Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Den sentralafrikanske Republikk (CAR) er et land med svimlende sjelden naturlig skjønnhet til tross for at mange kanskje vil rynke på nesen om man skulle antyde at man vurderte en reise til hjertet av det Afrikanske kontinentet. Her finner du fantastisk dyreliv og for ikke så lenge siden var det et av de beste stedene i Afrika for møter med store skogelefanter og vestlige lavlandsgorillaer, og det beste stedet i verden, sier noen, for å se sommerfugler. 

Men siden 2012 har dessverre politiske problemer og religiøs-drevet borgerkrig gjort at landet det nå ikke lenger er anbefalt å besøke landet av sikkerhetsmessige grunner, stort sett alle vestlige regjeringer advarer derfor også om dette. Den sentralafrikanske republikk er en av de fattigste og minst utviklede landene på kontinentet, CAR utholdt århundrer med voldtekt fra europeiske kolonimakter og deretter fra sine egne ledere. Likevel forblir folket i denne plyndrede nasjonen utrolig åpen og vennlige; og det er fortsatt mer håp enn fortvilelse.
En godt bevart naturhemmelighet uten masseturisme
Uberørt jungel i hjertet av Afrika! Dette ukjente afrikanske landet har et stort turistpotensial. Faktisk er det i Den sentralafrikanske republikk tilholdssted for et stort antall truede dyrearter som f.eks. to afrikanske elefantarter (en underart av savannen elefant litt mindre i størrelse), og den største konsentrasjonen av gorillaer i verden. I tillegg til dette finnes andre endemiske arter som den fantastiske bongoen, skog antiloper og skogbøfler. 
Juvelen i arbeidet med beskytte dyrelivet i Den sentralafrikanske republikk er uten tvil Dzanga-Sangha. Nasjonalparken ligger mot grensen med Kongo og Kamerun og her, sammen med Ngotto skogen, er hvor du finner noen få lodger og bosteder hvor man kan legge opp til organiserte safari opplevelser. Det finnes også noen luksuriøse jaktleirer i den nordlige regionen av landet. 
Landets isolasjon har også gjort det mulig å bevare sine utrolige naturressurser, og har selvsagt  bidradt til å begrense antall turister: bare noen få hundre legger turen til Den sentralafrikanske republikken hvert år. Som et resultat av dette er vanlig turist infrastruktur, inkludert hoteller nesten ikke-eksisterende utenfor hovedstaden Bangui. Det finnes egentlig ingen typiske turistruten og å få informasjon en utfordring og ingen turist områder er vedlikeholdt og svindelforsøk er også utbredt så det krever innsats og tålmodighet for å reise i dette landet. REISEbazaar har partnere som av og til gjennomfører organiserte reiser til Den sentralafrikanske republikken.
Hva er så spesielt med Sentralafrikanske Republikk
Mer enn 66% av sentralafrikanere bor i landsbyer, spredt langs veiene, men fortsatt vanskelig å nå. På denne måten forblir også deres tradisjoner bevart, spesielt siden kulturen også holdes veldig hemmelig. Men når de har tillit er etablert, åpnes dørene. I likhet med kulturarven er også faunaen og floraen i landet også svært godt bevart.  Men selv i dette samfunnet finner det sted en evig kamp mellom mennesket og elementene
5 grunner for å besøke Den sentralafrikanske republikk
Beliggende i den sørlige delen av krysset mellom Øst-, Vest- og Sentral-Afrika samme skillet mellom de saheliske og tropiske sonene i den nordlige delen, er Den sentralafrikanske republikk hjem til en mangfoldig fauna og frodig flora. Denne imponerende overfloden sees tydelig i veggen av planter samt mengden av insekter og reptiler. Den sentralafrikanske republikken er fortsatt et uutforsket reisemål, det «ekte Afrika» hvor det fortsatt er mulig å reise for å oppdage nye spennende opplevelser.
 1. Vær blant en de første i verden som utforsker dette landet og dets godt gjemte tropiske hemmeligheter som f.eks. Dzanga-Ndoki nasjonalpark, kanskje en av verdens best bevarte og rikeste biodiverse områder på jorden og hjem til en av de få gjenværende områder hvor du fortsatt kan oppleve å se lavlandsgorillaer og parken har faktisk den største konsentrasjonen av gorillaer i verden. Andre arter inkluderer Afrikansk skogselefant, bongo antilope med mer. 
 2. Besøk Boali Falls like utenfor hovedstaden Bangui er et av de mest kjente landemerkene i Den sentralafrikanske republikk. Fossefallene har en høyde på rundt 50m og er ca 250m bredt. Selve fossen er dannet av M’Bari elven og i regntiden kan Boali fallene mli mektige og meget imponerende.
 3. Ta en båttur langs elevene Oubangui og Sangha slik de første europeiske utforskerne gjorde sent på det 19. århundre. Oubangu er en av Kongoelvens største sideelver og fra hovedstaden Bangui renner den 500 kilometer sørover før den går sammen med Kongoelven. Den totale lengden på elven er 1120 kilometer og er viktig transportåre i landet.
 4. For den besøkende som ønsker å få en smak av tradisjonell kultur og møte noen av de opprinnelige innbyggerne i denne delen av Afrika bør forsøke å få til et besøk til Bayaka pygmeene. Det er mulig å organisere en utflukt til deres nomadiske leire dypt inne i jungelen (det anbefales at man tar min 1 overnatting for å kunne observere deres kultur, sang & dans). Dette er etter vår mening en av høydepunktene for ethvert besøk til denne delen av Afrika. 
 5. Sangha Lodge gir deg et snev av komfort på lik linje på det du vil finne i det sørlige Afrika. Sangha Lodge er et perfekt utgangspunkt for de som ønsker å oppleve Dzanga-Sangha biosfære område. Dessverre ble prosjektet satt tilbake etter kuppet i 2013 men har endelig begynt å komme tilbake, før covid-19 utbruddet i 2020 nok en gang satte prosjektet på vent.
Den nordlige delen av landet er dekket av savanne landskap og er tilholdssted for en rekke ulike dyrearter. Dessverre er selv beskyttede områder som Parc de Saint Floris blitt massivt utsatt for krypskyting og politisk ustabilitet de siste årene og vi må avvente situasjonen før dette kanskje en gang i fremtiden vil endres og området igjen kan åpnes for besøk.
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Central Africa Republic (Bangui)
Måleenheter= °C og mm/måned. Varmeste måned: mars (28°C), Kaldeste måned: januar (26°C) & Våteste måned: august (78.6mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.

Hvordan er været?                                                                                                                           
Klimaet er tropisk med rikelig nedbør (178 cm) årlig i den sørlige delen av landet og ned mot (86 cm) I den nordlige delen. Det er kun èn regnperiode (desember – mars) og en lang, varm og tørr årstid (april – November). Den sentralafrikanske republikken ligger sør for Sahara, men nord for Ekvator og har et varmt tropisk klima hele året med en tørr årstid om vinteren. Den sørlige delen av landet har omtrent en konstant regntid mens det I nord begrenser seg til sommer månedene. Den verste regntiden er mellom juli – September i de midtre til nordlige delene av landet og mai – oktober i den sørlige delen og kan ofte forårsake oversvømmelser.
April – oktober; Nedbør kan forekomme gjennom hele året, men er normal sett høyere i denne perioden (og spesielt mellom august – oktober/november), mens juni og jule ofte omtales som den korte regntiden. Men selv i regntiden betyr det ikke at det regner hver dag og du vil fortsatt ha dager med blå himmel og perfekte forhold. En fordel å reise I regntiden er at det er full blomstring.
November – mars; når den gjennomsnittlige nedbøren begynner å avta mellom månedene november og mars vil dette gi bedre forhold for å kunne se dyrelivet i Dzanga Bai, og lavlands gorillaene har en tendens til å tilbringe mer tid på bakken. Den optimale perioden er vanligvis mellom januay og februar (men man bør huske på at nedbør fortsatt er mulig selv under denne perioden).
Beste tiden å besøke landet
Som de fleste steder i verden er den beste tiden å besøke dette landet under den tørre årstiden (desember – mai). I denne perioden er dyrene tvunget til å søke etter de få gjenværende vannhullene og det betyr at det er lettere å se f.eks. elefanter og andre dyr i større antall. Det er selvsagt også lettere å gå på leting etter gorillaene i denne perioden.
Myntenhet & penger: Myntenheten XAF (Sentralafrikansk Franc | CFA) er benyttet av alle medlemmene i den sentral Afrikanske union, også kjent som «Communauté Economique des Etats de l’Afrique Centrale, CEEAC) inkluderer landene Kamerun, Den sentralafrikanske republikk, Tsjad, Republikken Kongo, Equatorial Guinea og Gabon
Sentralafrikansk CFA-franc (CFA/XAF) = 100 centimes
Tips:
Det å gi tips er vanlig i Den sentralafrikanske republikk, men som alle steder er det opptil den enkelte om hvor mye du ønsker å betale ekstra for tjenester. 
 • Hotell: Får du hjelp til bagasje er det ansett som vanlig å gi US2/EUR2 per koffert/bagasje. Som i de fleste land i verden, bor du mer enn 3-4 netter på samme hotell kan det lønne seg å legge igjen det samme beløpet til de som rydder og gjør rent på rommet. Alle regninger på selve oppholdet skal inkludere alle skatter og avgifter.
 • Restauranter: det er vanlig å legge på 8-10% på totalregningen om du er fornøyd med mat og service på vestlige spisesteder.
 • Taxi: Avtal alltid prisen på forhånd på reiser med taxi. Er du veldig fornøyd med service anbefaler vi at du kanskje gir et sted mellom 8-10% ekstra. 
 • Turistguider: Hvis du er meget fornøyd er det vanlig å gi opptil 10% i tips for dagsutflukter. For lengre turer er vårt råd 2-3USD/EUR per dag per guide/sjåfør.  
Interessante fakta
Den sentralafrikanske republikk er at av få land i verden hvor globlaseringen fortsatt ikke har satt sine spor på den kulturelle arven, men det er overraskende hvor mange interessante fakta det finnes om dette landet i hjertet av Afrika (og her er et utvalg av det vi har funnet).
 1. Den sentralafrikanske republikken dekker et landområde på 622 984 km², noe som gjør landet større enn det samlede arealet til Polen & Italia og det 20. største landet i Afrika.
 2. Den sentralafrikanske republikken er et land av etnisk mangfold og har tilsammen 80 ulike grupper. De viktigste gruppene er: Baya 33%, Banda 27%, Mandjia 13%, Sara 10%, Mboum 7%, M’Baka 4%, Yakoma 4%, andre 2%.
 3. Til tross for enorme naturreserver som diamanter, gull, uranium og andre mineraler er landet fortsatt et av verdens minst utviklede land i verden og er et klassisk eksempel på en resurssterk nasjon, men fortsatt et fattig land.
 4. Den sentralafrikanske republikk kommer aldri høyt på radaren blant de som leter etter dyre- og planterike reisemål. Allikevel finner du her 3600 ulike arter av planter, 663 fuglearter, 131 arter pattedyr, 187 ulike reptiler og 29 arter amfibier. Du finner omtrent hvert eneste dyr som finnes i tropene i landet, inkludert 2 ulike typer afrikansk elefant, spissneshorn, afrikans bøffel, løve og leopard for å evne noen. 
 5. Den sentralafrikanske republikken hadde en gang det 3. største regnskogsområdet i Afrika. I dag dekkes landet kun av 35% av dette, takket være utbredt hogst.
 6. Frankrike annekterte området i 1880 etter at de tok kontroll over det som skulle bli Fransk Kongo (senere Fransk Ekvatorial Afrika). Dette inkluderte Ubang-Sahri (Den sentralafrikanske republikk), Tsjad, Gabon og Midtre-Kongo (Republikken Kongo). Landet ble selvstendig i 1960 og David Dacko var landets første president.
 7. Den sentralafrikanske republikk (sammen med Antigua & Barbuda) er de eneste 2 landene i verden med 10års grense for kjøp av alkohol!
Festivaler
Feiringer og helligdager in Den sentralafrikanske republikk er ikke alltid unike og reflekterer de samme høytider som mange andre land i verden. Obligatoriske høytider er selvsagt landets uavhengighetsdag og nasjonaldagen er feiret over hele landet og er begge preget av livlige parader og tradisjonelle sang-og-dans forestillinger, da spesielt i hovedstaden Bangui.
 • Årsdagen for Barthélemy Boganda’s død; Barthélemy Boganda regnes som en helt og som en av Den sentralafrikanske republikks ledende nasjonale politikere. Han døde 29. Han døde like før det lovgivende valget og feires hvert år.
 • Uavhengighetsdagen: Denne offentlige fridagen er til minne om landets frigjøring fra fransk kolonistyre som skjedde den 13. august 1960. Dagen er en nasjonal og det avholdes festligheter i de større byene og da særlig i hovedstaden Bangui selvsagt.
 • Nasjonaldagen: feires den 1. desember og dagen markeres med sportsbegivenheter, taler, parader, båtrace på Ubangielven og andre aktiviteter over hele landet. Representanter for de militære styrker, politiske ledere deltar på paraden i Bangui sammen med lokalbefolkningen. Det er også oppvisning med tradisjonelle danser, musikk og overflod av mat & drikke hører også med.
 • Fète de la Moisson: feiringen innhøstningen er en tradisjon i Den sentralafrikanske republikk, preget av show og en stor utstilling av landbruksprodukter. Det er tradisjonelle parader og danser under festivalen. Festivalen avholdes i oktober hvert år og flyttes mellom ulike byer.
Språk: Det offisielle språket er fransk og Sangho, men det finnes omkring 72 ulike språk i lander. Fransk er det offisielle skriftspråket og for formelt bruk (men en studie fra 2018 viste at kun rundt 28% av befolkningen snakket fransk). I den samme undersøkelsen ble det estimert at rundt 350 000 av landets innbyggere hadde Sangho som sitt hovedspråk, men at hele 92% av landets befolkning kunne snakke Sangho.
Transport Kan våre en utfordring i dette landet og Den sentralafrikanske republikken er ikke akkurat et sted hvor man med letthet kan reise rundt på egenhånd. Mangel på infrastruktur, språkproblemer og politisk uro gjør at vi anbefaler at man deltar på en organisert reise i en eller annen form (i hvert fall som turist)
 • Taxi og leiebil: når det gjelder transport i hovedstaden Bangui bruker de fleste besøkende taxi, selv om prisene kan ti. tider være astronomiske. Skal du ta en taxi fra flyplassen i Bangui anbefaler vi at man avtaler prisen på forhånd. Ønsker du leiebil finnes det de vanlige internasjonale selskapene på flyplassen, men skal du leie en bil sørg i hvert fall for at du har en forsikring som vil dekke tyveri og skade på bil av 3. part (det er også selvsagt muligheter å leie bil med sjåfør). Planlegger du en reise til mer avsidesliggende strøk av landet, sørg for at bilen er i god stand siden det i de fleste tilfeller kan være vanskelig å skaffe reservedeler om noe skulle skje.
 • Tog og buss: Det finnes ikke noe jernbane nettverk i Den sentralafrikanske republikk og for transport er det enkleste da å be ytte seg av de lokale 24-seters minibussene som forbinder hovedstaden med fleste andre byer i landet. Andre former for offentlig transport inkluderer pick-up biler med omtrent de samme prisnivået som minibussene (det er selvsagt ingen rutetabell å forholde seg til).
 • Båter: Ubangieleven forbinder Den sentralafrikanske republikk med nabolandene og betjenes av båter og lektere. Vannveiene kan ta deg så langt som til Stanley Falls, som er nær Brazzaville og Kinshasa. Å reise med båt og lektere tar tid, men er en meget autentisk måte å oppleve landet eller for dagsutflukter for å se livet langs en av hovedfartsårene i regionen.
Se vår destinasjonsvideo fra Den sentralafrikanske republikk
Sangha Lodge Introduction - Copyright Sangha Lodge

Se våre reiser til dette reisemålet