Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Hvis du virkelig vil lære Afrika å kjenne så er Tsjad en del av kontinentet som er ukjent for de fleste reisende. Fra den avslappede hovedstaden N’Djamena til naturattraksjoner som Chadsjøen og Zakouma Nasjonalpark, vil dette ofte oversette landet overraske og glede.

Tsjad ligger i hjertet av Afrika og har vært plaget av politiske stridigheter og nasjonale sikkerhetsspørsmål, men likevel er det et flott utgangspunkt for å oppleve Sahara. For de eventyrlystne er Tsjad et eventyrland med en fruktbar landskapet i sør og den barske nordlige ørkenen. En typisk dag kan nytes med kamelridning etterfulgt av en kald øl på landets beste bryggeri, eller oppdage underverkene i det historiske kvarteret N’Djamena og møte de vennlige innbyggerne.

N’Djamena er Tsjads midtpunkt, og besøkende som reiser mellom Kamerun og Niger blir ofte minst en dag eller to. Den enorme område av Sahel svikter aldri i å tiltrekke seg oppdagelsesreisende, mens Tsjadsjøen lokker de som vil ha en avslappende båttur for å nyte det frodige, grønne landskapet som er så uvanlig i den støvete ørkenen.

Det kan ikke benektes at landet kan være et av de fattigste i verden og at utlendinger kan trenge å ta ekstra forholdsregler for personlig sikkerhet på grunn av uasfalterte veier, høye reisekostnader, brennende varme og interne konflikter, men de som er villige for å ta utfordringen blir belønnet med den varmeste velkomsten og opplever en av de mest hemmelighetsfulle fargerike og morsomme kulturene du kan tenke deg.

Høydepunkter
Tsjad utforskes best med en reiseleder. Noen attraksjoner utenfor byen krever biler og inngangspenger, noe som kan være dyrt. Byens marked og dens historiske kvarteret kan oppleves til fots.

 • Zakouma Nasjonalpark - Den vidstrakte Zakouma Nasjonalpark er den viktigste og mest populære turistattraksjonen i Tsjad. Den ligger sørøst for N'Djamena, omtrent 800 km fra hovedstaden, og er omtrent 3050 km². Borgerkriger og krypskyting herjet en gang i området, men det har siden blitt rehabilitert takket være innsatsen fra lokale myndigheter og EU. Det er vanlig å se store flokker med sjiraffer, løver, gnuer, primater og elefanter som streifer fritt. Mars og april er de beste månedene å besøke hvis du vil være vitne til samlinger rundt vannhullene. Inne i parken ligger et hotell og restaurant med komfortable rom for de som ønsker å overnatte. Aktiviteter som ridning og guidede safariturer kan også organiseres.
 • Tsjadsjøen - Denne innsjøen var en gang midtpunktet for salthandelen i Afrika. I sin storhetstid var Tsjadsjøen en av verdens største ferskvannssjøer, men den har sakte begynt å krympe og tørke opp. Den verste Saheltørken førte til at innsjøen forsvant fullstendig i 1984. Best opplevd i N’Djamena, deler av den når også inn til byen Bol gjennom hele året, noe som gjør den til en alternativ by for fiske og båtliv.
 • Ennediørkenen - Kløfter, raviner og de gigantiske klippene i Ennediørkenen er et bemerkelsesverdig syn, spesielt siden de nærliggende Tibestifjellene generelt er forbudt for besøkende. Noen av attraksjonene inkluderer fantastiske sporkløfter, forhistoriske hulemalerier og mystiske fjellformasjoner. Det er også hjemsted for eldgamle havbuer som dateres tilbake til da Tsjadsjøen fortsatt rekk ut til havet. Det er et flott sted å se nilkrokodiller og gaseller fra, og Ennedi er også populær blant turgåere.
 • Tsjad Nasjonalmuseum - Offisielt kjent som Musée National N'Djamena, ligger nasjonalmuseet i Tsjads hovedstad, N'Djamena, nær Avenue Felix Eboue. Etablert 6. oktober 1962, ble det overført til det gamle rådhuset nær Place de l'Independence noen år senere. Mange gjenstander har gått tapt de siste årene, men de resterende er verdt å se for å få et glimt av landets fortid.
 • N'Djamena historiske kvartal - Tsjads hovedstad kan skryte av et flott historisk kvartal som er hjemd for det pulserende daglige markedet hvor reisende kan kjøpe fargerike smykker, tilbehør og lokale tepper.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for N'Djamena
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: mai (29ºC) / Kaldeste måned: januar (24ºC) / Våteste måned: august (175 mm) - Alle verdier basert perioden 1991-2020.

Hvordan er været i Tsjad? Tsjads klima er hovedsakelig tropisk på grunn av beliggenheten i hjertet av Afrika, grenser til Kamerun, Nigeria og Niger i vest, Sudan i øst, Den sentralafrikanske republikk i sør og Libya i nord. Her finner man veldig tørre ørkener og ekvatoriale skoger. Ennediørkenen i nordøst og det vulkanske området til Tibesti i nord består av kløfter, raviner og gigantiske klipper spredt over Saharas sanddyner.

Tsjad har tre forskjellige værsoner. Temperaturene i det tropiske sør varierer ofte fra 20°C til 25°C, men det kan komme helt opp til 40°C før regnvær. Temperaturen før regnvær i hovedstaden N’Djamena og Tsjadsjøen overstiger ofte 45°C. De nordlige områdene har en tendens til å oppleve mye høyere temperaturer                                                                                                           

Beste tiden å besøke Tsjad: November til januar er den beste tiden å besøke Tsjad fordi det er da det er kjøligst og været er mest utholdelig. For de som ønsker å dra til Zakouma Nasjonalpark er de varmeste månedene mars og april best for å se dyreliv. Sahel blir vakkert grønt hvert år i juli, men å reise i regntiden er ubehagelig fordi det er oversvømmelser og gjørmete veiforhold i N’Djamena.

Regntiden i sør er mellom mai og oktober. Sentraltsjad opplever nedbør mellom juni og september. Det regner knapt i nord på grunn av ørkenklimaet.

Myntenhet: Tsjads offisielle valuta er Den vestafrikanske CFA franc (CFA). Tsjad er hovedsakelig et kontantsamfunn. Kredittkort blir sjeldent aksepteret. Det er minibanker på noen større hoteller, N’Djamena flyplass, og i større byer.

Tips:

 • Taxi – Minibusser og drosjer kjører i N'Djaména med en fast pris. 10% tips forventes av taxisjåfører.
 • Hoteller – Tips på hotell forventes. Man kan gi pikkoloene 1200 CFA pr koffert og rengjøringspersonalet 3000 CFA pr natt.
 • Restauranter – Det forventes 10% tips på toppen av regningen.
 • Guider – om man er på en dagstur burde man gi 6500-9500 CFA til guiden om man er på en gruppetur, med flere kan man gi 350 CFA hver. Å gi 1750-3250 CFA til sjåføren blir også satt pris på.

Interessante fakta

 1. Den vestafrikanske CFA-francen er valutaen brukes av åtte uavhengige stater i Vest-Afrika som utgjør den vestafrikanske økonomiske unionen og inkluderer Benin, Burkina Faso, Elfenbenskysten, Guinea-Bissau, Mali, Niger, Senegal og Togo.
 2. Tsjad er rik på gull og uran og kommer til å dra nytte av sin nylig ervervede status som oljeeksporterende stat.
 3. Tsjads offisielle språk er arabisk og fransk. I sør snakkes det også afrikanske språk som Sara..

 

Festivaler
Det er 12 hovedfeiringer i Tsjad, de fleste religiøse. Politiske begivenheter som Uavhengighetsdagen og Proklamasjon av Republikken blir feiret spesielt, komplett med parader og sport.

 • Nyttårsdag 1. januar er en nasjonal fridag i Tsjad. Nyttårsfeiringen innebærer vanligvis moro, mat og festligheter. Alle kontorer og butikker er stengt.
 • Nasjonaldagen arrangeres hver 13. april og feires for å hedre Tsjads uavhengighet.
 • Arbeidernes dag - Som mange andre land i verden, feirer Tsjad Arbeidernes Dad 1. mai. Offentlige kontorer og private virksomheter er stengt.
 • Frigjøring av Afrika - 25. mai er feiringen av Afrikas frigjøring fra det koloniale Europa. Den blir også markert i andre land som Storbritannia, USA, Tanzania, Spania, Kenya og Ghana. Det er nok av gatemarsjer, skoleforelesninger og kunstneriske stevner.
 • Uavhengighetsdagen - Tsjads uavhengighetsdag feires årlig 11. august. Denne helligdagen minnes landets frihet fra Frankrike. Sport og politiske forsamlinger er vanlige og delegater fra hele verden kommer på denne tiden.
 • Muslimske begivenheter - Offerfesten, Ramadan og Eid-al-Fitr er blant de bemerkelsesverdige muslimske høytidene i Tsjad. Disse religiøse begivenhetene feires av muslimske samfunn over hele nasjonen og hedres av andre tsjadere. Datoene varierer men tradisjonene forblir de samme. I løpet av den hellige måneden faster muslimer fra daggry til skumring. Slutten på Ramadan (Eid-al-Fitr) feires med bønn, festivaler og mat.
 • Proklamasjon av republikken - Tsjad husker erklæringen om sin republikkstatus hvert år den 28. november. Denne dagen handler om moro og festligheter, uavhengig av religion. Noen lokalsamfunn organiserer politiske forsamlinger og sportsbegivenheter.

Se våre reiser til dette reisemålet