Få eksperthjelp, og skreddersy din ferrie nã!

Oversikt

Vilt, uberørt, eksklusivt og fullt av dyreliv: velkommen til Botswana
Botswana er et stort og meget tynt befolket land, og for det meste ørken men med de mest produktive våtmarker i Afrika. En reise til Botswana er vel verdt innsatsen som kreves for å kunne oppleve denne afrikanske magien.
Eksklusiv turisme ble skapt i Botswana, men landet snudde ikke bare ryggen til masseturismen og de ulemper denne kunne bringe til landet. Formålet var å bevare resursene og innflytelsen en mengde turister ville påført nasjonalparkene. Det finnes selvsagt muligheter for å oppleve dette unike landet uten at det skal koste 10-talls tusen kroner, men Botswana er laget for de som ønsker å oppleve villmarken i en uberørt tilstand. Det er derfor du finner de mest luksuriøse lodger i nettopp Botswana,  men husk at en høy pris ikke nødvendigvis gir deg flere dyre opplevelser. Du må heler velge dine bosteder etter hva du har lyst til å oppleve. 
Velsignet med noen av de største dyre ansamlinger på jorden, gjør at Botswana en av de store safari destinasjoner i Afrika.

Høydepunkter
  • Kalahari ørkenen: er den største ubrutte strekning av sand på jorden, er ikke din vanlige ørken. Fra saltslettene i Makgadikgadio, baobab trærne på Nxai Pans, og fra den praktfulle Kubu Island i nord, til det fantastiske dyrelivet i Kgalagadi i sør, har denne ørkenen en eksepsjonell variasjon. Sleng inn noen fossile elvedaler, svaiende gyllent gress, sort-manede løver og ekkoene fra den etniske urbefolkningen San-folket i det sentrale Kalahari Game Reserve og du skal lete lenge etter en mer imponerende stykke med sand!
  • Okavango deltaet: det er ikke noe sted i verden (med kanskje unntak av Masai Mara & Serengeti) hvor ville dyr fortsatt er i flertall og hvor de store rovdyrene styrer iver liv og død, hvor du finner verdens største ansamling av elefanter i en av de siste store villmarkene i verden. Okavango delta er synonym med overflod av antall dyr og ikke minst arter, for fuglelivet og oversvømmelser av bibelske størrelser

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Botswana (Maun)
Måle enheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: oktober(28ºC) / Kaldeste måned: juli (17ºC) / Våteste måned: januar (45.4 mm) - Alle verdier basert perioden 2005-2015.

Hvordan er været i Botswana?: Klimaet i Botswana er typisk for det sørlige Afrika, men Botswana for langt mindre regn enn f.eks Sør Afrika og Mosambik. Botswana får det meste av nedbøren mellom desember og mars, med gjennomsnittstemperaturer på rundt 22-24°C. Ofte er det solfylte dager mens det brygger opp tordenskyer på ettermiddagene, og noen dager vil ha lavt skydekke. April & mai er generelt 2 gode måneder med klar himmel og grønt landskap. Temperaturene om natten begynner å nærme seg frost i denne perioden (spesielt i Kalahari). Fra juni til august kan det fort temperaturen komme under frysepunktet om natten. Himmelen er vanligvis klar dette er også høysesong i Botswana for safari opplevelser. Det er forholdsvis tørt og dyrene søker derfor etter vannkilder og det er generelt lettere å se ville dyr. I begynnelsen av september begynner temperaturen igjen å stige og det er enda tørrere og dyrene vil nå samle seg rundt de få resterende vannhullene som finnes og september og oktober er nok de beste for dyre opplevelser, men dag temperaturene kan komme opp mot 40ºC. November er vanskelig å forutsi men er en bra kombinasjon av lavere priser og fortsatt bra vær. Vannmengden i deltaet er på sitt høyeste i juli, mens oktober & november er den varmeste perioden. Desember måned er den våteste, men selv ikke i denne perioden vil du få lange perioder med regn.
Beste tiden å besøke Botswana - Det er egentlig ikke noen "beste årstid" for å se dyrelivet i Botswana. Botswanas nasjonalparker er mer eller mindre delt inn i 2 regioner / områder med Okavango deltaet & Chobe nasjonalpark nord for Maun og Kalahari ørkenområdet sør for Maun. Beste tiden generelt er etter vår mening i perioden mai til oktober, som er den tørre og til tider kalde åprstiden. Men safari opplevelsene er da meget bra. En annen perioden er november som har lavere priser og er en mellom sesong værmessig.
Valuta: Botswana pula (BBP) = 100 Thebe

Kostnadsnivå: Hva skal du betale for en safari er noe mange spør seg om? For det første er ikke dette noen billig reise, men det er ikke sikkert at du vil se mer dyr om du betaler for de dyreste lodgene (bush hoteller) siden det ikke er noen gjerder som hindrer dyrenes bevegelser i nasjonalparkene, det kommer til syvende sist ned til din guide og om dyrene vil spille på lag. Så hva skal du velge?
  • Lodge baserte safarier: Vær forberedt på å betale fra USD 400 og oppover per natt/person (noe lavere i perioden november til mars). I tillegg tilkommer da småfly inn og ut/mellom de ulike lodgene (fra rundt USD 200 per flyvning/person, men selvsagt avhengig av distansen. Den største forskjellen mellom en privat lodge og annet er at de fleste lodgene har tillatelse til å kjøre "off road" for de sjeldne dyrene og dermed øke sjansen betraktelig for nærkontakt med de fleste rovdyr, elefanter, neshorn etc, noe du ikke vil ha muligheten med på de billigere løsningene. Dette er klart det beste hvis du er en ivrig fotograf. Vår favoritt her er Selinda Explorers Camp (sis besøkt i 2014)
  • Mobile telt safarier - er en fin måte å se forskjellige regioner. Her finnes det en rekke ulike komfort nivåer og type telt som benyttes. Du finner alle disse mulighetene på vår søkemotor og priser ligger her fra rundt USD 220 per person/dag for en standard reise og fra USD 270 i komfort klasse. Alle turene mer det vi kaller "full service" hvor du ikke gjør noen ting selv og reisen er med små grupper (inntil 12 personer)
  • Overland ekspedisjoner - var den klassiske Afrika reisen i mange år. Her brukes noen ganger større biler (men ikke i Botswana), men selv om det er rettet mot et yngre publikum er det fortsatt mulig for godt voksne og barnefamilier å melde deg på en av disse turene, Prisene for en 10 dagers tur i Botswana ligger da fra rundt USD 130 per person/dag.
  • Kjør selv: selv om det er fullt mulig å kjøre selv er dette kun for de som er meget erfarne personer og som kan Afrika. Det finnes ingen backup med mobiltelefoner og du har egentlig null sjanse for å finne dyr.

Så valget er ikke lett. Ta derfor kontakt med oss slik at vi kan finne ut ikke bare hva som passer inn i ditt budsjett men også finne riktig sted for dine interesser og hvilken art du helst vil oppleve i det ville siden hver region tiltrekker seg ulike dyrearter

Hva er Botswana kjent for? Botswana er kanskje Afrikas mest imponerende safari destinasjon og er som tatt rett ut av en David Attenborough dokumentar. Botswana har en del forskjellige regioner og har man tid bør man forsøke å få med seg både Kalahari regionen samt det som for mange er kjent under navnet Okavango Deltaet (som igjen er delt inn i 3 ulike og meget forskjellige regioner med selve delta området, Linyanti / Savuti og Chobe). De som kommer kommer til Botswana har normalt allerede vært på safarier i enten Øst Afrika eller Sør-Afrika siden Botswana aldri kan utfordre Øst-Afrika som den kanskje beste safariopplevelsen siden du vel aldri kan oppleve de mengder av dyr som du kan se i f.eks Masai Mara og Serengeti. Men hvorfor skal du da velge Botswana? dett er det "ekte" Afrika uten mengder av minibusser og turister og det er dette du betaler ekstra for kontra billigere safari løsninger andre steder i Afrika....du kjøper bort andre turister. Men for all del husk at dette er ville dyr og det er ikke et fåtall ganger vi har kjørt rundt i timevis i Botswana uten på se så mye som en liten fugl, men så rundt neste sving eksploderer det. Velkommen til vår flotteste safari destinasjon.
Sist besøkt av REISEbazaar: Opp gjennom årene har vi hatt gleden av å besøke Botswana stort sett hvert eneste år og vi vi fortsette å reise til dette fantastiske landet. For meg har det alltid vært en kjærlighet til villhunder og Botswana er et av deres siste barrikader. Så for meg vil det alltid være Selinda regionen i landet som trekker sammen med Savuti. Men opplevelsen med å være på safari er uansett det mektigste med en reise til Afrika og spesielt Botswana.

Se vår destinasjons video fra Botswana
Copyrigth: Szpilki Na Mapie

Se våre reiser til dette reisemålet