Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Ingen annen afrikansk nasjon ligger lenger vest enn Senegal, og Goréeøya utenfor kysten av dens hovedstad ved havet, Dakar, var det siste synet flere slaver så av sitt hjemland før de ble lastet på slaveskip på vei til destinasjoner over hele den nye verden. I dag har mange av etterkommerne av disse slavene returnert til Senegal på jakt etter sine røtter. Besøkende trenger imidlertid ikke å være av afrikansk avstamning for å bli beveget av Goréeøyas slavehus eller for å nyte Senegals berømte "teranga" gjestfrihetskultur.

Minst 75 prosent av Senegals befolkning bor i hovedstaden Dakar, det afrikanske kontinentets vestligste by. Dakar er en livlig havneby fylt med livlige markeder, interessante museer og en av Afrikas sterkeste musikkscener. Senegals opprinnelige hovedstad er imidlertid St Louis, som ligger 259 kilometer nord for Dakar. Som Vest-Afrikas eldste europeiskskapte by, inneholder St Louis fortsatt flere rester av sin franske koloniale fortid, spesielt de elegante balkongene foran de fargerike bygningene. Mindre enn 80 kilometer sør for Dakar ligger La Petite Côte, en fantastisk stripe av Atlanterhavets kystlinje med luksuriøse strandresorter til en brøkdel av hva lignende overnattingssteder vil koste i Middelhavet eller Karibien.

Besøkende som ønsker en ekte smak av Senegal bør imidlertid dra på en tradisjonell piroguebåttur forbi pittoreske landsbyer langs elven Casamance eller en uforglemmelig safari gjennom nasjonalparkene Niokolo-Koba eller Saloumdeltaet. Niokolo-Kobas mest fantastiske landemerke er de 109 meter høye Dindefelofallene, mens Saloumdeltaet inneholder Djoudj National Bird Sanctuary, en av Senegals mange fugletittingsparadiser, og Fathala Game Reserve, hvor besøkende kan observere Senegals eksotiske dyreliv fra deres egne kjøretøy. En av verdens mest uvanlige vannmasser er den knallrosa innsjøen Retba, hvor besøkende lett kan flyte takket være dens nesten 40 prosent av saltinnhold.

Høydepunkter
Senegals opprinnelige hovedstad, St. Louis, er omgitt av staselige gater fra den franske kolonitiden, mens dens nåværende hovedstad, Dakar, er Afrikas vestligste by. Etter å ha utforsket Dakars mange museer og pulserende musikkscene, kan besøkende reise til de rolige øyene N'Gor, mest kjent for surfing, og Gorée, hvor slavehuset er et spesielt rørende syn for afroamerikanere på jakt etter deres slaverøtter. Senegals vakreste strender kan bli funnet langs den nesten 160 kilometer lange Petite Côtekysten mellom Dakar og Nord-Gambia, men landets mest uvanlige landemerke er Lake Retba, ellers kjent som Pink Lake for sin lyse farge.

 • Retbainnsjøen – Den "rosa innsjøen" er ikke bare kjent for sitt uvanlige knallrosa vann, men også på grunn av det høye saltinnholdet. Mikroskopiske grønnalger kalt Dunaliella salina gir innsjøen både dens rosa farge og det nesten 40 prosent saltinnholdet som gjør at badende kan flyte lett over vannet, likt Dødehavet. Innsjøens saltsamlere gnir seg konstant inn med sheasmør for å beskytte seg mot hud- og vevsskader. Retba sin lyse rosa farge kan oppleves best under Senegals tørketid.
 • Goreeøya (Île de Gorée) – Denne lille øya, bare en 30-minutters pirog eller fergetur unna Dakars travle havn, er det siste synet mange slaver så av sitt hjemland før de ble fraktet til den nye verden. I dag har Slavehuset, som de nederlandske koliniherrer bygde i 1776 for å holde slavene fanget, blitt Gorée Islands mest beryktede turistattraksjon, og fangehullsturer er spesielt gripende for etterkommerne av disse tidligere slavene. Goréeøya inkluderer også Senegals maritime museum, kvinnemuseum og Institut Fondamental d'Afrique Noire-museet dedikert til vestafrikansk kultur.
 • N'Gorøya – Ingen punkt i Afrika ligger lenger vest enn denne lille øya bare en fem minutters pirogtur fra Dakar. N'Gorøya er kanskje mest kjent for sin spektakulære surfing, men besøkende kan også leie padlebåter for å reise rundt på øya, nyte måltider på restaurantene eller beundre de vakre bougainvilleaportene som vokter beboernes hjem.
 • Niokolo-Koba nasjonalpark – Flere av Senegals største og mest eksotiske dyrearter streifer fritt gjennom skogene og over savannen på dette sørøstlige verdensarvstedet nær Guinea-Bissau. Denne parken inneholder ikke mindre enn 78 prosent av Senegals skoger, 1500 plantearter, 330 fuglearter og 84 forskjelling arter pattedyr. Blant de sistnevnte er antiloper, pantere, Afrikas største løver og til og med en håndfull sjeldne elefanter. Dindefelofallene tårner seg mer enn 109 meter over dette fantastiske landskapet.
 • Saloum Delta nasjonalpark – Denne nasjonalparken er oppkalt etter Saloumelven som ligger 80 kilometer vest for Kaolack. Nordatlanteren møter Saloumelven i denne parken fylt med sanddyner og fantastiske mangrover. Parken inneholder også Fathala Game Reserve, det eneste stedet på jorden hvor besøkende kan se sjeldne gigantiske elandantiloper, og fugletittingsparadiset Djoudj National Bird Sanctuary. Fathala viltreservat kan trygt utforskes med piroger, fotturer eller safariturer med egen bil. I Djoudj National Bird Sanctuarys kan man oppleve flamingoer, pelikaner og nesten 400 andre eksotiske fuglearter.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Dakar
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: oktober (28ºC) / Kaldeste måned: februar (22ºC) / Våteste måned: august (235 mm) - Alle verdier basert perioden 1991-2020.

Hvordan er været i Senegal?                                                                                                           

Senegals klima er delt inn i tre forskjellige deler. Den nordlige Sahelregionens halvtørre landskap gir lite nedbør og dramatiske temperaturvariasjoner. Temperaturene kan nå opp til 40°C på dagtid, men falle ned til 13°C om natten. Sør-Senegal er enda varmere og fuktigere enn resten av landet, med mye nedbør og gjennomsnittstemperaturer på 30°C gjennom hele året. 

Pålandsvinder fra Atlanterhavet bidrar til å avkjøle Senegals kyst, men kysttemperaturer kan fortsatt nå opptil 25°C om vinteren og stige så høyt som 31°C om sommeren i denne tropiske afrikanske nasjonen. Mest regnvær langs kysten er mellom juli og august. Imidlertid opplever hele Senegal de samme varme tropiske temperaturene hele året.

Senegals høysesong er tørkesesongen fra desember til april, som gir nesten konstant solskinn sammen med varme og tørre vinder kalt harmattan. Sterke sørøstlige vinder, fuktige forhold og hyppige regnskyll er Senegals typiske værforhold i regntiden fra mai til november. Sandstormer er hyppige i Senegals innland

Beste tiden å besøke Senegal                                                                                                       

De fleste mener at Senegals tørketid, som begynner i desember og varer til april, er den beste tiden å besøke nasjonen på grunn av den nesten endeløse strømmen av solfylte dager og kystpassatvindene som bidrar til å kjøle ned Senegals fuktighet.

Senegals tørketid er spesielt ideell for fuglekikkere, som har muligheten til å observere fugler som har fløyet sørover fra Europa for å leve side om side med Senegals egne eksotiske fuglearter. Tørr ørken harmattenvinder er de mest ubehagelige værforholdene de fleste Senegalbesøkende vil møte i den tørre årstiden.

Senegals regntid, som starter i mai og slutter i november, gir ikke bare landets varmeste og mest fuktige værforhold, men gjør også mange veier nesten umulige å ferdes på grunn av kraftig nedbør. Flom skyller noen ganger ut broer og avskjærer tilgangen til noen landsbyer. Vanntette klær anbefales sterkt for besøkende i regntiden sammen med de lette klærne som anbefales for besøkende til Senegal uansett årstid.


Myntenhet: Liberias offisielle valuta er Vestafrikanske CFA francs (XOF). Kredittkort og spesiellt American Express blir akseptert, men begrenses til større bedrifter som henvender seg til turisme, som f.eks. hotell. Minibanker er utbredt og pålitelige i Dakar, men bankfasiliteter er sjeldne i resten av landet, og uttaksgrensene kan være ganske lave.

Tips:

 • Taxi – Pris avtales som regel på forhånd og tips er ikke nødvendig.
 • Hoteller – Det forventes kun av velstående lokale og utenlandske gjester å gi tips. For eksempel må en besøkende på et stilig hotell gi tips til portieren, men en ryggsekkturist på et lite vertshus forventes ikke å gjøre det samme.
 • Restauranter – 10% tips på toppen av regningen er normen.
 • Guider – om man er på en dagstur burde man gi 30-50 USD til guiden om man er på en gruppetur med flere kan man gi 8-10 USD hver. Å gi 5-10 USD til sjåføren blir også satt pris på.

Interessante fakta

 1. Senegals mest populære sport er laamb (bryting), ikke fotball.
 2. De to største eksportvarene fra Senegal er peanøtter og fisk.
 3. Senegal har en voksende surfe,iljø og den svært innflytelsesrike surfefilmen The Endless Summer fra 1966 ble filmet i Senegal.
 4. Byen Touba i Senegal, kjent som "Afrikas Mekka", blir årlig besøkt av mer enn en million muslimske pilegrimer fra hele verden.
 5. Senegal er hjemsted til Fadiouth, en liten bilfri øy laget utelukkende av muslingskall inkludert hus, gater og kirkegårder.

Festivaler

 • Abéné Festivalo (desember/januar) – Den årlige 10-dagers trommefestivalen i Casamancesamfunnet Abéné begynner i slutten av desember og strekker seg inn i det nye året. Djembe- og perkusjonsspillerne kan være festivalens hovedbegivenhet, men besøkende kan også nyte nattlig dans og tradisjonelle senegalesiske brytekamper. Denne feiringen av Casamance-kulturen tiltrekker seg utøvere og besøkende fra hele Vest-Afrika og til og med så langt som fra Europa.
 • Dak’Art Biennale (mai) – Denne fargerike Dakarfestivalen finner kanskje bare sted en gang annenhver mai, men det er vel verdt ventetiden. Festivalen tiltrekker seg samtidskunstnere fra hele Afrika, som viser sine malerier, skulpturer og andre mesterverk i gallerier og arenaer over hele Senegals hovedstad.
 • Kaay Fecc (mai/juni) – Denne Dakar-festivalen som arrangeres mellom slutten av mai og begynnelsen av juni er en feiring av tradisjonell og moderne dans fra hele Afrika og resten av verden. Fokus er imidlertid på afrikansk koreografisk uttrykk, underholdning og utdanning.
 • Gorée Diaspora Festivalen (november/desember) – Denne kunstneriske festivalen ble etablert for å fremme forbindelser mellom Senegal og etterkommerne av slavene som ble tvunget til å forlate Afrika fra Gorée Island. Konferanser og møter fylt med debatter og diskusjoner holdes sammen med livlig dans og musikalske forestillinger. Mange utøvere og besøkende av afrikansk avstamning har gjenoppdaget sine røtter på denne emosjonelle festivalen.

Transport
Dakars Léopold Sédar Senghor internasjonale Flyplass er hovedporten til Senegal for de fleste utenlandske besøkende, men noen kommer også inn i landet med båt fra Europa, Sør-Amerika, Kanariøyene eller andre afrikanske havner. Fergeoverganger over Gambiaelven er en del av den Trans-Gambian Highway. Rosso er den mest pålitelige grenseovergangen for bilister som kjører til Senegal fra Mauritania, hvor veiene er asfaltert og i bedre kvalitet enn veiene mellom Senegal og Guinea-Bissau, som fortsatt er uasfaltert. São Domingo er den viktigste grenseovergangen mellom Senegal og Guinea-Bissau. Det er kanskje ikke lenger en togforbindelse som forbinder Senegal med Mali, men eventyrlystne bilister kan fortsatt kjøre mellom de to landene den en 3411 kilometer lange Saharaørkenveien.

 

Se våre reiser til dette reisemålet