Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Akkurat som en harmoni i en reggaelåt, er det noe magisk ved å besøke Jamaica. Øya bringer en unik blanding av kultur, natur og gjestfrihet.

Vakre, eksotiske Jamaica er mye mer enn strender og svaiende palmetrær, for øya har en distinkt
identitet og personlighet som du ikke vil finne noe annet sted i Karibia. Jamaicas livlige farger, sjelfulle rytmer og avslappende og kreative vibe slår aldri feil. Øya, som er fødestedet til Bob Marley og musikkbevegelsen reggae, har en større verdensspennende kulturell innflytelse enn øyas lille størrelse kanskje først antyder. Feriesteder verden over har prøvd å simulere den avslappende, jamaikanske atmosfæren, og øyeblikket du setter føttene dine i den silkemyke sanden her vil du forstå hvorfor.

En reise til Jamaica handler selvfølgelig ikke bare om øyas hvite sandstrender og krystallklare vann:
Øyriket har også en rekke nydelige parker og i hvert gatehjørne vil du finne klaser med blomster i alle regnbuens farger. Ved kysten kan du også oppdage spektakulære fjell og elver, dramatiske fossefall og landskap dominert av kaktuser. Dette mangfoldige naturmiljøet danner bakteppet for den dynamiske kulturen på øya, som merkes godt i byene. Her er det bare å glede seg til å danse til rytmene av live reggaemusikk, oppleve innflytelsesrik kunst og smake på noe av den beste, mest velkrydrete maten Karibia har å tilby.
Jamaica er kjent for sine pittoreske landskap og pulserende kultur, med reggae og jerk-kylling som en hjørnestein i dens verdenskjente arv.

Utforske Jamaicas kultur
Å utforske Jamaicas kultur er som å dykke ned i en fargerik, sanselig opplevelse som fanger sjelen og hjertet.
Øyas kunstscene, særlig kjent for sitt sterke fokus på musikk og malerkunst, viser hvordan kreativitet har blomstret gjennom tiårene. Gatetrommelsprekker, rastafargede veggmalerier og reggae-konserter på hvert hjørne illustrerer landets rike kulturelle bakgrunn og levende nåtid.
Jamaica har en stolt tradisjon for munnfortellinger og folklore. Her finner du fascinerende myter og legender som videreføres gjennom generasjoner, noe som gir en dyp innsikt i landets historie og sjel.
Den jamaicanske matkulturen er også en vesentlig del av deres identitet, hvor smakene er like livlige som menneskene. Fra den velkrydrete jerk-kyllingen til ackee og saltfisk, tilbyr det jamaicanske kjøkkenet en eksplosjon av smaker og krydder. Disse kulinariske herlighetene er perfekt akkompagnert av øyas berømte rom og frisk kokosvann, og gir en smak av Jamaicanernes daglige liv.

Oppdage naturlige underverk
Jamaicas virkelig skjønnhet kommer til lys i øyas naturlige underverk, spredt utover det varierte landskapet. Trekk deg unna de travle byene og feriestedene for å oppdage en verden av frodige regnskoger, dramatiske fjell, og krystallklare elver.
En destinasjon som må oppleves er Blue Hole. Her kan du ta en dukkert i et naturlig basseng, omkranset av kalksteinsklipper. Omkringliggende jungel og fossefall lager en idyllisk setting som vil ta pusten fra deg, og gir et dypere innblikk i øyas magnetiske skjønnhet.

Spektakulære fjell og elver
Jamaica er kjent for sine imponerende fjell og elver som gir besøkende uforglemmelige naturopplevelser.

 • Blue Mountains: Disse fjellene tilbyr fantastisk fjelltur med panoramautsikt.
 • Rio Grande: Perfekt for bambusrafting og naturskjønn utsikt.
 • Martha Brae River: Rolig elverafting med frodig vegetasjon.

Mayfield Falls: Naturlige bassenger og flotte fossefall å svømme i.
Utforsk disse naturskjønnhetene og nyt den rike floraen og faunaen som omgir dem. Å besøke disse stedene gir en innsikt i Jamaicas mangfoldige landskap og betagende skjønnhet.

Livlig byliv og kunst
Hele Jamaica pulserer av energi og kreativitet, en feiring av unike kulturuttrykk, farger, musikk, mat og kunst. Byene bugner av kunstgallerier, gatekunst og livlige markeder, hvor besøkende kan oppleve en fusjon av tradisjonelle og moderne kunstformer. Kingston, hovedstaden, er særlig kjent for å tilby en rik kulturell opplevelse med sine mange museer, teatre og konsertscener. Her møter man jamaicanske kunstnere som stolt viser frem arbeidene sine, fra fargerike malerier og intrikate skulpturer til samtidskunst og installasjoner som utfordrer sansene og beriker sjelen.

Reggaemusikk-opplevelser
Reggaemusikken er hjertet av Jamaicas kulturelle arv og puster liv i hverdagens rytmer på øya.

 • Bob Marley Museum: Besøk hjemmet og studioet til reggaens legende.
 • Dub Club: Opplev autentiske reggae- og dub-sessions i Kingston.
 • Trench Town: Utforsk bydelen kjent som reggaemusikkens fødested.
 • Reggae Sumfest: Festivalen tiltrekker seg reggaestjerner fra hele verden.

Reggaemusikken utforsker dype temaer som fred, kjærlighet og sosial rettferdighet.
La deg rive med av de sjelfulle rytmene og dans til soloppgangen på Jamaicas mange livlige reggaearrangementer.

Jamaicas rikholdige historie
Jamaicas historie er vevd av mange tråder, fra urbefolkning til kolonialismens kapitler, slavens lidelser og frigjøringens triumf. Hvert steg på denne reisen har formet nasjonens identitet og skapt et kulturelt kaleidoskop som står unikt i Karibien.
British kolonistyre startet i 1655, og øya ble en sentral aktør i sukkerproduksjonen med et økonomisk system sterkt avhengig av slavearbeid. Revolusjoner og opprør fra det afrikansk-jamaicanske folket ledet til at slaveriet ble avskaffet i 1838, og senere, i 1962, oppnådde Jamaica sin selvstendighet. Dette vitner om en sterk kampånd og en dyp kjærlighet for frihet som fortsatt ekko i landets moderne kultur.

Severdigheter på Jamaica
Vakre, eksotiske Jamaica er mye mer enn strender og svaiende palmetrær. Øya har en distinkt identitet og personlighet som du ikke vil finne noe annet sted i Karibien. Jamaicas livlige farger, sjelfulle rytmer og avslappende vibe slår aldri feil. Øya, som er fødestedet til Bob Marley og musikkbevegelsen reggae, har en større verdensspennende kulturell innflytelse enn øyas lille størrelse kanskje først antyder. Feriesteder verden over har prøvd å simulere den avslappende, jamaikanske atmosfæren, og øyeblikket du setter føttene dine i den silkemyke sanden her vil du forstå hvorfor.
En reise til Jamaica handler selvfølgelig ikke bare om øyas hvite sandstrender og krystallklare vann: Øyriket har også en rekke nydelige parker og i hvert gatehjørne vil du finne klaser med blomster i alle regnbuens farger. Ved kysten kan du også oppdage spektakulære fjell og elver, dramatiske fossefall og landskap dominert av kaktuser. Dette mangfoldige naturmiljøet danner bakteppet for den dynamiske kulturen på øya, som merkes godt i byene. Her er det bare å glede seg til å danse til rytmene av live reggaemusikk, oppleve innflytelsesrik kunst og smake på noe av den beste, mest velkrydrete maten Karibien har å tilby.

 • Dunn's River Falls: er en av øyas mest populære attraksjoner, og vi forstår godt hvorfor. Her finner du en rekke mindre og større fossefall som renner ned i det karibiske hav, og det er bare å ta på seg badetøyet! På en varm dag er dette en utrolig forfriskende aktivitet, fordi vannet renner ned fra et fjell og er derfor kjøligere enn det som er i havet.
 • Seven Mile Beach: er kanskje Jamaicas fineste strand. Stranden strekker seg hele veien fra Bloody Bay til Long Bay og Negril-klippene i sør, og her finner du mange gode strandrestauranter og barer gjemt bort blant kokosnøttpalmene. Seven Mile Beach er også et paradis for vannsport, og det klare vannet er helt perfekt for snorkling.
 • Bob Marley Museet: Det er nesten umulig å dra til Jamaica uten å besøke museet og hjemmet til øyas desidert mest kjente person gjennom tidene. Her bodde musikklegenden Bob Marley til han døde i 1981, og rommet hans har forblitt urørt siden hans siste opphold her. Du kan blant annet få se hvordan hjemmet hans var innredet, i tillegg til studioet hans og flere av Marleys ting som platinum- og gullplater, priser og et stort antall bilder.
 • Blue Hole: også kjent som Irie Blue Hole, er en skjult perle i Jamaica. Dette naturlige vannhullet ligger i fjellene nær Ocho Rios og tilbyr krystallklart, blått vann omgitt av frodig vegetasjon. Her kan du hoppe fra klipper, svinge deg i tau og svømme i det forfriskende vannet.
 • Rose Hall Great House: er en historisk plantasje som ligger i Montego Bay. Denne storslåtte bygningen er kjent for sin vakre georgianske arkitektur og sin mørke historie. Ifølge legenden hjemsøkes huset av "White Witch" Annie Palmer, som angivelig skal ha myrdet flere av sine ektemenn og slaver. En omvisning i Rose Hall Great House gir deg innsikt i Jamaicas koloniale historie og en mulighet til å oppleve en av øyas mest berømte spøkelseshistorier.
 • Mystic Mountain: er en populær attraksjon i Ocho Rios som tilbyr en rekke spennende aktiviteter. Her kan du ta en tur med Sky Explorer-stolheisen, som gir deg en fantastisk utsikt over regnskogen og kysten. For de mer eventyrlystne er det også mulig å prøve bobsleigh-banen, inspirert av Jamaicas berømte olympiske bobsleigh-lag, eller zipline gjennom tretoppene. Mystic Mountain er et must for alle som ønsker å kombinere naturopplevelser med adrenalinfylte aktiviteter.
 • Negril Cliffs: er et spektakulært område på vestkysten av Jamaica, kjent for sine dramatiske klippeformasjoner og fantastiske solnedganger. Her kan du hoppe fra klippene rett ned i det klare, turkise vannet eller bare nyte utsikten fra en av de mange barene og restaurantene som ligger langs klippekanten. Rick's Café er en av de mest kjente stedene, hvor du kan se modige klippehoppere og nyte livemusikk mens solen går ned.
 • Blue Mountains: er et av de mest naturskjønne områdene i Jamaica og er kjent for sin frodige vegetasjon og fantastiske utsikt. Dette fjellområdet er også hjemmet til Blue Mountain-kaffe, en av de mest eksklusive kaffetypene i verden. Du kan ta en guidet tur gjennom kaffeplantasjene, vandre på de mange stiene som snor seg gjennom fjellene, eller bare nyte den friske fjelluften og den spektakulære utsikten.
 • Port Antonio: er en sjarmerende by på Jamaicas nordøstkyst, kjent for sin avslappede atmosfære og vakre omgivelser. Her finner du Frenchman's Cove, en av Jamaicas mest pittoreske strender, samt den berømte Blue Lagoon, en dyp, blå innsjø omgitt av frodig vegetasjon. Port Antonio er også et utmerket utgangspunkt for å utforske Rio Grande, hvor du kan ta en tradisjonell bambusflåte nedover elven.
 • YS Falls: er en av Jamaicas mest imponerende fossefall og ligger i en avsidesliggende del av øya. Fossefallene består av flere kaskader som renner ned i naturlige bassenger, omgitt av frodig regnskog. Her kan du bade i de forfriskende bassengene, svinge deg i tau over vannet, eller bare slappe av og nyte den naturskjønne skjønnheten. YS Falls er mindre turistifiserte enn Dunn's River Falls, noe som gir en mer autentisk opplevelse.
 • Kingston: Jamaicas hovedstad, er en pulserende by full av kultur og historie. Her kan du besøke National Gallery of Jamaica, som huser en imponerende samling av jamaikansk kunst, eller ta en tur til Devon House, en vakker kolonial herregård kjent for sin deilige iskrem. Kingston er også hjemmet til Trench Town, hvor Bob Marley vokste opp, og du kan besøke Trench Town Culture Yard for å lære mer om hans liv og musikk.
 • Treasure Beach: er en rolig og avslappet kystlandsby på Jamaicas sørkyst, kjent for sine uberørte strender og vennlige lokalbefolkning. Dette området er perfekt for de som ønsker å komme seg bort fra de mer turistifiserte delene av øya og oppleve en mer autentisk side av Jamaica. Her kan du nyte fersk sjømat på en av de lokale restaurantene, ta en båttur for å se delfiner, eller bare slappe av på stranden med en god bok.
 • Reach Falls: er en av Jamaicas mest naturskjønne fossefall, gjemt bort i fjellene nær Port Antonio. Fossefallene er omgitt av frodig regnskog og tilbyr krystallklart vann som er perfekt for bading. En guidet tur tar deg gjennom grotter og naturlige bassenger, og gir deg muligheten til å oppleve den uberørte skjønnheten i dette området. Reach Falls er mindre kjent enn noen av de andre fossefallene på øya, noe som gir en mer intim og rolig opplevelse.

Jamaica er et reisemål som byr på en rik blanding av kultur, historie og naturskjønnhet. Fra de ikoniske fossefallene og strendene til de historiske landemerkene og spennende utfluktene, er det noe for enhver smak på denne karibiske øya.

 

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Montego Bay, Jamaica
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: august (29ºC), Kaldeste måned: februar (26ºC) / Våteste måned: oktober (132.1mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 1992-2021
Average temperatures and rainfall in Montego Bay, Jamaica

Hvordan er været?

Jamaica har et tropisk klima som gir stabile temperaturer gjennom hele året, noe som gjør øya til et ideelt reisemål når som helst. Sommeren byr på høyere fuktighet og sporadiske regnskyll, spesielt på ettermiddagen.

Vinteren, fra november til mars, drar nytte av passat vinder som bringer litt lavere temperaturer og generelt mindre nedbør. Dette gjør det til en fantastisk tid for å utforske øyas mange attraksjoner og naturlige skjønnheter.

Totalt sett er været på Jamaica behagelig gjennom hele året, med utallige muligheter for solfylte og varme opplevelser. Uansett når man velger å besøke øya, er det et rikt utvalg av aktiviteter og opplevelser som venter, fra fjellturer til strandliv.

Beste tiden å besøke Jamaica

Generelt er den beste tiden å besøke Jamaica mellom november og april. Dette tidsvinduet byr på optimalt vær med milde temperaturer og minimalt med nedbørøke Jamaica.

I disse månedene, når været generelt er tørt og solrikt, kan reisende nyte en rekke utendørsaktiviteter, utforske øyas kultur og delta i lokale festivaler. Denne perioden gir også ideale forhold for svømming, snorkling, og dykking i det varme karibiske havet.

Sommeren kan være preget av høyere temperaturer og økt fuktighet, men det betyr ikke at det er en dårlig tid å besøke. Sporadiske regnskyll gir en forfriskende avkjøling, spesielt på ettermiddagen, mens kystområdene ofte nyter en mild havbris.

Uansett når du velger å dra, tilbyr Jamaica et spektakulært utvalg av opplevelser hele året, fra kulturelle festivaler til naturlige underverker. Besøkende kan alltid finne noe fascinerende å gjøre, enten det er vinter eller sommer, og dermed skape minner som varer livet ut.

 

På Jamaica brukes den jamaikanske dollaren (JMD) som valuta, og 1 JMD er delt inn i 100 cents. Det er viktig å være oppmerksom på at mange av de store feriestedene og finere restaurantene lister prisene sine i amerikanske dollar (USD) i stedet for jamaikanske dollar. Dette kan være praktisk for turister, men det er alltid lurt å ha noen jamaikanske dollar tilgjengelig, spesielt hvis du planlegger å utforske utenfor hotellområdene.

FreeCurrencyRates.com

Bruk av Kredittkort
Kredittkort som Visa, MasterCard og American Express aksepteres bredt på Jamaica, spesielt i turistområdene. Imidlertid kan mindre butikker, lokale restauranter og markeder foretrekke kontanter, så det er alltid en god idé å ha litt kontanter tilgjengelig for småkjøp og tips.

Tips på Jamaica: En guide til god skikk
Når du besøker Jamaica, er det viktig å være klar over de lokale skikkene for tipping. Her er en oversikt over hva som er vanlig å gi i tips for ulike tjenester på Jamaica:

 • Restauranter: på restauranter er det vanlig å gi mellom 10-15% av regningen i tips, avhengig av hvor fornøyd du er med servicen. Noen restauranter inkluderer en serviceavgift i regningen, så det er lurt å sjekke dette før du legger til ekstra tips.
 • Hoteller: For bellboys, som hjelper med bagasjen, er det vanlig å gi 1-2 USD per bagasje. For hushjelp som gjør rent rommet ditt, er det vanlig å gi 1-2 USD per dag, gjerne samlet ved slutten av oppholdet. Dersom du bruker concierge-tjenester, er 5-10 USD passende avhengig av hvor omfattende tjenesten er.
 • Taxier: For taxisjåfører er det vanlig å runde opp beløpet til nærmeste hele dollar eller gi 10% av turens kostnad som tips.
 • Guider på utflukter: For guider er det vanlig å gi mellom 5-10 USD per person for en halvdagstur, og 10-20 USD per person for en heldagstur. Dette avhenger av hvor fornøyd du er med opplevelsen.
 • Frisører og spa: På frisørsalonger og spa er det vanlig å gi 10-15% av prisen for behandlingen i tips.
 • Bartendere: For bartendere er det vanlig å gi 1-2 USD per drink, spesielt på turiststeder og all-inclusive resorts.

Ved å følge disse retningslinjene viser du respekt for den lokale kulturen og de som arbeider hardt for å gjøre oppholdet ditt på Jamaica behagelig og minneverdig.

Hva er kostnadsnivået på Jamaica?
Når du planlegger en reise til Jamaica, er det viktig å ha en forståelse av kostnadsnivået. Her er en detaljert oversikt over hva du kan forvente å betale for ulike tjenester og varer:

 • Overnatting: 
  Hoteller: Prisene varierer avhengig av standard og beliggenhet. Budsjettvennlige hoteller kan koste fra 50-100 USD per natt, mens mellomklassehoteller ligger på 100-200 USD per natt. For luksushoteller og resorts kan prisen være 200 USD og oppover per natt.
 • Mat og Drikke
  • Restauranter: Et måltid på en rimelig restaurant kan koste rundt 5-15 USD per person. For et måltid på en mellomklasserestaurant, kan du forvente å betale 15-30 USD per person. Luksusrestauranter kan koste 30 USD og oppover per person.
  • Gatekjøkken og Lokale Spisesteder: Et enkelt måltid fra et gatekjøkken eller en lokal restaurant kan koste mellom 3-7 USD.
  • Drikke: En lokal øl koster vanligvis rundt 2-4 USD, mens importert øl kan koste 3-5 USD. En kopp kaffe på en kafé ligger på 2-4 USD, og en flaske vann (0,5 liter) koster rundt 1-2 USD.
 • Transport
  • Taxier: Kostnadene for taxiturer varierer, men en kort tur i byen kan koste rundt 5-15 USD. Det er vanlig å avtale prisen på forhånd eller bruke taksameter.
  • Offentlig Transport: Busser og minibusser er rimelige, med priser fra 1-3 USD for kortere reiser.
  • Leiebil: Å leie bil kan koste rundt 40-70 USD per dag, avhengig av biltype og leiebilfirma.
 • Aktiviteter og attraksjoner
  • Turistattraksjoner: Inngangsavgifter til turistattraksjoner varierer. For eksempel kan inngang til Dunn’s River Falls koste rundt 25 USD per voksen, mens Blue Hole kan koste rundt 20 USD per voksen.
  • Guidede Turer: Prisen for guidede turer avhenger av lengde og type tur. En halvdagstur kan koste rundt 50-100 USD per person, mens heldagsturer kan koste 100-200 USD per person.
 • Dagligvarer
  • Supermarked: Priser på dagligvarer er generelt høyere enn i mange andre land. For eksempel kan en liter melk koste rundt 3-4 USD, en loff brød rundt 2-3 USD, og en kilo kyllingfilet rundt 5-7 USD.

Kostnadsnivået på Jamaica kan variere betydelig avhengig av hvor du bor, spiser og hvilke aktiviteter du deltar i. Generelt sett er Jamaica et middels til høyt priset reisemål, spesielt i turistområder. Ved å planlegge og budsjettet nøye kan du nyte alt Jamaica har å tilby uten å sprenge budsjettet.

Opplev Jamaicas livlige festivaler

Jamaica er kjent for sin rike kulturarv og pulserende musikkscene, og landets festivaler er en perfekt måte å oppleve denne dynamikken på nært hold. Å delta på en jamaicansk festival gir en unik mulighet til å fordype seg i landets historie, musikk, mat og samfunn. Her er noen av de mest populære festivalene du bør få med deg når du besøker Jamaica.

 • Reggae Sumfest (juli): er Jamaicas største musikkfestival, som finner sted i Montego Bay i juli. Festivalen feirer reggae og dancehall, med opptredener fra både lokale og internasjonale artister. Dette er en ukelang fest fylt med energiske konserter, spennende dansekonkurranser og en livlig atmosfære som tiltrekker seg musikkelskere fra hele verden.
 • Jamaica Carnival (mars/april): også kjent som Bacchanal Jamaica, er en fargerik og livlig feiring som finner sted i Kingston rundt mars og april. Festivalen inkluderer parader med spektakulære kostymer, soca-musikk, og gatefester som skaper en uforglemmelig karnevalstemning. Dette er en tid hvor både lokalbefolkning og turister danser gjennom gatene og feirer livet.
 • Accompong Maroon Festival (6. januar): feires i byen Accompong i januar for å markere seieren over britiske kolonister og signeringen av en fredsavtale i 1739. Festivalen inkluderer tradisjonelle Maroon-danser, trommespill, historiefortelling og seremonier som gir innsikt i Maroon-folkets rike kultur og historie.
 • Jamaica International Jazz Festival (januar): Denne festivalen, som vanligvis holdes i Montego Bay i januar, samler jazzentusiaster fra hele verden. Festivalen byr på et imponerende utvalg av jazzmusikere, både lokale talenter og internasjonale stjerner, som leverer minneverdige opptredener i en avslappet og sofistikert atmosfære.
 • Portland Jerk Festival (juli): er en feiring av Jamaicas berømte jerk-kultur, som finner sted i Port Antonio i juli. Festivalen tilbyr en gastronomisk opplevelse med et bredt utvalg av jerk-krydret mat, inkludert kylling, svinekjøtt og fisk. I tillegg til maten, kan besøkende nyte musikk, dans og kulturelle aktiviteter som feirer Jamaicas kulinariske arv.
 • Rebel Salute (januar): grunnlagt av reggaeartisten Tony Rebel, er en av Jamaicas største roots reggae-festivaler. Festivalen finner sted i januar i St. Ann og fokuserer på tradisjonell reggae-musikk og Rastafari-kultur. Med en to-dagers lineup av både legendariske og nye artister, tiltrekker Rebel Salute seg et bredt publikum som ønsker å oppleve autentisk reggae.

Jamaicas festivaler er en fantastisk måte å oppleve øyas kultur og samfunn på. Fra reggae og jazz til karneval og kulinariske festligheter, tilbyr disse festivalene en rik opplevelse som vil gjøre ditt besøk til Jamaica uforglemmelig.

Fascinerende fakta om Jamaica

Jamaica, kjent for sin livlige kultur og naturskjønnhet, har en rik historie og mange unike trekk som gjør øya til et fascinerende reisemål. Her er noen av de mest interessante og morsomme fakta om Jamaica, som vil gi deg en dypere forståelse av hva som gjør denne øya så spesiell.

 1. Verdens raskeste mennesker: Jamaica er kjent for å produsere noen av verdens raskeste sprintere. Blant de mest berømte er Usain Bolt, som har satt flere verdensrekorder i 100 meter og 200 meter sprint. Bolt, sammen med andre jamaicanske sprintere som Shelly-Ann Fraser-Pryce og Yohan Blake, har satt Jamaica på kartet som en nasjon med eksepsjonelle friidrettsutøvere.
 2. Fødselsstedet til reggae: Jamaica er fødestedet til reggae-musikk, en sjanger som har påvirket musikkverdenen globalt. Bob Marley, en av de mest ikoniske reggaeartistene, kommer fra Jamaica og har spredt budskapet om kjærlighet, fred og sosial rettferdighet gjennom sin musikk. Reggaens betydning anerkjennes også av UNESCO, som har inkludert reggae på sin liste over immateriell kulturarv.
 3. Blå fjellkaffe Blue Mountain Coffee: dyrket i Blue Mountains på Jamaica, regnes som en av de beste og dyreste kaffevariantene i verden. Den unike smaken og kvaliteten skyldes de spesielle vekstforholdene, inkludert høyden, klimaet og jordsmonnet i området. Denne eksklusive kaffen er høyt verdsatt av kaffeelskere over hele verden.
 4. Spennende språkblanding: Engelsk er det offisielle språket på Jamaica, men patois (Jamaican Creole) er det mest brukte språket i dagliglivet. Patois er en fargerik og uttrykksfull blanding av engelsk, afrikanske språk, og andre språk som er påvirket av øyas historie. Dette gir jamaicanere en unik språklig identitet som reflekterer deres mangfoldige kulturarv.
 5. Verdens største sommerfugl: Jamaica er hjem til verdens største sommerfugl, den jamaicanske svalestjerten (Papilio homerus). Denne imponerende sommerfuglen, med et vingespenn på opptil 15 centimeter, finnes hovedsakelig i de avsidesliggende skogområdene i Blue Mountains og John Crow Mountains. Den er et symbol på øyas rike biologiske mangfold.
 6. Rumtradisjoner: Jamaica har en lang tradisjon for å produsere rom, og landets rom er kjent for sin høye kvalitet. Appleton Estate, en av de eldste romprodusentene på Jamaica, har produsert rom siden 1749. Jamaicansk rom er kjent for sin fyldige smak og brukes i mange klassiske rombaserte drinker som rum punch og mai tai.
 7. Rik kulturarv: Jamaicas kultur er en smeltedigel av afrikanske, europeiske, indiske og kinesiske påvirkninger. Dette reflekteres i øyas mat, musikk, kunst og tradisjoner. Festivaler som Jamaica Carnival og Reggae Sumfest viser frem denne kulturelle rikdommen og tiltrekker besøkende fra hele verden.
 8. Teknologiske pionerer: Jamaica har historisk sett vært tidlig ute med å ta i bruk ny teknologi. Øya var den første nasjonen i den vestlige verden til å bygge en jernbane, og i 1994 var Jamaica også det første landet i Karibia til å lansere sin egen nettside.
 9. James Bond-forbindelsen: Forfatteren av James Bond-bøkene, Ian Fleming, hadde en eiendom på Jamaica hvor han skrev flere av sine verdenskjente bøker. Eiendommen kalte han Goldeneye, og den er nå et luksuriøst feriested.
 10. Rastafari-bevegelsen: som oppsto på Jamaica på 1930-tallet, er mer enn bare en religion; det er en livsstil og en kultur. Rastafarianere tror på å leve i harmoni med naturen, og de er kjent for sine karakteristiske dreadlocks og bruk av cannabis som en del av deres spirituelle praksis.

Jamaica er en øy fylt med interessante og unike kjennetegn som gjør den til et spennende reisemål. Fra rekordbrytende sprintere og verdensberømt musikk til eksklusiv kaffe og en rik kulturarv, er det mye å oppdage og sette pris på. Disse faktaene gir bare en smakebit av hva Jamaica har å tilby, og gjør øya til et uforglemmelig sted å besøke.

En smak av Jamaica: Utforsk øyas unike mat- og drikkekultur

Jamaica er kjent for sin vibrerende mat- og drikkekultur, som er like mangfoldig og fargerik som øya selv. Den jamaicanske kjøkkenet er en smeltedigel av smaker, påvirket av afrikansk, europeisk, indisk og kinesisk matkultur. Her får du en introduksjon til noen av de mest kjente og populære rettene og drikkene som gjør Jamaica til et paradis for matelskere.

 • Jerk Chicken: er kanskje den mest ikoniske jamaicanske retten. Denne retten består av kylling marinert i en blanding av krydder og urter som inkluderer pimento (allspice), timian, hvitløk og den sterke Scotch Bonnet-pepperen. Kyllingen grilles deretter over kull, noe som gir den en unik, røykfylt smak. Retten serveres ofte med ris og bønner, stekt plantain eller festival (en søt maismel-deig).
 • Ackee og saltfisk: er Jamaicas nasjonalrett. Ackee, en frukt som ligner på eggerøre når den er kokt, blandes med saltfisk (tørrsaltet torsk), løk, tomater og krydder. Denne smakfulle retten spises ofte til frokost eller lunsj, og serveres gjerne med stekt brødfrukt, dumplings eller kokte grønnsaker.
 • Curried Goat: er en populær rett som ofte serveres ved spesielle anledninger og festligheter. Geitekjøttet kokes i en rik karri laget med karripulver, hvitløk, ingefær og Scotch Bonnet-pepper. Retten serveres vanligvis med ris og bønner eller hvit ris.
 • Rice and Peas: er en tradisjonell jamaicansk siderett laget av ris kokt med kokosmelk og røde nyrebønner (ofte kalt "peas" på Jamaica), krydret med timian, hvitløk og Scotch Bonnet-pepper. Denne retten er et perfekt tilbehør til jerk chicken eller curried goat.
 • Patties: Jamaicanske patties er deilige, krydrede fylte bakverk. De ligner på empanadas og er fylt med kjøtt som biff, kylling eller grønnsaker, krydret med karri og andre krydder. De er en populær gatemat og snacks.
 • Bammy: er et tradisjonelt jamaicansk flatbrød laget av revet kassava (maniok) som formes til flate kaker og stekes. Det serveres ofte som tilbehør til fisk eller kjøttretter.

Drikkekultur

 • Rum Punch: er en klassisk jamaicansk drink som er perfekt for å kjøle seg ned i tropisk varme. Den lages med jamaicansk rom, fruktjuice som ananas og appelsin, grenadin og noen ganger en dash med Angostura bitters.
 • Red Stripe Beer: er Jamaicas mest kjente ølmerke. Denne lette lagerølet har vært produsert på Jamaica siden 1928 og er en favoritt blant både lokalbefolkningen og besøkende.
 • Blue Mountain Coffee: er verdenskjent for sin eksepsjonelle kvalitet og unike smak. Den dyrkes i Blue Mountains på Jamaica, under spesielle klimaforhold som gir kaffen en mild, søt smak uten bitterhet.
 • Ting: er en forfriskende brus laget med grapefruktjuice. Den er kjent for sin skarpe, syrlige smak og er en populær drikk på varme dager, ofte servert med is eller brukt som mikser med rom.

Jamaicas mat- og drikkekultur er en fest for sansene, fylt med intense smaker og rike tradisjoner. Fra de krydrede jerk-retter til den forfriskende smaken av Blue Mountain Coffee, gir Jamaicas kulinariske tilbud en dypere forståelse av øyas mangfoldige kultur og historie. Å utforske denne kulturen gjennom maten og drikken er en uforglemmelig del av enhver reise til Jamaica.

Nydelige strender og kystlinjer

Jamaica er velsignet med noen av de mest spektakulære strendene i Karibia, hver og en med sin egen unike karakter og sjarm. Fra det pulserende livet på Negrils berømte Seven Mile Beach til den rolige skjønnheten i Frenchman's Cove, tilbyr øyas kystlinje et mangfold av opplevelser som fanger essensen av tropisk paradis. Enten du søker eventyr, avslapning, eller en kulturell opplevelse, vil Jamaicas strender ikke skuffe. Her er noen av de mest kjente og elskede strendene på Jamaica.

 • Seven Mile Beach (Negril): er berømt for sin lange strekning med myk, hvit sand og krystallklart turkis vann. Denne stranden strekker seg faktisk over cirka fire mil, men den føles uendelig og tilbyr romslige områder for besøkende. Stranden er kjent for sine spektakulære solnedganger, som tiltrekker seg fotografer og romantikere. Seven Mile Beach er også et mekka for vannsport, inkludert snorkling, dykking, parasailing og jetski. Den livlige atmosfæren med strandbarer, restauranter og musikk gjør den til et perfekt sted for både avslapning og fest.
 • Doctor's Cave Beach (Montego Bay): er kjent for sitt rene, klare vann som sies å ha helbredende egenskaper. Stranden har fått sitt navn fra en leges påstand om vannets terapeutiske kvaliteter tidlig på 1900-tallet. Stranden har en rolig og avslappet atmosfære, perfekt for familier og eldre reisende. Doctor's Cave Beach tilbyr også flotte fasiliteter som garderober, dusjer og solsenger, noe som gjør det enkelt å tilbringe hele dagen her. Den nærliggende Montego Bay Marine Park gir utmerkede muligheter for snorkling og utforsking av marint liv.
 • Frenchman's Cove (Port Antonio): er kjent for sin unike blanding av ferskvann og sjøvann. En liten elv renner direkte ut i havet, noe som gir en vakker og naturlig lagune. Denne stranden er omgitt av frodig vegetasjon og klipper, noe som gir en følelse av tilbaketrukkenhet og eksklusivitet. Frenchman's Cove er ofte beskrevet som en av verdens vakreste strender, og den rolige atmosfæren gjør den ideell for par og de som søker en avslappende dag i naturen. Stranden har også fasiliteter som solsenger og en strandrestaurant.
 • Boston Bay Beach (Port Antonio): er kjent for sine store bølger, noe som gjør den til et populært sted for surfere. I tillegg til surfing, er Boston Bay Beach berømt som fødestedet for jerk-mat. Besøkende kan nyte autentisk jerk-kylling og svinekjøtt fra lokale leverandører, noe som gir en unik kombinasjon av strandopplevelse og kulinarisk nytelse. Den avslappede og autentiske atmosfæren tiltrekker seg både lokalbefolkning og turister.
 • Treasure Beach (South Coast): Treasure Beach er kjent for sin avslappede og bohemske atmosfære. Stranden består faktisk av flere sammenhengende bukter: Billy's Bay, Frenchman's Bay, Calabash Bay og Great Pedro Bay. Dette området er kjent for sitt rolige og autentiske jamaicanske liv. Uten store turisthorder, gir Treasure Beach en mer genuin opplevelse av Jamaicas kultur og natur. Det er et flott sted for de som ønsker å slappe av, fiske, eller utforske lokale samfunn og markeder.

Jamaicas strender er mer enn bare vakre; de tilbyr en rekke opplevelser som passer til alle typer reisende. Enten du er ute etter adrenalinpumpende vannsport, rolige dager i solen, eller en kulturell matopplevelse, har Jamaicas strender noe for alle. Disse bemerkelsesverdige stedene er en vesentlig del av øyas sjarm og tiltrekningskraft.

Lokal transport

Lokal transport på Jamaica er variert og tilgjengelig for både turister og lokalbefolkningen. Øya har et godt utbygd nettverk av busser, minibusser og taxier som dekker de fleste byer og turistområder. JUTA (Jamaica Union of Travelers Association) tilbyr pålitelige og trygge taxitjenester, spesielt for turister. Det finnes også rute-taxi, som er en rimeligere transportform, men disse kan være mindre komfortable og overfylte. For de som ønsker mer fleksibilitet, er bilutleie et godt alternativ, men det er viktig å merke seg at kjøring på Jamaica skjer på venstre side av veien.

Ofte stilte spørsmål om Jamaica
Jamaica er et reisemål fylt med opplevelser, kultur og naturlige underverk. Her er noen vanlige spørsmål besvart for å hjelpe deg med din reiseplanlegging.

 • Hva er den beste tiden å besøke Jamaica? Den beste tiden å besøke Jamaica er mellom januar og april, da været er tørt og solrikt.
 • Hvordan er værforholdene på Jamaica?: Jamaica har et tropisk maritimt klima med temperaturer fra 27-30 grader ved kysten og rundt 20 grader i fjellene.
 • Hvilken valuta brukes på Jamaica? Den jamaikanske dollaren (JMD) er valutaen som brukes på Jamaica.
 • Kan jeg bruke kredittkort på Jamaica? Ja, kredittkort som Visa, MasterCard og American Express aksepteres bredt på Jamaica, spesielt i turistområder.
 • Hvor mye bør jeg tipse på Jamaica? Det er vanlig å tipse 10-15% på restauranter, 1-2 USD per bagasje til bellboys, og 10% av turens kostnad til taxisjåfører.
 • Hva er noen populære festivaler på Jamaica? Populære festivaler inkluderer Reggae Sumfest, Jamaica Carnival og Accompong Maroon Festival.
 • Hva er nasjonalretten på Jamaica? Jamaicas nasjonalrett er ackee og saltfisk.
 • Hvilke språk snakkes på Jamaica? Engelsk er det offisielle språket, men patois (Jamaican Creole) er det mest brukte språket i dagliglivet.
 • Hva er noen av de mest kjente strendene på Jamaica? Seven Mile Beach, Doctor's Cave Beach, og Frenchman's Cove er blant de mest kjente strendene.
 • Hva er noen av de største kulturelle attraksjonene på Jamaica? Bob Marley-museet, Dunn's River Falls, og forskjellige reggae-konserter er store kulturelle attraksjoner.

Se våre reiser til dette reisemålet