Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Kanskje det mest fascinerende aspektet med Yap er steinpengene (eller Ray, som betyr hval på Yapesisk). Dette er store kalksteinskiver med et hull i midten som ble brutt og hugget ut på Palau for århundrer siden i størrelser som spenner fra syv centimeter til 12 fot i diameter og som faktisk brukes den deg i dag som valuta i enkelte transaksjoner.

Yap er uten tvil den mest spennende øya i Mikronesia, og er et land som er gjennomsyret av gamle tradisjoner og fascinerende legender. Yap har en av de mest karakteristiske kulturer i Stillehavet og et sted hvor tradisjoner spiller en viktig de i dagliglivet de dag i dag. For de som legger veien om denne utposten er det nok av attraksjoner over vann som f.eks forsamlingshus for menn, gamle steinpenger og «banker» hvor disse oppbevares dans, håndverk og mangrove skoger.

Yap idag og turisme
Yap mottar under 5 000 besøkende hvert år og de fleste av disse vil aldri begi seg utenfor de 4 øyene som er knyttet til hovedøya med båt eller broer, men det finnes faktisk 130 andre øyer som kan bli utforsket, hvorav kun 22 er bebodde. Av disse 4 øyene har en, Rumung, trukket seg fullstendig tilbake og tillater ingen utenforstående tilgang til deres øy (og har faktisk jernet broen som engang fantes mellom Yap og Rumung. Turismen til Yap er stort sett ensbetydende med dykking og noen få etterlevninger fra 2. verdenskrig.

Dykking - de fleste som reiser til Yap er dykkere og det er ikke for ingenting at Yap er kalt verdens mantadykking og mye er folusert rundt møtene med denne havets gigantiske skapning. Men Yap er også et meget bra sted for deg som er interesesrt i makro og små kryp og bisarre arter under vann. Legg til muligheten til å dykke blant 100-vis av hvitfinnehai på Vertigo. Er du ute etter manta er den beste tiden for dette mellom des-apr.

Kultur og tradisjon - selv om du er på en dykkereise til Yap anbefaler vi at du legger inn en utflukt rundt på Yap slik at du kan se noen av "bankene" og samolingen av steinpenger, mennshusene og andre landsbyer.


Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Yap (Colonia)
Måleenheter= °C og mm/måned. Varmeste måned: mai (28°C), Kaldeste måned: februar (27°C) & Våteste måned: august (276.5mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.

Hvordan er været? Klimaet er tropisk. Fuktig og varmt med en gjennomsnittstemperatur på rundt 27°C med rundt 6°C lavere temperatur om natten. Nordøstlige vinder blåser fra nov-mai og gir mindre regn og lavere fuktighet i disse månedene. Tyfoner er uvanlig for Yap og de tyfonene som vanligvis raser gjennom regionen treffer stort sett alltid et godt stykke nord for Yaps hovedøy (lokalbefolkningen tror at dette skyldes en meget sterk magi).

Beste tiden å besøke Yap: Siden de fleste kommer til Yap for å dykke er den beste tiden rettet mot denne gruppen turister, men du kan faktisk reise til Yap hele året siden det er lite variasjon i værtype og øyene har ingen egentlig regntid. Regntiden er mellom jun-sep, men er du dykker har det ikke så mye å si, men lysforhold for undervannsfoto er kanskje ikke beste og med mye nedbør kan sikten under vanns elvsagt påvirkes sammen med sterkere vindforhold.

Penger og valuta: Valutaen på Yap er US$ = 100 cents. Det finnes minibanker i hovedstaden Colonia.

Tips:  Besøkene til Yap er gjester og gjestfrihet er en ære i Yapesisk kultur. Tips er herken forventet eller oppfordret

Interessante fakta

  1. Selv om US$ er myntenheten på Yap brukes steinpengene (rai) so lokal valuta i enkelte transaksjoner. Disse har vært en del av Yapesisk kultur i hundrevis av år, men de flyttes aldri og eierskap blir bare flyttet fra familie til familie og registrert muntlig.
  2. Staten Yap består av 134 øyer og atoller over nærmere 260 000 km², men kun 22 av disse øyene er bebodd og turisme til Yap ble ikke åpnet før i 1989
  3. Ikke gå tomhendt inn til en landsby på Yap! Gjør du dette tolkes dette som om at du ikke har noe der å gjøre og ergo har du ikke gode hensikter. Har du med et grønt blad er f.eks et tegn på at du ikke har ondsinnede hensikter, pluss at det er en fin måte å holde hendene dine opptatt
  4. Yaps historie er fortsatt omtrent 100% muntlig. Historiske begivenheter, legender og myter blir overlatt fra generasjon til generasjon mer med sang og dans, utskjæringer enn skrevet ned i bøker
  5. Det sies at språket på Yap er noe av det vanskeligste språket å lære og det er nesten ingen utenforstående som snakker dette, inkludert de som har bodd hele livet på Yap-
  6. De fleste av innbyggerne på Yap lever etter en tradisjonell livsstil og er en blanding med det gamle og det nye. På den ene siden av gaten har du wifi, mens på den andre siden lages maten fortsatt over brennende bål med kokosnøtt skall som brensel.

Festivaler
Alle øyen I Mikronesia har sine tradisjonelle festivaler og tradisjoner, og kanskje den mest berømte er Yap Day på Yap. Mange av feiringene på øyene er til minne om viktige øyeblikk som f.eks dagen da regionen fikk sin selvstendighet fra den siste kolonimakten, USA.

  • Yap Day – dette er den største av Yaps mange “mitmita” sammenkomster og erpreget av dans og utveksling av gaver og kirkeseremonier. Ansvaret for festlighetene går på rundgang blant landsbyene på Yap og var inntil for svært kort siden stengt for utenforstående. Denne festivalen er mest kjent for de intrikate dansene som landsbyboerne trenger for hele året frem til den STORE dagen og som kun gjøres èn gang i livet. Yap Day er mest kjent for de intrikate dansene landsbyboerne trener gjennom året og utfører bare en gang i livet. De lyst kledde landsbyboerne utfører stalldanser, stående danser, siddende danser og knelende danser. Yap Visitors Bureau serverer en mottakelse under festivalens siste dager og betaler spesiell ære til gjesten som har reist den lengste avstanden til å delta. Turistkontoret på Yap arrangerer en mottagelse og gir en ærespris til den som har reist lengst for å komme til Yap for å bli med på denne feiringen (så fra Skandinavia har du gode muligheter for å vinne)
  • Constitution Day - Hver av de føderale statene i Mikronesia har sin egen grunnlovsdagsdag, men hele øya-nasjonen feirer dette 10. mai, hvor landets grunnlov ble vedtatt. Dette er egentlig ikke en livlig festival, men heller en dag med hvile og avslapning som gjerne brukes til å gjøre så lite som mulig.
  • United Nations Day – få steder feirer denne dagen enn Yap blant øyene i Mikronesia. Her stenges alt av offentlige kontor, skoler og stort sett alle forretninger. Det dukker opp mange boder som selger mat fra hele verden og en og annen kulturell oppvisning skjer ofte i hovedstaden Colonia. Dagen feires den 24. oktiober
  • Liberation Day – den 11. september dagen er da Mikronesia feirer USAs seier over Japan under den 2. verdenskrig og feires på ulike måter på øyene.

 

Se vår destinasjons video fra Yap:
Copyright - Ultimate Journeys / Pierre René Tirier

Se våre reiser til dette reisemålet