Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Når du tenker på karibisk dykking, hvilke destinasjoner kommer til tankene dine? Bahamas, Jamaica, eller kanskje Barbados? Men hva med Tobago? Dette fantastiske øyparadiset har blitt oversett av mange, men det er faktisk en av de beste dykke destinasjonene i Karibia. Her er noen grunner til hvorfor du bør vurdere å besøke Tobago hvis du er en dykkentusiast.

Tobago byr på mange opplevelser for den kresne dykker. Beliggende like nord for Venezuela og sør for Grenada, er denne beskjedne øya hjem til litt over 50 000 mennesker. Men, den lille størrelsen står i motsetning til sitt rykte for bra dykking. Med dykkesteder for alle erfaringsnivå, levende korallrev med både harde og bløte koraller samt det som er regnet som den største "brain coral" i verden!.

Tobago er hjem til et utrolig mangfold og du vil finne mer enn 300 arter av fisk i farvannet rundt Tobago. Fra de majestetiske djevelrokkene, til de nysgjerrige grønne skilpaddene, og det spektakulære korallrevet, Tobago har alt. Hvis du er heldig, kan du til og med få øye på en hammerhai eller en gigantisk murene.

De fleste dykk er spennende strøm dykk drevet av den næringsrike Guyana strømmen og er derfor et yndet sted for rovfisk - en spennende opplevelse for selv den mest erfarne dykkeren. I tillegg til stor rovfisk er også Tobago et utmerket sted for de so liker makro fotografering. På land er Tobago et vakkert sted med regnskog og innbydende strender og en "laid back" atmosfære som selvsagt hører hjemme i Karibia.

En av de største fordelene med å dykke på Tobago er at det er en relativt uoppdaget destinasjon. Dette betyr at du ikke vil oppleve overfylte dykkesteder eller forstyrrende menneskelig aktivitet.

Beste dykkesteder på Tobago
For å få mest mulig ut av ditt dykkeeventyr på Tobago, er det noen steder du bør sjekke ut:

 • Speyside - Her kan du oppleve det berømte dykket på "The Sisters", som er to små øyer med spektakulære korallrev og et rikt marint liv. Du vil også kunne dykke ned til dybder på opp til 30 meter.
 • Arnos Vale - Dette stedet er kjent for sitt fantastiske rev med en rekke fargerike fisk, inkludert papegøyefisk og englefisk. Det er også et flott sted for å oppleve skilpadder og "brain coral".
 • Mount Irvine Wall - Dette dykkestedet er kjent for sine spektakulære vegger med en rekke spennende hulrom og grotter. Du vil også kunne oppleve et rikt marint liv, inkludert barrakuda og haier.
 • Divers Dream - Dette stedet er perfekt for de som liker makro fotografering, med en rekke små fisk og krabber å oppleve. Det er også et flott sted for å se blekksprut og skorpionfisk.
 • Kariwak Reef – Dette stedet er perfekt for alle nivåer av dykkere, og har et vakkert korallrev og en rekke marine dyreliv. Du vil ha sjansen til å dykke ned til dybder på opp til 20 meter og oppleve alt fra skilpadder og djevelrokker til blekksprut og blå tang.

Tobago er virkelig en skjult perle for dykkere, og med sitt fantastiske marine liv og varierte dykkemuligheter, er det et must-visit for alle som er interessert i dykking.

Det beste tidspunktet å dykke på Tobago er mellom januar og mai, når været er på sitt beste. I løpet av disse månedene vil du ha muligheten til å oppleve klart vann og det er også mindre sannsynlig å oppleve regn og stormer på denne tiden av året.

Average sea temperatures in Scarborough, Tobago

Det er imidlertid verdt å merke seg at dykking på Tobago er mulig året rundt. I løpet av sommermånedene kan du oppleve mer varmt vann og muligheten til å se hvalhaier som migrerer gjennom området. Høst- og vintermånedene kan også være gode tider å dykke på, men du bør være forberedt på uforutsigbart vær og mulige stormer.

Penger og valuta – Myntenheten i landet er Trinidad and Tobago dollar (TT$) = 100 cents
Trinidad og Tobago er i motsetning til mange av sine naboer ikke avhengig av turisme for å overleve takket være store forekomster av olje og gass og landet er da også klassifisert som et høyinntektsland av Verdensbanken.
FreeCurrencyRates.com
Tips: på Trinidad og Tobago er sett på som en symbolsk handling for bra service, selv om det ikke er forventet at besøkende gir tips. 
 • Hoteller - Alle hoteller er pålagt å inkludere en 15% avgift sammen med en 10% service avgift, noe som vil bli lagt til regningen om du ikke har betalt for dette på forhånd via ditt reisebyrå. Ansatte på hoteller forventer heller ikke noe tips, men føler du at du har fått gode service vil det aldri skade å legge igjen noen få TT$ eller US$ på rommet vær morgen. Det er også vanlig å betale tips hvis du får hjelp med bagasjen (normalt US$1 / ca TTD$7 per kolli er vanlig)
 • Restauranter – de fleste restauranter vil automatisk legge på 10% service gebyr på regningen. Hvis du får en regning hvor dette ikke er gjort er det fortsatt vanlig å legge igjen rundt 15% i form av tips (men ikke på enklere spisesteder)
 • Taxi – avtal alltid pris på forhånd (vi anbefaler leiebil under oppholdet på både Tobago og Trinidad) slik at du kan se mer av øyene, dette bør bestiller på forhånd. De fleste taxi sjåfører forventer ikke noe tips utover det som er avtalt av pris.

Interessante fakta

 1. Steel pan – dette instrumentet som kjennetegnes i stort sett all musikk i Karibia ble først laget på Trinidad og Tobago
 2. Mye asfalt – Trinidad har verdens største lager av naturlig asfalt med over 0,4km² innsjø med navnet The Pitch Lake
 3. Store statuer – Trinidad har verdens største Hanuman Murti statue utenfor India, denne rager nærmere 26m over bakken. Du kan se denne i landsbyen Carapichaima
 4. Språk (De Trini aksent) – ble i 2012 av CNN rangert som det 10. mest sexy språket oi verden, en herlig blanding av pan-afrikans, fransk, spansk, kreol og hindi dialekter – blandet sammen til en deilig og morsom form for engelsk.
 5. Litterære legender? Det er nærmest garantert at forfatter Daniel Defoe brukte Tobago som utgangspunkt når han skrev sin klassiske novelle, Robinson Crusoe (noen mener også at Robert Louis Stevenson gjorde det samme for Treaure Island). Det finnes faktisk et sted ved Crown Point på Tobago som hetter Crusoe’s Cave.

Festivaler - Livet er en fest og alle er invitert!
Det finnes i utgangspunktet kun 2 sesonger på Trinidad og Tobago; karnevalet, og forberedelsene til karnevalet. Selve karnevalet finner som regel sted i februar, men feiringen starter allerede den 26. desember med musikk og kostyme konkurranser, fester og kulminerer med selve karneval mandag & tirsdag. Dette er Karibias største fest og alle er selvsagt invitert og finner sted i Port-of-Spain med en rekke sponsede musikkgrupper (også kalt ‘mas’, forkortet for masquerade) på ulike steder rundt om i hovedstaden.

Men takket være landets fargerike historie og smeltedigel av ulike folk er det selvsagt en rekke andre festivaler spredt utover året inkludert Divali, Holi (hindu), Eid-Ul-Fitr (muslimsk) og ulike kristne arrangement. Vi kan godt si at lokalbefolkningen elsker en unnskyldning for å ta til gatene og slippe jubelen løs.
 • Karnevalet - Det sies at Trinis egentlig kun tenker på karnevalet; når de ikke er opptatt med å lage kostymer eller slår seg løs i den månedlange feiringen fra starten i slutten av desember til det braker løs og kulminerer med paradene under karnevalets siste dager (man & tirsdag) – se kalender
  Karnevalet feires over hele Trinidad og Tobago, men hovedfeiringen med parader skjer i hovedstaden Port of Spain. Dette er det største, høyeste og prangende karnevalsfeiringen i hele Karibia, og et av de beste i verden. I motsetning til det kanskje mer berømte karnevalet i Rio de Janeiro er alle velkomne til å delta i feiringen og i paradene, inkludert i kostymeparadene «road marches» svaiende til den lokale soca og kalypso musikken
 • Divali – mer enn 1/3-del av befolkningen på Trinidad og Tobago kan spore sine røtter tilbake til det indiske kontinentet, og en av de mange tradisjoner de har tatt med seg fra hjemlandet til Karibia er Divali, lysfestivalen. Denne feires i oktober og november og varer over 5 dager og høydepunktet for denne familievennlige festivalen er Divali natten, med mye utstillinger av lykter, enorme mengder med mat. Feiringen er meget stor i alle indiske fellesskap, men spesielt i byen Felicity.
 • Tobago Heritage Festival – denne årlige feiringen starter i midten av juli og har sitt høydepunkt under Emancipation Day, 1. aug med en karnevalsaktig feiring. Festivalen fokuserer spesielt på afrikansk musikk, dans og tradisjoner inkludert iscenesatte tradisjonelle afrikanske bryllupsseremonier (ja) i landsbyen Moriah. Dette for å symbolisere blandingen av afrikansk og europeiske tradisjoner. Som ved alle andre feiringer på Trinidad og Tobago er alle velkomne til å delta.
 • Blue Food Festival – hvis du trodde at blå mat kun finnes i gamle Star Trek filmer har du tydeligvis ikke hørt om ‘dasheen’, en karibisk rotfruktsom blir blå når den kokes! Tobagos Blue Food Festival, finner sted i oktober og inneholder matlagingskonkurranser fra lokale kokker som lager en mengde ulike blå kreasjoner som du kan smake på, uten å skamme deg over gratis mat.

Destinasjonen er kjent for? Fra skilpadder til moreneål, blekksprut og rokker! Trinidad & Tobago har mer enn 300 registrerte arter og her finner du også en rekke sjeldne arter. I sesongen er det også muligheter for hammerhai og mantarokker, vrakdykking, koraller.
Ikke fullt så god for: Tobago er stort sett bra for alt
Sikt: I regntiden (juli-sept) nær Orinoco floden normalt er oversvømmet blir det vanligvis turkise vannet rundt Tobagos Atlanterhavskyst mer gulgrønt og sikter droppes ned til +/- 10m (ned fra normalt 15-24m). Den Karibiske siden er mindre påvirket av dette fenomenet. Men selv i denne perioden er det normalt sett at man har et skille i vannet med den øvre delen (ned til 5m) med varmt brakkvann og sikt ned i 1m, mens det under dette i klarere kaldt sjøvann kan finne plutselig sikte opp til 20m. Fordelen i denne perioden er at det er mer fisk tiltrukket av det næringsrike vannet. På den Karibiske siden kan man til tider oppleve sikt opp mot 27-30m
Strømforhold: Kan være ganske ekstrem på en del dykk på nordsden av Tobago hor de fleste dykk er drift dives.

Se våre reiser til dette reisemålet