Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Malpelo Island (Islas Malpelo), ligger 500km utenfor Colombias Stillehavskyst og kan for mange se ut som et goldt og en ugjestmild øygruppe. Malpelos skatter ligger derimot godt skjult under havoverflaten og det er her du kan finne en av verdens største ansamlinger av hai.

På et hvilket som helst dykk kan du befinne deg med 200-300 hammerhai og 100-vis av silkehai, hvalhai, ørneskater, tunfisk, seilfisk og til og med en og annen hval avlegger Malpelo et besøk i ny og ne, dette er haidykking på sitt aller beste og er kun mulig rundt Malpelo øyene.

Malpelo er ubebodd (med unntak av en liten tilstedeværelse av personell fra det Colombianske forsvaret). Malpelo er som Socorro (Mexico) rett og slett en øde gruppe klippeformasjoner med fjelltopper hvor Cerro de la Mona er det høyeste med 300 moh). Hovedøya på Malpelo er ikke mer enn litt under 2km land og ikke mer enn rundt 640m bred på det bredeste.
Men det skjuler seg mer! Det du ser over havoverflaten er en del av det som kalles Malpelo fjellryggen og består av en enslig undervannsvulkan fjellkant som strekker seg over 300km I en nordøst-sørøstlig retning og er over 100km bred. Rundt Malpelo finner du også en rekke klipper som stiger opp av vannet.

Ut fra det nordøstlige hjørnet finner du Tres Mosqueteros og utenfor det sørvestlige hjørnet .ligger Salomon, Saul, La Gringa og Escuba. Det som kjennetegner disse klippene er at de er alle omkranset av dypt vann og kan virke meget ugjestmilde (det samme gjør også Malpelo med sine meget skarpe og bratte klipper ut mot havgapet). Undersøkelser har påvist dybder fra 1800 – 9100 meter rett utenfor kysten noe som gjør dykkerforholdene til tider vanskelige med sterke og raskt endrende havstrømmer. Øygruppen har aldri vært knyttet til andre øyer eller fastlandet.

I dag er hele området erklært nasjonalpark og er det 9. største marine beskyttede området i verden. Området ble i 2006 også en del av UNESCOs «Natural Patrimony of Humanity» og Alexander Von Humboldt Instituttet.

Malpelo kan dykkes hele året, men når du skal reise avhenger mye av hva du ønsker å oppleve.

Januar-mai er regnet som den tørre årstiden og i disse månedene er været stort sett mer solfylt dager og mer urolig hav. Grunne temperaturskiller med kaldt vann (15°C - 20°C) og dårligere sikt grunnet oppblomstring av plankton gjør at denne årstiden kanskje ikke er den beste, men dette er tiden for å dykke med hammerhai og muligheten til å treffe på småtannet sandhai.
Juni – desember er regnet som regntid og gir ofte bedre sikt og et roligere hav. Dypere temperaturskiller med langt varmere vann (26°C - 28°C).
Mai - juli er periode for silkehai og hvalhai i perioden juli - september

Myntenhet: Colombia bruker Peso (COP) = 100 cents.
Prisene blir ofte skrevet med tegnet $, men dette betyr altså ikke dollartegn, men peso. Det er også viktig å vite at man ikke kan veksle penger i vanlige banker i Colombia. Det finnes derimot spesialbanker som kun driver med veksling av penger. Pengeforfalskning er også et stort problem i Colombia og ideelt sett burde du alltid ha med deg forskjellige sedler til enhver tid, så du unngår å måtte få tilbake vekslepenger fra taxisjåfører eller gateselgere. Du burde også prøve å unngå å få tilbake ødelagte sedler.

FreeCurrencyRates.com

Tips: Å gi tips er relativt vanlig i Colombia, men som i alle andre land gjelder også lokale etiketter her.

 • Taxier: Det er ikke vanlig å tipse taxisjåfører, og det eneste unntaket er på slutten av året. Det er en spesiell uke mellom jul og nyttår når det forventes at man gir litt ekstra.
 • På restauranter: Det legges til en frivillig tips (propina voluntaria) på regningen nesten hver gang du spiser ute på en restaurant. Du må ikke betale denne, men så og si alle kunder gjør dette. Hvis du er spesielt fornøyd med servicen kan du i tillegg legge igjen 2000-5000 COP.
  På Hoteller: Det er vanlig å gi 2000-5000 COP til pikkoloer, rengjøringspersonell og portierer. Husk at i Colombia burde du tipse pikkoloer en sum for hver gang de hjelper deg, og ikke per bag, som i mange andre land.
 • Guider: Det er vanlig å tipse guider, men hvor mye er opp til deg. Du burde ta prisen på turen, varigheten og kvaliteten på servicen i betraktning når du bestemmer deg for hvor mye du vil tipse. Vi anbefaler at du tipser mellom 5 og 10%.
 • Hjelpere på flyplassen: På flyplassene i Colombia er det vanligvis noen som hjelper deg med å ta bagasjen din til taxien. Blir du hjulpet med bagasjen din burde du gi rundt 500 pesos.

Her er noen fakta vi syns du burde vite om landet:
Colombia er for mange dessverre blitt synonymt med Medellínkartellet og den den kjente narkobaronen Pablo Escobar, mens andre aspekter av landet ikke blir like mye omtalt.

 1. Colombia er nummer to på listen over de biologisk mest mangfoldige landene i verden, kun slått av Brasil, som har et areal som er ti ganger så stort.
 2. Som det eneste landet i Sør-Amerika har Colombia en kystlinje ved både Stillehavet og det karibiske hav.
 3. Colombia er det nest mest biodiverse landet i verden, med over 50 000 dyrearter og 34 000 plantearter.
 4. Colombias hovedstad, Bogotá, ligger over 2600 meter over havet og er en av de høyest beliggende hovedstedene i verden.
 5. Colombia produserer mer kaffe enn noe annet land i verden, og kaffen er kjent for sin høye kvalitet.
 6. På grunn av landets varierte topografi kan du oppleve alt fra snødekte fjelltopper til tropiske strender i Colombia.
 7. Colombia er hjem til den største fjærfe- og blomsterindustrien i Latin-Amerika.
 8. Colombia ble en av de første landene i verden til å anerkjenne rettighetene til naturen i sin grunnlov i 1991.
 9. Colombias flagg er inspirert av den franske trikoloren, og de gule, blå og røde stripene representerer henholdsvis sollys, havet og blodet som ble ofret i kampen for uavhengighet.

Festivaler - Colombia er kjent for sine mange fargerike og spennende festivaler som feires over hele landet. Disse festivalene er en flott måte å oppleve den colombianske kulturen og tradisjonene på, samtidig som du kan ha det gøy og danse til musikken.

 • Carnaval de Barranquilla (mars / april) - eDette karnevalet er den neststørste karnevalsfeiringen i verden og blir ofte kalt for den viktigste og mest kjente festivalen i Colombia. Karnevalsesongen begynner gjerne lenge før den faktiske feiringen men festivalen –som de fleste kjenner den parader og kostymer– blir feiret i løpet av fire dager. Den starter på den siste lørdagen før askeonsdag og varer fram til tirsdagen rett før denne helligdagen. Hver dag har en unik parade som alltid har det samme navnet og fokuset hvert år, men som også byr på overraskelser. Du vil oppleve store, fargerike parader som virkelig gir et godt inntrykk av den historiske, kulturelle og musikalske arven landet har.
 • Feria de las Flores (august) - Festivalen, som finner sted i Medellin, varer i hele 10 dager og gir deg en unik mulighet til å se noen av de skjønneste blomsterdekorasjonene i verden.På norsk heter denne feringen blomsterfestivalen og det med god grunn. Den meste kjente delen av festivalen heter nemlig “El Defile de los Silleteros”, og gir silleteros (mennesker som gror blomster og lager nydelige dekorasjoner av dem som de transporterer på ryggene sine) en mulighet til å vise fram sine fineste blomsterdanderinger. Du kan også dra til den botaniske hagen i Medellin hvor du kan se utstillinger med både utrolig pene og sære blomster. Det vil også være et stort antall blomsterrealterte arrangementer i byen
 • Festival de la Leyenda Vallenata - er en musikkfestival som feires i april i Valledupar. Festivalen hyller den colombianske Vallenato-musikken og inneholder konkurranser, konserter og danseoppvisninger.
 • Festival de la Luna Verde - er en hyllest til urfolkskulturen i Colombia og blir holdt i august i Cauca-dalen. Festivalen inkluderer tradisjonell musikk, dans, mat og håndverk fra forskjellige urfolksgrupper.
 • Svart og hvitt festivalen (januar) – dette er et tre dager langt karneval som blir holdt i byen Pasto, som er sørvest i Colombia. Feiringen har elementer fra både urbefolkningens ritualer, den spanske kolonialtiden og Colombiske og Afro-Colombiske skikker, som gjør den helt unik. Det som kanskje er mest morsomt å få med seg, og som har gitt denne festivalen navnet sitt, er aktivitetene som skjer i løpet av de to siste dagene av festivalen: 5. januar vil du oppleve at store folkemasser samler seg og maler hverandre med svart maling eller har på seg svarte klær. Den påfølgende dagen vil folk gå rundt med hvitt talkumpudder som de kaster på hverandre.

Uansett hvilken festival du velger å delta på, vil du oppleve Colombias livlige og fargerike kultur på sitt beste. I tillegg vil du ha muligheten til å smake på deilige colombianske retter som bandeja paisa, ajiaco og arepas. Colombiansk mat er kjent for å være rik på smak og ingredienser, og vil definitivt friste smaksløkene dine.

Destinasjonen er kjent for? Malpelo er regnet som den ultimate haidykkingen i verden og store stimer av Skjellhammerhai, silkehai og den mer sjeldne småtannet sandhai. Malpelo er et trekkplaster for rovfisk generelt. Destinasjonen er kun tilgjengelig via Liveaboard
Ikke fullt så god for: Makro, vrak, landbaserte aktiviteter
Sikt: Under plankton oppblomstringen (jan-mai) kan ligge med mot +/- 10m mens den i andre deler av året vil ligge på +/- 30m (jun-des).
Strømforhold: Grunnet topografien kan det til tider være sterke og raskt vekslende havstrømmer å de fleste dykk og destinasjonen er kun for de med erfaring.
Hvordan er dykkingen ved Malpelo? De fleste av dykkene er bratte vegger og undervannsfjelltopper siden hele øygruppen er en del av en vulkansk fjellrygg. Det finnes også grotter og overheng og noen få steder sandbunn

Se våre reiser til dette reisemålet