Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Turks & Caicosøyene ligger litt bortgjemt rett sør for Bahamas og har lenge seilt under radaren til de fleste. Og nettopp derfor bør du vurdere denne destinasjonen neste gang du vurderer en strand opplevelse, eksklusivitet
Men det betyr ikke at du skal glemme denne øygruppen! Selv om landet er sparsomt befolket med sine mange lavtliggende sandbanker og små holmer har det kanskje Karibias mest spektakulære korallrev og har sakte men sikkert bygget seg opp et rykte som et av de mer luksuriøse destinasjonene i regionen. Dagliglivet er fortsatt laidback og lokalbefolkningen har ennå ikke gått lei av turister og dykkingen er selvsagt i verdensklasse.
Av Turks og Caicosøyenes 100 øyer og holmer er kun 9 av disse bebodde, og med kun rundt 30 000 innbyggere totalt. Øygruppen tilhører fortsatt Storbritannia og er et Britisk oversjøisk territorium. Providenciales er øygruppens midtpunkt og det er også her du finner de fleste hoteller, hvor festivaler finner sted og til og med rester etter de tidlige europeiske oppdagerne som kom hit på 1500 taller (øygruppen ble først oppdaget av Columbus på sin reise i 1492)
Men sørg for at du også får med deg noen av de ytre øyene! Her vil du se en annen verden og du vil bli møtt av postkort bilder av pastellfargede hus, kanskje få med deg den årlige vandringen av knølhval, eller valgets kvaler over hvilken øde strand du skal velge denne dagen.
Som navnet tilsier består øygruppen av 2 hovedgrupper; Turks øyene består av Grand Turk or Salt Cay mot øst og den noe større Caicos arkipelet som består av Providenciales, North Caicos, Middle Caicos, East Caicos, South Caicos and West Caicos. Disse 2 øygruppene er delt av den 32 km (og mer enn 1,5km dype) Columbus passasjen.
Noen av de mer populære øyene;
Hvilken øy skal du velge? ikke alltid like lett og vi anbefaler da også derfor at du forsøker å få med deg et par av de mer ytre øyene i arkipelet. Transport mellom de ulike øyene er enten med småfly eller mer hurtigbåtruter.
  • Providenciales
   er den mest kommersielle og tettest befolkede av øyene i Turks & Caicos, og har da også noen utrolige strender, luksuriøse hoteller og gode restauranter. Stort sett alle internasjonale flyvninger ankommer da også Providenciales. Providenciales har da også som sagt noen av de mest kjente strendene på Turks & Caicos, deriblant Grace Bay, Leeward Beach Bigth Beqach, Long Bay Beach, Malcolm’s Road Beach, Sapodilla Bay og Taylor Bay. En annen attraksjon på Providenciales er Chalk Sound National Park, en spektakulær lagune med hundrevis av små kalksteinsøyer omringet av et asurblått hav.*
   Dykking og snorkeling er selvsagt fantastisk! Med mer enn 129 km med barriererev utenfor er det nok av herlige opplevelser under vann. Dykkingen kjennetegnes av stupbratte vegger og fargerike koraller. Providenciales sitter også på den årlige ruten for knølhvalens vandringer
   .

  • North & Middle Caicosbortgjemte strender, grotter, natur & historie'
   Disse 2 grønne øyene ligger i midten av det som utgjør Caicos arkipelet og utgjør samlet det meste av hele landmassen til Turks & Caicos. Øyene er bundet sammen av en nesten 2 kilometer lang bro og fungerer mer eller mindre som en samlet enhet. North & Middle Caicos var i gamle dager sentrum for det lille jordbruket som fantes på øyene og rester etter gamle plantasjer kan fortsett sees rundt om på øyene.

  • South Caicos, ogsaå kjent som Big South = Big Game Fishing!
   Dagens søvnige tettsted Cockburn Harbour var på et tidspunkt det mest travle forretningssentrum i Tursks & Caicos og har hatt både kongelige og pirater som innbyggere (det var også her dronning Elisabeth bodde under sitt besøk til øygruppen i 1966. South Caicos er også et av de beste stedene å bo hvis du i tillegg til å fiske vil dykke. Med bakgrunn i sin brokete historie finner du også en rekke historiske bygninger på South Caicos.

  • Salt Cay, kanskje Turks & Caicos beste hemmelighet?
   Mange mener at denne lille utposten er noe av det beste ved Turks & Caicos. Salt Cay er den minste av de bebodde øyene på Turks & Caicos (6,7 km² og vel kun 100 fastboende). Salt Cay er fullstendig annerledes enn de øvrige øyene i Turks & Caicos og som navnet tilsier så ble det i gamle dager utvunnet salt i store mengder. Salt Cay er da et perfekt eksempel på et sted hvor tiden bare løp ut i sanden og her finner du svært lite infrastruktur for turisme, noe som er den store attraksjonen.
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Turks & Caicos Islands (Providenciales)
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: august (28°C), Kaldeste måned: januar (24°C) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.
Hvordan er været? I motsetning til de fleste andre øyer i regionen har Turks & Caicos noe av den laveste årlige nedbørsmengden og har derfor generelt et langt bedre klima og mer solfylte dager enn sine naboer.                                                                                                                                   
 
Beste tiden å besøke Turks & Caicos: Når du skal velge tidspunktet for å besøke Turks & Caicos er det 3 faktorer som spiller inn; prisen for overnatting, orkaner og for noen av øyene, når er det minst mygg! Generelt så er perioden februar – april den tiden som gir best uttelling av alle faktorer mens periode under orkansesongen vil selvsagt ha de laveste overnattingsprisene.
                                                                                                   
Orkaner – Turks & Caicos har vært ekstremt heldig de siste prene (het frem til 2018) og har sjelden blitt truffet av en orkan. Men for hele regionen er orkansesongen normalt fra juni til midten av november.
Mygg: kan være til sjenanse for enkelte, men kan lett begrenses og ikke alle øyer er like plaget av mygg. Tradisjonelt er perioden november & desember den beste tiden hvis du vil unngå mygg, men igjen mye avhenger av hvor mye regn som faller over øygruppen. Denne perioden har normalt mer vind og er derfor mindre plaget av mygg. Provdenciales er normalt sett langt mindre plaget av mygg og stort sett kun etter kraftig regnskyll. Grand Turk & Salt Cay har grunnet sitt landskap nesten ingen plager av mygg. En del av avsidesliggende strender kan også ha forekomster av små bitende innsekter i sanden (lokalt kat «no see ums»). Helsedepartmentet på Turks & Caicos sprøyter ofte turistområdene om natten for å holde kontroll på dette problemet.
Valuta & Penger: Turks & Caicos benytter USD i alle transaksjoner.
Tips: Som de fleste steder i denne regionen er det å gi tips ganske vanlig og utbredt / forventet. Men her følger noen retningslinjer for Turks & Caicos.
 • Restauranter – sjekk alltid regningen og se om du allerede har blitt belastet for standard 10& service charge. Hvis dette er tilfellet er det vanlig å gi ytterligere 5%, eller mer om du er veldig fornøyd med maten eller service. Hvis det derimot ikke er lagt til 10% på regningen er det da vanlig at du legger til 15%. Vær obs på at hvis dere er fele som spiser sammen at det til lutt kan komme et solid gebyr på toppen av regningen, så spør på forhånd – Den statlige avgiften på 12% er pålagt på alle regninger.
 • Taxi – her forventes det at du legger på ca 10% på prisen når du skal betale og alle guider etc liker jo selvsagt å få litt ekstra, men alt avhenger av hva du føler for.
Interessante fakta:
 1. Hva er det høyeste punktet på Turks & Caicos? Vel det er 2 utfordrere til dette! Blue Mountant på Providenciales og Fklamingo Hill på East Caicos. Begge steder ble malt til 47,5m, men Blue Mountain er kanskje det høyeste punktet i dag, takket være at man kan stå på en betong plattform, mens Flamingo Hill er det høyeste naturlige punktet i øygruppen.
 2. Horatio Nelsons nederlag, han som er kjent fra Trafalgar Square i London var stasjonert på Grand Turk og fikk et av sine få nederlag nettopp her når han forsøkte å gjenerobre øygruppen fra franske styrker den 123. februar 1783. Frankrike tok Grand Turk og etablerte en garnison her og britene fikk først øygruppen tilbake i 1783 ved signeringen av Versailles traktaten
 3. Turks & Caicos hadde tidligere en president, (de har nå en form for statsminister), men avskaffet dette da kostnadene ble for store!
 4. Provins av Canada? Ja faktisk har øygruppen 3 ganger drøftet dette forslaget (i 1917, 1974 og så sent som i 2004)
 5. Det første flagget for Turks & Caicos, hadde bilde av en iglo! Når flaggmakerne i England skulle lage det første utkastet mistok de salthaugene for is strukturer, og med litt kunstnerisk frihet ble det påsatt dører og voila, en iglo. Dette ble først rettet opp etter omtrent 100 år
Festivaler - Det er tilsynelatende alltid en eller annen form for feiring av et eller annet på Turks & Caicos, enten kulturelt eller sportslig. Vi har valgt ut følgende arrangement som det kan være morsomt å få med seg hvis du planlegger et besøk til Turks & Caicos.
 • Junkanoo Jump Up – ved midnatt 1. januar hvert eneste år strømmer alle 30 000 innbyggerne av Turks & Caicos ut i de få gatene som finnes med masker og selvlagde kostymer, instrumenter og starter en vill feiring til solen står opp. Denne festivalen har funnet sted helt siden 1600 tallet og er til minne om den ene dagen da slavene hadde sin ene fridag i året. Andre tilsvarende Jump Ups finner sted gjennom hele året, gjerne i forbindelse med offentlige høytidsdager.
 • Turks & Caicos Music & Cultural Festival – dette er en ukes lang festival som finner sted i slutten av juli og begynnelsen av august. Festivalen har fokus på soul, hip hop og R&B.
 • Crabfest – finnes sted på Middle Caicos i juni hvert år og er både tid & sted hvis du liker å spise krabbe.
 • Cinco de Mayo – finner sted (som navnet tilsier 5. mai) på Providenciales og er en feiring av øygruppens meksikanske røtter med musikk, mat, dans & musikk. Feiingen starter punktlig klokken 19 denne dagen ved Turtle Cove.
 • South Caicos Regatta – startet I 1966 når dronningen av England besøkte øygruppen for første gang. Siden den gang har denne regattaen blitt avholdt den siste weekenden i mai. Feiringen inneholder selvsagt seileregattaer, parader, dans og skjønnhetskonkurranser. 
Transport: - Vi anbefaler at du har en leiebil under et opphold på Turks & Caicos, kanskje med unntak hvis du bor over kortere tid i området rundt Grace Bay (det finnes ingen trafikklys på Turks & Caicos). Det er ingen offentlig transport tilgjengelig og taxier kan være forholdsvis kostbare. De fleste hoteller tilbyr evt gratis bruk av sykler, men husk at det ikke finnes sykkelfelt som du kanskje er vant med hjemmefra, sammen med dårlige lokale sjåfører og intens sol kan gjøre dette til en slitsom utflukt.

Se vår destinasjonsvideo fra Turks & Caicos Islands
Copyrigth - RevShot

Se våre reiser til dette reisemålet