for mindre kjøp eller når du besøker mer avsidesliggende områder.
Kostnadsnivået: Når det gjelder kostnadsnivået i Øst-Timor, er det generelt sett rimeligere sammenlignet med mange andre land. Prisene for overnatting, mat, transport og aktiviteter varierer imidlertid avhengig av sted og tjenestenivå. Hovedstaden Dili har et bredere utvalg av overnattingssteder og restauranter, og prisene kan være noe høyere sammenlignet med mindre byer eller landsbyer. Kostnadsnivået i Øst-Timor er generelt sett lavere sammenlignet med mange andre land i regionen. Prisene for overnatting, mat, transport og dagligvarer er ofte rimelige sammenlignet med vestlige standarder. Imidlertid kan prisene variere avhengig av området du besøker og tjenestenivået.

Tips
I Øst-Timor er det ikke vanlig å gi tips for tjenester på samme måte som i noen andre land. Det er ikke en forventning om å gi tips til servitører, hotellpersonale, sjåfører eller andre tjenesteytere. Likevel er det opp til den enkelte reisendes skjønn om de ønsker å gi et lite ekstra beløp som takknemlighet for god service.

Hvis du velger å gi et tips, kan det være en symbolsk sum eller rundet opp beløpet. Det kan være hensiktsmessig å gi tips til tjenesteytere som har gitt en ekstraordinær service eller har gjort opplevelsen din spesielt minneverdig.

Det er viktig å merke seg at kultur og praksis kan variere fra sted til sted, og det kan være lurt å følge lokale skikker og normer når det gjelder tipping. Selv om tipping ikke er utbredt i Øst-Timor, kan det likevel være verdsatt og oppfattet som en gest av takknemlighet fra reisende.

Interessante fakta
Øst-Timor, et land som ikke bare er kjent for sin vakre natur og rike kultur, men også for sine unike og morsomme fakta som vil få deg til å smile. Bak de pittoreske landskapene og vennlige menneskene skjuler det seg noen overraskende og underholdende sider ved Øst-Timor. Enten det er rare tradisjoner, bisarre matretter eller fascinerende historier, vil du oppdage at dette lille landet har mye å by på, også noen morsomme og interessante fakta.

 1. Timor-Leste / Øst-Timor er et av meget få land som er delt i 2! Øya deles mellom Indonesia og Timor-Leste / Øst-Timor, 2 øyer utenfor kysten (Atauro og Jaco) samt enklaven Oecusse (som er omringet av Indonesia, og adskilt fra resten av landet).
 2. Etter Indonesia er Australia nærmeste nabo, 650 km lengre sør.
 3. Hvis du skal sende brev i posten til Timor-Leste / Øst-Timor bør du inkludere teksten «via Darwin, Australia» på adressen, hvis ikke er det meget store muligheter for at forsendelsen noensinne kommer frem.
 4. Det total landområdet av Timor-Leste / Øst-Timor er på 14 610 km², det er omtrent 2x større en Kreta), og innbyggertallet var i 2015 på 1,2 millioner, det også omtrent 2x større en Kreta.
 5. Øst-Timor er hjemmet til den minste hovedstaden i verden, Dili. Med sin sjarmerende atmosfære og avslappede kystvibber, er Dili en unik hovedstad som skiller seg ut fra andre travle byer.
 6. Landet har et unikt språk kalt "tetum", som er en av de offisielle språkene i Øst-Timor. Tetum er et austronesisk språk som har blitt påvirket av portugisisk, indonesisk og andre lokale dialekter.

Disse interessante faktaene gir deg en smakebit av Øst-Timors mangfoldige og unike karakter. Utforsk landet selv, opplev den gjestfrie kulturen og oppdag flere fascinerende sider ved dette spennende reisemålet.

Festivaler
Øst-Timor, et land som er rikt på kultur, tradisjoner og levende feiringer! Øst-Timor er ikke bare kjent for sine naturskjønne landskap og gjestfrie mennesker, men også for sine fargerike og livlige festivaler som feires med stor entusiasme. Enten du er interessert i å oppleve den lokale kulturen, delta i tradisjonelle seremonier eller bare nyte den energiske atmosfæren, vil festivalene i Øst-Timor gi deg en inspirerende opplevelse.

 • Festival of Culture and Food of Timor-Leste: avholdes i mars og har til hensikt å fremme landets kultur, tradisjoner, musikk og mat til resten av verden.
 • Independence Restoration Day: observers den 20. Mai og er en offentlig helligdag og markerer overgivelsen av territoriet av det som i dag er Timor-Leste / Øst-Timor i 2002 fra FN. Det arrangeres gudstjenester over hele landet til ære for de som ofret livet i kampen om selvstendighet.
 • Ramelau Cultural Festival: oppkalt etter landets høyeste fjell, Ramelau. Dette er den største festivalen som finner sted utenfor hovedstaden Dili og finner sted i Ainaro distriktet, normalt sent i oktober. Denne 3-dagers festivalen er en kulturelt treff og er et symbol av stolthet for landets innbyggere.
 • National Youth Day: markeres den 12. November, og er til minne om dagen for massakren ved Santa Cruz i Dili av fredfulle demonstranter som viste sin avsky for okkupasjonen av Indonesia og som ble skutt av indonesiske styrker denne dagen.
 • National Heroes’ Day: observers den 7. Desember hvert år og er til ære for de mange helter som mistet sitt liv i kampen om selvstendighet og samt som minne om den samme dagen i 1975, dagen da Indonesia annekterte landet.
 • Baucau Jazz Festival: Denne festivalen tiltrekker seg musikkelskere fra hele regionen. Den avholdes i byen Baucau og byr på en rekke jazzkonserter, musikalske forestillinger og workshops. Festivalen er en flott måte å oppleve den lokale musikksjelen og samtidig nyte en unik atmosfære.
 • Worshipping the Crocodile: En fascinerende festival som finner sted i byen Oecusse. Her ærer lokalbefolkningen den hellige krokodillen som de tror beskytter landsbyen mot onde ånder og gir velsignelser. Festivalen inkluderer ritualer, musikk, dans og seremonier som gir et dypt innblikk i Øst-Timors unike tro og mytologi.
 • All Saints' Day: En viktig religiøs festival i Øst-Timor, feiret den 1. november hvert år. Under denne dagen besøker familier gravene til sine avdøde kjære, tenner lys og tilber. Festivalen er preget av en atmosfære av hengivenhet, samhørighet og respekt for forfedrene.

Disse festivalene er bare noen av de mange fargerike og betydningsfulle feiringene som finner sted i Øst-Timor. Utforsk landets mangfoldige kultur, bli kjent med de lokale tradisjonene og bli en del av de livlige festivalene for å oppleve den unike ånden og stemningen til Øst-Timors folk

Sikt: avhengig av sesong, men i den tørre årstiden er det ikke uvanlig med sikt opp mot 40m (men kan reduseres ned til 12m i regntiden) og avhengig av hvor du dykker. Atauro Island f.eks har ingen ferskvannkilder og har generelt lite avløp ut i havet bortsett fra regnvann.
Hva er destinasjonen kjent for: artsvariasjon, stimer av rovfisk, god sikt, hard og bløtkoraller, artsvariasjon i verdensklasse, sjøkuer, hval, delfiner, hvitfinnehai, hvalhai, manta, makro dykking, strømdykk
Strøm: kan være kraftig til tider i hele Ombai Stredet, en av verdens største forflytninger av vann på kloden.

Se våre reiser til dette reisemålet