Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Vakre, eksotiske Jamaica er mye mer enn strender og svaiende palmetrær, for øya har en distinkt identitet og personlighet som du ikke vil finne noe annet sted i Karibien. Jamaicas livlige farger, sjelfulle rytmer og avslappende og kreative vibe slår aldri feil.
Jamaica, som er fødestedet til Bob Marley og musikkbevegelsen reggae, har en større verdensspennende kulturell innflytelse enn øyas lille størrelse kanskje først antyder. Feriesteder verden over har forgjeves prøvd å simulere den avslappende, jamaikanske atmosfæren, og øyeblikket du setter føttene dine i den silkemyke sanden her vil du forstå hvorfor. 
En reise til Jamaica handler selvfølgelig ikke bare om øyas hvite sandstrender og krystallklare vann: Øyriket har også en rekke nydelige parker og i hvert gatehjørne vil du finne klaser med blomster i alle regnbuens farger. Ved kysten kan du også oppdage spektakulære fjell og elver, dramatiske fossefall og landskap dominert av kaktuser. Dette mangfoldige naturmiljøet danner bakteppet for den dynamiske kulturen på øya, som merkes godt i byene. Her er det bare å glede seg til å danse til rytmene av live reggaemusikk, oppleve innflytelsesrik kunst og smake på noe av den beste, mest velkrydrete maten Karibien har å tilby. 

Høydepunkter
 • Dunn's River Falls – dette er en av øyas mest populære attraksjoner og vi forstår godt hvorfor. Her finner du en rekke mindre og større fossefall som renner ned i det karibiske hav, og det er bare å ta på seg badetøyet! På en varm dag er dette en utrolig forfriskende aktivitet, fordi vannet renner ned fra et fjell og er derfor kjøligere enn det som er i havet. Du kan også klatre opp de noe glatte steinene for å oppleve fossefallet på enda nærmere hold, men da burde du være forsiktig så du ikke sklir. 
 • Seven Mile Beach – dette er Jamaicas kanskje fineste strand. Stranden strekker seg hele veien fra Bloody Bay til Long Bay og Negril-klippene i sør, og her finner du mange gode strandrestauranter –og barer gjemt bort blant kokosnøttpalmene. Seven Mile Beach er også et paradis for vannsport og det klare vannet er helt perfekt for snorkling. 
 • Bob Marley museet – Det er nesten umulig å dra til Jamaica uten å besøke museet og hjemmet til øyas desidert mest kjente person gjennom tidene. Her bodde musikklegenden Bob Marley til han døde i 1981 og rommet hans har forblitt urørt siden hans siste opphold her. Du kan blant annet få se hvordan hjemmet hans var innredet, i tillegg til studioet hans og flere av Marleys ting som platinum –og gullplater, priser og et stort antall bilder. 
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Jamaica (Montego Bay)
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: august (29ºC), Kaldeste måned: februar (26ºC) / Våteste måned: oktober (55.1mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.

Average min and max temperatures in Montego Bay, Jamaica
Hvordan er været? Jamaica har et tropisk, maritimt klima med få temperaturvariasjoner og liten merkbar forskjell mellom vinter og sommer. Temperaturene er vanligvis mellom 27 og 30 grader ved kysten og rundt 20 grader i fjellene. På den sørlige kysten er det som regel noe varmere enn i resten av landet. Forskjellen på årstidene merkes for det meste på mengden nedbør og hvor fuktig det er. Mellom april og oktober er det varmt og trykkende. I løpet av denne sesongen kommer uværet som regel sent på ettermiddagen. Mellom november og mars blåser den nord-østlige passatvinden i landet, og det kan forekomme orkaner. 

Beste tid til å besøke landet? 
Generelt er den beste tiden å besøke øya på mellom januar og april. Da har du gode forutsetninger for å besøke byene, dra ut på ekskursjoner, svømme og sole deg. Februar og mars er månedene med minst regn på landsbasis, mens desember fortsatt kan være noe regnfylt i noen deler av landet, som i de østligste regionene. Om sommeren, og generelt i løpet av regnsesongen (omtrent mellom mai og desember), er det som regel varmt med en kjølig bris og noen få timer solskinn per dag.  Det regner minst i Kingston og på den sørlige kysten om sommeren, så hvis du vil dra til Jamaica i løpet av sommerferien kan du for eksempel dra til disse delene av øya i juli.  
Myntenhet: Her brukes det jamaikanske dollar (JMD) og 1 JMD = 100 cents. Husk at alle de store feriestedene og finere restaurantene lister prisene sine i amerikanske dollar og ikke jamaikanske dollar, som er mye mindre verdt. Skal du kun være innenfor et hotellområde under reisen din trenger du nesten aldri å konvertere amerikanske dollar til jamaicanske dollar. Skal du ut av hotellområdene og spise på lokale restauranter burde du alltid ha med deg jamaikanske dollar i kontanter. 

FreeCurrencyRates.com
Tips: Å gi tips er ikke veldig vanlig i Jamaica, men du burde tipse i visse situasjoner. Husk at noen all-inclusive-hoteller har regler som innebærer at de ansatte ikke kan motta tips. 
 • Kelnere på restaurant: Her burde du tipse 10%, men husk å sjekke regningen din nøye – noen restauranter legger automatisk til mellom 10 og 15% serviceavgift på regningen din.
 • Portier på hotell: Du burde tipse portierer avhengig av hva de hjelper deg med. Hvis du for eksempel blir anbefalt en kjempegod restaurant kan du tipse portieren mellom 20 og 25 USD. 
 • Pikkoloer på hotell: Du kan gi rundt 1-2 USD per bag.
 • Taxisjåfører: Utenfor Kingston spør ofte taxisjåfører etter tips, men dette er valgfritt. JUTA (Jamaica Union of Travelers Association) -taxisjåfører forventer ikke tips. 
Interessante fakta: De fleste vet nok at Bob Marley og Usain Bolt kommer fra Jamaica, men her er tre fakta som de fleste ikke kjenner til. 
 1. Øyas nasjonalrett består av fisk og en lokal frukt kalt ackee. Måltidet blir som regel spist til frokost og serveres med kokte eller friterte melboller. 
 2. Jamaica er et land som historisk sett alltid har tatt i bruk ny teknologi tidlig. Øya var den første nasjonen i den vestlige verden til å bygge en jernbane og i 1994 var Jamaica også det første landet i Karibien til å lansere sin egen webside. 
 3. Forfatteren av James Bond-bøkene, Ian Fleming, hadde en eiendom på Jamaica hvor han skrev flere av sine verdenskjente bøker. Eiendommen kalte han Goldeneye. 
Festivaler: Jamaica arrangerer utrolig mange spennende festivaler, som ofte involverer rytmer som får deg i dansehumør og mat som får magen til å rumle. Her er våre favoritter:
 • Accompong Maroon Festival (januar) – denne festivalen arrangeres hvert år på jubileet til bursdagen til Kaptein Cudjoe, som beseiret den engelske armeen. Arrangementet feirer maroonene og inkluderer blant annet tradisjonelle danseforestillinger og konserter, masse god mat, blåsing av det tradisjonelle Abeng-hornet og spilling av maroonske krigstrommer. Festivalen er en gøy måte å lære mer om Jamaicas kulturarv på. 
 • Bob Marleys bursdagsfeiring (februar) – i februar avholdes en av de viktigste feiringene i Jamaica, som definitivt vil få ditt musikalske hjerte til å slå litt raskere. På jubileet til reggae-legendens bursdag vil du se rastafariflagg i gatene, høre reggaerytmer overalt du går og ha muligheten til å få med deg en rekke forestillinger. Det arrangeres nemlig show, kunstutstillinger og konserter overalt på øya.
 • Jamaicansk karneval, Bacchanal (april) – Jamaicansk karneval er et spetakkel av kostymer, livlige dansere og lyden av Socarytmer. Dette er en utrolig måte å oppleve den animerte atmosfæren som skapes i løpet av en karibisk fiesta hvor lokale og besøkende samles i en stor, adrenalinfylt gatefeiring drevet av takten av trommelsag på ståltrommer. Om du har lyst til å ha en ekte, karibisk opplevelse og  vil du nok finne deg selv «jamin’ ‘til the sun comes up». 

Se våre reiser til dette reisemålet