Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Sørafrikansk territorium omgir fullstendig den lille, landlåste nasjonen Eswatini, den sørlige halvkules minste land og verdens eneste gjenværende absolutte monarki. Noen av Afrikas mest tilgjengelige dyreliv og best bevarte tradisjonelle kulturer ligger innenfor det lille området til Eswatini, et stadig hyppigere stoppested på turer i nabolandet Sør-Afrika.

Dette lille landet har to hovedsteder. Eswatinis offisielle hovedstad kan være Mbabane, men landets lover er laget i Lobamba, den lille bushlandsbyen hvor kong Mswati III og resten av Eswatinis mektige kongefamilie bor. De fleste av Lobambas kongelige bygninger kan ikke fotograferes og er stengt for publikum. Besøkende kan imidlertid fortsatt beundre statspalassene Lozitha og Embo fra utsiden og se Somhlolo Nasjonalstadion, som er hjemsted for mange av Eswatinis store konserter, sportsbegivenheter og kongelige feiringer. Landets største by og forretningssentrum er Manzini.

Eswatini har blitt en stadig mer populær safaridestinasjon takket være dens store mengde med variert landskap, eksotiske dyreliv og beskyttede reservater innenfor den lille plassen. Ingen to punkter er mer enn en 2 timers og 30 minutters biltur fra hverandre. Mange av landets ni naturreservater, nasjonalparker eller naturreservater grenser til hverandre, og alle inneholder dusinvis av eksotiske afrikanske dyrearter. Usutu elverafting, tidergfiske i Jozinisjøen og Malolotja Naturreservats tretoppstur er blant Eswatinis mest populære aktiviteter.

Eswatini kan være et mål dagsturer på en ferie til Sør-Afrika, men de som velger å tilbringe en eller flere netter i landet må bestille i god tid ettersom hoteller av god kvalitet er få. De fleste hoteller henvender seg til sørafrikanske besøkende, men flere Swazi nasjonalparker inneholder campingfasiliteter. Selv om rommene på gjestegiveri fra Swazikolonitiden kanskje ikke holder vestlig standard, er gjestfriheten og maten absolutt på topp. Grillet "kyllingstøv" og antilopekjøtt er blant de tradisjonelle måltidene som serveres. Desember, januar og påske er Eswatinis travleste turistmåneder.

Lavlandet i Eswatini opplever mer tropisk klima, mens fjellområdene opplever kjøligere, overskyet forhold det meste av året. Sommeren er vanligvis veldig regnfull i Eswatini, mens vintersesongen pleier å være den tørreste. Vanligvis får den østlige delen av landet mer regn enn de vestlige områdene. Besøkende fra den nordlige halvkule bør huske at Eswatinis årstider er motsatt av våre egne, med sommer som varer fra oktober til april og vinter fra april til oktober.

Siden Matsapha flyplass, Eswatinis største, kun tilbyr fly til og fra Johannesburg, Sør-Afrika, kommer de fleste utenlandske besøkende til Sør-Afrika langs landeveien.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Mbabane
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: januar (20ºC) / Kaldeste måned: juni (126ºC) / Våteste måned: desember (200 mm) - Alle verdier basert perioden 1991-2020.

Hvordan er været?                                                                                                                     

Eswatinis klima er likt det i nordøstlige Sør-Afrika, men overraskende variert for et så lite territorium. De fjellrike Highveldregionene opplever kjøligere temperaturer, mer tåke og overskyet forhold enn lavlandsområder med mer subtropisk klima. Temperaturene i lavlandet Eswatini kan stige opp til brennhete 42°C i løpet av sommeren, som varer mellom oktober og mars.

Sommeren er Eswatinis mest regnfulle sesong, mens vinteren har en tendens til å være tørrere. Øst-Eswatini får generelt mindre regn enn landets vestlige halvdel. Selv om Eswatinis vintre sjelden er ubehagelig kalde, men frost kan forekomme i det mer tempererte Highveld. Eswatinis klima sammenlignes noen ganger med det i det midtatlantiske USA, men med tørrere værforhold og omvendte årstider. Mbabanes temperaturer varierer bare litt gjennom året, fra et gjennomsnitt på 20°C om sommeren til 12°C om vinteren.

Beste tiden å besøke Eswatini
Besøkende fra den nordlige halvkule bør huske at årstidene er omvendt i Eswatini og andre land på den sørlige halvkule. Eswatinis varmeste og mest regnfulle sesong, sommeren, begynner i midten av oktober og varer til midten av april. Tropiske tordenvær er ganske hyppige om sommeren, spesielt i fjellene.

Vinteren, Eswatinis andre store sesong, begynner i midten av april og varer til midten av oktober. Vintertemperaturer kan være overraskende varme hele dagen med gjennomsnittstemperaturer på opptil 20°C, og så stuper kvikksølvet ned til -2°C om natten. Nedbør er mye sjeldnere om vinteren. Det anbefales sterkt å pakke varme klær når du besøker Eswatini når som helst på året.

 

Valuta:

Eswatinis offisielle valuta er Swazi lilangeni (SZL), men de fleste butikker og restauranter aksepterer Sør-Afrikanske Rand. Kredittkort aksepteres de fleste steder. Minibanker finnes i de største byene.

Tips:

  • Taxi – Det forventes ikke tips. Pris avtales på forhånd.
  • Hoteller – Tips på hotell forventes. Man kan gi pikkoloene 10 SZL pr koffert og rengjøringspersonalet 20 SZL pr natt.
  • Restauranter – Det forventes 10% tips hvis ikke reginingen inkluderer tips.
  • Guider – om man er på en dagstur burde man gi 170-200 SZL til guiden, om man er på en gruppetur med flere kan man gi 150 SZL hver. Å gi 150 SZL til sjåføren blir også satt pris på.

Interessante fakta                           

  • Selv om engelsk er Eswatinis offisielle forretningsspråk, så snakker de fleste innbyggere på landsbygda bare det lokale språket, kjent som SiSwati eller Swazi.
  • Kongeriket Eswatini byttet navn fra Eswatini i 2018.
  • Det er mulig å oppleve de berømte fem store som består av løve, leopard, neshorn, elefant og bøffel i Eswatini.

 

Festivaler                                                                                                                         

Ezulwinidalen er vert for to av de mest storslåtte tradisjonelle høytidene i Eswatini, ingen av dem har endret seg mye i løpet av de siste 200 årene. Unge jenter klipper og presenterer siv til Eswatinis dronningmor under Umhlanga sivdans, holdt mellom august og september, mens Incwalaseremonien hyller Eswatinis kongelige familie ved Lobambas kongelige palass. Eswatinis mest populære scenekunstfestival, Bushfire Festival, tilbyr en langt mer moderne atmosfære på nattklubben House of Fire hver mai.

Marulafestivalen (februar) - Eswatinis årlige marula-sesong begynner i midten av februar med denne livlige festivalen som lokalbefolkningen kaller Emaganwini. Disse eksotiske grønne fruktene vokser i flere måneder og brukes mest til å lage Eswatinis berømte marulaøl. Eswatinis kongefamilie deltar i landets største sang- og dansearrangement i Ebuhlenipalasset deres, mens en annen feiring finner sted i dronningemorens familiehjem i landsbyen Hlane.

Bushfire Music Festival (mai) - Eswatinis mest uvanlige friluftskunstgalleri og nattklubb, Ildhuset, arrangerer landets største scenekunstfestival hver mai. Dusinvis av musikere, poeter, dansere og teatergrupper fra hele verden opptrer på dette romslige stedet i Malkernsdalen sammen med mat- og håndverksmesser. Filmvisninger er også en del av denne fascinerende tre-dagers festivalen.

Sibebe Survivor (juli) - Mbabane Mbuluzis Rotary Club sponser denne årlige veldedighetsvandretur til toppen av verdens største eksponerte granittkuppel, Sibebesteinen. Deltakerne oppfordres til å ta med eget flaskevann. De som kommer seg til toppen av Sibebeklippen blir belønnet med fantastisk utsikt. Frokost, premier og diplomsermoni finner sted ved siden av Mbuluziklinikken. Bare 4000 turgåere kan delta hvert år, så tidlig påmelding er viktig.

Umhlanga Sivdans (august/september) - Noen av de 100 000 dansende Swazipikene som presenterer høye siv til dronningemoren under denne åtte dager lange tradisjonelle Eswatinifestivalen, er ekte prinsesser, som lett kan identifiseres av de røde fjærene i håret. Bare de to siste dagene av festivalen er åpne for publikum. Sivet dronningemoren får fra jentene i sine fargerike drakter brukes til å reparere palasset og lage vindfang.

Simunye Markedsdager (oktober) - Hver oktober arrangerer Simunye Country Club denne tre-dagers, familiemorsomme helgen fylt med øltelt, sirkus, levende musikk, tivoli og underholdning for barn. Geiteløp og en slangehåndteringsdemonstrasjon av lederen er blant messens mest unike begivenheter.

Incwalaseremoni (desember & februar) - Ingen Swazi-festival er viktigere kulturelt enn denne årlige hyllesten til nasjonens kongefamilie. Denne festivalen, som finner sted mellom slutten av desember og begynnelsen av februar, kalles også "Festivalen for de første fruktene"" fordi den finner sted i begynnelsen av Eswatinis høste-sesong. Festivalens første hellige ritualer finner sted under fullmåne før utkledde krigere prøver å imponere kongen med sine danseforestillinger i Lobambas kongelige palass. Kongen får også presentert høstens første nyplukkede gresskar.

 

Se våre reiser til dette reisemålet