Skreddersy din ferie nå!

Drømmereisen er bestilt og undervannskameraet er klart. Men hva med fotografen? Er hun klar til å fange øyeblikkene som skal få de hjemme til å bli grønne av misunnelse? Her er noen enkle tips for bedre undervannsbilder.

  1. Gjør deg kjent med kamera før reisen ! Det å kjøpe nytt kamera rett før reisen kan by på utfordringer. Du risikerer å ende opp med å bruke mye tid på å finne ut av kameraet. Dette medfører fort frustrasjon. Dette er tid som heller skulle vært brukt til å ta bilder og nyte turen. Test kameraet grundig før reisen og lek med det på land slik at du gjør deg kjent med alle de nødvendige funksjonene.
  2. Unngå ”fly-foto!”Når vi dykker ser vi som regel ned på havbunnen. Dette betyr ikke at du må ta alle bildene fra samme vinkel. Motivet kommer ofte ikke så godt frem når man har en rotete havbunn som bakgrunn. Ta heller bildene horisontalt eller på skrått oppover. Du vil da få mer dybde i bildet og motivene kommer bedre frem.
  3. La zoom knappen være i fred! Når du tar bilder under vann, så er målet hele tiden å ha så lite vann mellom motiv og kamera som mulig. Dette gjør at du ikke så lett får med partikler som er i vannet og motivet blir mer fremtredende.
  4. Gjenskap fargene! Fargene absorberes av vannet etterhvert som du dykker dypere. På 10 meters dyp er rødfargen borte. For å gjenskape den fantastiske fargeprakten på et korallrev som ligger dypere enn 10 meter, må du ta med deg en egen lyskilde. Dette kan være lykt eller blits. Her er det budsjett og bruk som styrer hva du velger. Dersom du kun tar bilder, så gir blits best resultat. Dersom du også bruker kameraet til å filme med, så vil et videolys være det beste alternativet.
  5. Ikke glem verden over vann"! Er du på dykketur  kan det være lett å glemme at det finnes en verden over vann også. For å kunne fortelle en helhetlig historie er det viktig å ikke glemme å ta noen bilder fra det som skjer over vann også.
  6. Sorter, Slett og Del bildene! I dagens digitale verden er det enkelt å knipse tusenvis av bilder i løpet av noen få dager. Problemet er at det fort kan bli uoversiktlig. Du vil kanskje kvie deg for å gå gjennom alle bildene for å finne frem til de beste. Mange har erfart at etter at turen er over, vil bildene bli liggende på en eller annen harddisk og det prioriteres ikke å sette av tid til gjennomgang. Sletter du bilder underveis, /evt. foretar en grovsortering, blir etterarbeidet letter

Lykke til !