Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Med en fargerik blanding av revolusjonshistorie, uimotståelig salsarytmer, veteranbiler, hvite sandstrender og skjønn kolonialarkitektur er en ferie på Cuba like fengslende som den er motsigende.

Oppdag Havannas fuktige kjellerbarer og tangohus, eller dra til Viñales, en søvnig by som ligger midt i det fruktbare landskapet hvor tobakken som brukes til å lage Cubas verdenskjente sigarer dyrkes. Du kan også dra til Trinidad, et UNESCO verdensarvsted kjent for salsa, brosteinsbelagte gater og fargerike bygninger. Selvfølgelig finnes det museer her også, men følg heller nøye med på veien, hvor du kan se 50-talls biler suse av gårde forbi falleferdige koloniale herskapshus eller langs landets naturskjønne kystlinje.

De fleste turistene som kommer til Cuba drar til de uimotståelige kritthvite sandstrendene som er spredt utover landet. Drar du derimot bort fra strendene finner du grønne skoger, sumper som kryr av krokodiller, forlatte kaffeplantasjer og mektige fjell som er like myteomspunnet som de er fylt med endemiske arter. Cuba er rett og slett stedet hvor motsigende kuriositeter eksisterer side om side på en helt enestående og fenomenal måte.

Høydepunkter
 • Pinar del Río – Cubas nesten ukjente vestlige provinsen er et paradis for turgåere og fuglekikkere. Her har du muligheten til å oppdage tropiske planter, besøke små private gårder og se en rekke nydelige strender.
 • De karibiske strendene – du kan finne krystallklart vann, skyggende palmetrær og den kjente, avslappende karibiske atmosfæren overalt på Cubas kystlinje. Landsbyen Varadero slår aldri feil og dette området var inntil nylig kun reservert for høytstående tjenestemenn, men er nå også tilgjengelig for offentligheten.
 • Santiago de Cuba – denne byen er fylt med historie og her fant noen av landets viktigste revolusjonskamper sted, noe som gjør nesten hvert eneste hjørne av Santiago de Cuba berømt. Byen har sin egen rytme og har en unik identitet med sitt rike tilbud av historie, musikk og festivaler.
 • Trinidad – Dette UNESCO verdensarvstedet er overfylt med pent bevarte brosteinsbelagte gater, vakre kirker og storartede koloniale herskapshus med fargerike skodder. Dette virker nesten som et utendørsmuseum hvor klokkene har stått stille siden 1850.
 • Havanna – dette er en magisk by som både er fotogen, atmosfærisk og unik. Lyden av klimprende gitarer, trommeslag i det fjerne og det summende, travle lokallivet fyller hvert eneste gatehjørne.  Her kan du drikke mojito på en bohemsk bar eller oppleve byens spennende og fargerike kulturtilbud.  
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Cuba (Havana)
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: august (28ºC) / Kaldeste måned: januar (21ºC) / Våteste måned: august (54.1 mm) - Alle verdier basert perioden 2005-2015
Average temperatures and precipitation in Havana, Cuba
Hvordan er været? Cuba har et subtropisk klima som deler året inn i en regnsesong og en tørkesesong. Regnsesongen varer fra mai til oktober og har en gjennomsnittstemperatur på rundt 30°C mellom juli og august. Det er en kjøligere tørkesesong mellom november og april med temperaturer som går helt ned mot rundt 20 °C i februar. Det er orkansesong mellom juni og november og det er størst fare for at dette værfenomenet blusser opp i september og oktober. Vinteren i Cuba er behagelig varm i nord og enda varmere i den sørlige delen av øya. Det regner vanligvis ikke mye i løpet av denne årstiden, men de nordlige delene av landet opplever ofte kalde luftmasser som kommer fra USA. Reiser du til Cuba om sommeren, eller mellom mai og oktober, burde du forvente flere dager med regn. Regnskurene er heldigvis korte og solen kommer raskt tilbake igjen. 
Beste tid til å besøke Cuba? Den beste tiden å dra til Cuba på er veldig individuelt. Under den varmeste perioden mellom mai og oktober er det nesten alltid solskinn på dagtid, men om du skal ut på dagsturer og blir lett påvirket av varme er dette kanskje ikke den beste tiden å besøke Cuba på. I tillegg er det ofte tordenvær om ettermiddagene. Vi anbefaler derfor heller at du drar til Cuba mellom desember og februar om du vil dra på ekskursjoner eller besøke byene. Om du skal på strandferie anbefaler vi at du drar rundt påske (slutten av mars til april) for da er været fint rundt om i landet.
Myntenhet: Turister blir ofte forvirret når det kommer til penger i Cuba. Det brukes to myntenheter her, Konvertible pesos (CUC) og Cubanske pesos (CUP), som ofte blir kalt moneda nacional. Begge disse valutaene kan bli delt opp i en mindre enhet og 1 CUC/CUP = 100 centavos. Det som noen ganger kan virke forvirrende er at lokalbefolkningen referer til begge myntenhetene som pesos. Cubanere vet som regel virken myntenhet det dreier seg om, men Cubanske pesos er mye mindre verdt enn Konvertible pesos. Som turist vil du mest sannsynlig ikke bruke Cubanske pesos veldig mye og du vil betale for restaurantbesøk, taxier og bussbilletter med Konvertible pesos. Det eneste stedet du kanskje får tatt i bruk Cubanske pesos er på mindre markeder, når du kjøper gatemat eller kjører på lokalbusser. Husk også å alltid ha med deg kontanter. Bortsett fra på større hotell kan du ikke forvente å få brukt kort noe sted i Cuba.
Tips: Å gi tips er veldig vanlig i Cuba. Bor du på et hotell er det vanlig å gi 1-2 CUC per dag til pikkoloen eller vaskedamen. Mange turister venter ofte med å gi tips til den siste dagen, men dette er ikke vanlig i Cuba, så det er best om du gir tips på stedet. På restauranter og spa burde du gi rundt 10-15% av regningen i tips. Til taxisjåfører er det greit om du gir mellom 1 og 3 CUC, og guider får som regel mellom 2 og 5 CUC per dag. 
Interessante fakta:
Mange kjenner kanskje til Cubas sentrale rolle i den kalde krigen, Fidel Castro og landets verdenskjente drinker, men her er 3 fakta som kanskje overrasker deg. 
 1. I Cuba er det påbudt for offentlige kjøretøy å plukke opp haikere. 
 2. Cubanere kan eie sine egne biler på lovlig vis, men de må ha blitt kjøpt eller bygget før 1959.  Etter dette året konfiskerte den Cubanske regjeringen alle landets biler, som de fortsatt eier i dag.
 3. Fidel Castro var en stor fan av John Lennon og fikk laget en statue av Beatles-stjernen i år 2000, som står i John Lennon –parken i Havanna.
Festivaler: 
Cuba er et kulturelt knutepunkt som kan by på mange spennende festivaler.
 • Jazzfestivalen i Havanna (januar) – Denne festivalen har blitt en stor suksess og holdes årlig i Cubas hovedstad. Det kommer artister og publikum fra hele verden for å få med seg denne festivalen. Feiringen blir naturligvis en enda bedre opplevelse om du er interessert i jazz. Festivalen startet i 1978, når noen kjente cubanske jazzmusikere hadde den første jazzkonserten i Havanna.
 • Festival del Habano (februar) – Er du glad i sigarer er dette festivalen for deg. Distributører, fagarbeidere, samlere, røykere og sigarelskere samles hvert år på denne festivalen, som regnes som den største internasjonale begivenheten dedikert til Cubanske sigarer. Dette er en unik mulighet til å få innsyn i hvordan verdens kanskje mest kjente sigarer blir laget. Du kan besøke fabrikker, seminarer, messer, få prøver og til og med besøke tobakkplantasjer.
 • Karnevalet i Havanna (juli) – Dette karnevalet er kjent for å være en av de mest livlige og spennende begivenhetene i Havanna. I løpet av festivalen spiller noen av de beste bandene i Cuba og du kan oppleve forskjellige parader med mye musikk og dans. Her er det bare å glede seg til fargerike kostymer, paradevogner, dansegrupper, dekorerte veteranbiler, diverse boder og fyrverkeri. 

Se våre reiser til dette reisemålet