Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Det er ikke så lenge siden Sierra Leone var involvert i en blodig langvarig borgerkrig. Mens effektene av krigen fortsatt kan sees i enkelte områder, har landet og dets folk tatt tapre fremskritt for å bevise at Sierra Leone er langt mer enn en arketypisk afrikansk krigssone. Sierra Leone er et av Vest-Afrikas vakreste og mest geografisk mangfoldige land, og det er ingen tvil om at det snart skal bli et av kontinentets mest ettertraktede reisemål.

Sierra Leone har absolutt ingen mangel på severdigheter og aktiviteter å tilby, og det er absolutt ingen måte at reisende vil kjede seg. Enten turister ønsker å engasjere seg i landets vakre natur, lære mer om regionens sosioøkonomiske historie, eller fordype seg i lokale kulturer og bli bedre kjent med lokalbefolkningen, er det noe for enhver smak her. Noen av de mest populære aktivitetene inkluderer fotturer gjennom en av de mange parkene og fjellkjedene, samt å utforske landets kystlinje med snorkling og dykketurer.

Det er også mange spennende steder, inkludert de fantastiske og rolige Bananaøyene, hvor mange historiske steder kan bli funnet, og Cotton Tree, en Freetowninstitusjon og et nasjonalt symbol på frihet fra slaveri og undertrykkelse. Uansett hvor i landet de reisende havner, vil de garantert lære mye om regionen og nyte flotte omgivelsene.

Et tiår etter en langvarig og brutal borgerkrig, begynner Sierra Leone endelig å finne fotfeste ved å gjeninnføre noe av infrastrukturen som uunngåelig ble ødelagt. Med denne restaureringen kom en forbedring i reiselivsnæringen, og i dag er det en rekke overnattingsalternativer tilgjengelig. Enten man leter etter store luksushoteller eller enkle, familiedrevne gjestehus, vil det garantert finne noe som passer behov og budsjett. Kjøkkenet i Sierra Leone er deilig og vel verdt et forsøk, bestående av risretter og rikelig med grønnsaker. Reisende på jakt etter mer variasjon bør imidlertid ikke fortvile, siden det er mange internasjonale alternativer tilgjengelig, spesielt i de større byene.

Høydepunkter
Sierra Leones landemerker og attraksjoner kan deles inn i de som viser utrolig naturlig skjønnhet og de som omhandler landets komplekse og interessante sosiale og økonomiske historie. Enten det er en tur gjennom den fantastiske Outamba-Kilimi nasjonalparken, en av landets fineste reservater, eller lære mer om dette fantastiske landet på Sierra Leone Nasjonalmuseum, er det absolutt alle reisende kan bli begeistret over under oppholdet.

 • Outamba-Kilimi nasjonalpark - Sierra Leone har ingen mangel på flott natur og nasjonalparker, men Outamba-Kilimi nasjonalpark topper listen. Parken er hjem til et interessant og mangfoldige dyreliv, inkludert mange forskjellige primater, elefanter, bøfler og en løve er to. Fuglekikkere vil også bli overrasket over de nesten 260 forskjellige artene som bor i området. Selve parken er også ganske geografisk variert, med den nordlige delen preget av åskammer og regnskoger, mens det sentrale området er flatere og kan skilte med gressletter. Reisende få omvisninger i parken, legge ut på spennende safariturer, eller til og med overnatte i en av de mange lodger.
 • Bintumanifjellet - Den høyeste fjellet i Sierra Leone, Bintumanifjellet, ligger på en imponerende 1944 meter og er, ikke overraskende, et veldig dominerende trekk ved det Sierra Leoneanske landskapet. Fjellet er lokalt kjent som Loma Mansa, og byr på mange utendørsaktiviteter, inkludert fotturer, og det tilstøtende Lomafjellet Naturreservat er også vel verdt et besøk. Fjellet og reservatet besøkes best med en lokalguidee, som ikke bare viser deg veien, men holder deg informert om de omkringliggende plante- og dyreartene og områdets lokale historie.
 • Bananøyene - Reisende som ønsker å komme seg litt bort fra fastlandet, bør ikke se lenger enn til Bananøyene. Disse øyene er landets stolthet og glede ved kysten, og kan skilte med Sierra Leones beste strender og dykkesteder. Det er to hovedøyer, Dublin og Ricketts, som er forbundet med vei. Dublin er kjent for sine Instgramverdige strandfronter, mens Ricketts er bedre kjent for sine skoger. Det er bare noen få lokale her, noe som betyr at et opphold er preget av ro og avslapning. Øyene kan nås med båt fra byen Kent på fastlandet.
 • Sierra Leone Nasjonalmuseum - Landets nasjonalmuseum forteller om Sierra Leones historie og kultur frem til i dag. Det er mange interessante og informative utstillinger, for eksempel samlingen av tradisjonell servise og bestikk. Det er også flere kulturelle markører, inkludert forskjellige stammeklær, musikkinstrumenter og våpen. En av de mest informative delene av museet beskriver hendelsene i den blodige og brutale borgerkrigen. For alle som er interessert i å lære mer om landet og dets historie, er dette det perfekte stedet å starte.
 • Bomullstreet - som ligger i hjertet av hovedstaden, og er et av de eldste og mest elskede landemerkene i Freetown. Bomullstreet dominerer bybildet, etter å ha kastet en velkommen skygge over flere bygninger, inkludert Sierra Leone nasjonalmuseum, i anslagsvis 500 år. Dette treet har en stor historisk betydning. Det sies at slaver som hadde oppnådd uavhengighet fra Storbritannia under den amerikanske uavhengighetskrigen, returnerte til hjemlandet og holdt en takkegudstjeneste under treet for å minnes anledningen. Dette er et veldig populært sted med horder av reisende hver dag. Den beste tiden for et besøk er i skumringen, når flaggermusene som bor i treet foretar en masseutflyvning på jakt etter mat.
 • Bunceøya - er et veldig historisk viktig landemerke, etter å ha vært en av de tidligste slaveutpostene i den vestafrikanske regionen. Beliggende like utenfor Freetown ved Sierra Leoneelven, var øya det perfekte stedet for europeiske slavehandlere å handle med slaver. I løpet av 1700- og 1800-tallet anslås tusenvis av afrikanere å ha forlatt landet, via Bunceøya, for å leve av slaveri i Nord-Amerika og Vestindia. Et nylig restaurert slott gir stor innsikt i forholdene slavene ble tvunget til å tåle. For alle som ønsker å lære mer om slavehandelen, eller Bunceøya spesielt, er det også et museum i Freetown.
 • Leicesterhøyden - Freetowns stolthet og glede, Leicesterhøyden er et lite fjell i Tower Hill. Fra toppen kan besøkende se alt, fra de omkringliggende åsene og byen til havnen og den majestetiske Sierra Leoneelven. Man kan enten gå opp på fjellet eller kjøre til toppen.

Hvordan er været?                                                                                                                           

Sierra Leone har et typisk tropisk klima med varme og fuktige daglige forhold. Landet er faktisk et av de varmeste og våteste i regionen. Geografiske forskjeller innen Sierra Leone påvirker også klimaet, med kysten som får mer regn og ofte flom, mens innlandet forblir relativt tørt gjennom hele året.

Den tørre sesongen finner sted i månedene oktober til mars hvor man kan nyte tørre, varme og solfylte dager. Temperaturene stiger til 30°C, mens forholdene er kjøligere på kysten.

Regn spenner over månedene fra april til november, med den siste delen av sesongen preget av kuling og tordenvær. Det kraftigste regnet oppleves i juli og august. Temperaturene i denne perioden har en tendens til å gå litt ned, men ikke for drastisk, ettersom kvikksølvet ikke synker lavere enn 23°C om dagen og 15°C om natten.

Beste tiden å besøke Sierra Leone

Den beste tiden å besøke Sierra Leone er i den hyggelige perioden mellom sesongen med styrtregn og ankomsten av de varme, støvbærende Harmattanvindene. Riktignok er temperaturene i løpet av denne tiden ganske høye, men forholdene i regntiden, spesielt på kysten, ikke er gunstige for reiser og sightseeing. Regntiden har en tendens til å bringe oversvømmelser, som gjør det spesielt vanskelig å ta seg rundt i landet, mens Harmattanvindene signaliserer ankomsten av ubehagelige og uutholdelig fuktige værforhold.

Myntenhet: Sierra Leones offisielle valuta er leone (SLE). Sierra Leone har et kontantbasert samfunn, og kredittkort aksepteres kun på noen få hoteller i Freetown. Det er noen få minibanker i hovedstaden, men de er ofte tomme for kontanter. Du bør være påpasselig når du bruker dem på grunn av høy grad av svindel.

Tips:

 • Taxi – Taxisjåfører vil ikke forvente tips da det er vanlig å prute ned prisen før du kjører.
 • Hoteller – det forventes ikke at man gir tips. Man kan gi pikkoloene 20 SLE pr koffert og rengjøringspersonalet 20-30 SLE pr natt hvis servicen er veldig bra.
 • Restauranter – tips på 10% i form av service gebyr er som regel inkludert i prisen. Sjekk regningen. Litt ekstra på toppen av regningen blir satt pris på hvis er ekstra god service og opplevelse.
 • Guider – Det er vanlig praksis å gi tips til guider og sjåfører på slutten av turen eller turen, selv om det ikke er noe fastsatt beløp, og du og de andre gjestene bør bestemme hvor mye mellom dere.

Interessante fakta

 1. Det offisielle språket er engelsk, men språket som snakkes mest er Krio, et fullt utviklet språk med opprinnelse fra Krio-folket. Reiselivsnæringen er også svært engelskorienterte.
 2. Sierra Leone er et av de minst utviklede landene i verden ifølge FN.
 3. Landet er hjemsted for rundt 9000 karplantearter, 785 fuglearter, 320 pattedyrarter, 425 amfibier og krypdyr og 510 ferskvannsfisk.

Festivaler
Det er flere religiøse og nasjonale høytider i Sierra Leone enn kulturelle festivaler, men de som tilbys er absolutt verdt å ta del i. Filminteresserte vil elske Sierra Leone Internasjonale Filmfestival, som samler noen av de mest kreative hodene fra hele verden. Hvis reisende ønsker å engasjere seg i en god sak, er det årlige Kiln Sierra Leone Marathon den perfekte veien, siden det meste av inntektene doneres til en veldedig organisasjon.

 • Nyttår - Det nye året er markert med helligdag den 1. januar og er en populær tid for fester, fyrverkeri og andre festligheter.
 • Sierra Leone Internasjonale Filmfestival (mars) - Den internasjonale filmfestivalen i Sierra Leone, som finner sted årlig i mars og strekker seg over seks dager, og viser samarbeidet til talentfulle filmskapere fra hele verden. Festivalen holdes i Freetown, med visninger i andre byer som Bo, Makeni, Kono og Kenema. Programmet består ikke bare av mange filmforestillinger, men også av workshops og diskusjoner. Aspirerende filmskapere får muligheten til å delta i diskusjoner med eksperter på feltet og delta på workshops med fokus på spesifikke aspekter ved film. Dette er en flott festival for alle som er interessert i internasjonal film, men også for reisende som leter etter en måte å tilbringe en hyggelig kveld på.
 • Ballanta Musikkfestival (mars) - Arrangert av Ballanta Academy of Music i Freetown og strekker seg over to dager i midten av mars. Opptredener og foredrag av lokale musikere nytes av både internasjonale og nasjonale deltakere, med arrangementene som spenner over et bredt spekter av musikalske sjangre.
 • Lanternefestival (mars) - Denne viktige begivenheten samler elementer av musikk, håndverk og kultur, med aktiviteter som markerer ulike viktige landemerker i landets historie, for eksempel uavhengighet.
 • Uavhengighetsdag - 27. april markerer Sierra Leones nasjonale uavhengighetsdag. Denne dagen er erklært en helligdag i landet, og de fleste institusjoner, inkludert banker, skoler og noen butikker, er stengt. Dagen feires med minnetaler og informative diskusjoner om landet, dets historie og veien videre.
 • Kiln Sierra Leone Maraton (9. juni) - Hvert år den 9. juni samles løpe- og langdistanseentusiaster fra hele verden for å delta i Kiln Sierra Leone Marathon. Maratonet finner sted i det fantastiske Makenilandskapet og arrangeres for å samle inn penger til den verdige veldedighetorganisasjonen Street Child of Sierra Leone. Potensielle løpere kan velge å legge ut på en hel, halv eller fem kilometers rute, og inntektene av inngangsavgiftene går til denne flotte organisasjonen. Dette er en fantastisk måte å møte nye mennesker på, oppleve det fantastiske landskapet i Sierra Leone og bidra til en god sak. Reisende som er interessert i organisasjonen kan også besøke noen av Street Child-prosjektene under oppholdet.
 • Eid al-Fitr (august) - August i Sierra Leone markerer slutten på den islamske hellige måneden Ramadan og den årlige ankomsten til Eid al-Fitr, feiringen for å minnes anledningen. Etter en lang måned med faste er Eid preget av store familiefester, utveksling av gaver og innkjøp av nye klær. Religiøse seremonier holdes også ved moskeer over hele landet.
 • Tangainsfestivalen (desember) - Denne livlige desemberbegivenheten Opptredener av tradisjonell musikk, framvisning av tradisjonelle tekstiler og servering av tradisjonell mat, og dette er en flott mulighet til å se hva lokalbefolkningen hadde på seg under kolonitiden.

Som det fremgår av overfloden av severdigheter og aktiviteter i landets natur, så skuffer ikke Sierra Leone når det kommer til utendørsaktiviteter. Landets geografi er så mangfoldig og så vakkert at nord og sør nesten virker som to forskjellige land. Med både strender og fjell å opleve, er det liten sjanse for å kjede seg på en reise hit. Sierra Leones naboland, Guinea og Liberia, er også fascinerende og er absolutt verdt et besøk for de som ønsker å oppleve mer av den vestafrikanske regionen.

Borgerkrigen skadet mye av områdets reiseinfrastruktur, men det er fortsatt flere måter å reise rundt i landet på. Det er ingen aktive toglinjer, siden de alle ble lagt ned i 1974, men det er noen få private og statlige busselskaper som tar turen mellom byene. I byene er det beste alternativet for å komme seg rundt enten med lokale drosjer kjent som poda-podaer eller leiebil. Mange reisende synes poda-podaer er skremmende, siden de generelt er ganske vaklete og sjåfører ikke liker å følge trafikkregler. Selv om det ikke finnes noen internasjonale leiebilselskaper i landet, er det flere anerkjente lokale firmaer.

Se våre reiser til dette reisemålet