Få eksperthjelp, og skreddersy din ferrie nã!

Oversikt

Egypt fortryller enhver besøkende med storslåtte monumenter, forlokkende ørken, frodige områder rundt Nilen og imøtekommende befolkning. Med sine sanddekkede gravsteiner, mektige pyramider og spennende templer vekker Egypt den indre arkeologen og eventyreren i oss alle.
Du kan blant annet se kongenes dal i Luxor, hvor Tutankhamons grav ble oppdaget, eller se de glitrende arkeologiske funnene i det Egyptiske museet i Kairo. Hopper du på en elvebåt langs Nilen kan du se Dendara, Edfu og andre templer, krysse Nassersjøen for å se Ramses II’s mesterverk Abu Simbel eller dra dypere inn i ørkenen for å finne spor av romerske handelsposter. De fleste av landets antikke skatter ble bygget under faraoenes tid. Pyramidene i Giza er de siste gjenværende av antikkens syv underverker og et av mange monumenter i Egypt som representerer arven etter en av de mest kjente tidsperiodene i menneskets historie.
Selv om det kan oppleves på en glimrende måte gjennom arkitektur, vil du best bli kjent med Egypt gjennom landets vennlige lokalbefolkning. Uansett om du bestemmer deg for å prute deg til et røverkjøp på Kairos Khan al-Khalili basar, sitte ned for en deilig kopp te i en av de travle handlegatene eller besøke en øde landsby hvor du vil oppleve fullstendig stillhet med unntak av lyden av hover på asfalten, vil du få et glimt av et land som har både karakter, mangfold og sjelsstyrke. 

 Høydepunkter

 • Pyramidene og sfinksen i Giza – du kan rett og slett ikke dra til Egypt uten å se pyramidene. Når du kommer inn i Kairo vil du nok få øye på dem raskere enn du først hadde trodd. De befinner seg nemlig rett i utkanten av hovedstaden. Komplekset består av Gizapyramidene, den mindre Khafrepyramiden, Menkaurepyramiden og sfinksen på den østlige siden. De er rett og slett et must-see og bare størrelsen på disse flere tusen år gamle monumentene vil nok fascinere deg. 
 • Abu Simbel – dette imponerende tempelet, som ble bygget under Ramses II’s regjeringstid, befinner seg i Nubia, som er sør i Egypt. Innsiden av komplekset er like imponerende som utsiden og det kan by på fasinerende statuer og skulpturer i stein. Det ser kort sagt ut som det er tatt rett ut fra en Indiana Jones-film. 
 • Khan-el-Khalili – dette er kanskje Nord-Afrikas beste marked. Selv om det er så stort at det kan minne om en labyrint burde du ikke være redd for å gå langt inn i denne helt unike basaren. Du kan finne alt fra smykkeskrin og papyrusruller til spesielle typer tobakk her. Det finnes mange gode kaféer og når du først er i området byrde du også dra til Al-Hussein moskeen, som regnes som en av de helligste moskeene i verden.
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Egypt (Cairo)
Måle enheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: august (29ºC) / Kaldeste måned: januar (14ºC) / Våteste måned: januar (0.5 mm mm) - Alle verdier basert perioden 1985-2015.
Hvordan er været? Været i Egypt kan deles inn i to årstider: en mild vinter som varer fra november til april og en varm sommer som varer fra mai til oktober. De nordlige delene av Egypt kan bli ganske kalde om vinteren, men generelt er klimaet her varmt og tørt. Temperaturene er som regel mellom 20 og 32 grader ved Middelhavet og mellom 28 og 50 grader rundt Aswan, hvor det nesten aldri regner. Du finner de mest ekstreme temperaturvariasjonene i ørkenen, hvor forskjellen mellom den stekende varmen på dagen og den frysende natteskulden om natten er stor. Det regner veldig lite i Egypt, og selv området rundt Alexandria, som er den mest regnfylte regionen i hele landet, har vanligvis bare rundt 5 dager med regn mellom april og oktober.
Beste tid å besøke landet? Det er best å dra til Egypt i oktober eller tidlig november, for da er klimaet behagelig og noe forutsigbart. Det er også behagelig å reise til Egypt i mai. Vi anbefaler derimot ikke å dra mellom juni og september. Da er heten på sitt sterkeste og forurensingen i byer som Kairo er på sitt verste, noe som gjerne fører til at du må begrense sightseeingen til tidlig på morgenen eller kvelden. Kystområdene utenfor byene derimot kan by på et pusterom fra varmen i løpet av disse månedene. Perioden mellom mars og april kan også være en fin tid å reise til Egypt på, men da er det en viss fare for at du opplever ørkenvinden Khamsin, som kan gjøre turer i nærheten av eller i ørkenen svært vanskelige.
Myntenhet: I Egypt brukes det egyptiske pund (EGP) og 1 EGP = 100 piastres. Du kan også bruke euro (EUR), amerikanske dollar (USD) og Britiske pund (GBP) her, men du vil få mye mer verdi for pengene dine om du bruker den lokale valutaen. Det finnes minibanker i det største hotellene og byene. Du kan bruke Visa eller Mastercard på de fleste hotellene og restaurantene i landet men da må du regne med å måtte betale høye kredittkortgebyrer.
Tips: I Egypt forventes det at du gir tips til enhver person som har vært deg behjelpelig. Ordet ‘Backsheesh’ betyr tips på Egyptisk og de fleste i servicebransjen vil nok spørre deg om dette om de har hjulpet deg. Vi anbefaler deg å tipse slik:
 • Pikkoloer: 3-5 EGP
 • Rengjøringspersonell ved hotellet ditt: 5-10 EGP per dag
 • Kelnere på hotellet (hvis du spiser frokost der): 5-10 EGP per måltid
 • Kelnere på restaurant: 10%, hvis du er veldig fornøyd kan du gi mer. Husk at du nok vil finne en serviceavgift på regningen, men denne går ikke til kelneren men til restauranten, så du burde gi tips i tillegg.
 • Spaansatte/frisører: 10-15%
 • Tourguide: 50-100 EGP per dag
 • Taxisjåfører: Det gis vanligvis ikke tips til taxisjåfører, men hvis du har hatt en veldig hyggelig og pratsom sjåfør kan du alltid gi litt ekstra eller runde opp.
Interessante fakta: Egypt er et land med mange spennende egenskaper. Her er noen fakta som overrasket oss.
 1. Verdens eldste kjole ble funnet i Egypt og den er hele 5000 år gammel. 
 2. Det er fortsatt noen uutforskede passasjer i Keopspyramiden.
 3. Det nåværende biblioteket i Alexandria har et internetarkiv som har lagret alle sidene på hver eneste nettside siden lanseringen av internettet i 1996.
Festivaler: Det arrangeres både religiøse og kulturelle festivaler i Egypt. Her er noen av våre favoritter.
 • Sham al-Naseem (mars)  Navnet på denne festivalen betyr så mye som å ‘sniffe på brisen’ og markerer starten på våren. Egypterne tilbringer denne dagen som regel utendørs, som ute på landet eller i parker. Det blir laget flere egyptiske måltider og du vil se hvordan gatene blir tatt over av lystige musikere og dansere.
 • Moulid an-Nabi (femte måneden i den muslimske kalenderen) – Denne festivalen feirer profeten Mohammed. Vanligvis er religiøse feiringer relativt private begivenheter, men denne festivalen holdes også i gatene. Du kan forvente å se parader og prosesjoner i de fleste store egyptiske byene og festlighetene inkluderer som regel musikk og dans. Om du er så heldig å være i Egypt under denne festivalen vil du bli helt borskjemt med søtsaker og nydelig mat fra gatematboder.
 • Sphinxfestivalen (desember) – Denne fem dager lange festivalen finner sted i desember hvert år og fremhever det beste av egyptisk dans. Hvert år vil du finne et stort utvalg av seminarer, koreografier, demonstrasjoner og forestillinger. Sfinxfestivalen hyller egyptiske tradisjoner og passer for alle.
Se vår destinasjons video for Egypt;

Se våre reiser til dette reisemålet