Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Sudan har skapt overskrifter utallige ganger, men ofte for stort sett negative hendelser. Verden har fokusert sin oppmerksomhet på konfliktområder som Darfur og Sør-Sudan, og ofte oversett det faktum at landet er langt mer enn en krigssone. Faktisk er Sudan et geografisk, kulturelt og historisk mangfoldig land som bare venter på å bli utforsket. Den politiske situasjonen er på vei opp og om noen år kan det godt bli et ettertraktet reisemål.

Det er ingen hemmelighet at Sudan har en fantastisk natur, og det bør derfor ikke komme som noen overraskelse at de fleste aktivitetene som tilbys turister her er utendørs. Eventyrsøkende vil bli begeistret over utfluktene både på land og i vanns, inkludert å utforske dypet i Rødehavet og gå i fotsporene til sudanesiske nomader på en autentisk kamelvandring.

Landets severdigheter er like spennende som aktivitetene som tilbys, med mange av dem som på samme tid feirer Sudans flotte geografi. Hvis reisende ønsker å oppleve flere av Sudans naturlige severdigheter, vil de finne mye spesielt i den sørlige delen av landet. De som er interessert i å lære om landets historie og kultur vil heller ikke bli skuffet ettersom det er mange historiske steder og museer som dekker disse emnene godt.

Høydepunkter
Sudans attraksjoner er noen av de mest tiltalende i den nordøstlige afrikanske regionen. Med en god balanse mellom steder som feirer landets enorme naturlige skjønnhet og landemerker viser Sudans interessante historie, har landet mye å tilby for alle typer turister. Enten det er en gammel pyramide, et veletablert historisk museum eller en fantastisk vulkansk fjellkjede, er det noe for enhver smak.

 • Pyramidene i Meroe - Den desidert mest populære turistattraksjonen i landet, pyramidene i Meroe, er et av de siste gjenværende symbolene fra en gammel sivilisasjon. Bygget av de meroitiske faraoene rundt 500 f.Kr., er pyramidene forskjellige fra sine kolleger i nabolandet Egypt. De har bratte mursteinssider og vises i grupper på 12. Området er ikke på langt nær så turistifisert som de egyptiske landemerkene, og reisende trenger ikke å kjempe mot turister for å oppleve dem. Reisende har lov til å gå inn i pyramidene, der eldgamle graffiti og hieroglyfer kan sees. Den beste tiden å besøke er rett før solnedgang når solen lyser opp strukturene med en gylden fargetone. Det finnes overnattingssteder i nærheten for reisende som ønsker å bli over natten.
 • Rødehavet - Kanskje best kjent fra bibelske historier, er Rødehavet en stor turistattraksjon. Men bortsett fra den bibelske appellen er havet også et nydelig stykke av landets natur. Med krystallklart vann og noen av de mest interessante fiskeartene og fantastiske korallrev, er det ikke rart at Rødehavet har blitt spesielt travelt de siste årene. Det er mange flotte feriesteder i Port Sudan og Erkowit for reisende som ønsker å forlenge oppholdet på denne vakre og historisk betydningsfulle havarmen som skiller Afrika fra Asia.
 • Dinder nasjonalpark - En av de største nasjonalparkene på kontinentet og dekker total over 4000 kvadratkilometer, er Dinder nasjonalpark Sudans stolthet og glede. Parken er perfekt for eventyraktiviteter som fotturer og dyrelivsafarier, og er en naturelskers paradis. Parken er hjemmet til ville dyr som løver, elefanter, kuduer, leoparder og antiloper, samt utallige forskjellige fuglearter. Reisende kan bestille turer for så langt opphold de er komfortable med, med fasiliteter inne i parken for de som ønsker å overnatte.
 • Nasjonalmuseet i Khartoum - Alle som ønsker å lære om historien til dette interessante og kompliserte landet bør ta turen til Nasjonalmuseet i Khartoum. Selv om bygningen er relativt liten sammenlignet med de som omgir og ruver over den, taler innholdet for seg. Museet er hjemsted for flere informative utstillinger som forteller om landets reise fra begynnelsen under den faraoniske epoken til dagens Sudan. Reisende skue mange gamle gjenstander, inkludert originale steinutskjæringer og mange kristne fresker. Hagene som museet ligger i har flere templer som også er vel verdt et besøk.
 • Omdurman - den største byen i landet, ble dannet i 1881 av Mahdi og var en gang den sudanesiske hovedstad. I dag har denne gamle muslimske byen blitt fantastisk bevart og tilbyr reisende et tilbakeblikk inn i et liv før vår tid. Det er mange attraksjoner i den gamle byen, inkludert det største markedet i landet, Souk Moowaileh, og flere museer som forteller om landets historiske, kulturelle og etnografiske historier. Alle som ønsker en historisk omvisning i landet, alt på ett sted, bør ta turen til Omdurman.
 • Jebel Marra - Det høyeste fjellet i det sørvestlige Darfur, Jebel Marra, er på hele 3048 meter. Ikke bare er fjellet flott for slike aktiviteter som fotturer og fjellklatring, men området er også fantastisk, og kan skilte med fossefall og vulkanske innsjøer. Mens regionen for tiden opplever politisk ustabilitet, bør fjellet være bokmerke da det er et flott funn i et land som er så geografisk flatt.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Khartoum
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: mai/juni (35ºC) / Kaldeste måned: januar (23ºC) / Våteste måned: august (50 mm) - Alle verdier basert perioden 1991-2020.

Hvordan er været i Sudan? Sudan varmt vær hele året. I nord er forholdene varme og tørre, mens sør har et varmt og fuktig klima. Som i de fleste ørkenregioner er det drastiske endringer mellom daglige og nattlige temperaturer. Det er lurt å ta med en lett jakke for å holde kulden unna om kveldene.                                                                                                              

Den varmeste tiden på året er mellom april og september, når det blåser voldsomme sandstormer over hele landet. I løpet av mai og juni kan temperaturene stige så høyt som 48°C. Temperaturene sør i landet er litt lavere, men ikke lave nok til å utgjøre en stor forskjell. Fuktigheten er også høyere da sør har en tropisk og ekvatorialt værtype. Mens sandstormer rår i nord, regner det i sør hele året, og topper seg mellom april og november, noe som ofte gjør at å reise rundt i regionen blir vanskelig.

Beste tiden å besøke Sudan: Den beste tiden å besøke landet er i stor grad avhengig av været i stedet for mengder av turister. Siden mange reisende er lei av landets politiske ustabilitet, ser ikke Sudan horder av reisende på noen tid av året. Den beste tiden for et besøk klimatisk er mellom september og april. I løpet av denne tiden avtar regnet i sør, mens de svulmende temperaturene i nord ennå ikke har gjort sin ubehagelige tilstedeværelse tilkjenne.

 

Valuta: Sudans offisielle valuta er sudanske pund (SDG). Det er også ekstremt begrensede muligheter for å bruke utenlandske kreditt- eller debetkort i Sudan, bør sørge for at du har nok kontanter i hard valuta med deg. Det er veldig begrenset med minibanker i Sudan.

Tips:

 • Taxi – Prisen blir avtalt på forhånd og tips er ikke nødvendig..
 • Hoteller – det forventes at man gir tips. Man kan gi pikkoloene 2 USD pr koffert og rengjøringspersonalet 2-5 USD pr natt hvis servicen er veldig bra.
 • Restauranter – tips er ikke inkludert i prisen, men litt ekstra blir satt pris på hvis er ekstra god service og opplevelse.
 • Guider – om man er på en dagstur burde man gi 10-20 USD til guiden om man er på en gruppetur med flere kan man gi 5-10 USD hver. Å gi 5-10 USD til sjåføren blir også satt pris på.

Interessante fakta

 1. Det offisielle språket i Sudan er arabisk. Engelsk snakkes mye i forretnings- og reiselivsnæringene, men bør ikke forventes i landlige områder.
 2. Pruting er vanlig praksis i alle markeder over hele Sudan.
 3. Husk å sjekke Uds reiseråd for turer til Sudan.

Festivaler
Som et islamsk land er høytider og feiringer i Sudan sentrert rundt den islamske kalenderen. Viktige dager som bursdagen til profeten Mohammed, feiret på Mawlid an-Nabi, og Eid al-Fitr, som markerer slutten på måneden med faste, er store begivenheter over hele landet. Det er imidlertid også noen få ikke-islamske begivenheter som har en tendens til å feire vanlige kultur og livets gleder.

 • Mawlid An-Nabi (februar) - Den sudanesiske festivalkalenderen i februar starter Mawlid an-Nabi, som feirer dagen profeten Mohammed ble født. Dette er en av få islamske feiringer der reisende kan delta når festlighetene tas ut av hjemmet og ut i gatene. Boder med mat og søtsaker står langs gatene og lokalbefolkningen danser og synger til langt på natt. Atmosfæren er elektrisk og dagen nytes utvilsomt av alle.
 • Sham Al Nassim (april) - Avholdt hvert år i april er den populære vårferiringen, som finner sted aller første mandag etter den kristne påskeferien. Årsaken til festivalen er ennå ikke bestemt, men som ikke avskrekker både lokalbefolkningen og reisende fra å ha en god feiring. Dagen er preget av musikk, dans og festlighet.
 • Eid al-Fitr (Slutten av Ramadan) - Sudan er en islamsk nasjon, og det er grunnen til at Eid al-Fitr, som feirer slutten av den hellige måneden Ramadan og slutten av fasteperioden, er en stor sak. Feiringer holdes over hele landet i august, med masseseremonier som finner sted i moskeer overalt. Hovedbegivenhetene på dagen er i stor grad familiebaserte, med familier som samles til fest, utveksling av gaver og et tilbakeblikk på måneden og hva det betydde i deres liv.
 • Eid al-Adha (oktober) - En annen viktig islamsk dag, denne gangen i oktober, er offerfesten. Historien i Koranen som forteller om Ibrahim og hans vilje til å ofre sin førstefødte sønn til Allah, gir sterkt gjenklang med mennesker av den islamske troen. Så sterkt at troende rundt om i Sudan slakter sauer og holder store fester med familie og venner. Feiringen varer vanligvis i to til tre dager, i løpet av denne tiden er det flere turer til moskeen.
 • Sufi Holiya (oktober) - er den tradisjonelle sufimusikk- og dansefestivalen. Holiya-festivalen er en massevisning av kulturelt brorskap og slektskap. Feiringen holdes til ære for sudanesiske helgener og sjeiker, og er preget av samlingen av mennesker fra alle etnisiteter og sosiale rangeringer, som danser og klemmer på gaten. Denne delen av feiringen heter Hadra. Festdeltagere synger med på tradisjonelle salmer og sanger – kalt qasaider – og holder en stor parade som går gjennom mange kulturelt betydningsfulle landemerker. For reisende er dette virkelig en av de mest åndelig oppløftende og mest inspirerende tradisjonene å være vitne til i regionen.

Ettersom mer og mer infrastruktur blir restaurert og oppbygd, blir det lettere å komme seg rundt i landet. Leiebil er tilgjengelig, men dyrt, og veier i avsidesliggende områder kan være vanskelige å navigere. Drosjer er en praktisk måte å komme seg rundt i byer, og reisende har valget mellom private eller delealternativer. Det er et omfattende tognettverk, men busser er den mest populære måten å reise mellom byer på fordi de er billigere og ofte raskere.

Sudan er fortsatt i ferd med å komme seg etter den langvarig borgerkrigen og mange deler av landet opplever fortsatt voldsutbrudd. Det er av denne grunn at overnattingsmulighetene er uvarierte. Det er mange alternativer i storbyer som Khartoum, men de fleste alternativene er store hoteller og feriesteder. Det er ingen reelle budsjettalternativer ennå. Maten i landet er vel verdt å prøve, men reisende som leter etter internasjonal mat må nøye seg med å spise på hotellet deres, siden det er her det meste av det internasjonale kjøkkenet finnes.

Mens store deler av Sudan er ørken, er det andre deler av landet som er mer geografisk mangfoldig. Med Reahavet i nordøst og flere nasjonalparker i sør, er Sudans natur spennende nok til å holde reisende opptatt. Landets regionale naboer, inkludert Egypt og Etiopia, appellerer for sine særtrekk og bør vurderes for et besøk før eller etter reisen til Sudan.

Se våre reiser til dette reisemålet