Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Saipan & Tinian, to av de mest eksotiske øyene i Marianene i Stillehavet, er et paradis for dykkere som ønsker å utforske noen av de mest unike og spektakulære dykkeområdene i verden. Med sine krystallklare vann og et utrolig marint liv, har Saipan & Tinian sammen med Rota blitt et favoritt reisemål for dykkere fra hele verden.

Saipan & Tinian har noen av verdens beste dykkeområder med et variert utvalg av utfordrende og spennende dykkesteder. Fra vrakdykking på restene av det historiske slaget ved Saipan til å utforske de fantastiske korallrev og eksotiske marine livet, er det noe for enhver dykker. En av de mest populære dykkeområdene er Grotto, en naturlig huleformasjon med åpninger i taket som slipper sollys inn og skaper et magisk undervannslandskap.

Tinian ligger rett sør for Saipan og dykkes ofte i kombinasjon med Saipan, og komplimenterer Saipan på en glimrende måte. Tinian har noen av de beste vrakdykkestedene i verden, inkludert restene av det japanske skipet, Taga Maru. Rota, på den andre siden, har noen av de mest uberørte korallrevene og er hjem til en rekke sjeldne marine arter.

Foruten enestående dykkeopplevelser, kan også Saipan tilby utrolige strender og kulturelle opplevelser. Øya har en rik historie, og du kan besøke museer som forteller om øyas krigshistorie og kultur. Saipan er også kjent for sine vakre strender, med krystallklart vann og myk, hvit sand. Du kan slappe av på stranden og nyte solen eller ta en tur på en av øyas mange turstier.

Høydepunkter til Saipan & Tinian?
Saipan & Tinian, ligger i øygruppen Nord-Marianeneøyene i Stillehavet, og er en verdensklasse destinasjon for dykkere. Dykkemulighetene i Saipan & Tinian er varierte og tilbyr unike opplevelser for dykkere på alle nivåer.
Det som har gjort disse to øyene kjent er kanskje 2 av verdens topp 10 cavern dykkemuligheter, store stimer av ørneskater og den vanvittieg sikten som du kan oppleve rundt øyene. 

Saipan & Tinian har også et variert marint liv og flotte korallrev som er ideelle for dykking. En av de mest populære dykkeområdene er Grotto, en naturlig hule som åpner seg ut mot havet. Her kan dykkere oppleve en unik opplevelse med å svømme gjennom hulen og ut til det åpne havet.

 • The Grotto - er en av Saipans mest ikoniske dykkeområder, og det er ikke vanskelig å se hvorfor. Dette naturlige undervannsgrotten er kjent for sitt krystallklare vann og imponerende lysstråler som filtreres gjennom taket. For å komme til dykkestedet involverer å klatre ned et 100-talls trappetrinn (det er mulig å betale litt for at noen bærer utstyret ditt ned, og opp igjen ikke minst!). Lysshowet som venter er spektakulært og det er 3 åpninger ut mot havet. Grotten er også tilholdssted for en rekke nakensnegler, flammende kamskjell (flame scallops), en og annen grønn skilpadde og selvsagt menger av tropiske fisker. Dette er uten tvil et av verdens topp 5 cavern dykk.
 • Fleming (Tinian) – ligger på vestsiden av Tinian og er kjent for sitt normalt vanvittige sikt og vanligvis bedre enn det beste på Saipan. Her finner du vanvittige «drop-offs», tuneller og mengder av blekksprut, grønne havskilpadder og igjen utrolige mengder av tropiske fisker. Dykket gjøres vanligvis sammen med Tinian Grotto eller Dump Cove.
 • Spotlight – er en annen cavern på nordøst på Saipan. Navnet forklarer hva dette dykket dreier seg om og er et meget populært sted for undervannsfotografer med imponerende lysshow enhver solskinnsdag. Du finner også mye drakefisker på dette stedet, imponerende vegger og makro muligheter utenfor inngangen. Maks dybde er kun 18 meter på dette dykket.
 • Vrakdykking Saipan – I Saipans lagune ligger gjemt rester av slaget om Saipan under 2. verdenskrig og her finner du bl.a 2 japanske skipsvrak, 2 fly, 2 amerikanske fly og et amerikansk landingsfartøy. Vrakene er ikke i så veldig god stand, men tiltrekker seg fortsatt mengder av fisk og sjøliv. Et annet vrak er Shoan Maru, et 124m langt japansk marinefraktbåt som sank i 1944 under det samme slaget. Vraket ligger på rundt 10m på sandbunn og er et perfekt vrak for nybegynnere. Vraket er tilholdssted for store mengder fisk, blekksprut, hvitfinnehai og stimer av større fisk.
 • Eagle Ray City – liker du å dykke med ørneskater (Eagle Rays) har du funnet ditt rette sted. Som navnet tilsier er dette et samlingssted for denne arten og det er ikke uvanlig på se +40 individer samtidig, et mektig syn når sikten også vanligvis er +/- 50 meter.

 

Den beste tiden å dykke i Saipan er mellom desember - mai, når vannet er klarest og temperaturen er behagelig og det er størst mulighet lite vind. I løpet av denne perioden kan du forvente et gjennomsnittlig vanntemperatur på rundt 27ºC. Fra juli til november kan det være regnfullt og orkansesong, noe som kan påvirke dykkeforholdene.

Average sea temperatures in Tinian Island, Northern Mariana Islands

Saipan blir vanligvis truffet 4-5 ganger hvert år av kraftige sykloner, med de kraftigste normalt i perioden mellom august & september, så dette er 2 måneder man kanskje ikke burde legge reisen Nord-Marianeøyene.

Det er best sjanse for å se store stimer av ørneskater i perioden november – februar siden det er normalt sterke strømmer i denne perioden, noe som denne arten foretrekker.

Nord-Marianenes offisielle valuta er den  Amerkanske Dollar (USD) = 100 cents
USD er den eneste allment aksepterte valutaen på Nord-Marianene. Vekslingskontorer og internasjonale banker med minibanker (ATMs) er vanlig i Saipan. Kredittkort aksepteres vanligvis på de fleste hoteller, restauranter, og i butikker.

FreeCurrencyRates.com

Tips:

 • Taxi – Drosjer på Saipan er dyre, men det finnes rikelig av dem. Det eneste stedet de har lov til å hente eller slippe av passasjerer er på flyplassen eller et hotell. De har vanligvis fastpris, tips er ikke forventet.
 • Hoteller – det forventes ikke at man gir tips. Man kan gi pikkoloene 1-2 USD pr koffert og rengjøringspersonalet 2 USD pr natt hvis servicen er veldig bra.
 • Restauranter – Hvis ikke et servicegebyr eller tips er lagt til i på regningen, så er det vanlig å gi 15% i tips.
 • Guider – om man er på en dagstur burde man gi 20-25 USD til guiden, om man er på en gruppetur med flere kan man gi 5 USD hver. Å gi 5 USD til sjåføren blir også satt pris på.

Interessante fakta:

 • Chamorro og Carolinian står ved siden av engelsk som de offisielle språkene på Nord-Marianene  
 • Gjennomsnittlig levealder innenfor Nord-Marianene er litt over 77 år. Utrolig nok er dette faktisk over gjennomsnittlig levealder for den generelle globale befolkningen er for tiden 71 år.
 • For alle historieinteresserte kan Nord-Mariana være et perfekt sted å utforske. Øyene er fulle av relikvier fra andre verdenskrig, og hvis du dykker vil du kunne se ulike vrak.
 • Mariana Islands er en øygruppe i det vestlige Stillehavet og består av 15 øyer. Saipan, Tinian og Rota er noen av de største og mest besøkte øyene i gruppen.
 • Saipan var en viktig kamparena under andre verdenskrig og er kjent for slaget om Saipan i 1944.
 • Tinian var også et strategisk område under andre verdenskrig og var utgangspunktet for bombingen av Hiroshima og Nagasaki i Japan.
 • Mariana Trench, som er det dypeste punktet i verdenshavene, ligger like utenfor øygruppen og er en populær destinasjon for dykkere.

Festivaler
Det meste av det store utvalget av feiringer og festivaler på Nord-Marianene finner sted i Saipan, men selv i de minste landsbyene arrangerer det egne årlige og livlige fester for å hedre hver av sine skytshelgener. Marianas Strandvillyballcup og Mahi Fishing Derby er bare to av de spennende sportsbegivenhetene denne tropiske øya arrangerer. Knallrøde flammetrær blomstrer rundt om i Saipan under Flame Tree Arts Festival i april.

 • Tinian Hot Pepper Festival - Den største festivalen på den lille øya Tinian finner sted i løpet av to februardager på Tachognastranden. Mange av de mest talentfulle sanger på Nord-Marianene underholder de besøkende, som kan smake på hjemmelagde retter tilberedt av noen av Tinians mest begavede kokker. Festivalens høydepunkt er konkurransen om å spise chilipepper hvor deltakerne kjemper om hvem som best kan tåle Tinians berømte donni sali chilipepper. Katdun Pika Kokkekonkurranse deler ut premier til kokkene som tilbereder de deiligste rettene med denne unike ingrediensen.
 • Marianas Cup Sandvolleyballfestival - Ingen mikronesisk sandvolleyballarrangement har blitt avholdt flere ganger enn denne februarkonkurransen mellom noen av verdens beste sandvolleyballspillere. Profesjonelle og amatører sandvolleyballspillere kommer fra hele USA, Sør-Korea, Japan og så langt unna som Italia. Arrangementet inneholder også oppvisningskamper.
 • Søtpotetfestival - Denne Rotafestivalen er kanskje blant de nyeste på Nord-Marianene, men den er allerede blant øyas mest populære arrangementer. San Isidro Fiesta, en feiring av Sinapalos skytshelgen, sammenfaller med denne fire dager lange festivalen i midten av mars for søtpotet. Besøkende kan delta på en to-dagers workshop om stell og dyrking av denne grønnsaken eller oppleve en matlagingskonkurranse av smakfulle søtpotetretter på øya.
 • Marianas Winds Kite Festival & Cultural Food Fair - Den sentrale ballbanen i American Memorial Park er stedet for denne feiringen av mat og drager som arrangeres hver mars. Det er konkurranser i tre kategorier for kjøpedrager, tre kategorier for håndlagde drager, og ytterligere to priser både kjøpte og håndlagde drager. Alle konkurrerende drager må være i luften i minst fem minutter. Festivalen har også ansiktsmaling, tivolispill og rikelig med mat.
 • Mahi Fisketurnering - Saipan Fishermen's Association sponser denne årlige fiskekonkurransen som arrangeres i midten av april. Hvert år drar mer enn 100 fiskere fra Smiling Cove Marina i rundt 30 til 40 båter tidlig lørdag morgen, og returnerer med fangstene tidlig på kvelden. Sportsfiskere kommer fra hele Guam og Nord-Marianene for å vinne premier i fem forskjellige kategorier.
 • Flame Tree Arts Festival - Denne tre dager lange Sususpe Civic Center-festivalen ved stranden sentrerer seg rundt de knallrøde flammetrærne i full blomst rundt Saipan i slutten av april. Denne festivalen er også et utstillingsvindu for de beste dansetroppene på Nord-Marianene, musikere, billedkunstnere og matselgere.
 • Nord-Marianene Internasjonale Matfestival og ølhage - Hver mai arrangerer Saipans American Memorial Park denne populære mat- og drikkefestivalen tre lørdagskvelder på rad. I tillegg til det brede utvalget av matretter tilbrert av Saipans ledende hoteller og restauranter. Festivalen har også bartender- og matlagingskonkurranser samt musikk fra artister fra hele Saipan og verden.
 • Jul i Marianene - På Nord-Marianene er julen en månedslang feiring som begynner 1. desember, når et enormt juletre med vakre lys avdukes langs Paseo de Marianas. Skoleelever deltar i kostyme- og flåtekonkurranser. Telt er satt opp for mat og underholdning hver lørdag frem mot jul. En mochitsukifestival dedikert til japanske riskaker arrangeres også 22. desember.

Destinasjonen er kjent for: vanvittige grotter, tuneller, utrolig bra sikt, stimer av ørneskater, blekksprut, hai, brukbar makro, vrakdykk fra 2. verdenskrig, mangfold, veggdykk, bra med aktiviteter på land 
Ikke så bra for: egentlig ikke noe negativt og mangler
Sikt: 30-50 meter er vanlig
Strøm: Avhengig av dykkested, men sterkere strøm i perioden november - februar

Se våre reiser til dette reisemålet