Skreddersy din ferie nå!

Hurra! Du skal på dykketur, men hvordan pakke for flyreisereisen?

Selv om vi strever med å ha minimum 30 kilo bagasje på alle våre dykkereiser gjennom våre særavtaler er det ikke alltid selv vi klarer å utrette mirakler, noen ganger er flyene rett og slett for små til alt det vi gjerne skulle hatt ned oss på reisen. Spesielt utfordrende er det for de av oss som i tillegg til alt dykkerutstyret skal dra på et lass av kamerautstyr i tillegg.
Mange orker ikke tanken på å ta med seg dykkeutstyr på fly og velger konsekvent å sette seg i bilen når de skal på dykkereise. Med mindre du har uendelig mye fritid, så vil en slik innstilling redusere antallet aktuelle reisemål kraftig. Pakking av utstyr trenger ikke å være avskrekkende og her gir vi deg de nødvendige tipsene for pakking av utstyr til din neste dykkereise. Så her følger noen tips fra våre ambassadører Vidar Skålevik & Siv Pedersen, erfarne fotografer på reise titt og ofte!

  1. For å ta det mest opplagte først. Du tar ikke med flasker og bly på flyet. Dette er billigere og enklere å leie av dykkeroperatøren. Standard leieflaske er som regel 12 liter eller 80 cu ft og har et trykk på 200 bar. Andre størrelser kan ofte skaffes og koster ikke mye ekstra. Dobbeltsett kan derimot være vanskelig å oppdrive på tropiske destinasjoner. Det er som regel kun der det tilbys teknisk dykking at dette er tilgjengelig. Stadig flere dykker med rebreather og dykkeoperatørene følger etter og tilbyr flasker til de mest populære maskinene, samt bail-out stager. 
  2. Oppsummert; har du behov utover en 12 liter, så avklar dette på forhånd. Dersom du velger å ta med flasker på flyet skal de være tomme og kranen åpen/skrudd av. Du kan i verste fall forvente å bli ropt opp for å demonstrere dette foran hver flight.
  3. Hva du tar med av dykkerutstyr avhenger av hvilken tur du skal på og hvilke bagasjeregler som gjelder. Hvis du bare skal dykke et par dykk og ellers tilbringe tiden med familien, så kan du like gjerne leie alt utstyret. Dersom du skal på en ren dykketur så anbefales det å ta med mest mulig av ditt eget utstyr. Dette er du komfortabel med og du slipper å bruke tid på å venne deg til nytt utstyr på ferien. 
  4. Det er mye vekt å spare på å velge svømmeføtter tilpasset farvannet du skal dykke i.  Velger du helfot svømmeføtter der vanntemperaturen tillater dette, kan du spare mye vekt. Disse veier kun en brøkdel i forhold til tyngre føtter med helstropp. I tillegg slipper du å ta med våtdrakt-sokker.
  5. Hvis du tar service på ventilsettet ditt før reisen, så sørg for å teste det før avreise. Da får du oppdaget evt. feiljusteringer eller lekkasjer. 
  6. Mange erfarne dykkere sverger til en robust og enkel BCD løsning som bakplate og vinge. Her er det mye vekt å spare på å anskaffe en alu-/, plast-/ eller karbonfiberplate. Vingen bør også være tilpasset den flasken du skal benytte på turen. 
  7. Det du er mest redd for pakker du i håndbagasjen. 
  8. Dette kan  f.eks. være kamerautstyr, lykt, computer eller maske. 
  9. Du kan spare mye vekt med å velge en solid og u-polstret sportsbag fremfor hard koffert. Mange dykkebagger har også mye unødvendig polstring og beskyttelse. Ventilsettet og andre ting som kan ødelegges av hardhendte stuere ruller du inn i våtdrakten og klær for beskyttelse. Ventilsettet er mer solid enn du tror. 
  10. Sørg for at lykter ikke kan skrus på under reisen. Dersom de skrus på utilsiktet i bagasjen kan det resultere i brann og er potensielt livsfarlig. Mange lykter har egen flymodus. 
  11. Ta ut batteriene dersom lykta di ikke har flymodus !
  12. Når du har pakket alt dykkerutstyret, så er det sjelden mange gram tilgjengelig for øvrig utstyr og klær. Tenk over hvor du skal og hva du egentlig har brukt for. Dersom du skal til varmere strøk og bo på en liveabord under hele oppholdet, så er det svært begrenset hvor mye klær du trenger.  
  13. Lag deg gjerne en pakkeliste og kryss av etterhvert som du pakker. Det er kjedelig å endelig ankomme dykkemålet for å oppdage at noe essensielt er glemt igjen hjemme. 
  14. Tørk utstyret godt før du reiser hjem for å unngå ekstra vekt.
Da gjenstår det bare å ønske dere lykke til på reisen!

Â