Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Den historiske begynnelsen av den vestafrikanske republikken Liberia er en av de mest uvanlige i hele verden, ettersom dens opprinnelige innbyggere var frigjorte slaver fra USA, sendt til landet før borgerkrigen av American Colonization Society. Liberia er et vilt land, siden det stort sett er ubebygd med atlanterhavs strender, mangrovesumper, uberørte ekvatoriale regnskoger og tørre, gresskledde platåer.

Liberias hovedstad, Monrovia, inneholder 25 prosent av landets fire millioner mennesker, og er den utvidede versjonen av en afrikansk township, stappfull av gatehandlere som selger varene sine og skilt som ber befolkningen om å støtte landet ved å betale skatt. Sør-Liberia har noen strålende strender og landets eneste nasjonalpark, mens det avsidesliggende Nord-Liberia er hjemsted for løvskoger, gressletter, Guinea-høylandet og deler av Vest-Afrikafjellene.

Liberia er et av de fattigste landene i verden, med et stort flertall av befolkningen som lever under fattigdomsgrensen og den offisielle arbeidsledigheten på 85 prosent. Likevel er liberianere imøtekommende og vennlige, og reagerer positivt på et smil og forsøk på å bli kjent med dem. Hoteller i hovedstaden er trygge da de bruker vakter, selv om mange kanskje ikke oppfyller vestlige standarder og de fleste ber om betaling i kontanter (US dollar). Overnattingssteder utenfor hovedstaden er vanskelig å finne.

Friluftsaktiviteter som ridning og utforsking av de søvnige, små byene som Careysburg, grunnlagt i 1859 av frigjorte slaver, er interessante dagsturer. Og å dra til landlige områder gir det beste innblikket i landet, selv om forsiktighet bør utvises i fjerntliggende områder. Liberia har i utgangspunktet ikke organisert turisme, men er et spennende reisemål for eventyrlystne besøkende på jakt etter en helt annerledes ferieopplevelse.

Høydepunkter
Den fantastiske naturen og fascinerende stammehistorien og -kulturen i Liberia er hovedattraksjonene, selv om Monrovia i seg selv raskt er i ferd med å bli en morsom stranddestinasjon for folkeferier. Utflukter til det indre av landet er mulig, selv om turistinfrastrukturen og transport utenfor hovedstaden i beste fall er minimal.

 • Liberias Nasjonalmuseum – Selv om dette museet er en skygge av sitt tidligere seg på grunn av borgerkrigen, er det fortsatt vel verdt et besøk for sin samling av tradisjonelle utskårne og malte masker. Stammemusikkinstrumenter er også på utstilling, sammen med noen få unike kunstverk.
 • Waterside Market – Dette typiske liberiske markedet er veldig moro for besøkende, med hundrevis av boder som selger alt fra husholdningsartikler til krydder, fersk mat og håndverk til landets lekre, fargerike tekstiler. Det er også et utmerket sted å se på folklivet.
 • Careysburg – er det som er nærmest en historisk by i Liberia for sin vakre arkitektur i sørlig amerikansk stil som et resultat av tilstrømningen av frigjorte slaver fra Amerika. Byen ble grunnlagt i 1856 og oppkalt etter den første baptistmisjonæren, og ligger bare 24 kilometer fra Monrovia
 • Blo Degbosteinen – Denne fascinerende naturlige stein og klippeformasjonen ligger i Paynesville, en kort kjøretur fra Monrovia. Blo Degbo minner uhyggelig om et menneskelig ansikt, og er omgitt av en rekke andre uvanlige steinformasjoner, resultatet av erosjon gjennom årtusener.
 • Providence Island – Det første ankomstpunktet for de frigjorte slavene som grunnla Republikken Liberia fra USA, Providence Island er et av landets viktigste historiske og kulturelle steder. De fleste av landets kulturarrangementer holdes her til minne om dens betydning for nasjonen.
 • Pisosjøen – Liberia er en bra destinasjon for fiske. med Pisosjøen og elvene Saint Paul og Mesurado som er kjent for sine mange fiskevarianter. Sportsfiske i Monrovia og Robertsport er populært, og innsjøen er hjemsted for mange tradisjonelle fiskelandsbyer.
 • Havnebyen Buchanan – ligger ved munningen av St John River, omtrent 110 km fra Monrovia, og er Liberias nest største byområde. Stort sett isolert fra borgerkrigskonflikten, er det en interessant by å besøke og har en strand med grov sjø og gode surfemuligheter.
 • Nimbafjellet – Nimbafjellkjeden deles med nabolandene Guinea og Elfenbenskysten, med fjellene rett over grensen til Liberia beskyttet av UNESCO. Mount Wuteve, en del av området, er det høyeste punktet i Liberia på 4500 fot over havet, selv om det er åstedet for jernmalmgruvedrift, noe som ødelegger skjønnheten og hindrer det fra å være et utpekt verdensarvsted. Ikke desto mindre er området spektakulært og av interesse for besøkende på grunn av sin mangfoldige topografi.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Liberia
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: mars (27ºC) / Kaldeste måned: september (25ºC) / Våteste måned: juli (995 mm) - Alle verdier basert perioden 1991-2020.

Hvordan er været i Lberia? Liberia ligger like nord for ekvator og har dermed et ekvatorialt klima, dampende varmt året rundt som er delt inn i to årstider, vått og tørt. Regntiden går fra mai til oktober, med veldig mye nedbør gjennom hele sesongen, mens den tørre sesongen resten av året får de sandladede Saharavindene som blåser innover i landet og gjør været ubehagelig for innbyggere og besøkende. Gjennomsnittstemperaturer ligger rundt 23°C gjennom hele året, og gjør det sjelden over 40°C, selv om svært høy luftfuktighet i regntiden gjør at det føles varmere enn det egentlig er.

Fra april til juni starter regntiden sakte, preget av korte tordenvær ispedd flere tørre dager. Regnskyll begynner i juni, kraftige og langvarige, med unntak av en kort periode på to uker i enten juli eller august. Temperaturvariasjoner, enten sesongmessige eller dag til natt, er minimale. Den tørre årstiden er hard og tørr, med sand fra Saharaørkenen som i verste fall skjuler landskapet og i beste fall tørker luften enda mer ut.                                                                                                     

Beste tiden å besøke Liberia: Den beste tiden å besøke Liberia er i den tørre årstiden, siden veiene er farbare og luftfuktigheten på et rimelig nivå. Men hvis du bestiller i siste liten rett før de to sommerukene uten regn, vil du finne et frodig, grønt landskap full av blomster og fuglesang. Hvis du surfer, er den beste tiden å komme i april til august, med jevne, store dønninger og bølger som gir flotte forhold langs Atlanterhavskysten. En ting er sikkert, du vil gå glipp av folkemengdene siden dette spesielle surferparadiset fortsatt er langt utenfor allfarvei.


Myntenhet: Liberias offisielle valuta er Liberian Dollar (LRD). Men også amerikanske dollar blir viden akseptert.  Kredittkort blir sjeldent akseptert utenom enkelste hotell og store supermarkeder.Det finnes noen få minibanker (ATM) i Monrovia og på flyplassen.

Tips:

 • Taxi – Vanligvis avtaler man pris på forhånd, så tips er ikke forventet
 • Hoteller – det forventes at man gir tips. Man kan gi pikkoloene 1 USD pr koffert og rengjøringspersonalet 2-3 USD pr natt hvis servicen er veldig bra.
 • Restauranter – tips er som regel inkludert i prisen, men sjekk regningen. Hvis den ikke inkluderer tips, er det vanlig kotyme med 10%.
 • Guider – om man er på en dagstur burde man gi 30-40 USD til guiden om man er på en gruppetur med flere kan man gi 5-10 USD hver. Å gi 5-10 USD til sjåføren blir også satt pris på.

Interessante fakta

 1. Landet ble grunnlagt av frigjorde amerikanske slaver.
 2. Verdens største cruiseskip er registrert i Liberia.
 3. De fleste innbyggerne i Liberia  snakker engelsk.
 4. Liberia er det første landet i Afrika som hadde en kvinnelig president.
 5. Dumboy er nasjonalretten til Liberia. Kokte cassavarøtter moses i en stor morter og formes til kuler.

Festivaler

 • Nyttårsaften (januar) – Kjennetegnet til alle liberiske feiringer er entusiasmen som de feires med, med nyttårsdag som et lysende eksempel. Forvent fester, musikalske opptredener, dans, sang, tradisjonell tromming, mye mat og drikke og fyrverkeri og bål både på nyttårsaften og 1. nyttårsdag.
 • Uavhengighetsdagen (26. juli) – og er en nasjonal fridag. Monrovia er vertskap for offisielle arrangementer og parader, mens det festes over hele landet...
 • Spring Art Festival (april) – Monacos årlige vårkunstfestival tiltrekker seg artister fra hele verden. Festivalen viser frem musikk-, dans-, kunst- og teaterforestillinger som holdes på flere steder i fyrstedømmet. Dette er et populært arrangement, så billetter må kjøpes god tid i forveien.
 • Eid al Fitr (juli eller august) – avslutter den hellige måneden Ramadan. Det er en gledelig begivenhet som feirer slutten på fasten med frittflytende tradisjonell mat og familiesammenkomster over hele Liberia.

Transport: Det kan være vanskelig å reise rundt i landet siden offentlig transport ennå ikke er tilgjengelig. Den ene jernbanelinjen går fra Bong Mine til havnene i Monrovia, Careysburg og noen få andre små townships. Bushtaxier forbinder Monrovia med andre byer, mens minibusser også kjører utenfor hovedstaden, selv om de er mindre trygge og mer overfylte enn bushtaxier. Det er også mulig å reise oppover kysten med fiskebåt, men de er overfylte, ukomfortable og utrygge. Monrovias bedre hoteller kan ordne leiebiler, men veiene er dårlige og ofte ufremkommelige. Forvent å bli stoppet regelmessig av FNs fredsbevarende soldater da turister er hører til en sjeldenhet.

Se våre reiser til dette reisemålet