Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Saudi Arabias kyststripe mot Rødehavet fra grensen til Jordan i den nordlige delen av Aqaba bukten til grensen mot Yemen lengst i sør har mest sannsynlig flere korallrev enn hele resten av Rødehavet til sammen. Ulikt de andre delene av Rødehavet er kysten lags Saudi-Arabia mer eller mindre uutforsket. Saudi-Arabia har hele 1830 km kyststripe mot Rødehavet og rundt 500 km mot den Persiabukta.

I Saudi-Arabia finner du en rik kulturell historie og landet er like fascinerende over vann som under og er et underverk av palasser, festninger og minnesmerker helt tilbake til steinalderen.
Saudi-Arabia er for mange et kontroversielt valg av reisemål. Men for dykkere er dette en unik mulighet til å utforske jomfruelige korallrev, siden landet lenge har vørt stengt for ikke-muslimsk turisme.

Farasan Banks er et veritabelt smykkeskrin, med så mange forskjellige arter, farger, former og varianter at man nesten blir ør i hodet. Nesten uansett hvor du dykker er korallrevet intakt, og du ser knapt spor etter menneskelig aktivitet over hodet – men så har det nesten ikke vært dykket her ute siden Cousteau var her på 60-tallet på sin første Rødehavsekspedisjon.

I denne delen av Rødehavet får du raskt følelsen av et urørt Rødehav, slik det må ha vært en gang på 70-tallet da de første dykkerne dukket opp i Sharm el Sheikh og Hurghada. I Saudi-Arabia, langt sør i Rødehavet, kjenner du pionerånden og får følelsen av å oppleve noe unikt.

Kjente dykkesteder
Farasan Banks
ligger omtrent 300 kilometer sør for Jeddah, på østsiden av Rødehavet, og det er veggdykking som gjelder her: På øst- og vestsiden av de små øyene stuper revet bratt ned til 70-80 meter – noen steder er det så dypt som 500 meter. På nord- og sørsiden av øyene er det som oftest grunnere platåer med sand.

Veggene er fulle av liv. Her finnes urørte skoger av enorme viftekoraller, piskekoraller som snor seg som korketrekkere ut fra veggen, svarte korallbusker og store bunter av rød piskekorall. Fargerike bløtkoraller strekker seg mot lyset, og selve veggen er dekket av steinkoraller, hver og en unik i både form og farge. Ikke en kvadratcentimeter er ledig, og de forskjellige fargene og formene danner et lappeteppe som savner sidestykke på land. Enkelte steder finner du store overheng og dype sprekker og huler. I skyggen under korallhodene sitter vakre små nakensnegler, sjøpunger, svamp og bløtkoraller, og rett som det er kikker en murene eller en blekksprut.

 • Cioppi Point - er kjent for sine meget sjeldne hengende svamper. Svampene vokser på svarte korallbusker og kan bli over en meter lange. De finnes i nesten alle regnbuens farger; hvit, gul, oransje, rød, brun, rustrød og svart. Det ser merkelig ut, som om noe flytende har rent nedover korallene og fpr korallene til å se ut som juletrær.
 • Cable Wreck - tidligere kjent som Staphonos var kastet med konstruksjonsmaterialer når det sank i 1978 og dagens navn reflekterer innholdet av lasten, kabler, kjettinggjerder og asbestplater. Bunnen av vraket ligger på 24m dyp og har mye naturlig lys og det er enkelt å svømme gjennom lasterommene. Vanligvis er det mulig å oppdage gitarhai (fisk) og hvitfinnehai.
 • Boiler Wreck - er et gammelt vrak og man vet svær lite om historien til vraket. Historien sier at vraket har ligget under vann i over hundre år og det er ikke mye igjen selvsagt av den opprinnelige formen av et skip. Restene av skipet ligger fra 3-18m i et område kjent som Abu Madafi. Vraket er som forventet overgrodd av koraller og en rekke fisk har funnet skjulesteder alle kriker og kroker, inkludert en rekke mureneåler. Dette er et meget interessant dykk på vei ned i dypet og passer for alle. Dypere ned finner du vakre vegger hvor du ofte kan observere hai, manta og større stimer av rovfisk som jakter i dypet. Nær baugen av skipet (på rundt 3 m) finner du et komplekst system av kanaler, grotter og huler med naturlige åpninger og lys, noe so gjør denne delen av dykket til et paradis for små detaljer meget gode fotomuligheter.
 • Miss Marie Wreck - var opprinnelig en frakteskute som sank med akterenden først og delte skipet i tre ulike deler. Siden vraket er vanskelig å nå er det relativt lite skadet og er stappfullt av liv. På dette dykket kan du forvente å se skilpadder, skater, mureneål, silkehai, hammerhai samt sitron, vanlige revehaier og tigerhai, dette er et av Saudi Arabias mest spennende dykkesteder.
 • Seven Sisters, Yanbu - er synonymt med hammerhai som holder til her store deler av året med de fleste av dykkerstedene mer eller mindre uberørt.
 • Merke #39 – dekker den sørlige delen av Seven Sisters kjeden og er full av hard og bløtkoraller i alle regnbuens farger. Vanligvis kan du også observere store stimer av barrakuda, rød snapper, ekornfisk og mengder av mindre revfisk.
 • Merke «41 – er et «drop-off» dykk med en meget vakker og frodig vegg med stimer av både rød og sorte snappere og langs veggkanten kan du se patruljerende ulike arter av barrakuda og tunfisk.
 • Merke #32 – er et mekka for bløtkoraller og er du ute etter et fargerikt dykk, er dette stedet for deg og er utrolig fotogent. På denne delen av revet er det også gode muligheter for å kunne observere tigerhai, gulfinnetun, hvitfinnehai og gråfinnehai og sammen med bløtkorallene utgjør dette et muligheten for et drømmedykk.
 • Abu Galaway, Yanbu – dette revet har kanskje noe av den beste dykkingen i Yanbu området og har også et av de få mulige ankringsplassene i Sevens Sisters, noe som gjør at det er mulig å overnatte. Galaway revet danner en slags korall grotte på sørsiden med vegger med inngangen på rundt 20m, mens veggen fortsetter ned mot +400m, Her finner du stimer av barrakuda og mengder av de fleste haiarter du finner i Rødehavet cruisende på utsiden av grotten.
Average sea temperatures in Jeddah, Saudi Arabia

Saudi-Arabias klima er meget stabilt og rundt 90% av tiden vil du ha blå himmel og gode forhold, noe som gjør Saudi Arabia til en destinasjon for hele året. 

Myntenhet & penger: Valutaen som brukes i Saudi-Arabia er saudiarabiske riyaler (SAR) = 100 halala.
Det anbefales å veksle penger på bank eller vekslingskontor i stedet for hoteller eller flyplasser for å få bedre valutakurser.

Når du besøker Saudi-Arabia som turist, er det viktig å være klar over landets pengebruk og tipskultur.

FreeCurrencyRates.com

Tips: Når det gjelder tips, er det vanlig å gi 10-15% av totalbeløpet på restauranter og kafeer, og rundt 10 SAR til bensinstasjonsbetjeningen som fyller bensin for deg. På hoteller kan du gi en dollar eller to til portneren som hjelper deg med bagasjen.

Det er også verdt å merke seg at det er ulovlig å gi drikkepenger til offentlige ansatte, og det er best å unngå å gjøre det.

Interessante fakta:
Saudi-Arabia er et land med en rik og variert kultur og historie. Fra de gamle sivilisasjonene i Hijaz og Najd-områdene til de moderne byene som Riyadh og Jeddah, er det mye å oppdage og utforske.

Her er noen interessante fakta som vil hjelpe deg med å forstå og sette pris på landets kultur og historie:*

 1. Islam ble grunnlagt i Saudi-Arabia i det 7. århundre etter Kristus. Det var her profeten Muhammed ble født og mottok sin åpenbaring fra Allah.
 2. Makkah er den helligste byen i islam og stedet for årlig pilegrimsreise, Hajj. Det er også stedet hvor profeten Muhammed ble født, og hvor den første moskeen i islam ble bygget.
 3. Saudi-Arabia er verdens største oljeprodusent og eksportør. Oljeindustrien har vært en av de største bidragsyterne til landets økonomi i flere tiår.
 4. Landet har en av verdens største og mest moderne jernbanenettverk, kalt Saudi Railways Organization (SRO). Det forbinder de største byenei landet, samt noen av de største havnene og flyplassene.
 5. Al-Ahsa-oasen i øst er en av verdens største oaser og er hjemmet til kulturarvsteder som Qara Grotto og Al-Jarahi-moskeen.
 6. De gamle byene i Mada'in Saleh og Al-Diriyah er verdensarvsteder og viser tydelig landets rike arv og historie.
 7. Kaffe har en viktig rolle i saudiarabisk kultur, og tradisjonen med å servere kaffe til gjester er en viktig del av den lokale gjestfriheten.

Med så mye historie og kultur å utforske, er Saudi-Arabia et fascinerende reisemål for de som ønsker å lære og oppdage. Utforsk landets kulturelle skatter og fascinerende historie, og la deg fortrylle av alt landet har å tilby.

Festivaler
Saudi-Arabia er hjem til en rekke festivaler og feiringer som feires hvert år. Disse festivalene gir turister muligheten til å oppleve landets rike kultur og arv, og gir et innblikk i livet og tradisjonene til saudiaraberne.

 • Den mest kjente festivalen i Saudi-Arabia er uten tvil den årlige hajj-pilgrimsreisen til Mekka, som samler millioner av muslimer fra hele verden. Dette er en av de største religiøse begivenhetene i verden, og gir turister en unik mulighet til å oppleve islams helligste sted.
 • I tillegg til hajj, er det også en rekke andre festivaler i Saudi-Arabia som feires hvert år. Blant disse er Eid al-Fitr, som markerer slutten på fastemåneden Ramadan, og Eid al-Adha, som feires til minne om profeten Ibrahims villighet til å ofre sin sønn Ismail for å vise sin troskap til Allah.
 • Janadriyah National Festival, som arrangeres hvert år i Riyadh og gir turister en mulighet til å oppleve tradisjonell saudiarabisk musikk, dans og mat. Det er også en rekke kulturfestivaler som feirer ulike regionale tradisjoner og matretter, som Souq Okaz Festival i Taif, som henter inspirasjon fra den historiske markedsplassen med samme navn.
 • For de som er mer interessert i kunst og kultur, kan Misk Art Institute i Riyadh være av interesse. Dette kunstinstituttet har som mål å fremme saudiarabisk kunst og kultur, og tilbyr utstillinger, workshops og foredrag. Det arrangeres også en årlig kunstfestival, Misk Art Week, som tiltrekker seg kunstnere fra hele verden.

Saudi-Arabia er en skattekiste av kultur og historie, og det er mye å oppdage for de som er interessert i å lære mer om landets rike arv. Enten det er gjennom historiske monumenter, festivaler eller kunstinstitusjoner, vil det å oppleve Saudi-Arabias kultur og historie være en uforglemmelig opplevelse. Husk å respektere landets kultur og lovgivning når du besøker som turist, og nyt alt landet har å tilby.

Destinasjonen er kjent for?  I likhet med de andre landene som deler Rødehavet har Saudi-Arabia et yrende og fargerikt levende revsystem med alt det beste som dette området kan tilby; vrak, makro, rovfisk, harde og bløte koraller, grotter & daler, stor fisk, liten fisk, hvalhai, manta, delfiner og en og annen grindhval
Ikke fullt så god for: Egentlig ingenting
Vanntemperatur: Jevn store deler av året og ligger mellom 25 til +30°C (varmest i perioden juli – oktober). Anbefalt 3mm våtdrakt hele året (med unntak av dykking i vintermånedene helt i nord mot Aqaba bukten.
Sikt: opp mot 30m på gode dager
Strømforhold: Kan til tider være ganske sterk

Er det noen restriksjoner for reise til Saudi-Arabia for utlendinger?
Ja, det er visse restriksjoner for reise til Saudi-Arabia for utlendinger. Tidligere var det kun åpnet for religiøs turisme, men nå er det blitt åpnet opp for turisme generelt. Likevel er det fortsatt noen begrensninger som må følges.

For det første må man søke om visum på forhånd, og det kan kun gjøres gjennom en godkjent turoperatør eller via nettsiden til den saudiarabiske turistmyndigheten. Visumet kan kun brukes én gang og gir tillatelse til opphold i inntil 90 dager.

Det er også visse kleskoder man må følge som turist i Saudi-Arabia. Kvinner må dekke til hele kroppen, inkludert armer og ben, og må ha et hodetørkle eller slør. Menn må også kle seg konservativt og unngå shorts og t-skjorter.

Alkohol er strengt forbudt i Saudi-Arabia, og man må også være forsiktig med hva man tar med seg inn i landet. Det er strenge regler for import av alkohol og medisiner som kan inneholde alkohol eller narkotika. Det er også forbudt å ta med seg pornografisk materiale og religiøst materiale som ikke er islamsk.
Det er viktig å respektere landets kultur og lovgivning når man besøker Saudi-Arabia som turist. Det er også viktig å være bevisst på at det kan være kulturelle forskjeller og normer som man må tilpasse seg som besøkende. Med dette i mente, vil man kunne ha en fantastisk opplevelse av landets kultur og historie, og skape uforglemmelige minner som vil vare livet ut.

Se våre reiser til dette reisemålet