Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Beliggende i hjertet av Stillehavet er Fransk Polynesia (Tahiti) omtrent så langt vekk fra Skandinavia du kan komme.

Vi snakker om enorme havområder som dekker nærmere 1,5 million km², men kun 2400km² land, 118 øyer og atoller, 5 arkipelager gjør dette til en dykkedestinasjon uten sidestykke. Uansett hvor du reiser på Tahiti, fra de lavtliggende atollene i Tuamoto gruppen til de grønne klippeøyene i Sosietetsgruppen, vil du aldri være langt unna spektakulære dykkeopplevelser.

Fransk Polynesia og dykking er den ultimate dykkedrømmen! Dette er Edens Hage for alle og verden blir aldri den samme etter denne reisen. Det koster ekstremt mye, men så er ikke Tahiti en hvilken som helst destinasjon og det er vanskelig å reise noe lengre unna Europa og Skandinavia for å dykke. Hva skal du så velge når du først har bestemt deg og vi er ihvertfall ikke i tvil, det må bli alle atollene i Tuamotu arkipelet. De mange trange kanalene som leder inn i øyenes laguner bugner av liv og de fleste av dykkene er derfor "drift-dives" så den erfaring medf strømdykk kreves.

Fransk Polynesia er fullt av naturskatter. Landskapet er blant noen av de vakreste i verden. Men for fleste vil de kun se bare overflaten av dette paradiset. For deg som dykker får du muligheten til å også oppdage den andre delen av paradiset og inn i hjertet av et fantastisk og uventet univers. Forvent en eksplosjon av farger og oppdag det beste av hva du kan oppleve under vann med dykking i Fransk Polynesia.

Beste dykkesteder (øyer) etter vår mening er bl.a Fakarava North, Fakarava South, Rangiroa,
Tahiti (for vrak) og Tikehau

 1. Garuae Pass, Fakarava - Fakarava på Tuamotu-øyene er kjent for sitt utrolige biologiske mangfold, og er et "must-see" reisemål for dykking i Fransk Polynesia. Det mest imponerende dykket er ved Garuae-passet, nord for atollen. Med en bredde på 1,6 km er dette enorme passet også veldig dypt, slik at havet kan trenge helt gjennom lagunen. Tusenvis av fisk, store og små, ensomme og i stimer, skaper en utrolig tetthet.

  Dette strømdykket er en reise i hvor du vil kunne få se mengder av de mange artene av hai som finnes i Polynesia; grå revhaier, hvitfinnehai- og sortfinnehai. Noen ganger kan du også få se store stimer av den store hammerhaien er en imponerende overraskelse. Tropiske fisker svømmer over de praktfulle flerfargede korallene. Alibaba Canyon er et regelrett akvarium og avslutter eventyret på dette dykket. Med en sikt på rundt 50 meter er Garuae-passet et dykkested du ikke bør gå glipp av i Fransk Polynesia.

 2. Tiputa Pass, Rangiroa - Rangiroa-atollen ligger også i Tuamotu arkipelet. Den enorme lagunen har noen av de mest imponerende dykkene i Fransk Polynesia. Det mest kjente er Tiputa-passet. På dette strømdykket vil du ofte se sortfinnehai og grå revhai, delfiner og djevelrokker som en del av showet (du glemmer nesten å se på passets vegger, der revlivet har tusenvis av tropiske fisker). Opplevelsen er utrolig imponerende. Hvert nytt dykk bringer med seg overraskelser med en akvatisk fauna som alltid endrer seg, i henhold til strømmen. På slutten av dykket vil du drive inn i hjertet av en praktfull korallhage med en fantastisk tetthet av fisk. Et ekte signaturdykk fra Rangiroa, dette er et "must" for dykking i Fransk Polynesia.

 3. Tumakohua (Tetamanu) Pass, Fakarava - Tilbake til Fakarava for et nytt uforglemmelig dykk: I den røslige delen av atollen finner du Tumakohua-passet (Tetamanu). På grunn av passets smale åpning (200 m), er strømmen mindre kraftig og strømdykket er roligere. Korallhagene er veldig vakre, det biologiske mangfoldet er fantastisk; napoleonfisk, papegøyefisk, kort sagt alt det du kunne drømme om. Men det som gjør dette dykket spektakulært er muren av hai. Du vil aldri oppleve en større tetthet av grå revhai noe sted i verden. På en god dag sirkler hundrevis av individer rundt dykkerne til enhver tid. I tillegg deltar selvsagt de vanlige sort- og hvitfinnhaiene i denne fascinerende vannballetten. Denne imponerende og rike faunaen gjør opplevelsen til en av de mest minneverdige og ettertraktede dykkene i Fransk Polynesia.

 4. Tuheiava Pass, Tikehau - Også i Tuamotu arkipelet tilbyr atollen Tikehau en like ideell destinasjon for dykking. Med sin moderate strøm vil dette strømdykket i Tuheiava-passet gi deg muligheten til å oppdage all den polynesiske akvatiske faunaen. Store menger med rovfisk er selvsagt tilsted, men er forsvinner nesten haiene foran tusenvis av tropiske fisker. Hvert dykk er en ny kilde til undring. Den svært høye tettheten av fisk gir en ekte eksplosjon av farger. Ved siden av skoler med blå og grå makrell eller skjellfinnefisker (butterfly fish). Legg til grønne havskilpadder, leopardrokker og til og med delfiner er dette et dykk som alltid overrasker. Dette praktfulle undervannspanoramaet kompletteres av en unik og ekstremt rik korallflora.

 5. Anau Cleaning Station, Bora Bora - Sosietetsøyene tilbyr en roløigere dykkeopplevelse enn atollene i Tuamotu arkipelet og passer meget bra for nybegynnere siden det er lite strøm, Haier er nå byttet ut med djevelrokker og et av de beste stedene for å se akrobatisk vannballett med denne havets vakre skapning er ved denne rensestasjonen. 

  De enorme rokkene flyr uten problemer over korallene og renses av bittesmå fisker. Faktisk kvitter disse leppefiskene dem fra parasittene som dekker huden.

Den beste tiden å besøke Fransk Polynesia for dykking avhenger av hva du liker å gjøre og se. Generelt går høysesongen for turister fra mai til oktober. Det er faktisk da du vil finne tørt vær og enestående dykking. Perioden fra november til april å være regntiden. Sikten under vann er ikke like stor da, men likevel ikke forferdelig heller. Faktisk er den dårligere sikten du kan få forårsaket av plankton, som trekker mer rovfisk inn på grunnere vann, og dermed gjør dykking like interessant! November er også den beste tiden å se hvaler.

Average sea temperatures in Papeete, Tahiti (French Polynesia)
Penger & valuta: 
Myntenheten som brukes på øyene er Pacific francs (XPF).
Det interessante med denne valutaen er at den aldri endres mot EURO og er satt til XPF100 = 0,838 EURO (eller 1 EUR = 119,33 XPF). Obs! Noen av øyene i Tuamotu, Gambier og Australøyene har ingen vekslemuligheter.
FreeCurrencyRates.com
Tips: 
Det å gi tips er ikke vanlig på Tahiti eller de andre øyene i Fransk Polynesia og er derfor ikke forventet. Selvsagt er du fornøyd med service og den hjelp du har fått kan du selvsagt gi en liten «gave» som en takk for assistanse og service.

Interessante fakta om Tahiti & Fransk Polynesia;

 1. Det er vanlig å ta på seg en «tiare» (Tahitis nasjonalblomst) bak øret - på venstre siden betyr at du er opptatt, og på høyre side hvis du fortsatt er på utkikk
 2. Det tahitiske alfabetet har bare 13 bokstaver; vokalene a, e, i, o, u og konsonantene f, h, m, n, p, r, t og v.
 3. Ordet “tatoo” kommer opprinnelig fra Tahiti. Legenden om Tohu, tatoo guden, beskriver om det å male alle havets fisker i vakre farger og former. I Polynesisk kultur har det å tatovere seg blitt sett på som et uttrykk for skjønnhet og i tidligere ble dette gjort seremonielt når en person trådte inn i de voksnes rekker.
 4. Det er flere hotellrom i et typisk hotell i Las Vegas enn det finnes totalt på alle de 188 øyene i Fransk Polynesia.
 5. Hawaii får flere besøkende på 10 dager enn Tahiti får i løpet av 1 år
 6. Når du reiser rundt på Tahiti vil du oppdage utenfor hver husstand en ekstra land «postkasse». Dette er ikke for post, men innbyggerne får levert franske bagetter 2 ganger daglig, men må gå på postkontoret for å få sin post.
 7. Konseptet "Overwater Bungalows" Overvannsbungalow ble oppfunnet på Tahiti på 1960-tallet.
 8. Fransk Polynesia har over 800 forskjellige arter av fisk og 500 forskjellige korallarter.

Festivaler
Ingen av høytidene i Fransk Polynesia er større, eller viser flere aspekter av polynesisk kultur, enn Heiva i Tahiti, en feiring som begynner i juni og strekker seg ut i juli. Papeete's To'ata Square er full av gateselgere, musikere, dansere og polynesiske sportsbegivenheter under Heiva i Tahiti. Tahitis pulserende kinesiske samfunn får feire sin egen kultur under Papeetes livlige kinesiske nyttårsfeiring.

 • “Heiva i Tahiti” - er kanskje Fransk Polynesias viktigste festival og finner sted hvert år og varer i nærmere hele sommerperioden. Dette er tiden for danseoppvisninger, tradisjonelle sports arrangement og er en fantastisk tid å være i dette paradiset på.

  Denne festivalen samler mer enn 8000 lokale hvert eneste år med et mer eller mindre frivillige med eneste mål, å lage hver eneste «Heiva» festival et unikt og herlig opplevelse (Heiva ble forbudt da de første europeerne ankom Tahiti. De fant lokale festivaler både vulgære og mente at de kunne før folk ut i synden). Kong Pomare II, som var konge på rundt 1900-tallet var kjent for sitt tyranni konverterte til kristendommen og dette ble starten på ødeleggelsen av gamle spirituelle seremonier. Kongen forbød også dans og festivalen ble en aktivitet som ble gjort i det skjulte.

  Misjonærenes ankomst, alle er enige om at Tahitiøyene er tett bundet opp mot den kristne trosretning takket være sin historie og de sosiale endringene som fulgte i kjølvannet til de første misjonærene fra London MIssionary Society. Noen av grunnene til at misjonærer ble så godt mottatt av befolkningen på Tahitiøyene var bundet opp mot legender og historier i deres tidligere religioner hvor det ble profetert at det skulle komme utenforstående som var den ekte «gud», og misjonærenes skip var også beskrevet i god detalj før det første skipet ankret opp utenfor kysten og brakte europeiske misjonærer til Polynesia. Den første landgangen skjedde på Tahiti, 5 mars 1797 og denne begivenheten feires hvert eneste år med fargerike opptog og gudstjenester og er nå en av de viktigste festivalene i Fransk Polynesia.

 • Tahiti Pearl Regatta - Denne regattaen finner sted i mai hvert år og samler seilbåter fra hele verden til en uke med seiling og festligheter. Arrangementet inkluderer også kulturelle aktiviteter og tradisjonell mat.

 • Te Mahana Hiroa - Dette er en hyllest til den legendariske polynesiske navigatøren Hiroa, som utforsket de sørlige øyene i Polynesia. Festivalen finner sted i oktober hvert år og inkluderer musikk, dans, kultur og tradisjonell mat.

 • Vanilla Festival - Denne festivalen finner sted i august hvert år på øya Taha'a og feirer vaniljeproduksjonen på øya. Festivalen inkluderer smaksprøver på ulike vaniljeprodukter, musikk og dans, håndverk og en tradisjonell polynesisk festmiddag.

 • Billabong Pro - Hver april og mai arrangerer Tahiti Iti-samfunnet Teahupoo en av verdens mest prestisjefylte surfekonkurranser. Surferne blir slept over Teahupoos lagune på vannscooter før de trosser noen av verdens høyeste og mest utfordrende bølger.

 • Hawaiiki Nui Va'a - Ingen sportsbegivenhet i Fransk Polynesia tiltrekker seg flere tilskuere enn dette årlige kanopadlingen på seks personer som arrangeres mellom 19. og 21. oktober hvert år. Fare-lagunen ved sjøen på Huahine er Hawaiiki Nui Va'as startpunkt, hvor spisegjester kan nyte både løpet og utsikten over havnen. Racerne stopper deretter ved Raiatea og Tahaa før de når målstreken ved Bora Boras Matira Bay. Priser deles ut ved et festmåltid med en konsert fylt med tahitisk dans.

Destinasjonen er kjent for: store stimer med grey og white tip haier, enorme hammerhaier, tiger hai og en og annen hvalhai (august/september til oktober/november - stort sett rundt Tahiti & Moorea). Dette i tillegg til store stimer med barrakuda, djevelrokker, eagle rays, morene åler og til og med knølhval, en del vrak finnes også
Ikke så bra for: Egentlig den perfekte destinasjonen, men ikke noe særlig for makro dykking og vrak
Sikt: Ekstremt bra med sjelden under 30m
Strøm: Siden de fleste av dykkene er gjort i kanalene inn og ut av laguner kan det til tider være sterkt tidevannsstrøm

Se våre reiser til dette reisemålet