Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Med sitt unike og rike mangfold av kulturarv baserte attraksjoner, både konstruerte og naturlig, tilbyr St Helena mange ting å både oppleve og mye å gjøre - fra å besøke den Georgianske byen til den røffe kysten, og de bølgende åsene til den sterke, og de unike steinformasjonene ved Sandy Bay. Dette er noe av hva som gjør denne destinasjonen så mye mer enn bare en øy.
St Helena er hjem til vanvittig natur og historie, storslagne utsikter fra øyas høye topper, innbydende vann og 100% pittoresk, om og bli med på en meget enestående opplevelse. St Helena har vært et av de mest isolerte britiske territoriene, og dens rundt 4.200 innbyggere har tidligere bare hatt en forbindelse til omverdenen via en fem-dagers tur med skip til Cape Town i Sør-Afrika. St Helena ble overtatt av britene i 1815 og har siden vært en del av Storbritannia. Med åpningen av den nye flyplassen er imidlertid St Helena endelig åpen for å bli utforsket på en noe lettere måte med ukentlige flyvninger fra Sør Afrika. 
St Helena er en blomstrende grønn flekk på det store blå lerretet som er Atlanterhavet. St Helena er regnet som det 7. mest avsidesliggende sted i verden og er jordklodens garanterte mest ensomme sted, men dette er for de fleste den del av den eksentriske sjarmen som er St Helenas store trekkplaster nå som man lett kan komme til destinasjonen. St Helena er selvsagt viden kjent som stedet hvor Napoleon Bonaparte tilbrakte sine siste dager i eksil. 
Det er ikke for ingenting at St Helena ofte blir kalt Atlanterhavets Galapagos! Etter 14 millioner i isolasjon kan St Helena skryte av 500 endemiske arter og en kystlinje som regelmessig blir besøkt av både hval og delfiner. St Helena er en destinasjon for den aktive og det finnes en rekke turstier som vil ta deg opp vulkanske åser, historiske festninger og gravsteder, enorme hvaler og gin-klart vann og selvsagt spektakulær dykking.

Hvorfor reise til St Helena?
For mange er vil nok kanskje St Helena bare være en kuriositet og et trekkplaster for de som kanskje samler på land og territorier, men St Helena har faktisk en del attraksjoner som det kan være interessant på få med seg. Her finner du en vakker natur både over og under vann, historiske minnesmerker og tradisjoner fra et isolert samfunn som kun i fikk lett tilgang til omverdenen for et par pr seiden med åpningen av flyplassen i 2017.
Dykking
Kanskje uten tvil det største potensialet for turisme til St Helena er dykking. St Helenas vulkanske historie har skapt en kystlinje som tilbyr mange varierte dykkesteder inkludert grotter, buer, undervannsfjell og revstruktur som støtter opp et enormt mangfold av arter, inkludert opptil 50 arter som er unike til St Helena. I tillegg til overfloden av arter du kan se på revet er St Helena også tilholdssted for en rekke arter med rovfisk som f.eks makrell (wahoo & dorado), tunfisk, chilenske djevelrokker som ofte er ganske nysgjerrige.

Det finnes 8 lett tilgjengelige vrak på lesiden av St Helena, fra «Wittre Leeuw» som sank i 1613 til det nyeste vraket «The Portzic» som sank i 2008. Vrakene er ikke bare historisk interessante, de er etterhvert blitt hjemsted og beskyttelse foir en rekke arter. Vrakene ligger mellom 10 – 35 meters dyp og er dermed lett tilgjengelige og passer for de fleste med min PADI advanced eller lignende (30m). Men St Helena har også en hel rekke arter som kun finnes i farvannet rundt øya, noe som er vel verdt å forsøke å få med seg på undervannsjakt med kamera.

Fotturisme
St Helena måler 77 km lang og er på det bredeste 10 km med det høyeste punktet på Diana Peak (820 moh). Terrenget er variert med dype kløfter, klipper og raviner og det eneste stedet for båter å komme i land er i Jamestown. Dessverre ble mye av den opprinnelige vegetasjonen etterhvert ødelagt av invaderende arter, men det er fortsatt muligheter for å kunne oppdage noen av de få gjenlevende arter rundt om på øya.


Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Jamestown (St Helena Island)
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: mars (22ºC) / Kaldeste måned: september (16ºC) / Våteste måned: juni (562.6 mm)

Hvordan er været? Været på St Helena er kontrollert av et semipermanent høytrykksfront og et kvasi kontinuerlig belte med lavtrykk mellom den nordlige og sørlige halvkule. Til tross for at St Helena ligger nær tropene er temperaturen vanligvis mild takket være sørøstlige vinder og været kan derfor skifte ofte. Det er ikke noe særlig variasjon på været gjennom året.Hvis vi skal snakke om en regntid på St Helena er dette perioden mellom mars – tidlig mai, med April som den våteste måneden.                                                                                                                   

Beste tiden å besøke St Helena: Du kan besøke St Helena hele året, men bør  kanskje unngå april som er den våteste måneden.                                                                                                   

Penger og valuta – dette er britisk territorium og har faktisk sin egen valuta, Sankt Helena pund som er satt likt med britisk pund (1=1). Det lages også egne mynter, da til et samfunn som teller rundt 3 500 inn byggere, noe som er da kanskje verdens minste egne valuta.
Du kan selvsagt benytte britiske pund også, men får da vanligvis lokale pund i retur.

FreeCurrencyRates.com


Det er pr dd ingen minibanker på St Helena (mars 2019), men det er mulig å få ut kontanter med kort lokalt. Det anbefales å ha med nok kontanter, men du kan også bruke kort i noen få butikker og restauranter.

Tips –
ikke så utbredt og følger britisk tradisjon

Festivaler

  • St Helena Day – feires den 21. Mai og er offentlig høytidsdag og alle som kan krype å gå deltar. Det var på denne dagen i 1502 at St Helena ble oppdager og kalt St Helena siden dette var bursdagen til Saint Helena, moren til Konstantin den Store. Markeringen av dagen tar mange ulike former og er vanligvis avholdt på et sted og er en fin måte å oppleve noe av den lokale kulturen.
  • Jule og påskeferingen – markers på en veldig unik måte. Christmas Eve (24. des) feires med dans I gatene fra toppen av Jamestown ned til Market Street og den tradisjonelle middag/lunsj på juleaften (25. des) er en runde rundt til familie og venner som besøker hverandre og spiser sammen, har et par glass og en liten felles sing-a-long og er mer en offentlig feiring enn det vi er vant til her hjemme.

Interessante fakta

  • Britene brukte St Helena som straffekoloni og fengsel både for Napoleon og over 5000 fanger fra Boer krigen.
  • St Helena (hun som var moren til Konstantin den Store) skal etter sigende ha funnet korset som Jesus etterhvert ble korsfestet på.
  • St Helena er det nest eldste britiske oversjøiske territoriet (bare slått av Bermuda)
  • St Helena er det eneste stedet i verden hvor vi mennesker har observert parringen til hvalhai

Se våre reiser til dette reisemålet