Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Zanzibar er en juvèl i det Indiske hav og omkranset av strender som av mange regnet som noen av de beste i verden. Her kan du svømme, snorkle eller bare slappe av i sanden mens timer og dagene flyr av gårde. Og mitt I alt dette finner du den tidligere øystatens hovedstad, Zanzibar Town og dens mer kjente historiske område, Stone Town, en herlig atmosfære av Afrika, Arabia, India og Europa.
På bakgrunn av dette og mer er Zanzibar Island (offisielt kalt Unguja) arkipelets midtpunkt og et trekkplaster for alle turister til Øst-Afrika, men velg område meget nøye siden alt ikke er slik som du kanskje har sett på bildene. Det er meget lett å la seg trollbinde av Zanzibars magi, men den økende turismen er i ferd med å sette sine spor.
Navnet Zanzibar er et arabisk ord som kan oversettes med «kysten av sorte mennesker». Zanzibar arkipelet er en rekke øyer i det Indiske hav og ligger mellom 26-50 km utenfor fastlandet og resten av Tanzania. 

Strand & arabisk innflytelse
Arabiske og Persiske handelsmenn kom til øygruppen i det 8. århundre og fra det 17. århundre var Zanzibar en meget viktig havn for krydder, elfenben og handel med slaver. Øygruppen har i århundrer blitt hersket over at ulike sultaner, portugisere, sultanen av Oman før Zanzibar falt under britisk herredømme sent i det 19- århundre.
Berømte europeiske oppdagelsesreisende som Livingstone besøkte Zanzibar før de startet sine legendariske ekspedisjoner på det Afrikanske kontinentet. Stone Town på Zanzibar har fortsatt mye historie i sine trange gater med butikker, moskeer, festningsverk og arabisk arkitektur.

Når det gjelder hvilken strand du skal velger er det ikke alltid like lett. Problemet er også at alle postkortbildene du ser fra Zanzibar viser asurblått hav, kritthvite strender men det bildene ikke forteller er de store forskjellene mellom høyvann og lavvann, samt at en del av strendene er infisert av sjøpiggsvin, noe som kan ødelegge enhver svømmetur. Vi hos REISEbazaar har ihvertfall litt bedre informasjon om hvile hoteller og områder du bør velge.
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Zanzibar (Stone Town): 
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: februar (28ºC), Kaldeste måned: august (26ºC) / Våteste måned: april (115.9mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.

Hvordan er været? 
Zanzibar har faktisk 4 ulike sesonger; 2 tørre årstider (en lang og en kort) og 2 våte årstider (en kort og en lang). Fra juni → september er den lange tørre årstiden med lite nedbør og gjennomsnittstemperaturer på dagen rundt 25°C. I denne perioden er det store sjanser for blå himmel mesteparten av tiden samt at det er mindre med turister. Fra oktober → desember er en tid hvor det kan forekomme sporadiske regnskyll og det er fuktigere og høyere temperaturer, ofte opp mot 30°C og er meget uforutsigbart og skiftende. Januar & februar er Zanzibars travleste periode og også kjent som den korte tørre årstiden, men høye temperaturer og tradisjonelt flest turister i denne perioden anbefaler vi ikke å reise hit under denne tiden. Det er registrert dagtemperaturer opp mot 39-40°C. Mars → mai er preget av kraftig nedbør og monsun regn og dette kan ofte vare i dagevis og dette er en tid da man bør unngå å besøke Zanzibar.
Beste tid til å besøke landet
Juni – desember er etter vår mening den beste tiden å besøke Zanzibar. Januar & februar er også værmessig bra for Zanzibar men høye dagtemperaturer og at dette er den perioden hor Zanzibar har flest turister gjør at vi velger bort denne perioden, selv om det værmessig er bra forhold
Myntenhet: Tanzaniansk Shilling (TZS), kredittkort blir akseptert på store lodger, suvenirbutikker og større byer og det finnes minibanker i storbyene, men det er ikke alltid disse funker. Vi anbefaler å ta med Amerikanske Dollar (USD) som kan veksles lokalt til TZS, man kan bruke USD lokalt også. 
Tips: Det å gi tips i Tanzania er som i de fleste land om til den enkelte men det er en god måte å gi beskjed at du er tilfreds med den service som er gitt. På denne måten gir du ikke bare en påskjønnelse til den personen som har gjort jobben men du bidrar også i fellesskapet. Som for de fleste ester er det ingen «regel» om hva du bør gi, men under ser du noen forslag til hav som er normalt. Husk at for safari reiser gjelder det litt andre og særegne regler.
 • Taxi – man kan gi 10% av totalsummen om man er fornøyd med servicen. 
 • Hoteller – det er vanlig å gi 1-2 USD per bag om disse blir levert til rommet ditt og 2-4 USD per dag til stuepikene. 
 • Restauranter & barer – om service tillegget ikke er inkludert kan man gi 5% av totalsummen i tips. 
 • Guider etc – det er viktig å gi tips til safari guider og sjåfører. 10-15 USD per dag til guider/sjåfører under ditt opphold er vanlig og har man en kokk med på safarien kan man gi de 8-10 USD per dag. 
Interessante fakta
 1. Det offisielle språket i Tanzania er Swahili, men det finnes over 120 ulike språk i bruk i landet
 2. Verdens korteste krig som noensinne er registrert fant sted på Zanzibar (den Anglo-Zanzibarske krigen) når britiske styrker bombarderte Beit al Hukum palasset og etter 38 minutter ble det inngått en fredsavtale.
 3. Den første TV sendingen i farger, i det sørlige Afrika ble foretatt på Zanzibar. TV sendinger startet faktisk i 1974 på zanzibar, men ble ikke tillatt på fastlandet før i 1994 grunnet motstand fra den sittende presidenten.
 4. Mange tror at Zanzibar er bare en øy, men består av Unguja og Pemba samt en rekke mindre øyer.
 5. En av Zanzibars mest berømte personligheter i den nyere tid var kanskje Queen frontfigur og sanger, Freddy Mercury som ble født på Zanzibar i Stone Town. Hans virkelige  navn var Farouk Bulsara
Festivaler
Som alle andre Afrikanske destinasjoner har Zanzibar sin andel av festivaler og feiringer. Takket være sin multikulturelle historie er det mye variasjon fra de ulike etniske gruppene til mer moderne preg.
 • Sauti za Busara (tidlig til midten av februar)– er uten tvil den største og mest kjente festivalen på Zanzibar, dette er rett og slett det beste av all kultur fra Zanzibar i all sin prakt. Dette er definitivt en musikk festival som er annerledes og samler musikere og musikkstiler til en magisk opplevelse. Om det er jazz som er din musikk, eller afro-.pop, eller trommer eller kanskje en tradisjonell taarab, vil du alltid kunne finne noe som du vil like over de tre dagene dennes festival varer. Festivalen finner sted på en rekke steder i byen, inkludert i fotogene Stone Town og ved den gamle festningen.
 • Mwaka Kogwa (slutten av juli) – går over 4 dager og festivalens opprinnelse er fra Persia og har sine røtter i zarathutrismen (en videreutvikling av en gammel iransk religion som oppstod rundt 600 f.Kr). Feiringen er egentlig nyttår og inkluderer gjerne store bål og isenesatte slåsskamper. Mens mennene sloss vandrer kvinnene gjennom åkrene og synger sanger om livet og kjærligheten kledd i sine beste klær for å friste mennene. Festivalen feires i en rekke landsbyer, men den beste er i landsbyen Makunducji.

Se våre reiser til dette reisemålet