Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Talofa lava og velkommen til Samoa! Øygruppen, som består av ti øyer, er så naturskjønn at den ligner et postkort, og hver av landets små øyer har veldig distinkte og mangfoldige landskap som bare venter på å bli utforsket. 
I Samoa kan du oppdage regnskogkledde vulkanske fjelltopper og enorme daler som fører ned til en kystlinje med en kjede av hvite sandstrender. Du kan observere hvordan banyantrærne i Samoas frodige grønne daler ruver over regnskogens baldakiner, som er fulle av eksotiske blomster og hundrevis av andre planter. Harmoniske fossefall renner inn i elever som splitter daler på sin lange vei til havet, og vi syns kystlinjen er et vidunder i seg selv.
De glitrende hvite strendene strekker seg milevis langs kysten og her og der finner du bratte klipper som fører rett ned til Stillehavet. Blant all denne naturlige skjønnheten ligger de nydelige nu’u (landsbyene). Her vil du finne kirker, møteplasser og faler (tradisjonelle hus som omringer øyas hovedplass). Samoa er hjem til et folk som er veldig stolt av sin Fa’a Samoa (den samoanske måten) – en kulturarv som kan spores 3000 år tilbake i tid og som er minst like rik og fargerik som øynasjonens naturlige undere.
Kultur & tradisjon
Samoa er et tradisjonelt samfunn hvor Fa'a Samoa styrer alt - her er familie det alle helligste, og respekt for de eldre er strengt ivaretatt og det er din plikt å hjelpe familien. Tradisjonen er over 3000 år gammel og du vil utvilsomt bli introdusert til denne komplekse leveformen under ethvert besøk til Samoa.
Fa'a Samoa er retningslinjene for alle med røtter til Samoa og viser hvordan man skal omfavne tradisjonelle verdier, Samoansk kultur og natur. Fa'a Samoa er en integrert del av dagliglivet for alle fra Samoa og lever den dag i dag sterkt i samfunnet. Dette ser du tydelig på gjestfriheten, festivaler og hvordan alle oppfører seg etter disse levereglene.
Høydepunkter
 • Strendene – det er ikke noe bedre sted å gjøre absolutt ingenting enn i Samoa. Med en overflod av billedskjønne strender og ferske kokosnøtter overalt vil du nok bruke hele dagen på å slikke sol. Du må bare velge hvilken strand du vil dra på.
 • Dyphavsgropen i Sua – som Samoas fjes utad i alle reisemagasiner og en gjenganger på diverse lister over steder du burde se før du dør kan du nesten ikke si at du virkelig har vært i Samoa uten å ha badet her. Du får bare samle litt mot og gå ned stigen som fører inn i dette bortgjemte vannhullet. Vannet du bader i her stammer fra sjøen men omgivelsene byr på en helt unik og eventyrlig badeopplevelse. 
 • Afu Aau fallene (Savaii) – Kaskadene du kan beundre her stammer fra dypt inni regnskogen og renner inn i et naturlig stupebasseng.  Dette er et veldig populært område, hvor mange kommer når varmen blir på kanten av uutholdelig. Du kan enten stupe fra klippene som de lokale guttene eller dyppe tærne dine i det naturlige bassenget.
 • Kirketid – Søndager er synonymt med kirken i Samoa. Store forsamlinger av lokalbefolkninger tar på seg hvite klær og drar på gudstjenestene som holdes i landets nydelige kirker. Du kan se noen av de mest grandiose kirkene når du kjører til Apia fra flyplassen, men selv kirkene i landsbyene er slående. Hvis du har lyst til å delta på en messe burde du spørre noen lokale hva det er passende å ha på seg. 
 • Robert Louis Stevenson huset – Stevenson ble kalt for Tusitala (historiefortelleren), og du kan se graven hans hvis du tar turen opp fjellet Vaea, som har en nydelig sjøutsikt. Du kan også besøke herskapshuset hans, som har blitt forvandlet til et museum hvor du kan se mange av familiens eiendeler.
 • Ta en tatovering – Samoanske tatoveringer er en tradisjonell kunstform. I over 2000 år har både menn og kvinner fått tatoveringer som blir laget ved å stikke en ‘nål’ inn i huden med svart sot. Dette er en smertefull prosess og før misjonærene ankom Samoa rundt 1830 ble hver eneste mann tatovert. Tatoveringer som fremstiller geometriske linjer som dekker midten av ryggen og ned til knærne er de mest populære.
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Samoa (Apia)
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: desember (25ºC) / Kaldeste måned: juli (15ºC) / Våteste måned: januar (55,6mm) - Alle verdier basert perioden 2005-2015.
Hvordan er været på Samoa? 
Været i Samoa er varmt og tropisk året rundt, og kan deles inn i to sesonger – tørkesesongen, som varer fra mai til oktober, og regnsesongen, som varer fra november til april. Du vil oppleve høy luftfuktighet og en gjennomsnittlig dagtemperatur på rundt 29 grader, mens vanntemperaturen pleier å være på rundt 20 grader. I de østlige og sør-østlige delene av Samoa fører passatvinder til en kjølig bris om ettermiddagen og tidlig om kvelden.
Beste tiden å besøke Samoa
Den beste tiden å besøke øygruppen på er i løpet av tørkesesongen, spesielt mellom juni og september.
Myntenhet: I Samoa brukes det Tala (dollar) og Sene (cent) og 100 Sene = ST$1 (Tala).
Tips: Å gi tips er ikke vanlig eller forventet, men hvis du er fornøyd med servicen kan du legge igjen noe til ansatte eller hotellresepsjonen på hotellet ditt når du drar.
Interessante fakta
 1. Den totale landmassen om utgjør Samoa er 2830 km²,…det er faktisk kun 1/7 av størrelsen på f.eks Wales. Innbyggertallet var i 2015 197 700, noe som utgjør ca 1/15 del av innbyggertallet i Wales.
 2. Samoa liker å bytte flagg og har gjort dette 7 ganger siden landet ble selvstendig
 3. Overvektighet er sett på som et statussymbol på Samoa, noe som betyr at du er suksessfull, rik og ironisk sett ved god helse!
 4. I 2009 ble Samoa det første landet på 40 år som endret hvilken side av veien du kjørte. Endringen ble gjort slik at Samoa har de samme kjøreregler so resten av Polynesia (pluss at det åpnet for billig import av bruktbiler fra New Zealand, Japan og Australia)
 5. Samoa droppet 30.desember 2011 da den internasjonale datolinjen ble flyttet slik at Samoa havnet på «riktig side» med sine viktigste samarbeidspartnere New Zealand og Australia.
 6. Portforbud under bønnetiden - mange landsbyer på Samoa har portforbud ved solnedgang. Dette varer normalt rundt 30 minutter og under denne tiden bør du som besøkende ikke bevege deg ute i landsbyene, siden dette er tid for familier å være sammen og skulle du ende opp å gjøre dette er det fort gjort at noen blir fornærmet.
 7. Av med skoene - når du skal gå inn hjemme hos noen på Samoa tar man alltid av seg skoene. Det er vanlig å sitte på gulvet og besøker du noen hjemme er det vanlig å begynne å hilse på den personen med høyest rang og hilse på alle i tur og roden ved å se de i øynene, og hilse de med "malo" eller "talofa" og et håndtrykk.
 8. Lyve for å være høflig - kommunikasjon mellom folk på Samoa er veldig høflig og formelt. De vil vanligvis heller fortelle deg hva de tror du vl høre enn å fortelle sannheten! Hvis du for eksempel spør en fra Samoa om det er ok å spasere gjennom landsbyen under "portforbudet" som gjelder under bønn vil de mest sannsynlig si at dette er greit.....så det du da skal spørre om er om de ville gjøre dette....på den måten kan de fortelle deg sannheten uten å tråkke noen å¨tærne.
Festivaler
et arrangeres flere festivaler i Samoa hvert år, og du vil definitivt finne en festival som passer for deg – enten om du er interessert i sport, musikk, ønsker et adrenalinkick eller heller vil oppleve kulturelle festivaler som den ikoniske Teuila festivalen og Miss Samoa konkurransen. Det er alltid noe som skjer i vakre Samoa!
 • Fautasi utriggerkano (juni) – dette er en av de beste sportsbegivenhetene i landet, og er kanskje det mest populære vannkappløpet på øygruppen. Konkurransen begynner på den nordlige kysten av Upolu, men ender ved havnen i Apia. Tolv lange båter konkurrerer i konkurransen hvert år.
 • Tafesilafa’i festivalen (juli/august) – denne feiringen, som hyller kulturen på Stillehavsøyene, tiltrekker seg turister fra hele Stillehavet. Hvert år kommer det mer enn 28,000 besøkende til Samoa for å delta på deler av eller hele festivalen.
 • Teuila festivalen (september) – regnes ofte som en av de viktigste begivenhetene på Samoa. Du kan få med deg en rekke fascinerende kulturbegivenheter som inkludert mat, tradisjonelle danseopptredener, kanopadling og mer. Begivenheter varer vanligvis i flere dager og du vil få mest ut av den om du drar til hovedstaden Apia.
Kleskode: Samoa har en etablert samfunnsstruktur og den kristne tro er veldig sterk. Som turist burde du ikke gå rundt i kun badetøy i Apia eller noen av landsbyene. Den Samoanske kulturen innebærer strenge protokoller og etiketter, men det blir gjort unntak for utlendinger. Fortsatt burde du unngå å ha på deg avslørende klær, og husk alltid å følge de lokale lovene som blir håndhevet av landsbyens matai (sjefer). For mer informasjon burde du sjekke landets offisielle turistsider.
Tabuer: Samoanerne har flere tabuer og det er tre ting du burde unngå når du besøker landet deres:  
 1. Peke undersiden av foten din mot noen
 2. Stå mens andre sitter
 3. Spre deg utover bakken eller sofaen når det er en gjest eller eldre person tilstede
Husker du disse tre reglene vil du elske og bli elsket av alle Samoanere. 
Se vår destinasjons video fra Samoa;
Copyright - Samoa Tourism

Se våre reiser til dette reisemålet