Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Vanuatu er best kjent for dykkere rundt om i verden for vraket av SS-president Coolidge, men som dykkerdestinasjon er det mye mer i Vanuatus undervannsverden. Vanuatu er omringet (og til felles med sine naboer i Stillehavet, Fiji, Ny-Caledonia og Salomonøyene) fantastiske korallrev, et vell av vrak og flott dykking.

Enorme huler og "drop offs", et meget rikt liv i havet, vakre koraller, gigantiske havvifter og verdenskjente vrak bidrar til Vanuatus rykte som dykkerdestinasjon. Det er også et av de beste stedene for dykkere å se dugonger. landskapet under vannet gjenspeiler det som finnes ovenfor: fjellterreng med stupende klipper, grotter og overheng, enorme grotter og intrikate sammenkoblede undersjøiske tunneler og kløfter dannet av stivnet lava

Dykking i Vanuatus korallrev
Vanuatu er en øygruppe som består av omtrent 83 relativt små øyer. Hovedøyene fra det største til minste er; Espiritu Santo, Malekula, Efate (hjemmet til hovedstaden Port Vila), Erromango, Ambrym og Tanna. Øyene har vulkansk opprinnelse, og som en konsekvens er Vanuatus kystlinje for det meste steinete med «drop offs» og liten kontinentalsokkel, og faller raskt ned i havdypet. Dette gir opphav til spennende dykking på skjær og vegger, samt noen utmerkede snorklemuligheter, spesielt på Tanna.

Hvor skal du dykke på Vanuatu
Det finnes 3 hovedregioner for dykking på Vanuatu; Efate, Espiritu Santo and Tanna.

Efate: Port Vila og Tranquillity Island
Efate er omgitt av et veldig vakkert rev, noen få vrak og en fantastisk cavern kalt "The Cathedral", i tillegg finner du andre kjente dykkesteder som Owen's Reef på Tranquility Island og West Side Story nær Hideaway Island Resort. "The Catherdal er en imponerende smal cavern som strekker seg ned til 28m. Et annet interessant dykkemål er vraket av "Semele Federesen" – en handelsskip som ligger med propellen på 40 meter. Et annet vrak av interesse er restene av "Star of Russia", et 3-mastet seilskip bygd i 1874 som ligger på 36m. Du finner også restene etter et ex Qantas Sandringham sjøfly i farvannet utenfor Efate.

Espiritu Santo
Dykking Espiritu Santo er synonymt med dykking på "SS President Coolidge", men det er ikke det eneste dykket i byen. Alternativer for vrakdykking inkluderer også den berømte "Million Dollar Beach" og "USS Tucker", og for korallelskere er det nok av «drop offs», og korallhager å utforske.

Santo er hjemmet til verdens største, mest tilgjengelige vrak i verden, og er populær blant tekniske dykkere. Dette 33 000 tonn tunge ombygde luksusfartøyet sank under andre verdenskrig etter å ha truffet en (vennlig) mine, og hviler nå i dybder på 21 til 70 meter. Det imponerende vraket er et av de mest spennende vrakdykkene i verden, som er tilgjengelig for fritidsdykkere.

Hvis du vil se hele vraket, trenger du mellom 10 og 15 dykk, og teknisk dykking gir dykkere mer tid til å utforske de tilsynelatende endeløse korridorene, skjulte alkover og store lasterommene. Andre tekniske dykkesteder rundt Santo inkluderer «Million Dollar Point»hvor du kan utforske det berømte dumpede utstyret fra andre verdenskrig på dybder på opptil 50 meter, men det er nok å se for vanlige fritidsdykkere også på dette dykkestedet.

For de som søker korallrev, anbefaler vi Ratarata Reef og Tutuba Island, med gode sjanser for å se de lokale skilpaddene, barrakudaer og andre passerende rovfisk, pluss Cindy's Reef, utenfor Aore Island, som gir enkel revdykking med god sikt.

Tanna
Dykking Tanna er veldig forskjellig fra dykking Port Vila eller Santo, ettersom Tanna er en mer avsidesliggende vulkanøy – med en aktiv vulkan. Kjennetegnet for dykking på Tanna er krystallklart vann, fargerike harde korallrev og en fantastisk topologi av tunneler og blå hull.

Dykkingen på Tanna byr også på vertikale rev vegger med mye aktivitet med rovfisk, inkludert revhaier, skilpadder, stimer med gulfinnet tunfisk og barrakuda samt vraket av en liten lastebåt.
En av de mest unike aspektene ved dykking i Tanna er den enorme mengden av lett tilgjengelige tunneler og grotter.

 

Dykking er mulig året rundt i Vanuatu, med vanntemperatur som varierer mellom 24ºC - 29ºC avhengig av årstid, med de varmeste månedene fra januar til mai og den kjøligste i august. Det er også en tydelig forskjell i vanntemperatur fra nord i Santo, til sør, ved Tanna. Regntiden går fra desember til mars, men påvirker ikke sikten nevneverdig.

Average sea temperatures in Luganville on Santo Island, Vanuatu

Myntenhet: Ni-Vanuatu Vatu (VUV) = 100 centimes.
Det finnes ATM maskiner kun bo et fåtall øyer. Australske eller Amerikanske dollar kan også benyttes. De fleste hoteller vil ta kredittkort, men husk at mange av de mer tradisjonelle landsby bosteder vil kun kunne motta kontanter.

FreeCurrencyRates.com

Tips: er vanligvis ikke akseptert på Vanuatu siden det går mot lokale tradisjoner. Pruting på varer er sett på som respektløst. Det sagt, på markeder som selger typiske suvenir gjenstander har prisene en tendens til å stige i takt med cruisebåtenes ankomster, så hvis det er tilfelle så vent med å handle til disse har forlatt åstedet.

Interessante fakta om Vanuatu

  • Kannibalisme var faktisk praktisert inntil ganske nylig - Når de første britiske misjonærene kom til Vanuatu (eller Ny-Hebridene) i 1839, som øygruppen ble kalt tidligere, ble de raskt drept og spist på det som i dag er øya Erromango. Ifølge antropologer ble den siste kannibalistiske aktiviteten gjort så sent som i 1969, men slapp av det er ikke senere! Men oppskriften for tilberedning av menneskekjøtt blir fortsatt overrakt til neste generasjon (og ifølge disse tar det 3-5 timer å få til et godt måltid!)
  • Prince Philip blir forgudet på Tanna – det hele startet med et besøk i 1974 av Dronning Elizabeth og Prins Philip til Tanna. Beboerne på Tanna er overbevist om at Prince Philip er reinkarnasjonen av en tidligere stor kriger fra Tanna og det hjalp ikke da en lokal kriger padlet ut til den kongelige båten Britannia i Port Vila under besøket i 1974 og ble overbevist om at Prince Philip var «den rette Messiah». Bevegelsen har nå sin egen hjemmeside og Prince Philip er selvsagt æresmedlem av bevegelsen – sjekk Facebook
  • Vanuatu oppfant bungy hopping – utrolig, men sant men den årlige festivalen på Pentecost overholdes en gammel tradisjon med unge gutter hoppende ut fra 20-30m høye tårn, en forgjenger for dagens strikkhopping (Nangol).
  • Vanuatu er kåret til verdens fjerde mest lykkelige land i verden av «Happy Planet Index» bak Costa Rica. Mexico og Colombia.
  • Vanuatu har den lettest tilgjengelige aktive vulkanen i verden, Mt Yasur på Yanna er et spektakulært naturfenomen og for de som liker å føle naturens krefter, bør absolutt legge reisen til kraterkanten av denne mektige vulkanen.

Festivaler
Historie, kultur, lokale tradisjoner, og religion spiller alle en viktig rolle i Vanuatus festivalkalender. Av de mange festivalene som finner sted er nok kanskje den mest imponerende Pentecosts unge gutter som med dødsforakt kaster seg ut fra høye tårn på 20-30m med lianer rundt benet mot bakken.

  • Jon Frum Day - var en mytisk figur, gjerne assosiert med en gjenstands kult som dukket opp på øya Tanna. I dag er den gjerne forbundet med amerikanske soldater som oppholdt seg i regionen under den 2. verdenskrig. Myten kommer fra alt det krigsutstyret som de amerikanske strykene brakte med seg til øy nasjonen, noe som må ha sett ganske dramatisk ut for en befolkning som tross alt levde i tradisjonelle landsbyer. Dagen feires vanligvis i mars hvert år med en militærparade og er en ikke-voldelig feiring.
  • Nagol landhopping, Pentost Island - Dette er nok den mest kjente av alle festivaler og som har satt ni-Vanuatu på verdenskartet. Selve ritualet er sagt å være forgjengeren til sagens strikkhopping. Hoppingen utføres av lokale unge gutter fra den sørlige delen av Pentecost hoppe ut fra 2030m høye tårn som er bygd for anledningen med kun lianer bundet rundt føttene. Festivalen ble tidligere avholdt en gang hvert år, men finner nå sted hver eneste lørdag mellom april og juni. Dagsturer fra Efate er mulig, men vi anbefaler at man tar noen dager på Pentecost). Dette ritualet er for å sikre en god innhøsting. Festivalen finner sted fra den første lørdagen i april til den siste lørdagen i juni hvert år.
  • Saint Andrews Day Cultural Festival - Dette er en av Vanuatus best besøkte festivaler så her lønner det seg å bestille tidlig. Selve festivalen finner sted på Rah Island 29 og 30 november hvert eneste år. Rah Island ligger i den nordligste øygruppen i Vanuatu, Banks Islands og er kun tilgjengelig med fly via Santo Island. Festivalen går over 3 dager med en mengde autentiske kulturelle innslag med bl.a. en blanding av tradisjonell «kastom» dansing og kirkekor – må oppleves!

Destinasjonen er kjent for: SS President Coolidge og andre vrak, Million Dollar Point, korallvegger, klipper, grotter, enorme huler, intrikate tuneller, myke koraller, svamper og hai, barracuda. 
Sikt: er kjent for å ha ekstremt god sikt i vannet og vi har opplevd utrolige +50m på enkelte dykk på f.eks. President Coolidge, men det normale er +20m.
Tech dykking: vi kan også lage en kombinasjon med teknisk dykking for President Coolidge

Se våre reiser til dette reisemålet