Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Det er ofte blitt sagt at Yap er «verdens beste hemmelige dykkedestinasjon». Det finnes i dag (2023) rundt 30 registrerte dykkesteder på Yap, men det interessante er at mer enn 50% av Yaps revsystem fortsatt ikke er kartlagt.

Yaps «call tofame» er selvsagt muligheten for å dykke med Yaps store bestand av djevelrokker, noe som kan gjøres hele året. Disse havets milde giganter kommer inn i lagunen hver dag for å parre, spise og rengjøres av småfisk på såkalte "cleaning stations". Dette er et mekka for dykkere som har stort sett plass på første rad hver morgen. Men Yap er mer enn bare djevelrokker og de ytre revene og veggene er fulle av liv! Her finner du store stimer av rev fisk, skilpadder, haier og ørneskater. Yap er også et utrolig bra makro sted og nattdykk er nesten obligatorisk eller ihvertfall et skumringsdykk for å se den meget sky og parringsglade mandarin fisken i aksjon.

Yap tiltrekker seg besøkende fra hele verden for å dykke i det varme, klare vannet som omslutter Yap. Dykking og snorkling med den fastboende befolkning av djevelrokker er flott året rundt og disse milde gigantene kommer inn fra havet og inn i lagunene hver dag for å spise og for å få kroppen renset av småfisk ved områder som kalles rensestasjoner. Dykkere og snorklere kan få et nærbilde av handlingen. På visse tider av året kan djevelrokkene også parre seg, og danne en toglignende kjede når hannene følger hunnene i en tilstand av frieri. De ytre revene og drop-offs myldrer av liv, fra stimer av revfisk til skilpadder, haier og ørnerokker. Fra store dyr til de minste skapningene, dykking i Yap har noe for enhver smak. Og dykkingen er relativt enkel på de fleste stedene.

Fra slutten av november til begynnelsen av mai bringer de sesongmessige passatvindene en frisk bris fra nordøst. Fra slutten av mai til begynnelsen av november er havet stort sett rolige når disse vindene opphører. Med kilometervis av uberørte korallrev og svært få besøkende, vil alle som kommer til Yap kunne ha et helt helt rev for seg selv. Yap er hjemsted for en stor mengde makroliv, vakre harde korallhager og noen spektakulære møter med store rovfisk. Utforsk uberørte steder med navn som Yap Caverns, Lionfish Wall, Vertigo og Valley of the Rays.

Dykking er bra hele året, men siden de fleste som reiser til Yap er opphengt i å treffe de perfekte forholdene for å kunne dykke med djevelrokkene er det viktig å forholde seg til noen tider. Djevelrokkenes paringstid er mellom des-april mens mai-sept er perioden med rolig hav, noe som gir tilgang til flere dykkesteder på utsiden av revet.

Average sea temperatures in Colonia, Yap State (Micronesia)

Myntenhet & Valuta: Du kan være glad at Yap har byttet til å bruke USD i stedet for sine tradisjonelle «rai» steinpenger! Det er en grunn til at bankran aldri ble en stor affære på Yap.
Til daglig benyttes derfor USD = 100 cents.

FreeCurrencyRates.com

Det finnes minibanker i Colonia på hovedøya Yap (som også er den eneste øyen man kan besøke uten å ha spesial tillatelser). Har du fått tillatelse til å bli med ut til noen av de andre 129 øyene er det viktig at du setter deg inn i lokale forhold og har nok med kontanter eller varer som kan benyttes i byttehandel.

Tips: Det er ansett som uhøflig å gi tips i Mikronesia og det er hverken forventet eller oppmuntret til å gjøres.

Festivaler
Alle Stillehavsøyene i Mikronesia har sine egne tradisjonelle festivaler, hvorav den mest kjente kan være Yap Day på øya Yap. Mange helligdager i Mikronesia som feires over hele øya, minnes viktige øyeblikk i historien som nasjonaldagen, dagen da øyene ble selvstyrende territorier, og frigjøringsdagen, da USA tok kontroll over øyene fra japanerne under andre verdenskrig.

  • Yap Day Festival - Den største av øya Yaps mange mitmit-fester finner sted den første helgen i mars. Hver landsby på Yap bytter på å være vertskap for denne unike festivalen som nylig ble åpnet for besøkende utenfor øya. Yap Day er mest kjent for de intrikate dansene landsbybeboerne praktiserer gjennom året og kun fremfører en gang i livet. De lys bekledde landsbybeboerne utfører stokkdanser, stående danser, sittende danser og knelende danser. Yap Visitors Bureau arrangerer en mottakelse i løpet av festivalens siste dager og gir spesiell ære til gjesten som har reist lengst for å delta (så kommer du fra Skandinavia har du en stor mulighet for å vinne!)
  • Grunnlovsdag - Hver av de fødererte statene i Mikronesia har sin egen grunnlovsdag, men hele øynasjonen feirer datoen, 10. mai, da landets nasjonale grunnlov ble grunnlagt i 1979. Dette er egentlig ikke en livlig festival, men snarere en dag med hvile og avslapning som mikronesere tilbringer på kjøpesentre og parker på denne fridagen fra skole og jobb.
  • FNs dag - Få steder feirer FN-dagen med mer iver enn Stillehavsøyene i Mikronesia. Spesielt øya Yap markerer hver 24. oktober ved å stenge alle offentlige kontorer, skoler og praktisk talt alle virksomheter.
  • Frigjøringsdagen - 11. september er fortsatt en dag for feiring på Stillehavsøyene i Mikronesia, hvis innbyggere fortsatt forbinder denne datoen som årsdagen for USAs seier over Japan fra andre verdenskrig.

Interessante fakta

  • Selv om amerikanske dollar er akseptert i Yap, brukes fortsatt enorme sirkulære steiner, kalt Rai-steiner, lokalt som valuta. Disse har vært en del av Yapese-kulturen i hundrevis av år, men blir aldri flyttet rundt på øya. I stedet overføres de mellom familier som betaling, og deres nye eierskap blir registrert i en muntlig historie.
  • Delstaten Yap består av 134 øyer og atoller over 100 000 kvadratkilometer med areal. Bare 22 av disse øyene er befolket, og det var ikke før i 1989 at staten åpnet for turisme.
  • Ikke gå rundt tomhendt - I Yap, en av de fire delstatene i FSM, bør du aldri gå inn i en landsby uten noe i hendene dine. Hvis du ikke har noe, så er det forstått at du ikke har noe å gjøre der og har dårlige hensikter. Å bære et grønt blad er et tegn på å ha fredelige intensjoner og en god måte å okkupere hendene på.
  • Yaps historie er [fortsatt] nesten helt muntlig. Begivenheter, sagn og myter videreføres gjennom generasjonene mer med sang og dans, utskjæringer og historier, enn i bøker.
  • Yapese-språket kan være det vanskeligste å lære i verden. Det er få eller ingen utlendinger som kan snakke yapesisk, inkludert de som har bodd her i over 30 år.
  • De fleste av Yaps befolkning lever en tradisjonell livsstil. Yapese-kultur er en blanding av i dag og i går. På den ene siden av gaten er det WiFi og en flytende restaurant, og på den andre lager folk mat over kokosnøttbål

 

Destinasjonen er kjent for: en av de største ansamlingene av djevelrokker (manta) i verden, makrodykking, drop offs & veggdykk, flere typer revhai og vanlige stimer med tropisk fisk
Ikke så bra for: vrakdykking og strender
Sikt: kan variere men normalt sett er sikten f.eks i Valley of the Rays på +/- 30m og til det helt ekstreme ved Vertigo på over 60m!!

Se våre reiser til dette reisemålet