Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Få steder dukker opp i samtaler om dykking slik Rødehavet gjør. Hvis det ikke er det første reisemålet som dukker opp i en samtale om dykking, er det vanligvis blant de 3 første.

Rødehavet har fått navnet sitt fra den periodiske algeoppblomstringen som oppstår her og farger havet med en rødlig fargetone. Det regnes for å være et av de 7 underverkene i undervannsverdenen, og huser mer enn 1000 arter av virvelløse dyr og over 200 arter av myke og harde koraller. Dette danner grunnlaget for et marint økosystem som omfatter 1100 fiskearter, hvorav i underkant av 20 % er endemiske for Rødehavet, noe som er en av hovedfaktorene som gjør dykking i Egypt så interessant.

Dykkestedene i Rødehavet gir deg utallige muligheter til å oppdage et utrolig mangfold med alt fra haier og delfiner til gigantiske korallvifter historiske vrak. Variasjon er heller ikke mangelvare og avhengig av hvor du velger å dykke. En dykkereise til Rødehavet vil inkludere grunne skjær, strømdykk og vegger, samt noen av de mest interessante vrakene du sannsynligvis vil finne noe sted i verden.

Egypt og Rødehavet er uten tvil en sikker vinner. Kort reiseavstand fra Skandinavia og med dykking som passer til alle nivåer og ønsker og alle har sin egen favoritt. Noen vil påstå at Sharm el Sheikh på Sinai halvøyen er det beste du finner i Rødehavet. Og med noen av de mest ettertraktede dykkereisemålene som Ras Mohammed og vraket av Thistlegorm samt Straits of Tiran og Blue Hole i Dahab som er lett tilgjengelig ut fra Sharm el Sheikh er det lett å forstå dette.
Men for dykkere som har sett «alt» i Rødehavet er det kun den sørlige delen som er av interesse og generelt blir dykkingen bedre og bedre dess lenger sør du reiser. Med Hurghada og Marsa Alam som utgangspunkt ar du tilgang til å utforske hele Abu Nuhas vrak systemet og her er da også den beste hai action i Rødehavet med Brothers, Daedaus Reef og St John’s som vil tilfredsstille selv den mest kravstore dykker. Disse områdene i Rødehavet (og videre inn i Sudan) er hvor det er størst mulighet til å treffe på haier som havgående hvitfinnet hai og store stimer av fisk.

Det nordlige Rødehavet
Dykking i Egypt er i det store og hele en eneste stor attraksjon og alle som har hatt gleden av å oppleve dette har sine favoritt steder. Noen vil si at Sharm El Sheikh på Sinai-halvøya har det beste av det Rødehavets dykking har å tilby. Ved det legendariske dykkestedet Ras Mohammed, finner du bl.a. vraket av SS Thistlegorm og Tiranstredet, alle lett tilgjengelig fra Sharm El Sheikh. I tillegg finner du minst 10 andre interessante vraksteder og området har også store mengder rovfisk som barracuda, skilpadder og ørneskater.

 • Sharm El Sheikh - ligger på den historiske Sinai-halvøya helt nord i Rødehavet. Selve byen er blant et av de beste stedene på Sinai halvøya og et utgangspunktet for liveaboard cruise og landbasert dykking. Her finner du da også en rekke restauranter, hoteller og natteliv. Sharm El Sheikh er populært blant folk som tar dykkekurs siden det er mange steder i nærheten som egner seg for instruksjonsdykk. Fra Sharm er det lett å ta dagsturer til så forskjellige steder som Ras Mohammed, Tiranstredet, vraket av Dunraven og selvfølgelig den berømte SS Thistlegorm. Liveaboardene som opererer i det nordlige Rødehavet besøker alle disse stedene og mer.
 • Ras Mohammed - var den første nasjonalparken i Egypt og ligger hvor vannet fra Suez-bukten og Akaba-bukten møtes. Denne blandingen resulterer i et bredt spekter av mangfold når det gjelder korall- og fiskeliv. De mest kjente dykkestedene inkluderer Shark Reef og Yolanda Reef, 2 undervannsfjell som stiger opp fra dypet og er hjem til grå revhaier, tunfisk, barracuda, snappere og til og med hammerhaier. Mens du svømmer rundt på leting etter rokker, murener og skorpionsfisk kan du også komme over dusinvis av toaletter og annen baderomstilbehør, alt var en del av lasten til det som nå her Yolanda som gikk på revet i 1980 (selve vraket ligger nå på 145-160m dyp).
 • SS Thistlegorm-vraket - er muligens det mest kjente vraket og dykkested i Egypt, og med god grunn. Det er et minneverdig syn å se motorsykler og jeeper fra andre verdenskrig fortsatt i samme posisjon som da dette skipet gikk ned i 1941. Thistlegorm er kongen blant de mange store vrakene i det nordlige Rødehavet.
 • Tiranstredet - er et revsystem og et ettertraktet dykkested og kjennetegnes av bratte vegger og vrimler av store fiskestimer. Haielskere trekkes hit og muligheten av møter med hammerhaier og muligens til og med tigerhaier. De fire revene som utgjør dette systemet er Woodhouse-, Thomas-, Gordon- og Jackson-revene.
 • Hurghada - er hjertet av dykking i Egypt og Rødehavet. Hurghada er et populært feriested både for dykkere og ikke-dykkere og hovedhavnen for Egypts utallige liveaboard båter. Beliggenheten gjør at det er lett å komme seg til interessante steder som Giftun Island og videre til Abu Nuhas-vrakene og Salem Express, som tilbyr et godt utvalg av opplevelser på dagsturer.
 • Abu Nuhas (også kjent som Shaab Abu Nuhas-revet) - er et grunt rev som har forårsaket flere forlis enn noe annet sted i Rødehavet. Det er for tiden 5 havarerte lasteskip som ligger utenfor i dette farvannet. De fleste av disse, inkludert Giannis D, Chrisoula K og Kimon K, møtte sin skjebne på 1970- eller 80-tallet. Den eldste av dem er imidlertid Carnatic som sank på vei til India i september 1869. Lasten av gull, vin og bomull gikk ned med skipet, men av lasten finnes det ingen rester og det som er igjen av skroget er nå blitt en del av den havbunnen og dekket av myke koraller, innkapslede svamper og hydroider.

Det sørlige Rødehavet
For blaserte dykkere som har sett "alt", vil oppdage at jo lenger sør du kommer i Rødehavet, dess høyere er kvaliteten på dykkingen. Hurghada og Marsa Alam tilbyr deg et utgangspunkt for å utforske de utrolig stedene med mengder av rovfisk og hai som ved The Brothers, Daedalus Reef og St. John's. alle steder som tilfredsstiller selv de mest erfarne dykkere. Disse områdene sør i Egypt er det beste stedet for å kunne se havhvittipphaier og store fiskestimer. De er også hjemsted for interessante grotter og har mange tunneler som du kan utforske.

 • The Brothers - er et sentralt område for dykking i det sørlige Rødehavet. For mange gjengangere er ingen dykkerferie i Egypt komplett uten en liveaboard-tur som inkluderer disse berømte tvillingøyene. De er lett å identifisere ved synet av et fyrtårn fra viktoriansk tid som reiser seg fra den største av de to øyene. Tallrike minneverdige dykkesteder omgir disse øyene, inkludert 2 vrak: Numidia og Aida. The Brothers er blant de beste stedene for dykking med hai i Rødehavet. De mest vanlige artene inkluderer hvitfinnehai, sølvspisshai, grå revhaier, hammerhai og til og med havgående hvitfinnehai og revehai kan observeres i dette området.
 • Daedalus Reef - er et annet populært dykkested i sør og fast stopp på enhver liveaboard cruise i denne delen av Rødehavet. Sterk strøm gir ofte gode forhold og gode muligheter til å se litt rovfisk action på de bratte veggene som kjennetegner dette området. Artene som du ofte treffer på her inkluderer hammerhai, tunfisk og djevelrokker. Daedalus Reef ligger svært avsidesliggende, over 80 km fra Marsa Alam, og som mange av Rødehavets beste dykkesteder, besøkes det kun av liveaboard båter.
 • Elphinstone - er annet dykkested som ofte nevnes i samme åndedrag som Daedalus, og begge stedene inngår regelmessig på samme liveaboard cruise. Dette revet er oppkalt etter en britisk militærsjef, og karakteriseres av strømdykk og et korallrev i meget god forfatning. Haier, stimer med ulike ravfisker og fargerike små skapninger som rødtannede avtrekkerfisk og lilla og oransje bassletfisker gjør dette til en fargerik opplevelse! Elphinstone er populær både for liveaboard cruise, men også som dagstursmål, takket være sin nærhet til Marsa Alam.
 • St. John's Reef - ligger helt sør i Egypt, ikke langt nord for grensen til Sudan, og anses derfor som litt utenfor allfarvei. Dykkestedene her har en uvanlig topografi med kanaler, huler, overheng og tunneler, atypisk for vanlig dykking i Rødehavet. Det er nok av haier og rovfisk i dette området også, i tillegg til delfiner og djevelrokker. Andre bemerkelsesverdige skapninger i dette området inkluderer dugonger, blekksprut, spanske dansere, stormunnmakrell og pukkelhodepapegøyefisk

Egypt er et godt valg for dykking når som helst på året, men vanntemperaturene varierer betydelig. Fra juni til august kan vannet nå 30°C, men det faller til kjølige 22°C i februar.
Lufttemperaturen i Egypt kan nå opp mot 40°C i august og falle til 20°C om vinteren (desember til februar), noe som også kan avgjøre når du vil reise.

Hvalhaisesongen er fra slutten av mai til slutten av juli når denne majestetiske skapningen kan sees, hovedsakelig i det nordlige Rødehavet, men også her og der i sør. Observasjoner er imidlertid ganske sjeldne. Disse varme sommermånedene pleier å være den beste tiden for en rekke skapninger. Planktonoppblomstringene bringer djevelrokker inn for mat og skilpadder hekker også på denne tiden. Sommermånedene er også de beste for å se hammerhaier i hele regionen.

Vintermånedene har fordelen av mindre ekstreme lufttemperaturer, overlegen sikt og, for mange besøkende til Rødehavet, betyr det ofte også muligheten til å rømme fra det kalde klimaet i Europa. Mange skapninger, inkludert grå revhaier, delfiner og dugonger, kan sees året rundt, og noen foretrekker det kjøligere vannet, for eksempel revehaien.

Average sea temperature in Hurghada, Egypt
Myntenhet: I Egypt brukes det egyptiske pund (EGP) og 1 EGP = 100 piastres. Du kan også bruke euro (EUR), amerikanske dollar (USD) og Britiske pund (GBP) her, men du vil få mye mer verdi for pengene dine om du bruker den lokale valutaen. Det finnes minibanker i det største hotellene og byene. Du kan bruke Visa eller Mastercard på de fleste hotellene og restaurantene i landet men da må du regne med å måtte betale høye kredittkortgebyrer.
FreeCurrencyRates.com
Tips: I Egypt forventes det at du gir tips til enhver person som har vært deg behjelpelig. Ordet ‘Backsheesh’ betyr tips på Egyptisk og de fleste i servicebransjen vil nok spørre deg om dette om de har hjulpet deg. Vi anbefaler deg å tipse slik:
 • Pikkoloer: 3-5 EGP
 • Rengjøringspersonell ved hotellet ditt: 5-10 EGP per dag
 • Kelnere på hotellet (hvis du spiser frokost der): 5-10 EGP per måltid
 • Kelnere på restaurant: 10%, hvis du er veldig fornøyd kan du gi mer. Husk at du nok vil finne en serviceavgift på regningen, men denne går ikke til kelneren men til restauranten, så du burde gi tips i tillegg.
 • Spaansatte/frisører: 10-15%
 • Tourguide: 50-100 EGP per dag
 • Taxisjåfører: Det gis vanligvis ikke tips til taxisjåfører, men hvis du har hatt en veldig hyggelig og pratsom sjåfør kan du alltid gi litt ekstra eller runde opp.
 • Liveaboard båter: Avhenger av hvilket selskap du reiser med, spør oss om dette når du bestiller en reise siden det i enkelte tilfeller kan utgjøre 10-15<% av selve cruisets kostnad
Interessante fakta
Egypt er et fasinerende reisemål og med en slik rik historie har landet gir seg også utslag med en del interessante fakta.
 1. Verdens eldste kjole ble funnet i Egypt og den er hele 5000 år gammel.
 2. Det er fortsatt noen uutforskede passasjer i Keopspyramiden.
 3. Det nåværende biblioteket i Alexandria har et internetarkiv som har lagret alle sidene på hver eneste nettside siden lanseringen av internettet i 1996.
 4. Hovedstaden i Egypt er Kairo, som er et av de mest folkerike byområdene i verden.
 5. Egypterne oppfant 365-dager i året kalenderen - Ja, de gamle egypterne oppfant 365-dager i året kalenderen, for å forutsi de årlige oversvømmelsene av Nilen.
 6. Et solfylt sted - Egypt har mer enn 3451 timer med solskinn hvert år og Aswan er regnet som det 3. mest solrike sted i verden med 3863 timer med solskinn i gjennomsnitt hvert år (det tilsvarer 10 timer hver eneste dag)!

Festivaler
Egypt er et land med en rik kultur og historie, og det er mye å oppleve for reisende som ønsker å utforske landet. Enten du er interessert i tradisjonell mat, musikk eller dans, vil du finne noe som passer for deg i Egypt. Her er noen av de mest populære festivalene og kulturelle opplevelsene i landet.

 • Abu Simbel festivalen - feires i november ved Abu Simbel-tempelet. Festivalen markerer soloppgangen over tempelet, og det er en spektakulær opplevelse å se morgenlyset treffe de massive statueene av Ramses II.
 • Shem al-Nessim festivalen - feires den første mandagen etter den koptiske påsken. Festivalen har røtter tilbake til det gamle Egypt, og det er en dag da folk går ut for å nyte våren og spise tradisjonelle matvarer som ferske grønnsaker og fisk. Egypterne tilbringer denne dagen som regel utendørs, som ute på landet eller i parker. Det blir laget flere egyptiske måltider og du kan forvente å se hvordan gatene blir tatt over av lystige musikere og dansere.
 • Sufi festivalen - Hvis du liker musikk og dans, er det mange muligheter til å oppleve egyptisk kultur på nært hold. Sufi-festivalen i Luxor, er en av de mest kjente festivalene i Egypt. Den kombinerer musikk, dans og spirituell praksis, og gir en unik opplevelse for besøkende. En annen festival du ikke bør gå glipp av er Cairo Jazz Festival, som feires i mars hvert år og tiltrekker seg jazz-entusiaster fra hele verden.
 • Sphinxfestivalen (desember) - Denne fem dager lange festivalen finner sted i desember hvert år og fremhever det beste av egyptisk dans. Hvert år vil du finne et stort utvalg av seminarer, koreografier, demonstrasjoner og forestillinger. Sfinxfestivalen hyller egyptiske tradisjoner og passer for alle.
 • Moulid an-Nabi (femte måneden i den muslimske kalenderen) - Denne festivalen feirer profeten Mohammed. Vanligvis er religiøse feiringer relativt private begivenheter, men denne festivalen holdes også i gatene. Du kan forvente å se parader og prosesjoner i de fleste store egyptiske byene og festlighetene inkluderer som regel musikk og dans. Om du er så heldig å være i Egypt under denne festivalen vil du bli helt bortskjemt med søtsaker og nydelig mat fra en rekke matboder.

Vanntemperatur: Juni-august opp mot 30°C og ned mot 22°C i februar. Lufttemperaturene varierer også tilsvarende fra 40°C i august og ned til 20°C om vinteren.
Destinasjonen er kjent for? Vrakdykking, valuta-for-pengene, god sikt, veggdykk, hai, rokker og hvalhai
Ikke fullt så god for: Makro dykking
Sikt: God med vanligvis mellom 20-40m
Strømforhold: Svak til sterk strøm på en del dykk
Antall dykkersteder: >200
Anbefalt opphold: 1 - 2 uker
Anbefalt våtdrakt: Ta med en passende våtdrakt avhengig av årstiden - nordlige halvkule vinter = 5 eller 7 mm full lengde, nordlige halvkule sommer = 3 mm shortie til lang.

Se våre reiser til dette reisemålet