Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Ia ora na e Manava - Tahiti, bare ordet fremkaller visjoner om et paradis, eksotiske dager, romantiske netter og eventyr blant Stillehavsøyene.  Disse øyene utstråler en kraft som gjør hver enhver reise til dette stedet uforglemmelige. Innbyggerne på Tahiti kaller denne makten, Mana, og du vil føle frysninger i det øyeblikket du går av flyet i Papetee. Det er noe som du vil føle innerst inne i din sjel, du vil kinne smake den og lukte den i luften. Etter et besøk på noen av de 188 øyene som utgjør Tahihiøygruppen, med sine imponerende fjelltopper, korallrev, turkis-blå laguner, hvite sandstrender vil du mest sannsynlig forlate Papetee med sorg i din sjel og lignelsen om å returnere en gang i fremtiden, dette er forbannelsen over dette unike og spesielle stedet.
Dronningen av Stillehavet
Også kalt hjertet og sjelen av Stillehavet, Tahiti er den største øyen i rekken av øyer som utgjør Fransk Polynesia og mange blander sammen navnet på denne og territoriet si utgjør dette enorme området av Stillehavet som utgjør til sammen 118 øyer og atoller som dekker et område som faktisk er større enn hele den vestlige delen av Europa. Men selv om Fransk Polynesia dekker et enormt område av vår planet utgjør selve landmassen kun 4 100 km²
Drømmen
Selv navnet vekker minner om århundres mystikk og tiltrekning på kunstnere og bohemer fra et annen tid, navn som Gauguin, Robert Louis Stevenson og mange andre, alle ble de dratt av drømmen om hibiskus blomster, vakre kvinner og et asurblått paradis. Øyene i Fransk Polynesia ble raskt en magnet på alle eventyrere straks etter at de første europeere hadde satt sine fotspor i sanden og brakte tilbake historier om et sted hvor jorden var fruktbar og livet var enkelt og bekymringsløst. Historien i dag er dog litt falmet men øyene og atollene er fortsatt like innbydende og drømmeaktig og Fransk Polynesia er ikke lenger det paradis som det fremstod for de første oppdagere, men Tahiti er i dag fortsatt et fantastisk sted som innfrir de villeste fantasier, du må bare lete litt mer for å finne det rettet stedet.
Spektakulære laguner
De mange smale stripene av hvite, rosa og svarte sandstrendene i Fransk Polynesia er egentlig bare springbrett til paradiset som venter; nemlig de mange lagunene. De fleste av øyene er omkranset av korallrev som danner naturlige basseng med de mest intense blåfarger man kan tenke seg. Her finner du fisk i alle regnbuens farger og er perfekt for dykking og bading. Fransk Polynesia er kan deles inn i 4 ulike øygrupper, hver med sin særegenhet og natur; Sosietetsøyene, hvor kanskje de mest kjente er Moorea og Bora Bora (men inkluderer også Huahine, Ta’ha og Maupiti samt en del mindre kjente øyer) og er stort sett vulkanske øyer med en stor øy i midten av en lagune og omkranset av mindre øyer (motus).
 
Luksus eller ikke luksus
Ekstrem overdådighet og luksus har blitt Fransk Polynesias kjennetegn, eller mer spesifikt Bora Boras signatur og overskygger gjerne hva resten av regionen har å tilby. De mange hotellene på Bora Bora er alle bryllupsreisenes drøm med private bungalower på stylter over vakre koraller og innbydende asurblått hav med spektakulære og ikoniske fjelltopper. Men hvis ikke dette helt appellerer til deg eller din lommebok, la ikke dette få deg til å droppe Fransk Polynesia, det finnes faktisk alternativer! Selv på Bora Bora finnes det mindre og mer tradisjonelle, familiedrevet gjestehus og herberger «gites» for deg som vil oppleve noe mer autentisk (vi ville selv ha droppet Bora Bora fullstendig)

Hva skal du velge av dette enorme paradiset?
Med et område som strekker seg tilsvarende fra Damaskus i øst til nesten kysten av USA i vest og til Svalbard i nord er det umulig å rekke over alt (og ikke minst kostbart). En nyttig ting å huske er at det finnes regionale flypass som gjør transporten mellom øyene noe billigere, disse må kjøpes på forhånd. Planlegging av reisen er viktig og flyene går sjelden daglig og det er ofte innstillinger grunnet værforhold så sørg for at du har god tid mellom lokale fly mellom øyer, og spesielt din avreise fra Tahiti og hjem. Vi har selv reist mye på Tahiti og kjenner de fleste av øyene både over og under vann og dette er våre favoritter og hvorfor du bør få med deg disse. Som dere kanskje observerer er ikke Bora Bora med på denne oversikten, det er fordi den rett og slett ikke kan måle seg med de øvrige øyene idag.
Marquesas øyene
Imponerende, «brooding» og mektig, naturens fingre har skapt Marquesas øyene til en skarp silhuett som stiger opp fra det kobolt blå havet. Fossefall på størrelse med skyskrapere faller ned vertikale daler og bølgene slår mot massive klipper og fjelltopper stikker opp fra smaragdgrønne skoger ispedd øde bukter med hvite og sorte sandstrender. Marquesas øyene er for de som elsker naturopplevelser og øygruppen er derfor også et mekka for de som elsker lange fotturer, rideturer og et innblikk i de rike tradisjoner som fortsatt her holdes i live. Marquesas øygruppen er også kjent for sin kulinariske variasjon danser og håndverk og føles meget annerledes ut enn det øvrige Fransk Polynesia, takket være sin avsidesliggenhet. Men ikke forvent turkise laguner, luksus hoteller og uteliv; denne øygruppen er ikke for deg som foretrekker flotte strender. En av høydepunktene i tillegg til selve øygruppen er å reise med en av Stillehavets legendariske skip «sjekk navn», litt om denne……
Selskapsøyene (Socity Islands)
Her finner du kanskje noen av de mest kjente øyene i Fransk Polynesia og Tahiti finner du i denne øygruppen. Med navn som er skrevet inn i eventyr om Stillehavet i det forrige århundre vekker de minner om noe utopisk og forventningsfullt; Bora Bora, Moorea, Tahiti er kanskje de mest kjente av øyene. Men i denne øygruppen inngår også Raiatea, Huahin, Tetiaroa og Tupai samt Maupiti og Taha'a (nevnt under) Disse øyene kjennetegnes av vakre strender, dramatiske fjellformasjoner og omkranset av laguner og korallrev og en eksplosjon av blå fargenyanser i det endeløse havet. Våre favoritetr blant øyene i denne grupper er som følger.
 • Maupiti - er Bora Bora’s lille diskré tvilling øy, Maupiti er muligens en av de vakreste øyene i Fransk Polynesia, Maupitis inn bydende lagune har garantert alle blånyanser som er overhodet mulig og er omkranset av en perfekt ring av små atoller (mots). Maupiti har heldigvis klart å ligge under radaren til de fleste og er derfor en viktig perle for de som ønsker å oppleve noe mer «ekte» Polynesia enn kommersielle Bora Bora. 
 • Taha'a, vaniljeøyen - Taha’a er en botanisk perle, her finner du fruktbare daler og åssidene er dekket av bananer, vannmeloner og kokosplantasjer. Utover smaken av deilig frukt og vanilje har Taha’a også noen meget lekre strender med sand farget som elfenben, intrikate revsystemer og fargerike koraller. En annen faktor som gjør Taha'a litt spesiell er at man kun kan komme hit med båt fra Raiatea. Raiatea og Taha’a er omkranset av et sammenhengende korallrev og deler den samme asurblå lagunen og er definitivt en av våre favoritt øyer i Selskapsøyene (Society Islands).
Tuamotuøyene
Dette akkurat så postkort vakkert som det så ut på bildene! Tuamotu er selve bildet av det forjettede Stillehavsparadis øyen du hadde forestilt deg når du først begynte å drømme om Stillehavet. Tuamotuøygruppen består av tilsammen av 77 atoller, smale kjeder av koraller omkranset av en turkis lagune spredt over et enormt indigo blått hav. Intet besøk til Tahiti & Fransk Polynesia er ikke fullført før du har fått smakt på dette paradis øyriket.
 • Fakarava – Dette må være naturens ultimate fristed. Som mange av de øvrige øyene i Tuamotuøygruppen er Fakarava en av Polynesias beste dykkedestinasjoner. Fakarava er den nest største lagunen i øygruppen og med kun 800 fastboende er dette virkelig utenfor allfarvei og autentisk.
 • Rangiroa – er mest sannsynlig verdens største naturlige akvarium takket være en fantastisk lagune, episke strender og fantastisk dykking.
 • Tikehau – selve bildet på den perfekte drømmeøy og Tikehau betyr faktisk «fredfull landing» og u ful fort finne freden på en av de mange lekre motuene i denne lagunen. En av våre desidert største favoritter på Tahiti
Andre øyer i denne øygruppen er Manihi og Ahe, begge øyene er sjelden besøkt av turister og det finnes meget begrenset med overnattingssteder.
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Tahiti (Papetee)
Måle enheter= °C og mm/måned. Varmeste måned: mars (28°C), Kaldeste måned: august (25°C) & Våteste måned: desember (100.2mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.

 

Hvordan er været?                                                                                                                         

Det som er spesielt med Tahitiøygruppen er at det strekker seg over et enormt område slik at det er ikke det samme værsystemet i nord, sør, øst eller vest og det kan da forekomme en rekke lokale forskjeller. Men klimaet er tropisk med mye sol, men samtidig nok regn til å holde på en meget frodig vegetasjon. I snitt har øygruppen rundt 8 timer sol hver eneste dag hele året. Den tørre årstiden (også kjent som Austral vinter) er i perioden mellom april – oktober og bringer en kjøligere værtype). Regntiden er dermed de resterende månedene i året, november – mars. I denne perioden kan det forekomme tropiske stormer og sykloner.

Beste tiden å besøke Fransk Polynesia & Tahiti
Dette området er på sitt beste mellom juni og august når klimaet er på sitt tørreste og våret er akkurat passe deilig og gradestokken viser mellom 28-30C. Ulempen med denne korte perioden er at dette er også samme tid som det er sommerferie i moderlandet Frankrike og de mer populære øyene som Tahiti, Bora Bora, Moorea fort kan fylles opp til randen. Hvis du heller vil unnvike denne travle perioden er månedene på begge sider av dette fortsatt behagelige (og med normalt sett lavere priser også). Men Fransk Polynesia kan i prinsippet besøkes hele året, selv om perioden november til april er preget av høy luftfuktighet og en og annen regnskur. Skal du reise i denne perioden kan det derfor være lurt å velge et hotell med air-condition grunnet den høye luftfuktigheten.
Penger og valuta: Myntenheten som brukes på øyene er Pacific francs (XPF). Det interessante med denne valutaen er at den aldri endres mot EURO og er satt til XPF100 = 0,838 EURO (eller 1 EUR = 119,33 XPF)
Obs! Noen av øyene i Tuamotu, Gambier og Australøyene har ingen vekslemuligheter.
Tips: Det å gi tips er ikke vanlig på Tahiti eller de andre øyene i Fransk Polynesia og er derfor ikke forventet. Selvsagt er du fornøyd med service og den hjelp du har fått kan du selvsagt gi en liten «gave» som en takk for assistanse og service.
Interessante fakta
 1. Det er vanlig å ta på seg en «tiare» (Tahitis nasjonalblomst) bak øret - på venstre siden betur at du er opptatt, og på høyre side hvis du fortsatt er på utkikk
 2. Bokstaven “B” finnes ikke i det Tahitiske språket så Bora Bora er egentlig Pora Pora (som betyr den førstefødte), men de første som kom hit oppfattet dette som Bora Bora.
 3. Ordet “tatoo” kommer opprinnelig fra Tahiti. Legenden om Tohu, tatoo guden, beskriver om det å male alle havets fisker i vakre farger og former. I Polynesisk kultur har det å tatovere seg blitt sett på som et uttrykk for skjønnhet og i tidligere ble dette gjort seremonielt når en person trådte inn i de voksnes rekker.
 4. Det er flere hotell rom i et typisk hotell i Las Vegas enn det finnes totalt på alle de 188 øyene i Fransk Polynesia.
 5. Hawaii får flere besøkende på 10 dager enn Tahiti får i løpet av 1 år
 6. Når du reiser rundt på Tahiti vil du oppdage utenfor hver husstand en ekstra land «postkasse». Dette er ikke for post, men innbyggerne får levert franske bagetter 2 ganger daglig, men må gå på postkontoret for å få sin post
Festivaler
“Heiva I Tahiti” er kanskje Fransk Polyenesias viktigste festival og finenr sted hvert år og varer i nærmere hele sommerperioden. Dette er tiden for danseoppvisninger, tradisjonelle sports arrangement og er en fantastisk tid å være i dette paradiset på.
Denne festivalen samler mer enn 8000 lokale hvert eneste år med et mer eller mindre frivillige med eneste mål, å lage hver eneste «Heiva» festival et unikt og herlig opplevelse (Heiva ble forbudt da de første europeerne ankom Tahiti. De fant lokale festivaler både vulgære og mente at de kunne før folk ut i synden). Kong Pomare II, som var konge på rundt 1900-tallet var kjent for sitt tyranni konverterte til kristendommen og dette ble starten på ødeleggelsen av gamle spirituelle seremonier. Kongen forbød også dans og festivalen ble en aktivitet som ble gjort i det skjulte.

Misjonærenes ankomst
Alle er enige om at Tahitiøyene er tett bundet opp mot den kristne trosretning takket være sin historie og de sosiale endringene som fulgte i kjølvannet til de første misjonærene fra London MIssionary Society. Noen av grunnene til at misjonærer ble så godt mottatt av befolkningen på Tahitiøyene var bundet opp mot legender og historier i deres tidligere religioner hvor det ble profetert at det skulle komme utenforstående som var den ekte «gud», og misjonærenes skip var også beskrevet i god detalj før det første skipet ankret opp utenfor kysten og brakte europeiske misjonærer til Polynesia. Den første landgangen skjedde på Tahiti, 5 mars 1797 og denne begivenheten feires hvert eneste år med fargerike opptog og gudstjenester og er nå en av de viktigste festivalene i Fransk Polynesia..

Se vår destinasjons video fra Tahiti

Copyright - Team Nanopirate

Se våre reiser til dette reisemålet