Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Gambia er kanskje det minste landet på kontinentet, men er på ingen måte det når det gjelder attraksjoner. Omgitt av Senegal har landet bare 8 km med kystlinje, men til gjengjeld er kystlinjen fantastisk med sine palmefylte strender og naturskjønne laguner, søvnige fiskelandsbyer og rike kystreservater.  
Selvfølgelig er det mye mer med Gambia enn bare sol og surfe. Navnelven, Gambiafloden, florerer av dyreliv, inkludert nesten 600 fuglearter, villgriser, krokodiller, flodhester og apekatter (som du også ofte kan se på stranden). Hvis du er seriøs interessert I å oppleve dyrelivet i Gambia anbefaler vi et besøk til Abuka Nature Reserve, tilholdssted til et 100-vis av dyrearter og et av de beste stedene i regionen for fugletitting. I tillegg finner du selvsagt fargerike landsbyer langs elvebredden, slik som fiskerlandsbyen Tanji, hvor du finner meget fotogene og fargerike fiskerbåter duvende i bølgene mens lokale kvinner bærer dagens fangst til land i store bøtter balanserende på hodet.
Republikken Gambia ofte referert til som den smilende kysten av Afrika og du vil fort forstå hvorfor. Folk i Gambia er ekstremt vennlige og gjestfrie og man har en avslappet holdning til dagliglivet og du føler deg velkommen stort sett hvor hen du reiser i Gambia, og man ønsker å dele sin kultur med besøkende. Ikke bli overrasket om du blir invitert hjem til noen på lunsj eller middag og dette er en fantastisk måte å få oppleve hvordan man lever i Gambia. Hvis du er så heldig å bli invitert hjem til noen, ikke bli overrasket om at alle barn vil gi den en klem og holde rundt deg (og selvsagt be om søtsaker). 
Turismen i Gambia er sterkt voksende og turister kommer for strendene, fuglene, solen, kulturen og gjestfriheten til det gambiske folket, herav kallenavnet «Smiling Coast of Africa».

Høydepunkter fra Gambia
 • Strender – Selv om landet er omringet av Senegal og kun har rundt 80km med kystlinje kan Gambia skryte av fantastiske strender med gylden sand med svaiende palmer og severdige laguner. Dette sammen med en behagelig temperatur gjennom hele året på mellom 29-34°C gjør at Gambia er en meget populær destinasjon. Hvis du foretrekker travle strender, sett kursen for Senegambia, Kololi eller Paradise Beach hvor du vil kunne boltre deg i aktiviteter. Hvis du heller liker litt mer rolige omgivelser er nok Nginki-Nganka eller Fajara stedet for det, et perfekt sted å slappe av i solen og nyte en og annen cocktail.
 • Markeder – en annen attraksjon er de mange lokale markedene du finner omkring i landet og her kan du finne alt fra mat til klær. Albert Market, som ligger i hjertet av hovedstaden Banjul er det største markedet i Gambia og er vel verdt et besøk med sine farger og lukter. Andre markeder du kan få med deg er Serekunda. Det å besøke et marked i Gambia kan være en overveldende opplevelse, med sterke lukter og en lokalbefolkning som vil forsøke å selge deg alt de muligens kan mens du forsøker å finne veien ut av labyrinten. 
 • Abuko Naturreservat - Abuko er lite for å være et naturreservat i Afrika, i tillegg er det lett å komme frem til og man trenger ikke en bil for å se det. Det har en utrolig variert vegetasjon og dyreliv og er en av regionens beste for fuglekikkere med sine mer en 250 fuglearter. Der er 5 km med stier gjennom reservatet.
 • Chimpanzee Rehabilitation Project - I River Gambia National Park ligger Chimpanzee Rehabilitation Project. Dette er et unikt bevaringsprosjekt og er en fantastisk mulighet til å observere sjimpanser i deres naturlige miljø Det ble startet i 1979, og har i dag over 100 sjimpanser. Sjimpansene lever på tre øyer, som ligger rundt 270 km innover fra kysten, dypt i hjertet av River Gambia nasjonalpark.
 • Kachikally Crocodile Pool - Dette er en av Gambias mest populære turistattraksjoner er det et hellig sted for lokalbefolkningen. Siden krokodiller representerer fruktbarhetskraften i Gambia, kommer kvinner som opplever vanskeligheter med å bli gravid ofte hit for å be og vaske (ethvert barn som heter Kachikally forteller om en vellykket bønn ved bassenget). Bassenget og dets tilstøtende natursti er hjem til dusinvis av Nile-krokodiller som du kan se liggende på bredden. Ikke gå glipp av det vesle museet hvor du kan se tradisjonelle kostymer, jujus (lykkeamuletter), trommer og andre gjenstander.
 • Wassu Steinsirkler - Arkeologer mener Wassu steinsirkler er gravplasser oppført for rundt 1200 år siden. Hver stein veier flere tonn og er mellom 1 m (3,3 fot) og 2,5 m (7,5 fot) høye. Der er et lite og fint museum. Det er ikke Stonehenge men et fascinerende bevis på gamle afrikanske kulturer.  De fleste steinsirklene er fra 500 til 1000 e.Kr., før Mandinka-folket vandret til dette området. Utgravninger har avdekket menneskelige bein og gjenstander i sentrum av mange sirkler, noe som indikerer at de var gravsteder, selv om dateringsteknikker viser at kropper kan ha blitt begravet en tid etter at sirklene ble bygget. Til tross for arkeologisk utgravning, er det lite kjent om menneskene som bygde disse strukturene.
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Gambia (Banjul)
Måleenheter= °C og mm/måned. Varmeste måned: juni (28°C), Kaldeste måned: januar (24°C) & Våteste måned: august (98.6mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.
Hvordan er været i Gambia?
Gambia har to forskjellige sesonger; Våt og tørr sesong. Den våte sesongen er preget av regn og er vanligvis kort fra juni til oktober, med mesteparten av nedbøren som faller i løpet av en time eller mindre. Det er en høyere risiko for å bli smittet av malaria i denne perioden og mygg kan til tider være en irritasjon. Den tørre årstiden varierer fra november til mai, og i løpet av denne perioden er månedene november til mars svale og vanligvis preget av periodisk kald kuling (varm for de fleste europeere). Januar til april er ofte assosiert med Hamattan-vindene som blåser fra de indiske hav og Atlanterhavet.
Beste tiden å besøke Gambia
Det kommer litt an på om du skal besøke landet for å se etter fugler eller nyte strendene. Høysesongen for Gambia er under den europeiske vintersesongen fra oktober – april. Dette er perioden hvor du vil ha endeløse skyfrie dager og mye sol samt at det er behagelig temperatur om natten. Planlegger du å besøke Gambia for å se etter fugler er den beste tiden mellom oktober - desember. Utenfor sesongen mellom mai – juni er også en god periode og fordelen er at de fleste hotellene vil ha langt lavere belegg. 

Penger: Gambias pengeenhet er ”dalasi» (GMD eller D) = 100 bututus.
Du finner minibanker i byer og på noen bensinstasjoner eller banker, spesielt i hovedstaden Banjul. Det anbefales derimot at man er forsiktig ved bruk av kredittkort i landet siden det har forekommet en del forsøk på svindel.

Tips: Det å gi tips i Gambia kan være lett forvirrende siden det ikke ser ut til å være noen standard regel. I mange tilfelle er ikke servicegebyr inkludert i prisene som oppgis og mange til forvente at det gis tips, mens andre ikke. Her er uansett noen regler som vi håper kan hjelpe deg under reisen til Gambia.
 • Guider og utflukter: Hvis du er med på en utflukt under besøket i Gambia er det vanlig å gi tilsvarende NOK 25-30 (EUR 2-3) per person til guide/sjåfør. Hvis du har vært på en tur med mange som hjelper til er det enklest å gi en sluttsum som de kan dele selv. Er du på en tur som går over flere dager holder det å betale det dobbelte.
 • Taxi: det er ikke vanlig å gi tips og det er heller ikke forventet siden prisen er avtalt på forhånd. Er du veldig fornøyd etter en tur kan du gi noe, men det holder om du gir et lite tillegg, men aldri mer enn kanskje tilsvarende rundt EUR 1
 • Restauranter: normalt er det vanlig å gi rundt 7,5% tips på den totale regningen som tips (husk at lønningene i Gambia er ekstremt lave og kanskje ikke mer enn rundt NOK 20 mer dag, så alt tips er meget kjærkomment). På hoteller er det vanlig å se tips bokser i resepsjonen eller ved kassen siden mange av de ansatte ikke alltid kommer i kontakt med turister.
 • Hoteller: inkluderer servicegebyr på regningen i de fleste tilfeller, men det re fortsatt forventet at man gir litt tips til de som hjelper deg med bagasje etc. På bedre steder er det forventet at du legger igjen litt tips på rommet til de som rydder (spesielt hvis du skal være lenge på samme hotell kan dette lønne seg) – anbefalt beløp er rundt EUR 3-4 for en uke
Interessant fakta
Selv om Gambia ikke er verdens største land er landet stappfullt av kultur, historia og naturlig skjønnhet. Her er 5 interessante fakta om Gambia som du kanskje ikke visste.
 1. Afrikas minste land: Omringet av Senegal, Gambia er det minste landet på fastlands Afrika og er ikke mer enn 48km bredt på det bredeste (litt større en Rogaland fylke), men er desto mer tettbefolket med sine 2,28 mill innbyggere (2020). 
 2. Den demokratiske prosessen: ved valg i Gambia brukes klinkekuler! I et privat avlukke vil velgerne bli møtt av hull i bakken merket med hver enkelt kandidat og de slipper enkelt og greit klinkekulen inn i hullet til den kandidaten de velger.
 3. Gambia eller The Gambia: that’s the question! Gambia er kun ett av to land hvis selssående kortnavn for offisielt bruk begynner med ordet «The», den andre er The Bahamas. Det påstås at en av grunnene til dette er at den gang statsministeren i landet i 1964 ikke ville forveksles med Zambia.
 4. Ikke lenger med i Commonwealth: The Gambia forlot det britiske samveldet i 2013 etter at den sittende presidenten i landet erklærte at britene ikke hadde lært de noenting bortsett fra Bæ Bæ lille lam og God Save the Queen.
 5. For fugleelskere: Gambia er uten tvil et mekka for fugleelskere og ornitologer! Med sine 540 registrerte arter er dette et av de mest varierte stedene i verden (ikke minst med tanke på landets størrelse). Til sammenligning har vi i Norge 231 og i Sverige 430.
Festivaler
Lokalbefolkningen og myndighetene i Gambia forsøker å gjenopplive noen av landets tradisjonelle festivaler som viser Gambias kunst, dans, musikk og kulturarv. Noen av de viktigste festivalene er sesongbaserte og avholdes ofte i byene eller landsbyene Kartong, Dankunku, Kwinella, Bakau, Abene og Brufut. Store festivaler (som Banjul Demba Cultural Festival) feires også i Banjul. Mange av helligdagene i Gambia helligdager hedrer religiøse arrangementer som Milad al-Nabi, Ramadan, Assumption, 2. påskedag, som regnes som nasjonale helligdager. 
 • Banjul Demba Cultural Festival - avholdes i januar hvert eneste år og feirer Gambias kulturarv via utstillinger og forestillinger sentrert rundt kunst, dans og musikk.
 • July 22nd Celebrations – Banjuls Arch 22 er åstedet fpr denne årlige feiringen hvor besøkende kan observere offisielle forestillinger og parader. Dagen er til minne om Yahya Jammeh miltærkupp i 1994, iscenesatt for å styrte daværende statsoverhode Dawda Jawara
 • Independence Day – Gambia fikk sitt selvstyre fra Storbritannia den 18. februar 1965 og denne dagen er en av de viktigste og største feiringene i løpet av året.
 • Banjul Fine Arts Festival – er en festival som går over 2 uker og finner sted i Banjul hvert år i januar. Festivalen er laget for å promotere Gambias rike kunst og kulturliv.
 • Abene Festival – er en feiring av innhøstingssesongen og har funnet sted i en lang rekke år allerede og finner sted i den gambiske landsbyen Abene. Feiringen er sentrert rundt tradisjonell dans og musikk og tiltrekker seg artister fra hele Vest Afrika for å delta. Selve datoen er ikke en fast dato, men finner sted på slutten av året og endres hvert eneste år.
Gambias turistinformasjon: http://www.visitthegambia.gm

Se vår destinasjons video fra Gambia
Copyright - The Gambia by drone (J v brenk)

Se våre reiser til dette reisemålet