Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Med unntak av den legendariske vennligheten I Malawi er kanskje det som først gjør størst inntrykk i dette fantastiske landet er den geografiske variasjonen som du opplever! I hjertet av dette og I sentrum for alt som skjer I Malawi finner du den dominerende innsjøen, som skjærer seg gjennom landskapet og er verdens 8. største innsjø. Malawi innsjøen er en enorm vannmasse med yrende liv, fiskerlandsbyer, hoteller og uberørte idylliske sandstrender i hver eneste bukt.
I sør, svevende I skyene finner du de dramatiske toppene av Mt Muljane og det mystiske Zomba platået, begge steder et mekka for fotturister med sine tåkeskoger og eksotiske dyreliv og fauna. I nord finner du det utenomjordiske Nyika platået med sine rullende gressletter som til tider kan minne om det skotske høylandet (og det var da også her de første kolonistene fra nettopp Skottland bosatte seg på 1800-tallet).
 
Malawi liker å kalle seg Afrikas mest attraktive destinasjon, en påstand som kanskje er litt vanskelig å selge for et såpass lite land ( i Afrikansk målestokk), men sannheten ligger i den unike kombinasjonen og variasjonen som du finner i Malawi. Malawi ble engang fraskrevet som en safari destinasjon, men etter at løver ble re-introdusert til Majete Wildlife Reserve samt at det faktisk finnes noen gode nasjonalparker gjør at det faktisk er mulig å få en bra safari også i Malawi, men selvsagt ikke i samme målestokk som Kenya, Tanzania og det sørlige Afrika.
 
Malawi har i flere tiår vært kjent som «Afrikas varme hjerte», og du vil fort forstå hvorfor dette slagordet ble benyttet når du har ankommet dette lille landet i hjertet av Afrika. Turismen til Malawi har sakte men sikkert begynt å bygge seg opp og nye hoteller, lodger og muligheter har kommet til de siste årene.

Nordlige Malawi har mye å tilby besøkende og er vel kanskje den delen av Malawi som er minst kjent. Dette er regionen for deg som ønsker å oppleve Afrika på sitt mest uberørte. Denne delen av Malawi er karakterisert av det meget imponerende og skogkledde Viphya platået som på sin høyeste rager opp mot 1800 moh. Mot grensen til Zambia & Tanzania ligger andre fjellpartier som faktisk strekker seg enda høyere og bryter så videt 2100 moh på sitt høyeste. Dette er et fantastisk flott område med mektig natur og rullende åser og hele platået danner faktisk kanten på Afrikas Great Rift Valley. Det er i dette unike området du også finner Malawis største nasjonalpark, Nyika. Malawi er ikke en utpreget safari destinasjon men i denne parken vil du kunne se store flokker av bl.a roanantiloper og eland.

Høydepunkter
 • Sentrale Malawi – de fleste internasjonale besøkende til Malawi ankommer via hovedstaden Lilongwe, noe som gir lett tilgang til andre deler av landet. Lilongwe ligger da i den sentrale delen av Malawi. Området i denne delen av Malawi kan virke flatt men er faktisk en del av det sentral Afrikanske platået med en gjennomsnittshøyde på 1200 moh og det er kun langs Malawi innsjøens bredder at det faktisk er et lavtliggende landskap.
  Senga Bay er det nærmeste stedet ved Malawi innsjøen ut fra Lilongwe og ligger kun ca 90 minutters kjøretur fra hovedstaden. Her finner du da også kanskje den største konsentrasjonen av hoteller lands Malawi innsjøen.
  Hvis du er ute etter å oppleve dyreliv kan du sette kursen mot Ntchisi og Nkhotakota Wildlife Reserve: Dette er e forholdsvis ny etablert nasjonalpark og i tillegg til en rekke større pattedyr og den majestetiske Bua elven. Andre nasjonalparker i den sentrale delen av Malawi inkluderer Kasungu, en gang landets viktigste naturreservat. 
 • Sørlige Malawi – i den sørlige delen av landet finner du den største innbyggertettheten og er også den delen av Malawi som er mest utbygd økonomisk og dominert av Malawis nest største by, Blantyre. Denne delen av Malawi er også fysisk delt av eden store Shire dalen og Mulanje fjellet, og dette er da også dette som gir en meget stor variasjon i denne delen av landet.
  Shire eleven strekker seg som en slange ut fra Malawi innsjøen og følger Rift dalen sørover. Den nedre delen av Shire dalen er bred og flat der hvor elven renner mot Mosambik i den ekstremt sørlige delen av Malawi. Dette er Malawis laveste punkt, og når du tenker på at kun et par 100 km unna finner du landets høyeste punkt ,forstår du de geografiske kontrastene i Malawi. Området mellom Mulanje og Blantyre er dominert av te plantasjer, arkitektur fra kolonitiden og vakker natur. Vest for Mulanje finner du det enorme og massive Zomba platået som er mer eller mindre et flatt fjell som strekker seg til rett over 2000 moh med dramatiske klipper, innsjøer og skogkledde åser, et fantastisk terreng for fotturister.
  Denne delen av Malawi har noen av landets beste nasjonalparker (spesielt for de som er interessert i fugler) og vi kan sterkt anbefale et besøk til bl.a Liwonde nasjonalpark og Mvuu. 
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Malawi (Chinteche, Lake Malawi)
Måle enheter= °C og mm/måned. Varmeste måned: november (24°C), Kaldeste måned: juli (17°C) & Våteste måned: januar (161.5 mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.

Average min and max temperatures in Chintheche, Malawi
Hvordan er været? Malawi har varmt og meget fuktig sommerregn mellom november – april. Den tørre årstiden er under den europeiske vår/sommer perioden fra mai – oktober. Vintermånedene kan fort bli kjølige hvis du beveger deg opp i høyden til f.eks Nyika og Zomba platået, mens du ved bredden av Malawi innsjøen vil ha det behagelig. Det er ikke anbefalt å besøke Malawi i perioden januar & februar, med mye regn og høy fuktighet
Beste tid til å besøke Malawi: er under den tørrere månedene fra tidlig mai – sent i oktober hvor du kan forvente bra vær ved Malawi innsjøen samt bra safari muligheter siden gresset vil være lavere og dyrene vil samles rundt de vannhullene som finnes, 
Myntenhet:  Malawian kwacha (MWK)
Både Malawi og Zambia bruker myntenheten kwacha som sin offisielle myntenhet. Men selv om Malawis kwacha er opprinnelig basert på Zambia er dette 2 ulike valutaer og kan ikke veksles eller benyttes om hverandre. Ordet kwacha er egentlig et ord fra Bemba språket som betyr «morgen» og refererer til mottoet til Zambia «den ny morgen av frihet». Kwacha har vært benyttet I Malawi siden 1971.
FreeCurrencyRates.com
Tips: Det er viktig at du forstår forskjellen på levekostnadene i Europa kontra Malawi slik at du ikke ender opp med å gi faktisk for mye tips. Det er bedre på tips .ite, og heller gjøre det flere ganger og husk også at alle får litt, selv de su kanskje ikke ser, men som gjør en jobb bak i kulissene.
 • Lodge & safari: de fleste lodger vil gi deg en konvolutt hor du kan gi tips kollektivt, stort sett etter at du er ferdig med oppholdet. Dette vil deretter bli fordelt blant alle de ansatte. Anbefalt beløp er +/- USD5 per person/natt. 
 • Enkelte tips til f.eks lokale guider etc: holder det om du gir USD tilsvarende MWK100-500
 • Restauranter: 5-10% av regningen
 • Sjåfører om du har hatt dette: USD20 totalt
Interessante fakta: 
 1. Malawi har den 3. største innsjøen i Afrika (de andre er Victoria sjøen og Tanganiyka innsjøen), og den 8. største i verden. Den er I tillegg Afrikas nest dypeste med en maks dybde på 706m. Malawi innsjøen er også kalt kalender innsjøen siden den er 365 miles fra nord til sør, 52 miles bred og det flyter 14 elver inn i innsjøen.
 2. Malawi er det eneste landet i verden som har en genuin Carlsberg fabrikk (utenom Danmark selvsagt). Det hele startet i 1966 under et besøk av den danske utenriksministeren so ikke likte ølet han ble servert og fikk startet dette prosjektet.
 3. Malawi har flere innsjøer og Malawi innsjøen har flere fiskearter enn noen annen innsjø i hele verden og de fleste ferskvanns akvariefisker, da spesielt ciklider, har sitt opphav fra nettopp denne innsjøen.
 4. Malawi innsjøen er stor og dekker nærmere 1/5 av landets totale område. Takket være byråkrater på det 19-århundre er man faktisk ikke fortsatt enige om hvor grensene skal gå mellom Zambia, Tanzania og Mosmabik.
Festivaler: 
De fleste av Malawis festivaler fremhever landets tradisjoner og religion gjennom musikk, kunst og dans. Kanskje de mest kjente av Malawis festivaler internasjonalt er «Lake of Stars», en årlig 4-dagers musikk festival som tiltrekker seg 1000-vis av besøkende fra utlandet. Andre viktige feiringer er gjerne relatert til landet i seg selv som f.eks «Republic Day» som en av favorittene.
 • Lake of Stars Festival – denne avholdes ved Malawi innsjøen og er en spektakulær festival og er da forholdsvis godt kjent internasjonalt. Festivalen fokuserer på både musikk fra Malawi og gjesteopptredener med alt fra reggae, afropop og ankerjente DJs. All fortjeneste går til lokale hjelpeorganisasjoner. Festivalen avholdes i oktober
 • Republic Day – holdes I juli og er nasjonal helligdag og er selvsagt feiingen av landets uavhengighets dag, 6. juli 1964
 • Chilimike – er Malawis nyttårsfeiring og finnes sted 1. januar og er en offentlig fridag. Som i resten av Afrika er dette en god unnskyldning til å ha et party sammen med venner og inneholder mye drikking, gatefest, tradisjonell musikk, fyrverkeri og mye moro. Oppleves best i enten Lilongwe eller Blantyre.

Se våre reiser til dette reisemålet