Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

St Helenas vulkanske historie har skapt en kystlinje som tilbyr mange varierte dykkesteder inkludert grotter, buer, undervannsfjell og revstruktur som støtter opp et enormt mangfold av arter, inkludert opptil 50 arter som er unike til St Helena.

I tillegg til overfloden av arter du kan se på revet er St Helena også tilholdssted for en rekke arter med rovfisk som f.eks. makrell (wahoo & dorado), tunfisk, chilenske djevelrokker som ofte er ganske nysgjerrige.

Det finnes 8 lett tilgjengelige vrak på lesiden av St Helena, fra «Wittre Leeuw» som sank i 1613 til det nyeste vraket «The Portzic» som sank i 2008. Vrakene er ikke bare historisk interessante, de er etterhvert blitt hjemsted og beskyttelse for en rekke arter. Vrakene ligger mellom 10 – 35 meters dyp og er dermed lett tilgjengelige og passer for de fleste med min PADI advanced eller lignende (30m)

Et av de beste dykkene er vraket av «Papa nui», et dampskip som gikk ned i 1911. Skipet tok fyr og gikk på grunn og ligger på kun 13m dybde. I de over 100 årene siden ulykken skjedde har vraket etterhvert tiltrukket seg en mengde av liv og er et fantastisk dykk. Et annet skip som er verdt å få med seg er «Dark Dale» som ble senket under 2. verdenskrig og du kan ofte treffe på hvalhai på dette dykket.

Det største trekkplasteret for å dykke på St Helena er øya i seg selv og den unike ensomme plasseringen i Atlanterhavet. Du kan i store deler av året forvente sikt på +30m på de fleste dykkene og det er muligheter for å treffe på både hvalhai, knølhval, delfiner, manta og djevelrokker. Du kan dykke på St Helena hele året, men den beste tiden er mellom desember – juni.

De beste dykkestedene på St Helena inkluderer

  • Hvis du er ute etter revdykk kan vi anbefale dykkestedet «Long Ledge». Her finner du overheng, enorme muslinger, grotter, arkader.
  • Cavally Point – kjent for sine mange tuneller
  • Red Island – meget populært sted og vulkansk terreng under vann, store muligheter for å se manta på dette dykket.

Desember til juni, hvalhai (jan-apr). Beste sikten er i også i denne desember (opptil 30-35m).

Penger og valuta – dette er britisk territorium og har faktisk sin egen valuta, Sankt Helena pund som er satt likt med britisk pund (1=1). Det lages også egne mynter, da til et samfunn som teller rundt 3 500 inn byggere, noe som er da kanskje verdens minste egne valuta.
Du kan selvsagt benytte britiske pund også, men får da vanligvis lokale pund i retur.

FreeCurrencyRates.com

Det er pr dd ingen minibanker på St Helena (mars 2019), men det er mulig å få ut kontanter med kort lokalt. Det anbefales å ha med nok kontanter, men du kan også bruke kort i noen få butikker og restauranter.

Tips –
ikke så utbredt og følger britisk tradisjon

Festivaler

  • St Helena Day – feires den 21. Mai og er offentlig høytidsdag og alle som kan krype å gå deltar. Det var på denne dagen i 1502 at St Helena ble oppdager og kalt St Helena siden dette var bursdagen til Saint Helena, moren til Konstantin den Store. Markeringen av dagen tar mange ulike former og er vanligvis avholdt på et sted og er en fin måte å oppleve noe av den lokale kulturen.
  • Jule og påskeferingen – markers på en veldig unik måte. Christmas Eve (24. des) feires med dans I gatene fra toppen av Jamestown ned til Market Street og den tradisjonelle middag/lunsj på juleaften (25. des) er en runde rundt til familie og venner som besøker hverandre og spiser sammen, har et par glass og en liten felles sing-a-long og er mer en offentlig feiring enn det vi er vant til her hjemme.

Interessante fakta

  • Britene brukte St Helena som straffekoloni og fengsel både for Napoleon og over 5000 fanger fra Boer krigen.
  • St Helena (hun som var moren til Konstantin den Store) skal etter sigende ha funnet korset som Jesus etterhvert ble korsfestet på.
  • St Helena er det nest eldste britiske oversjøiske territoriet (bare slått av Bermuda)
  • St Helena er det eneste stedet i verden hvor vi mennesker har observert parringen til hvalhai

Hva er destinasjonen kjent for: Du kan forvente å se sjeldne og bisarre arter, stimer av manta rokker, hvalhai er også vanlig, det er registert 10 fiskearter som er unike til St Helena, store stimer av fisk, makro, veggdykk, vrak
Ikke så god for: haidykking og artsmangfold
Strømforhold: det kan forekomme noe svak strøm på enkelte dykk
Antall dykkesteder: +/- 30 hvorav mesteparten er på lesiden av St Helena
Vanntemperatur: 19 - 25°C (des-jun mnd er den varmeste perioden)

Se våre reiser til dette reisemålet