Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

De isolerte Marshalløyene var blant de første i Sør-Stillehavet som opplevde regelmessig kontakt med europeiske oppdagere. I mange år brukte USA disse tynt befolkede landmassene langt oftere som atomprøvesteder enn som reisemål. Selv den dag i dag har rester av kjernefysiske tester gjort mange av de mer enn 1150 Marshalløyene forbudt område for både lokalbefolkningen og turister, inkludert Bikini-atollen, stedet for verdens kraftigste hydrogenbombeeksplosjon.

Øyene som er åpne for publikum tilbyr imidlertid noen av verdens mest uberørte korallrev og strender. Majuro, den største av Marshalløyenes atoller og samfunn, er hjem for halvparten av befolkningen og nesten alle butikker og offentlige bygninger. Alelemuseet, det største på øyene, er Majuros hovedattraksjon.

Minutter utenfor Majuro ligger øya og parken Laura, den mest tilgjengelige av øyenes strender. Det omkringliggende vannet kan skilte med mer enn 1000 fiskearter, 250 typer koraller og noen av verdens mest imponerende skipsvrak fra andre verdenskrig. Det japanske slagskipet HIJMS Nagato som ledet Pearl Harborangrepet og hangarskipet USS Saratoga, det største dykkebare skipsvraket på jorden, ligger begge her. Fargerike plumeria, hibiskus og flamme er skogplantene som vokser på de mindre atollene.

Siden Marshalløyene fortsatt er et relativt ukjent turistmål, er det få og langt mellom overnattingssteder, selv på Majuro, der det største hotellet har mindre enn 40 rom. Ekte luksusresorter er ikke-eksisterende, og noen Majurohoteller ligger til og med i samme bygning som livlige barer. Camping er kun mulig på privat grunn med tillatelse fra eierne. Arno og de fleste andre ytre atollene har ingen overnattingsmuligheter i det hele tatt. Forhåndsreservasjoner kan være praktisk talt umulige på grunn av øyenes upålitelige telekommunikasjonssystem, men svært få hoteller er noen gang fullbooket. Tradisjonell øymat finnes oftest på Majuros fortausgriller og matbodene langs veien som forbinder Laura med Ajeltake.

Det eneste internasjonale knutepunktet som betjener disse tynt befolkede og spredte øyene er Amata Kabua lufthavn eller ganske enkelt Marshalløyene Internasjonale Flyplass. Flyreiser er også den enkleste måten å komme seg mellom Marshalløyene ettersom båter ofte bruker en hel dag på å nå hverandre.

Det er bare én hovedvei på Majuro, og den kjøres oftest med private kjøretøy eller deletaxier som stopper for å plukke opp passasjerer flere ganger i løpet av ruten. Det er en enkelt buss som ikke har noen fast rutetid som går mellom Laura Beach Park og Robert Reimers Hotel. Mange av de mindre øyene har ingen veier i det hele tatt.

Høydepunkter
De fleste attraksjonene på Marshalløyene ligger på den største og mest folkerike landmassen, Majuro, inkludert øygruppens mest kjente strand, Laura Beach Park. På vei til Laura vil de fleste besøkende passere Peace Park Memorial til minne om soldater fra andre verdenskrig som døde under Stillehavskonflikten og 1918 Typhoon Monument for de 200 ofrene for en av Majuros mest ødeleggende tyfoner. RRE Muslingfarm og Tobolar Copra Processing Plant (copra er det tørkede fruktkjøttet av kokosnøtter) tilbyr begge guidede turer.

 • Arno Atoll - Atollen har 133 øyer og er atollen som ligger nærmest Majuro, bare 14.5 km, og er den eneste hvor det går daglige båter til. Longar-området på Arno er kjent for sin “kjærlighetsskole” hvor unge kvinner en gang lærte sex-teknikker. Havet utenfor Longar er kjent for sitt suverene dyphavsfiske med gulfinnetun, marlin, gullmarkrell og seilfisk.
 • Alele Museum - Det største museet på Marshalløyene er oppkalt etter en tradisjonell kurv og er dedikert til å bevare Marshalles historie og kultur. Alle utstillingene kommer fra øyene, inkludert utstillinger av tradisjonelle kanoer, verktøy og andre gjenstander. Joachim Debrumsamlingen, den mest historisk betydningsfulle fotoantologien, inneholder over 2500 glassnegativer som skildrer livet mellom 1880 og 1930. Bogansamlingen er oppkalt etter en Marshallesisk håndverksamler fra 1940-tallet som generøst donerte hele arkivet sitt til museet i 1994. Gjester kan også kjøpe suvenirer i gavebutikken.
 • Waan Aelõñ i Majel - Dette tradisjonelle marshallese utriggerverkstedet lærer ungdom å bygge kanoer, seile og lære mer om arven deres. Programmet gir også livsmestring og veiledning til innsatte i Majurofengselet. Omvisninger i kanohuset er tilgjengelig i arbeidstiden på hverdager. Alle inntektene fra de timelange seilturene eller gavebutikken går til å hjelpe lokal ungdom. Tradisjonelle verktøy, håndlagde klokker og modellkanoer er blant de håndlagde treproduktene som selges i gavebutikken.
 • Laura Beach Park - en populær strand som ligger i den vestlige enden av Majuro. Her finner man en sandstrand og dusj med ferskvann. Et perfekt sted for en piknik. Besøkende anbefales å leie en bil for å besøke Laura, (omtrent en times kjøretur fra byen). Inngangsavgiften på $ 1 brukes til opprydding og vedlikehold.
 • Peace Park Memorial - Noen av de blodigste kampene under hele andre verdenskrig ble utkjempet på Marshalløyene. Den japanske regjeringen konstruerte dette granittmonumentet nær flyplassen for å hedre soldatene fra landet deres som mistet livet under disse ødeleggende konfliktene. Under krigen ble atollen Majuro først okkupert av japanerne og deretter amerikanerne. Fargerike blomster og kreativt arrangerte steiner fyller parkens omhyggelig velstelte hager.
 • Tyfonmonumentet fra 1918 - I 1918 omkom mer enn 200 mennesker under en av de mest alvorlige tyfonene som noensinne har rammet Marshalløyene. Det store sandsteinsmonumentet til ære for ofrene står ved en grusvei langs kysten i et hjørne av Laura Beach Park. Monumentet hyller også keiseren av Japan, som generøst donerte mye av pengene som ble brukt til å gjenoppbygge Majuro etter hendelsen. Hele historien om tyfonen i 1918 er skrevet på monumentet som påminnelsen.
 • Kalalen Pass - Havskilpadder hviler langs skjærene ved havet og svømmer under det rolige vannet på dette populære Majurodykkerstedet. 2,5 meter lange sølvtipphaier er blant de største av sjødyrene dykkere kan møte under denne vakre lagunen, hvis dybde varierer mellom 9 og 39 meter. Den nærliggende øya Kalalen er fylt med en rekke myke og harde koraller.
 • Akvariet - Til tross for navnet er Majuros akvarium ikke en innendørs bygning der besøkende bare observerer sjødyr fra bak glass, men en tynn stripe med land der besøkende faktisk kan dykke under overflaten for å samhandle med livet i havet. Stillehavet ligger på den ene siden av akvariet, mens en nydelig lagune ligger på den andre. Vanndypene varierer mellom 18 og 39 meter.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Majuro
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: hele året (28ºC) / Kaldeste måned:hele året (28ºC) / Våteste måned: oktober (360 mm) - Alle verdier basert perioden 1991-2020

Hvordan er været?                                                                                                               

De tropiske Marshalløyene har to hovedsesonger. Tørketiden varer fra desember til april, mens regntiden begynner i mai og slutter i november. Den høyeste temperaturen som noen gang er registrert på øyene var 38°C, men mer typiske gjennomsnitt varierer mellom 26°C og 33°F. Nordøstlige passatvinder er mest effektive til å kjøle ned øyenes varme og fuktige vær året rundt mellom desember og mars.

I løpet av regntiden får de sørlige Marshalløyenes atoller i gjennomsnitt 2540 eller flere milimeter nedbør i året enn de nordlige atollene på grensen til tyfonbeltet i det sørlige Stillehavet. I motsetning til mange andre tropiske øyer, er Marshalløyene faktisk kjøligere under kraftige byger på dagtid enn om natten og opplever hyppige overskyede dager.

Beste tid å besøke Marshalløyene                                                                                                       

Besøkende som ønsker å unngå overdreven regn og fuktighet bør unngå regntiden på Marshalløyene, som starter i mai og strekker seg ut i november. Oktober og november er øyenes våteste måneder, mens juli og august er de varmeste. Dykkere vil imidlertid oppleve roligere vannforhold i regntiden.

Den tørre sesongen på Marshalløyene, fra desember til april, gir både det tørreste og kjøligste klimaet. Nordøstlige passatvinder er på sitt kaldeste i de tørre månedene. Lette lin- og bomullsstoffer er de mest behagelige å ha på øyene, sammen med regntøy i den våte årstiden.


Penger & valuta - Den offisielle myntenheten på Marshalløyene er amerikanske dollar (USD). Øyene har ingen sentralbank eller mulighet til å trykke valuta. De fleste større forretninger aksepterer kredittkort og det finnes 3 minibanker i Majuro.

FreeCurrencyRates.com

Tips:

 • Taxi – Tips er ikke forventet, men blir satt pris på.
 • Hoteller – Får du hjelp til bagasje på hotell er det vanlig å gi USD 1- 2 per koffert. Det er også anbefalt at du legger igjen USD1-2 til rombetjeningen hver dag om du bor på samme sted over flere dager. Det er ikke nødvendig på legge til noe på en evt hotellregning.
 • Restauranter – det er ikke vanlig at det er lagt til noe service gebyr på regninger på steder som benyttes av turister. Rund gjerne opp regningen opp til 10%.
 • Guider – om man er på en dagstur burde man gi 25 USD til guiden, om man er på en gruppetur med flere kan man gi 5 USD hver. Å gi 5 USD til sjåføren blir også satt pris på.

Festivaler
Mange feiringer og høytider på Marshalløyene har lignende motstykker i USA. I løpet av den samme helgen som nordamerikanere feirer Arbeidernes dag, feirer Marshallese Rijerbal Day til ære for øyenes arbeiderklasse. En annen nasjonal høytid, Gospel Day, ligner på Thanksgiving, med sterkere fokus på gudstjenester. Manit Day feirer imidlertid Marshalleseens egen distinkte kultur. Seilregattaer og fisketurneringer er blant øyenes mest populære sportsbegivenheter.

 • Frigjøringsdagen - Hver av Marshalløyene feirer årsdagen for dagen da USA frigjorde hver enkelt øy fra Japan under andre verdenskrig på forskjellige dager og på sine egne unike måter. Den viktigste frigjøringsdagen i Majuro er et spennende kanoløp, mens atollen Kwajalein feirer sin frigjøringsdag med en livlig parade, flaggvifting og en feltdag mellom alle lokale skoler på Ebeye Beach.
 • Coconut Cup Regatta - Seilbåter i alle størrelser, fra luksusyachter til tradisjonelle Marshallese kanoer, er velkommen til å delta i denne unike regattaen som arrangeres i Majuro mellom slutten av mars og begynnelsen av april. Selv brettseilere kan delta i hovedløpet lørdag ettermiddag, som følger et trekantet mønster til og fra Robert Reimers Enterprises-komplekset. Det er også løp for miniatyrkanoer kalt riwut og fartøyer bygget utelukkende av resirkulerte materialer. En helgesak, premier deles ut på lørdag, en piknik finner sted på søndag og Marshall Islands Resort arrangerer en soiré på mandag.
 • Minnesdagen for atomofre - Denne hyllesten til ofrene for hydrogenbombeeksplosjonen på Bikiniatollen i 1954 er blant de mest alvorlige av alle feiringer på Marshalløyene. Bravo var den kraftigste hydrogenbomben USA noen gang hadde testet. Folk på ikke mindre enn fire atoller ble tvunget til å evakuere og flere opplevde alvorlig stråleforgiftning. 1. mars er en dag med bønn, emosjonelle taler, levende lys og dyster refleksjon for de nåværende innbyggerne på disse atollene.
 • Marshalløyenes Grunnlovsdag - 1. mai er årsdagen for da den første grunnloven på Marshalløyene ble undertegnet. Dette var et av de første skrittene mot fullstendig uavhengighet, og i dag husker folket denne betydningsfulle begivenheten med parader, kranslegging og utekonkurranser blant lokale skoler.
 • Fiskerdagen - Den første fredagen i juli arrangerer Marshalls Billfish Club denne spennende fiskekonkurransen hvor fartøyene drar om morgenen og kommer tilbake tidlig på kvelden for å få fangstene veid og målt. Sportsfiskere mottar premier for den tyngste fisken, største fisken, største antall fanget og mange flere.
 • Mobil All Micronesia fisketurnering - Denne Marshalls Billfish Club-sponsede fisketurneringen er en av de mest spennende nasjonale høytidene, og arrangeres i helgen i forbindelse med Rijerbal Day i september. Lag fra hele Asia og Sør-Stillehavet kjemper om å fange den største fisken ved Uliga Dock på lørdag og søndag, og mottar priser på Marshall Islands Resort Poolside på søndag.
 • Manit Dagen - Det viktigste aspektet ved Marshalløyenes kultur, familie, er i fokus for denne kulturfestivalen som arrangeres siste fredag ​​i september. Alle på øyene kan sette opp stander og selge mat eller håndverk utenfor Alelemuseet. Kurvveving og kokosnøttskall er blant de mest populære konkurransene. Lokale skolebarn fremfører tradisjonelle danser, sketsjer, sanger og historier. Dagen faller sammen med den ukelange Lutok Kobban Alelefestivalen som ble startet for å bevare og fremme Marshallesisk kultur.
 • Evangeliets Dag - Den første fredagen i desember feirer befolkningen på Marshalløyene denne nasjonale høytiden til ære for de amerikanske misjonærene som brakte kristendommen til de isolerte øyene. Som Høsttakkefesten i Nord-Amerika, er familie og mat et hovedfokus, men gudstjenester spiller en enda viktigere rolle i Evangeliets Dag.

Interessante fakta:

 • De offisielle språkene på Marshalløyene er både engelsk og marshallesisk, et polynesisk språk med to dialekter.
 • To franske designere konkurrerte om å lage verdens minste drakt: Jacques Heim debuterte "Atome", oppkalt etter atomet; mens Louis Reard kom opp med en enda mindre kreasjon kalt "Bikini", etter atombombetestingen på den marshallesiske Bikiniatollen 1. juli 1946. Derfor har vi idag et populært todelt badetøy og solbadingsantrekk vi kaller Bikini.
 • Hvis man ikke kommer til Marshalløyene med båt, så flyr man fra enten fra Guam eller Honolulu på Hawaii.

Se våre reiser til dette reisemålet