Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Nevn Mosambik og de fleste dykkere tenker megafauna. Hvalhaier og djevelrokker finner du i det planktonrike vannet året rundt, og knølhvaler passerer på vei gjennom fra Antarktis.

Mosambik er en av de fineste dykkedestinasjonene i verden, med bemerkelsesverdig uberørte korallrev og et rikt utvalg av marint liv. Sjøtemperaturene varierer mellom 30°C om sommeren til 21°C om vinteren, og strukturen til revene byr på alt fra undervannsfjell, overheng, vakre koraller og mye mer.

Revdybder varierer fra 10m til 40m og det er ofte god sikt og fantastiske fotomuligheter. Ikke bare av det utrolige utvalget av koraller, men utenfor kysten av Mosambik er det regisrert over 6000 fiskearter. Revene tiltrekker seg stor fisk, mens korallene er hjemsted for myriader av fargerike mindre fisker, inkludert skolebannerfisk, Moorish Idol fisker, sommerfuglfisk, blåstripete snapper, sweetlips, goldies og avtrekkerfisk.

Mosambik har mer enn 2000 km kystlinje. I nord er Quirimbas-øygruppen hjem til det største maritime beskyttede området på det afrikanske kontinentet. Disse beskyttede korallrevene og mangroveskogene er en viktig oppdrettsområde for revfisk og fem av havets syv marine skilpadder blant andre bemerkelsesverdige arter.

Den sørlige delen av Nosambik er et fristed for hekkende havskilpadder. Utenfor Tofo tiltrekker den såklate "hvalhai-alleen" hvalhaier hele året. Observasjoner er nesten garantert. Dette alene vil er nok til å sette Mosambik på mange dykkeres "bucket list".

Hvor er de beste stedene i Mosambik for å dykke
Mosambik er en perle når det kommer til dykking, med sitt krystallklare vann og et utrolig variert marint liv. Her er noen av de beste stedene for å dykke i landet.

  • Bazaruto arkipelet - er en kjede av fire store øyer: Bazaruto, Benguerra, Santa Isabel og Santa Carolina. Bazaruto er lettere tilgjengelig enn Quirimbas-øygruppen, med Vilanculos som innfallsport. De to mindre øyene er ubebodde, mens de andre, Bazaruto og Benguerra, har noen få små landsbyer spredt blant ville appelsin- og cashewnøttetrær. Dette er steder å slappe av, finne roen og utforske regionen. En marin park dekker det meste av arkipelet, og beskytter det fantastiske sjølivet i denne regionen og det mulig å se dugonger, en sjelden type sjøku bl.a.
  • Quirimbasøyene - ligger helt nord i Mosambik, er hjemsted for et nylig erklært Marine Protected Area, det største i Afrika. Den inkluderer 27 bortgjemte øyer og sandbankrer som strekker seg over 200 km. De er omrkranset med korallrev og mangroveskoger. Pemba er inngangsporten til dette arkipelet, men infrastukrur er fortsatt underutviklet og det er ikke mye utvakg av bnosteder og de få som finnes er bgjerne enklere standard, selv om det også finnes enkelte luksus bosteder i dette området. Under vann vil du oppdage flere skilpaddearter, noen napoleon leppefisk, papegøyefisk, murener, nakensnekker og mer.
  • Tofo - I det sørlige Mosambik finner du Tofo, en liten landsby med en avslappet atmosfære og en lang sandstrand. Oppblomstring av plankton gjør at denen destinasjonen er kjent for muligheten med å dykke med djevelrokker og hvalhaier. I august og september kan du også få øye på knølhval. Dette er travle måneder med mange sørafrikanere som kommer over, så det er en god idé å bestille dykk og overnatting i Tofo på forhånd.
  • Ponta do Ouro - Helt sør, ved grensen til Sør-Afrika, ligger en annen favoritt for dykkere, landsbyen Ponta do Ouro. Med sine små kafeer, markeder, sandstier og enorme bukt er Ponta do Ouro et sted du ønsker å bo i minst en uke. Som i Tofo er dykkingen spektakulær, og det er også et utmerket sted for surfere. Områdene tilbyr en god blanding av makroliv og også stor rovfisk, og ikke minst oksehaier som ofte sees på dykkesetdet "Pinnacle". Det har også nblitt observert hammerhai i området. I august og september er det også her gode muligheter for å se knølhval her. stort sett alltid sammen med kalvene.

Det beste tidspunktet å dykke i Mosambik er generelt fra april til november. Dette er den tørre sesongen, når været er mildt og sjøen er rolig. I løpet av denne perioden er det også best synlighet under vann, noe som gir en enda mer fantastisk opplevelse.

Average  sea temperatures in Inhambane, Mosambique

Det er imidlertid viktig å merke seg at Mosambik er et stort land, og været kan variere betydelig fra region til region. Hvis du planlegger en dykkereise til Mosambik, bør du sjekke forholdene til den regionen du skal besøke.

  • Qurimbaøygruppen - fra juni til september med en vanntemperatur mellom 25-26°C og sikten er vanligvis meget god med opp mot 30m
  • Bazaruti arkipelet - den beste tiden å dykke her er også i perioden mellom juni til september. Noe kaldere vann og gjennomsnittstempearturen her ligger på 23-24°C. Sikyten er noe mer varierende avhengig av årstide og ligger vanligvis mellom 10-30m.
  • Tofo - du kan dykke her hele året, men i perioden august - september er den beste tiden for å ha muligeter til å se knølhval. Sikten er vanligvis mellom 10-40m og vanntemperaturer på mellom 23-29°C.
  • Ponta do Ouro - Du kan dykke her hele året, men perioden juli - april er best hvis du vil ha mye hai. Mange sav dykkene kan ha sterk strøm og sikten er vanligvis mellom 10-40m med en vanntemperartur på mellom 23-29°C

Myntenhet: Den offisielle myntenheten i Mosambik er METICAIS (MZN = 100 centavos. Du vil I tillegg oppleve at mange av butikker, spesielt i sør vil oppgi priser i Sørafrikanske rand (ZAR). Er du av den litt mer «gammeldagse» varianten er det forholdsvis lett å veksle USD, GBP og EURO. Uttak fra minibanker kan være vanskelig og selv på steder med mye turister kan dette være umulig. En del steder som er vant til turister vil ta imot kredittkort som betaling, men vår anbefaling er å ha med nok kontanter til enhver tid på reiser til Mosambik.

FreeCurrencyRates.com