Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Ingen uavhengig republikk på jorden er mindre i størrelse eller befolkning enn den lille øynasjonen Nauru i Sør-Stillehavet, som ligger 460 kilometer vest for Kiribatis Banaba, dens nærmeste naboen. Da britene først ankom øya i 1798, kalte de den Pleasant Island. I dag er Nauru en nasjon som er dypt i gjeld etter flere tiår som et av utviklingslandenes rikeste land. Bare tiden vil vise om turismen en dag vil erstatte øyas raskt utarmende fosfatgruver som dens største inntektskilden.

Det største samfunnet på denne øya med mindre enn 10 000 mennesker er Yaren, med en befolkning på bare 1100. Yaren huser Naurus parlamentshus og andre regjeringskontorer, men det er ikke øyas hovedstad, noe som gjør Nauru til en av de få landene i verden uten en offisiell nasjonal hovedstad. Hele øya kan lett sees på en dag via hovedveien som lager som går rundt øya og kun er 19 kilometer lang, hvorav to deles med rullebanen til den internasjonale flyplassen.

Dyphavsfiske og dykking rundt Naurus omkringliggende korallrev er øyas viktigste vannattraksjoner. Buadalagunen i innlandet og de fleste av strendene ved havet er ikke egnet for bading, så besøkende som ønsker å å dyppe tærne må dra til Anibarehavna, den eneste stranden på øya som passer beskrivelsen av en pudderhvit strand i Sør-Stillehavet. De mest uvanlige naturlige landemerkene er den underjordiske innsjøen Moqua Well, dens omkringliggende navnebror og det indre platået, som har et månelignende landskap skapt fra flere tiår med fosfatgruvedrift. Det mest imponerende med Command Ridge, Naurus høyeste punkt, er det faktum at et helt land tydelig kan sees fra toppen.

Høydepunkter
Nauru kan i utgangspunktet ikke se ut til å inneholde mange turistattraksjoner, men øya har noen uvanlige landemerker som er verdt en nærmere titt. Buada Lagoon er et av få steder på øya hvor trær vokser vilt. Moquabrønnen, faktisk en underjordisk innsjø, og Moquagrottene ligger noen minutters gange fra parlamentsbygningen og flyplassen. Naurus høyeste punkt, den 64 meter høye Command Ridge, ser kanskje ikke ut som en imponerende fjelltopp, men toppen er blant de få i verden hvor klatrere kan beundre utsikten over et helt land.

 • Yaren - Distriktet er Naurus største samfunn og det nærmeste øya har en offisiell hovedstad. Øyas politi, administrasjonskontorer, parlamentshus og eneste internasjonale flyplass ligger alle her. I 2003 var hele Yarens befolkning ikke mer enn 1100 mennesker.
 • Buadalagunen - Palmene og vegetasjonen som vokser rundt Naurus eneste ferskvannslagune er blant de eneste planteartene som finnes på øya. Selv om vannet i lagunen er for skittent til å svømme i, er det fortsatt et populært sted for fotografering og piknik Ingen andre vannmasser strømmer inn i denne unike lagunen som har en dybde varierer mellom 23 og 78 meter.
 • Moquabrønnen og Moquagrottene - Mange av lokalbefolkningen omtaler fortsatt denne underjordiske innsjøen som en brønn fordi den var Naurus viktigste drikkekilde under andre verdenskrig. Selv om innsjøen og dens navnebror ligger ved siden av Nauru internasjonale lufthavn, er de fortsatt vanskelige å finne uten hjelp fordi et gjerde har blokkert tilgangen helt siden en beruset mann ved et uhell druknet der i 2001. De eldgamle kalksteinsgrottene og klippene rundt ligger bare noen få skritt fra Naurus parlamentsbygning.
 • Anibarebukten - Denne vakre bukten i Anibare kan skilte med Naurus vakreste tropiske strand. En stripe med hvit korallsand som strekker seg mer enn en kilometer over øykysten, svømmere og surfere må fortsatt passe seg for sterke undervannsstrømmer og bølger, som ofte kommer uten varsel. Bukten og stranden er spesielt vakker under lyset av fullmånen. I 2000 etablerte japanerne Anibare Havn, øyas beste sted å fiske og bade.
 • Command Ridge - Naurus høyeste punkt er 64 meter høyt og er blant de få toppene i verden som kan skilte med utsikt over en hel nasjon ved en topptur. En bil og noen lokale veibeskrivelser er nødvendig for å nå dette punktet der japanerne sto vakt over øya under andre verdenskrig. To roterende seksløps kanoner og en kommunikasjonsbunker med er de mest synlige fra denne tidsperioden.
 • Sentralplatået - Fosfatgruvene i Naurus ubebodde innland, som lokalbefolkningen omtaler som "topside", var en gang ryggraden til øyas økonomi. I løpet av 1960- og 1970-tallet rangerte landet blant verdens rikeste nasjoner. Selv om det meste av øyas fosfat og rikdom nå er forsvunnet, ligner sentralplatåets unike landskap på månens overflate og er fortsatt verdt turen innover i landet.

 

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Nauru
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: hele året (28ºC) / Kaldeste måned: hele året (28ºC) / Våteste måned: januar (280 mm) - Alle verdier basert perioden 1991-2020

Hvordan er været på Nauru?
Som en tropisk øy som ligger mindre enn 53 kilometer sør for ekvator, har Nauru et konstant varmt og fuktig klima som er gjennomsnittlig 28°C gjennom hele året. Øyas to hovedsesonger er den våte fra november til oktober og den tørre mellom mars og oktober.

Nordøstlige passatvinder bidrar til å avkjøle øya litt i den tørre årstiden, spesielt langs kysten. Nauru får sjelden kraftige tyfoner på grunn av beliggenheten langt fra syklonbeltene på både den nordlige og sørlige halvkule. Kysten hvor de fleste nauruanere bor er utsatt for flom og tidevannsbølger.

Beste tid å besøke Nauru
Den beste tiden å besøke Nauru er under øyas tørre sesong, som begynner i mars og slutter i oktober. Dette er også månedene da de nordøstlige passatvindene er mest effektive til å kjøle ned varmen på øya som har en gjennomsnittlig luftfuktighet på 80 prosent og været er mest behagelig.

Den vestlige monsunen innleder regntiden fra november til februar, men heldigvis betyr Naurus beliggenhet langt fra begge syklonbeltene i Stillehavet at øya sjelden er utsatt for kraftige tyfoner. Besøkende bør ta med lette gensere eller jakker å ha på seg om natten når øyas varme dagtemperaturer synker. Selv om det bare er to store hoteller på øya vil man sjelden ha problemer med å skaffe et rom, selv når i tørre årstiden, da øya ønsker velkommen mindre enn 20 utenlandske turister i gjennomsnitt i måneden.

Myntenhet: Naurus offisielle valuta er Australienske Dollar (AUD). Ta med kontanter i australienske dollar. For tiden er det kun 2 minibanker (ATMs) på øya, og de går stadig tom for sedler. Vekslingskursen for andre valutaer er lite fordelsaktig. Samt at det er ingen kredittkortfasiliteter på hele øya.

FreeCurrencyRates.com

Tips:

 • Taxi – Nauru har for tiden kun en taxi. Man avtaler pris for turen på forhånd.
 • Hoteller – det forventes ikke at man gir tips. Man kan gi pikkoloene 1-2 AUD pr koffert og rengjøringspersonalet 2 AUD pr natt hvis servicen er veldig bra.
 • Restauranter – Litt ekstra på toppen av regningen blir satt pris på hvis det er ekstra god service og opplevelse. 10%
 • Guider – om man er på en dagstur burde man gi 20-30 AUD til guiden, om man er på en gruppetur med flere kan man gi 5 AUDhver. Å gi 5 AUD til sjåføren blir også satt pris på.

Interessante fakta:

 • Nauruansk, øyas offisielle språk, er ulikt noe annet spøk som snakkes i det sørlige Stillehavet. Imidlertid så er engelsk også mye brukt, spesielt for myndigheter og innen turismen.  
 • Nauru er oppført blant de 16 nasjonene i verden uten væpnede styrker. Det australske militæret er ansvarlig for forsvaret av landet under en uformelle avtale mellom de to nasjonene. Imidlertid har landet en stor politistyrke som er ansvarlig for sikkerheten på øya..
 • Det enorme kunstneriske talentet til Naurus lille befolkning gjenspeiles best i håndlagde skallpynt, stråhatter, vifter, matter, kurver og bomullsklær solgt i boder over hele øya.

Festivaler:
De største høytidene er uavhengighetsdagen, dagen da Nauru offisielt ble erklært en fri republikk, og grunnlovsdagen, dagen øyas grunnlov ble undertegnet. Begge disse historiske begivenhetene fant sted i 1968. En annen viktig høytid er Angamdagen, da innbyggertallet nådde 1500, som kreves for å fortsette overlevelsen av folket. Sportskonkurranser spiller viktige roller i flere øyfestivaler.

 • Uavhengighetsdag - Hver 31. januar feirer folket i Nauru årsdagen da øya offisielt ble den minste uavhengige republikken på jorden ved å heise flagg, synge nasjonalsangen og taler avholdes av lokale politikere. Feiringen starter med en fiskekonkurranse etterfulgt av brytekamper, tautrekking og andre livlige sportsbegivenheter. Det arrangeres også en ryddekonkurranse blant øyas distrikter.
 • Grunnlovsdag - mindre enn fire måneder etter at Nauru ble et selvstendig land, signerte de sin første grunnlov 17. mai 1968. Idrettskonkurranser finner sted over hele øya for å markere denne viktige begivenheten, og dagen begynner med en fargerik parade. Det nasjonale friidrettsmesterskapet blir også arrangert denne dagen, hvor utøvere løper på en knust korallbane. De nasjonale friidrettsmesterne fortsetter å konkurrere mot andre idrettsutøvere fra hele Sør-Stillehavet.
 • Den Nasjonal Ungdomsdagen - Selv om 25. september er Naurus offisielle ungdomsdag, arrangerer det aktiviteter for øyas unge hele uken. Her vektlegges det en sunn livsstil og aktive sysler på øya som er beryktet for å ha verdens største prosentandel av fedme. Volleyball, tautrekking og et stafettløp rundt flystripen på Nauru internasjonale flyplass er bare noen av konkurransene som arrangeres under denne livlige festivalen.
 • Angamdagen - Mens mange andre land bekymrer seg for overbefolkning, må Nauru opprettholde et antall på minst 1500 innbyggere for at folket skal overleve i generasjoner fremover. Øyas befolkning sank til knapt over 1000 mennesker etter dysenteri og influensaepidemier i løpet av de to første tiårene av det 20. århundre. Babyen som presset øyas befolkning tilbake til 1500 kom inn i verden 26. oktober 1932, og bursdagen hennes har vært en nasjonal høytid siden den gang. Den opprinnelige Angambabyen ble en av omtrent 500 nauruanere som omkom under en evakuering fra andre verdenskrig til øya Chuuk. Den neste Angambabyen født i 1949.

Hele øya har bare tre overnattingsalternativ. Det mer eksklusive Menenkan skilte med en av øyas få barer og ligger i østenden, mens Od-N-Aiwo Hotel, en favoritt blant ryggsekkturister ligger på vestkysten. Det noe dyrere EWA Lodge har rom med AC og kjøkkenkrok. Til tross for øyas begrensede overnattingssteder, betyr mangelen på turisme at besøkende sjelden har problemer med å skaffe rom på noen av dem. Kinesisk er uten tvil den mest serverte maten på øyas begrensede utvalg av restauranter.

Nauru Internasjonale Flyplass er øyas eneste lufthavn, og trafikklys ble nylig installert ved den delen av veien som ble dobler som rullebanen for flyplassen hver gang fly ankommer eller tar av. Det er for øyeblikket bare én kommersiell flyrute til Nauru i uken, en fem og en halv times reise mellom øya og Brisbane, Australia, som inkluderer et stopp på Salomonøyene. Fly til Majuro på Marshalløyene vil bli lagt ruteplanen snart.

Offentlig transport er nesten ikke-eksisterende på Nauru utenfor en fellesbuss som kjører rundt øya en gang i timen, samt en gratis flyplasstransfer for Menem Hotellets gjester. Bare fosfatgruveene kan bruke øyas nesten fem kilometer tre mil lange jernbane, det er ingen drosjer og bare en håndfull steder tilbyr leie av biler eller sykler, så det meste av oppdagelsene må gjøres til fots.

Se våre reiser til dette reisemålet