Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Det magiske kongedømmet Lesotho er et av Afrikas mest spennende og givende juveler. Et land med berusende høyder og dramatiske ytterpunkter med mektige Thabana Ntlenyana (3482 moh) som det høyeste punktet i Afrika sør for Kilimanjaro. Uniformt dekket av høyfjell, Lesotho er kjent for sine fantastiske og målløse utsikter, tårnende topper av basalt og bisarre fjellformasjoner og åssider dekket av villblomster.
For deg som legger reisen via Lesotho kan du forvente deg spektakulær naturskjønnhet med fantastiske fjellkjeder, ruvende topper, et rikt utvalg av flora og fauna, krystallklare bekker, brusende fossefall, mangfoldig kultur og et bakteppe av snøkledde fjelltopper om du besøker landet i vintermånedene. Lesotho er lett tilgjengelig med fly fra Johannesburg eller med (som de fleste velger) med leiebil fra Durban. Lesotho er etter vår mening en undervurdert destinasjon og kontrasten med Sør-Afrika kunne ikke vært mer påfallende med alt fra kultur og ikke minst naturen. Et opphold på en av landets mange gjestfrie lodger og handelsposter vil gi deg et nytt og annerledes perspektiv på det sørlige Afrika.
Lesotho er i prinsippet et fjelland hvor landsbyboere på hesteryggen i fargerike balaklavaer luer og tepper hilser deg velkommen rundt hver stupbratt sving. Turer i fjellheimen enten til fots eller ved hjelp av den berømte Basotho ponnien er i verdensklasse og vil ta deg inn i små lokalsamfunn hvor tiden har stått stille og hvor man fortsatt bor i tradisjonelle «rondavels», små runde hytter med koniske tak. Lesotho er en genuin destinasjon for deg som er på leting etter en annerledes og et mer autentisk afrikansk reisemål 
Dagliglivet i Lesotho er basert på tro, solide tradisjoner og gamleskikker, best sett i landets stamme landsbyer. Basotho folket er kjent for sin vennlighet og åpenhet og mangel på aggressivitet. Innbyggerne i Lesotho er utrolig stolte over sitt land og Lesotho er ofte kalt “Afrikas Nepal”. Myndighetene I Lesotho tar utviklingen av turisme svært alvorlig og standarden på bosteder og restauranter er overraskende av høy standard, selv i mindre tettsteder. 
Høydepunkter
For et så relativt lite land har Lesotho en rekke attraksjoner du bør få med deg. Høydepunktet etter vår mening for ethvert besøk til Lesotho er det vakre høylandet, hvor du fortsatt kan oppleve livet slik det alltid har vært og hvor århundre gamle skikker og livsstil fortsatt holdes i hevd fortsatt. De store naturopplevelsene står og venter rundt nesten hver sving, mens gamle kulturminnesmerker, som de imponerende kunstverkene til San folket kan beskues i Liphofung grotten. La deg bli imponert over de majestetiske fossefallene Maletsunyane med Semokong eller den iskledde Lapquoa fossen i Bokong Nature Reserve om vinteren – alle er med på å gjøre Lesotho til en utrolig spennende destinasjon.
 • Trekking & naturopplevelser: Lesothos fabelaktige naturlige skjønnhet er uten tvil det store trekkplasteret for de fleste som legger turen til Lesotho. Det finnes en rekke måter å ta del i denne opplevelsen med alt fra små dagsturer eller turer over flere dager, enten da til fots eller med bruk ponnier, Uansett hvilken løsning du velger er du inne for en liten godbit. Et uforglemmelig innblikk i tradisjonelt landsbyliv er å delta på et ponni trek i landets uberørte vestlige region. REISEbazaar og Travel Network tilbyr slike utflukter og fotturer i Lesotho.
 • Ts'ehlanyane Nasjonalpark - Najonalparken ligger fra 1940 til 3112 meter over havet og er så langt fra alt som du kan komme. Parken består av over 56km² ekstremt ulendt fjellterreng og er har et av landets siste gjenværende. Om sommeren, høsten og våren er det et ideelt sted for fotturer, ri på hester, 4X4 veier eller for de som ønsker å slappe av elelr forsøke fiskelykken.
 • Ha Kome Grottehus - Grottehusene ble bygget og beskyttet av Høvding Teleka av Basia-stammen på begynnelsen av 1800-tallet. Hovedformålet med huleboligene var å tjene som et gjemmested for andre basothofolk som tydde til kannibalisme under tørken på slutten av 1700-tallet. Navnet på Ha Kome kommer fra Kome-familien i Basia-stammen, de første innbyggerne i hulen. Disse ekstraordinære bebodde leirehusene ligger under et fjelloverheng, gjemt i de rosa og oransje fargede klippene.
 • Subengelven dinosaurusfotavtrykk - Lesotho er rik på relikvier fra sin forhistoriske fortid, spesielt av tidlige dinosaurer og av de første primitive pattedyrene som gikk på jorden. Et av de best bevarte eksemplene på dette finner du ved Subengelven, ca 5 mil nord for Hlotse.. Sporene inneholder fotavtrykk fra flere forskjellige dinosaurer som eksisterte fra perioden på slutten av trias-tiden, for rundt 180-200 millioner år siden. 
 • Thaba Bosiu – er fjellfestningen til landets første konge, Moshoeshoe The Great og er Lesothos ærverdige område og nasjonalmonument. Platået ligger kun 38km fra hovedstanden Maseru og her finner du Moshoeshoesgrav, samt gravene til hans etterkommere og tidligere konger samt restene etter den originale bosetningen. Setdet og fjelltoppen kan minne litt om Table Mountain i Cape Town og utsikten fra topper en spektakulær.
 • Semonkong – Dette lille tettstedet ligger ca 120km fra hovedstaden og er inngangsporten til det over 180m høye Maletusnyane Falls og det 122m høye Ketane Falls. Fossefallene er imponerende om sommeren og som iskledde vegger om vinteren. Begge fossene kan nås vie en fulldags utflukt til fots, med 4x4 eller ved hjelp av ponnier. Fallene ligger i Thaba Putsoa fjellene.
 • Sehlabathebe National Park - ligger I den sørøstlige delen av landet og er kun tilgjengelig med 4x4 og er en skjult juvel med stenformasjoner, massive overheng og bueganger, sjarmerende innsjøer, rock art og et unikt økosystem av endemisk flora og dyreliv. Parken var den første nasjonalparken i Lesotho, men får svært få besøkende grunnet parkens utilgjengelighet.
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Lesotho (Maseru)
Måle enheter= °C og mm/måned. Varmeste måned: januar (22°C), Kaldeste måned: juli (8°C) & Våteste måned: januar (138.4mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.
Hvordan er været?
Lesothos meget varierende klima er for det meste styrt av høyden og er generelt kjøligere enn de fleste andre landene i den sørlige delen av kontinentet. Sommermånedene løper fra oktober → april, med januar og februar som de varmeste med temperaturer mellom 30-32ʺC. Denne perioden har stort sett solrike dager med torden om ettermiddagene (selv om det meste av regnet kommer mellom mars og mai). Temperaturene synker det høyere du kommer (med temperaturer ned mot 16°C på toppene om sommeren).

Det kan forekomme snø i fjellene når som helst og om vinteren (mai → september) og lavlandet kan også ha snøfall i løpet av vintermånedene. Vintermånedene kan være kalde, spesielt i høyden, men dagene er stort sett klare og med blå himmel, perfekt for å stå på ski (Lesotho har Afrikas eneste skisted!) og temperaturene kan falle ned mot -6°C i lavlandet og ned mot -17°C i høylandet.

Vintermånedene juni, juli & august er det tørreste, med desember til tidlig mars ser det meste av nedbøren. Fra og med oktober starter nedbøren opp igjen med perioden fra november → mars har i gjennomsnitt 101mm nedbør i måneden, men landskapet blir da grønt og frodig.
Beste tiden å besøke landet
Selv om sommermånedene (desember & januar) kan være meget varme gjør den lave fuktigheten klimaet i lavlandet rundt hovedstaden fortsatt behagelig og en god tid å besøke Lesotho- For å dra nytte av Lesothos mange utendørs aktiviteter er nok oktober & november sammen med perioden mars → april den beste tiden å besøke landet. Våren i Lesotho (august) er kanskje den vakreste å besøke landet. Dette er perioden når du kan se mandel og aprikos trærne i de frodige dalene i full blomst samtidig med at fjellsidene er dekket av villblomster. Men har du tenkt deg opp i høyden (uavhengig av årstid) anbefaler vi at du sjekker værmeldingene først.
Myntenhet & penger: Den offisielle myntenheten er Lesothisk loti (LSL) = 100 liente, selv om sør-afrikansk rand er akseptert stort sett over hele landet.
Hvis du ender opp med for mye lokal valuta før avreise er det best å bruke disse siden du ikke før vekslet denne utenfor landets grenser. Du finner minibanker i hovedstanden og i andre byer, men ikke ellers I landet (og noen banker vil ikke akseptere utenlandske kredittkort). De fleste større hoteller vil akseptere betalinger med kort, men Lesotho er primært et land hvor det be benyttes kontanter.
Tips: Lesotho er et fattig land og det å gi tips er Ganske vanlig og følger mer eller mindre de sammen reglene som gjelder for Sør-Afrika. Lesotho har begynt å komme ut av skyggen av Sør-Afrika og har etter hvert blitt en ettertraktet destinasjon for de som ønsker naturopplevelser og adrenalin utfordringer. Den største delen av besøkende kommer selvsagt fra Sør-Afrika, landet som omkranser Lesotho.
 • Taxis: Det er forventet tips når du bruker en taxi og det vanlige er å gi 10% om ikke pris er avtalt på forhånd. Det finnes Über I hovedstaden Maseru.
 • Hoteller: Det er forventet at man gir tips på hoteller. Har du hjelp til å bære bagasjen er det vanlig å gi 5-10 Loti (tilsvarer rundt USD 0,50) per kolli. Det er også vanlig å gi det samme per dag til de som gjør rent på rommet (om du bor der noen dager)
 • Barer & restauranter: Vi anbefaler at du legger på 10-15% på regningen om du har spist på steder som er rettet mot turister om service har vært god og du er fornøyd med maten.
 • Guider: Er du fornøyd med jobben som er gjort er det vanlig å gi 10-15% tips til din reiseleder av turens kostnad.
Interessante fakta
 1. Lesotho er rangert som verdens 137. største landet i verden (30.35466km²), omtrent på størrelse med Belgia, men noe større en Albania er det fortsatt et lite land i afrikansk målestokk. 
 2. Lesotho har et av verdens minste veinett med sine 5900km. Men landets veinett har økt de siste årene etter at de startet med sin første veistrekning fra flyplassen til det kongelige palass i 1966
 3. Du trodde kanskje at Nepal var stedet for fryktinngytende flyplasser? Lesotho har sine egne versjoner og er du redd for å fly bør du definitivt ikke forsøke å ta av (eller lande) på Matekane flystripen. Rullebanen er kun 400m lang og avsluttes på kanten av en 610m dyp avgrunn. 
 4. Afrikas høyeste pub ligger selvsagt i Lesotho. Sani Mountain Lodge ligger på 2874 moh på grensen mellom Sør-Afrika og Lesotho
 5. Lesotho sitter i skyene og er det landet i verden med det høyeste laveste punkt i verden! Intet annet land kan skryte av å ha en snitthøyde på 1400 moh og er det eneste landet i verden hvor hele landet ligger over 1000 moh, derfor er kallenavnet «Kingdom of the Sky» forståelig.
Festivaler
Alle helligdager og ferier I Lesotho er konsentrert rundt kristendommen og landets rike arv og kultur. Det er selvsagt også feiringer rundt landets frigjøring og hendelser som er forbundet opp mot landets politiske stabilitet slik det fremstår i dag. De 2 hovedattraksjonene i dagens Lesotho er uten tvil Morija Arts & Cultural Festival og King Moshoeshoe I’s dag.
 • Moshoeshoe’s Day – Den 11. Mars kommer Bosotho folket sammen og feirer livet og herskerperioden til Lesothos første konge, Moshoeshoe The Great, som døde i 1870. En stor leder og en talentfull diplomat, hadde hovedansvaret for at mye av den kulturelle arven i Lesotho fortsatt står sterkt i befolkningen, samt å etablere kristendommen i Lesotho ved å ønske europeiske misjonærer velkommen til dagens Lesotho.
 • Morija Arts & Cultural Festival – dette er en av de 2 store begivenhetene i løpet av året i Lesotho og avholdes i september eller oktober. Festivalen avholdes i og rundt hovedstaden Maseru og varer i fem dager. Det er en fest med teaterforestillinger, poesi, dans, musikk, sang, kunsthåndverk og utstillinger med mere. Det er konserter med søkelys på afrikansk jazz og moderne musikk, filmer og trekker tusenvis av besøkende.
 • Family Day – finner sted i begynnelsen av mars og er en feiring av en av grunnpilarene i landets kultur. Dette er dagen da arbeiderne som jobber hjemmefra i lange perioder returnerer til sine landsbyer for dagen for å spise, drikke og få et avbrekk i hverdagens harde virkelighet.
 • Independence Day – feires den 4. oktober og er til minne om slutten på britisk kolonialisme og starten på Lesotho som et eget fritt land. Dagen feires med oppvisning av tradisjonelle begivenheter, kostymer, sang, dans og konserter. I byer, tettsteder og landsbyer kommer gatene til liv mens Lesothos kongefamilie møter utenlandske diplomater og viktige besøk av andre afrikanske statsledere.
 • Lesotho Jazz Festival – finner sted i hovedstaden Maseru hver desember og tiltrekker seg musikere fra den sørlige delen av Afrika og Lesotho. Jazz er en populær musikkform over hele Afrika og er en integrert del av det sosiale live i mange av landene i regionen. Siden festivalen finner sted i høysesongen for besøkende kan det fort bli trangt om plassen med overnattingssteder så har du planer om å besøke Maseru i denne perioden er det lurt å reservere bosted tidlig.
Språk: Det offisielle språket I Lesotho er Sesotho, men engelsk er også utbredt (ti Engler viss grad) iihvertfall I større tettsteder. På landsbygda vil det nok være langt mellom de engelsk talende.
Lesotho turistinformasjon; https://www.visitlesotho.travel/ 
Transport: Med dårlige, og til tider farlige veistrekninger sammen med slitne og dårlig vedlikeholdte minibusser som eneste offentlige transportmåte anbefaler vi leiebil eller å delta på en av våre organiserte reiser i Lesotho. 
Taxi: Det finnes noen får privateide taxi selskap i hovedstaden, men det er nesten like lett å bruke minibusser (det samme gjelder stort sett også for resten av landet), selv om det finnes vanlige ruter med større busser er disse stort sett i like dårlig forfatning, men bare tregere
Leiebil: De fleste som besøker Lesotho (og som ikke er på en organisert rundreise) velger å enten leie bil på flyplassen ved ankomst eller kommer inn med leiebil via Sør-Afrika (sørg bare for at du velger en bil med høy klarering), De fleste av veiene i Lesotho kan fort bli dårligere det mer 4-bente som bruker veien kontra fotgjengere. Lokale maner på veien er udisiplinerte, så vær ekstremt oppmerksom i trafikken. Men dette er nok det beste alternativet hvis du vil utforske Lesotho på egenhånd.
Tog: Det finnes ikke noe jernbane nettverk i Lesotho
Busser: er ukomfortable og trege, men en ekstremt billig måte å komme seg rundt i landet på. Den eneste anbefalte offentlige transportmåte er minibuss taxi, igjen overfylte, billige men generelt meget dårlig vedlikeholdt (så sikkerhet på de dårlige veiene bør gjennomtenkes)
Se vår destinasjons video fra Lesotho
Explore  Lesotho & it's Wonders | Copyright Shawn van Zyl 

Se våre reiser til dette reisemålet