Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Tunisias er bedre kjent den senere tiden for opprinnelsen av den arabiske våren, som spredte seg til mange andre nordafrikanske og Midtøsten-nasjoner i 2011. Tunisia har imidlertid lenge vært et veiskille mellom ulike kulturer fra hele Midtøsten, Europa og Afrika. Nord-Afrikas minste land inneholder like mange historiske landemerker som Hellas, mer enn 1400 kilometer kyststripe ved Middelhavet, og et av verdens mest liberale islamske samfunn.

Den gamle byen Kartago, og imperiumet som en gang ga antikkens Roma har konkurranse om makt og popularitet, er nå en forstad til Tunisias moderne hovedstad, Tunis. Tunis' bymurer og medina har voktet byen siden det 7. århundre e.Kr. og er nå vertskap til et av Nord-Afrikas livligste utendørsmarkeder. Mindre kjent enn Kartago, men like imponerende, er Bulla Regias antikke romerske underjordiske ruiner, som strekker seg over det nordvestlige Tunisia.

Tunisias nylige politiske strid har ikke påvirket landets status som en av verdens mest kommende stranddestinasjoner. La Marsa, Monastir og Hammamet er blant landets mest fremragende strandferiesteder ved Middelhavet. Besøkende som drar sørover for Tunisias nordkyst vil imidlertid møte like spektakulære severdigheter, som duftende vingårder, skogkledde fjell og frodig ørkenoaser som er utenomjordisk nok til å tjene som bakgrunn for de berømte Star Wars-filmene. Luke Skywalkers hjemmeplanet ble til og med oppkalt etter det lille sør-tunisiske samfunnet Tataouine.

Høydepunkter
Matmatas Hotel Sidi Driss, hvor Star Wars Lars Homesteadscenene ble filmet, er utvilsomt det mest populære overnattingsvalget blant Star Warsfans. Besøkende som bare ønsker å bade og sole seg, har imidlertid dusinvis av luksuriøse strandferiesteder å velge mellom langs den nordlige kysten. Et økende antall restaurerte boutiquehoteller som ligger i tidligere koloniale herskapshus, og gjestgiverier hvor reisende overnatter hos lokale familier, har også dukket opp over hele landet. Mer eventyrlystne besøkende kan til og med slå leir blant beduinene i Saharaørkenen. Tunisisk mat, som de fleste andre aspekter av landets kultur, kombinerer fransk, Midtøsten og afrikansk påvirkning.

Den gamle romerske byen Kartago er den mest kjente av de hundrevis av bemerkelsesverdig og godt bevarte romerske landemerker spredt over hele Tunisia. Mindre kjente, men ikke mindre imponerende, er de flere underjordiske bygningene som fortsatt finnes fra tiden til den gamle romerske byen Bulla Regia. Tunisias nåværende hovedstad, Tunis, har en fascinerende blanding av flere hundre år gamle arabiske medinaer med bymurer og fransk koloniarkitektur fra 1800-tallet. Star Warsfans vil kjenne seg igjen i landsbyen Matmata, der det fiktive hjemmet til Luke Skywalkers tante og onkel fortsatt ligger. Landets åtte nasjonalparker dekker mer enn 1400 Kilometer av Middelhavets kystlinje, skogkledde fjell og den vidstrakte Saharaørkenen.

 • Tunis Medina - Ingen besøk til Tunisias hovedstad vil være komplett uten å oppleve byens gamle bydel, bedre kjent som Al-Madinah. Selv om denne inngjerdede medinaen først ble bygget på 700-tallet e.Kr., varte den gyldne æra, da Tunis var en av den islamske verdens mest velstående og mektigste byer, mellom 1100- og 1500-tallet. Besøkende vil se rester av alle disse epokene mens de snirkler seg gjennom Al-Madinahs svingete og trange gater, hvor selgere selger mye av den samme eksotiske maten og håndlagde varene som deres forgjengere, århundrer før.
 • Kartago - Byrsahøyden har den beste utsikten over de mange romerske ruinene som har overlevd i Kartago. Ingen antikke romerske badehus utenfor Roma var større enn Katagos termiske Antoine Bad, og få antikke romerske amfiteatre kan måle seg med størrelsen på det i Kartago. Mange flere avdekte Kartagoruiner kan sees på Byrsahøydens Kartago Museum. I dag er Kartago en velstående Tunisforstad som inneholder det tunisiske presidentpalasset og Dar El Hout Oceanographic Museum.
 • Bardomuseet - Det praktfulle Hafsidpalasset fra 1200tallet, som inneholder Tunisias største museum, er nesten like imponerende som museets utstillinger, som er delt inn i ulike epoker av tunisisk historie. Utsmykkede tak hever seg over de gamle romerske mosaikkene, som vises sammen med antikke greske gjenstander og gjenstander fra middelalderen. Folkemengdene på lørdager er mye større enn de på ukedager, men de omkringliggende steinhagene er ideelle for de vil slappe av ute.
 • Lac Ichkeul Nasjonalpark - Hvert år flyr tusenvis av fugler sørover fra Europa for å tilbringe vintrene i nærheten av den grunne Ichkeulsjøen i det nordlige sentrale Tunisia, midtpunktet i kystnasjonalparken. Kalksteinsfjellet Jebel Ichkeul ved innsjøens sørlige kant var en gang en jaktpark fra 1200-tallet hvor kongelige forsøkte å fange villsvin og andre mindre arter. I 1729 ga den sicilianske kongen Bey av Tunis et par vannbøfler i gave, som antas å være de direkte forfedrene til alle vannbøfler som streifer rundt i Jebel Ichkeul i dag.
 • Jebil Nasjonalpark - Denne nasjonalparken i sørlige Tunisia, landets største, ligger i hjertet av Saharaørkenen, mindre enn 130 kilometer sør for Douz. Skur og vakter beskytter besøkende mot kobraene og gasellene som streifer rundt i ørkenvegetasjonen. De gigantiske steinblokkene i parkens vestende ble skapt av erosjon av plutoniske bergarter, mens gjenstander som ble avdekket fra parken kan dateres mellom holocentiden og andre verdenskrig.
 • Bulla Regia - Selv om denne gamle romerske byen ikke er like kjent som Kartago, er den vel verdt turen til nordvest Tunisia for å oppleve. Bulla Regia er blant de få antikke romerske stedene hvor besøkende kan se komplette romerske rom, som det mosaikkfylte huset til Amphitrite, Fiskehuset og Jakthuset. Mange Bulla Regiabygninger ble bygget under jorden for å holde folk kjølige under Tunisias varme sol. To kristne basilikaer fra 600-tallet med marmorsøyler, Forum og Julia Memmiabadene er blant Bulla Regias andre imponerende bygninger.
 • Chott El Jerid - Saharaørkenens største saltflate på denne enorme innsjøen i det sørvestlige Tunisia er også en Star Warskulisse. Chott El Jerid og dens flere omkringliggende saltpanner eller saltflate oversvømmes med vann om vinteren og tørker opp om sommeren. Tamerza, den største av regionens fjelloaser, har et par fossefall og flere kløfter. Oasen i den tettbefolkede Bled el Djeridregionen er omgitt av pittoreske rosa åskammer.
 • Friguia Dyrepark - Hele familien kan svømme og leke med delfinene i denne dyreparken som mer enn 410 dyr kaller hjem. Sjiraffer, geparder og surikater er blant noen av de 61 dyreartene som er innenfor parkens store innhegninger. Besøkende kan også oppleve tradisjonell tunisisk mat, musikk og dans i parkens Shaka Restaurant.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Tunis
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: august (28ºC) / Kaldeste måned: januar/februar (12ºC) / Våteste måned: desember/januar (70 mm) - Alle verdier basert perioden 1991-2020.

Hvordan er været i Tunisia? Det er tre forskjellige klimaer i den relativt lille nasjonen Tunisia. Nordkysten nyter de samme milde vintrene og varme somrene som de søreuropeiske landene ved Middelhavets motsatte ende. Månedene mellom oktober og mai er også de mest regnfulle månedene i Nord-Tunisia, spesielt i Kroumiriefjellene.

Sentrale Tunisias klima er halvtørt med langt mindre nedbør og mer dramatiske temperatursvingninger, spesielt om sommeren. I april gjør varme og tørre Siroccovinder Sør-Tunisias Saharaørkentemperaturer enda mer brennende. Gjennomsnittlige sommertemperaturer i Tunisia stiger godt over 32°C i landets innlandsørkenregioner, men ligger rundt 21°C langs middelhavskysten. Selv i Tunisias kaldeste vintermåned januar faller temperaturen sjelden under 7°C på nordkysten og kan være så høy som 17°C i innlandsørkenområder.                                                                                                             

Beste tiden å besøke Tunisia: Tunisias mer moderate vårsesonger, som varer mellom mars og juni, og høsten i september og oktober, regnes ofte som de beste tidene å besøke landet på. Vår- og høsttemperaturene forblir behagelig varme og blir aldri så uutholdelig varme som de kan bli om sommeren. Våren er også Tunisias villblomstsesong.

Tunisia har blitt en populær sommerferie for besøkende som søker et billigere og mindre overfylt alternativ til strendene i Spania, Italia, Hellas og Sør-Frankrike. Sommeren er imidlertid fortsatt Tunisias travleste turistsesong, til tross for varme temperaturer og stadig voksende folkemengder. Vinteren, Tunisias kaldeste og mest regnfulle sesong, er når hotell- og flybillettprisene faller dramatisk.

 

Myntenhet & Valuta: Tunisias offisielle valuta er dinar (TND). Kredittkort er allment akseptert av de fleste større utsalgssteder, inkludert hoteller. Minibanker er overalt i Tunisia mange banker, hoteller som aksepterer de fleste debetkort. Det er anbefalt at ha noe lokal valuta, da det er vanlig å gi tips i Tunisia.

Tips:

 • Taxi – tips er forventet. 5-10% på toppen av takstameterprisen. Se etter gule eller hvite drosjer og sjekk at metere fungerer.
 • Hoteller – Tips på tunisiske hotell forventes. Man kan gi pikkoloene 5 TND pr koffert og rengjøringspersonalet 25 TND pr uke.
 • Restauranter – Det forventes 5-15% tips på toppen av regningen eller runde opp til nærmeste 10 dinar.
 • Guider – om man er på en dagstur burde man gi 20-55 TND til guiden om man er på en gruppetur, med flere kan man gi 10 TND hver. Å gi 10 TND til sjåføren blir også satt pris på.

Interessante fakta:

 1. Fransk og arabisk er Tunisias to offisielle språk, men engelsk har også blitt mye brukt i offisielle dokumenter. Tunisiske barn lærer nå alle tre språkene på skolen, og noen turistarbeidere kan også snakke tysk og italiensk.
 2. Gjør pruting og forhandling til em mosom opplevelse når en handler i soukene og markedene.
 3. Selv om det er et muslimsk land så er alkohol tilgjengelig, og har en gammel tradisjon for vinlaging.

Festivaler
De fleste feiringer og festivaler i Tunisia finner sted om sommeren, og de fleste er fokusert på musikk, håndverk eller andre aspekter av den tunisiske kulturen. Den tunisiske medinafestivalen liver opp den hellige måneden Ramadan i Tunisias hovedstad hvert år, mens Kartago og Hammamet arrangerer hver sine internasjonale festivaler, fylt med musikk, dans og kreativ kunst. Tunisia avslutter hvert år med sin eldste festivalen av alle, den internasjonale Saharafestivalen, en hyllest til Sør-Tunisias tradisjonelle Saharaørkenkultur.

 • Tunisisk medinafestival (Ramadan) - Det kommunale teateret i hjertet av Tunis er hovedstedet for denne festivalen, som arrangeres i den tunisiske hovedstaden under den muslimske hellige måneden Ramadan, som kan være når som helst på året. I tillegg til det vanlige utvalget av religiøse seremonier som vanligvis finner sted i muslimske byer under Ramadan, har denne festivalen også internasjonale filmer og musikalske forestillinger. Gateopptedener og folk kledd i middelalderkostymer velter ut over byen.
 • Tamerza Fjelloase Festival (mars) - Tunisias største fjelloase arrangerer denne festivalen forst for å minnes 100-årsjubileet til en av Tunisias mest kjente poeter, Abou El Kacem Chebbi. Den er gjentatt årlig. Den mindre Deguechebarnefestivalen og El Khiyamteltfestivalen finner sted samtidig med denne feiringen av Tamerzakulturen. Besøkende kan smake på lokal mat og kjøpe lokalt håndverk. Festivalen har også to animasjonsshow, et lokalt kunstshow, filmvisninger, hesteveddeløp og diktopplesninger.
 • Festival for den renrasede arabiske hesten i Maknassy (juni) - Ingen kjent hesterase har en lengre historie enn de 5000 år gamle arabiske hestene som vises frem under denne junifestivalen. Forfedrene til dagens arabiske hester bar erobrende hærer over det gamle Mesopotamia. Et arabisk hesteveddeløp er hovedbegivenheten på denne festivalens første dag, mens de neste to dagene er dedikert til et internasjonalt arabisk hesteshow. Afrikas største hesteshow inkluderer også en håndverksmesse med håndverkere fra hele Tunisia.
 • Kartagos Internasjonale Festival (juli & august) - Ikke på noen annen tid på året tar den alltid populære byen Kartago imot flere besøkende enn under denne årlige festivalen. Festivalen holdes i Kartagos antikke romerske amfiteater med 7500 seter, og starter i midten av juli og fortsetter inn i august. Den første internasjonale festivalen i Kartago ble holdt i 1964, men arrangementet har siden vokst til en av Nord-Afrikas største underholdningsfestivaler. James Brown, Louis Armstrong og Ray Charles er bare en håndfull av de legendariske musikerne som har opptrådt her.
 • Hammamet Internasjonale Festival (juli & august) - I likhet med søsterfestivalen i Kartago, er Hammamets årlige internasjonale festival en feiring av musikk, dans og annen scenekunst. I mer enn en måned mellom juli og august er dette pittoreske kystsamfunnet i det nordøstlige Tunisia vertskap for dusinvis av jazz og andre musikere fra hele verden. Dette er imidlertid ikke lenger bare en musikkfestival; besøkende har nå også omtrent et dusin franske teaterstykker å velge mellom.
 • Den Internasjonale Ulyssefestivalen i Djerba (juli & august) - Denne festivalen på Tunisias «øya for lotusspisere» starter i juli, varer til august, og tiltrekker seg besøkende fra hele landet og verden. Djerbas Houmt Souk er fylt med forestillinger av lokale skuespillere, musikere og billedkunstnere. En dag av festivalen er dedikert utelukkende til barneunderholdning, en annen dag er dedikert til sport, og en tredje fokuserer på kunst og håndverk laget av kvinner. Den 10-dagers Guellala Keramikkfestivalen finner også sted i denne perioden.
 • Tozeur Oase Festival (november & desember) - Utøvere fra 10 forskjellige land deltar i Sør-Tunisias største kulturfestival. Bortsett fra en kort periode under andre verdenskrig har denne festivalen funnet sted hvert år i en eller annen form siden 1938, og ble internasjonal i 1991. Parader, diktresitasjoner, filmvisninger og ridning og racing langs den sørlige oasen er blant høydepunktene på denne festivalen, som starter i slutten av november og strekker seg ut desember.
 • Sahara Internasjonale Festival (desember) - Tunisia avslutter hvert år med sin eldste og mest kjente festival. Denne Douzfestivalen ble opprinnelig kalt Kamelfestivalen da den ble arrangert for første gang i 1910. Den har siden vokst til en fire dager lang hyllest til de sørlige nomadiske kulturer og tradisjoner. Douzs H'naiech Stadium er vertskap for de fleste av hovedarrangementene, inkludert kamelmaraton, arabiske hesteveddeløp og tradisjonelle beduinbryllupsseremonier. Imidlertid er nok den mest populære begivenheten av alle poesikonkurransen, som er sponset av Abdellatif Belgacem, en kjent ørkenpoet.

Se våre reiser til dette reisemålet