Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Laos, et land dypt forankret i sin rike kultur og naturlige skjønnhet, er en skjult perle i Sørøst-Asia. Dette sjarmerende reisemålet er kjent for sin uberørte skjønnhet, frodige landskap og gjestfrie befolkning. Enten du er en eventyrlysten oppdager, en kulturell utforsker eller bare søker fred og ro, vil Laos overraske og gi deg varige minner på utallige måter.

Laos har en unik plassering i Asia og er et av landene med størst etnisk mangfold i regionen. I nord vil du treffe på Hmong folket som lever av gårdsbruk i små fjellsamfunn og i sør vil du finne Kahu og Alak samfunnene hvor befolkningen fortsatt har tradisjonelle tatoveringer i fjeset. Det sies at Katang landsbyene sentralt i Laos sover med skogens ånder men uansett om du setter turen til øde landsbyer eller større tettsteder vil Laos gi deg et unikt innsyn i den lokale kulturen.

Laos er berømt for sin bemerkelsesverdige naturlige skjønnhet. Landet er dekket av fjell, frodige jungler og vakre elver som gir en spektakulær bakgrunn for utendørsaktiviteter. Mekong-elven, en livsnerven i landet, er et imponerende syn og gir muligheter for båtturer, kajakkpadling og elvecruise. Utforsk de pittoreske fossefallene, som Kuang Si-fossen, hvor det turkise vannet skaper en fortryllende oase midt i jungelen. For de som søker eventyr, kan man vandre gjennom Phou Hin Boun National Park eller utforske de mystiske kalksteingrottene i Vieng Xai.

Laos' rike kulturarv er et annet høydepunkt for reisende. Landet har en fascinerende historie og har beholdt mye av sin autentiske kultur og tradisjoner. Hovedstaden Vientiane, med sin unike kombinasjon av fransk kolonialarkitektur og buddhistiske templer, er et flott sted å starte. Utforsk det berømte That Luang-stupet, et nasjonalt symbol, og besøk Vat Phra Keo-tempelet, som tidligere huset den beryktede Smaragd-buddhaen. I byen Luang Prabang, som er oppført på UNESCOs verdensarvliste, kan du beundre de vakre klostrene, delta i den tradisjonelle morgenritualet til takbat, og besøke det kongelige palasset og det naturskjønne Kuang Si-vannfallet.

Laotisk mat er en kulinarisk glede som ikke bør gå glipp av. Prøv den berømte laotiske nasjonalretten, larb, en velsmakende salat med krydret kjøtt og urter. Nyt den autentiske smaken av sticky rice, som ofte serveres med forskjellige kjøtt- eller fiskekombinasjoner. Utforsk de livlige nattmarkedene og prøv de fargerike og smakfulle lokale rettene, mens du opplever den pulserende atmosfæren i landets byer.

Det som virkelig skiller Laos fra sine naboland er dets rolige og avslappede atmosfære. Her kan du virkelig koble av og ta det med ro mens du nyter den sjarmerende gjestfriheten til lokalbefolkningen. Utforsk landsbyene langs Mekong-elven, hvor du kan oppleve autentisk landsbyliv og delta i tradisjonelle aktiviteter som risdyrking eller veving. Ta en sykkeltur gjennom de vakre landskapene og besøk de tradisjonelle håndverksbyene, hvor du kan se dyktige håndverkere lage vakre tekstiler og keramikk.

Laos er et reisemål som har alt: enestående naturlig skjønnhet, en rik kultur og vennlige mennesker. Uansett om du ønsker å oppleve eventyr i naturen, utforske historiske steder eller bare slappe av og nyte det rolige landskapet, vil Laos definitivt overgå forventningene dine. Det er et reisemål som vil berike sjelen din og etterlate deg med minner for livet.

Hva er de viktigste attraksjonene for reisende som besøker Laos?
Ved et besøk til Laos er det flere ting du bør få med deg for å oppleve landets unike kultur, naturlige skjønnhet og historiske steder. Her er noen høydepunkter du ikke bør gå glipp av:

 • Luang Prabang: Besøk denne sjarmerende byen som står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Utforsk de vakre buddhistiske templene, inkludert Wat Xieng Thong og Wat Mai, og nyt den atmosfæriske morgenritualet takbat, der munkene samles for å motta mat og almisser. Her blir fortsatt den tradisjonelle livsstilen ivaretatt og Luang Prabang gir et godt inntrykk av den avslappende stemningen som karakteriserer resten av landet. Byen er ikke lengre landets hovedstad, men den blir fortsatt sett på som landets spirituelle hjerte og drar du hit vil du oppleve fransk indokinesisk arkitektur, buddhistiske templer og en rett og slett magisk atmosfære.
 • Kuang Si-fossen: Ta turen til disse spektakulære fossefallene nær Luang Prabang. Det turkise vannet og de omkringliggende turstiene gjør dette til et flott sted for bading, piknik og fotomuligheter.
 • Vientiane: Utforsk hovedstaden i Laos og besøk det imponerende That Luang-stupet, et nasjonalt symbol. Ta også turen til det vakre Vat Sisaket-tempelet og det historiske Patuxai-monumentet.
 • Si Phan Don – er øyriket hvor det virker som tiden står stille og utsikter som du ser dem på postkort er normen og ikke unntak. Reiser du hit er det en stor sannsynlighet for at du blir så forført av øyas sjarm at du bestemmer deg for å bli lenger enn du egentlig hadde planlagt. Her vil du kunne se hvordan Mekongelven bugner til en bredde av 14 kilometer og prøver du å telle vær lille holme og sandbanke når det er tørkesesong skjønner du raskt hvorfor øygruppen har blitt kalt Si Phan Do, som oversatt betyr ‘fire tusen øyer.
 • Mekong-elven: Opplev den mektige Mekong-elven, som strekker seg gjennom store deler av Laos. Ta en båttur eller et elvecruise for å oppleve den vakre naturen og oppdage livet langs elvebredden.
 • Vang Vieng: Besøk denne idylliske byen omgitt av vakre kalksteinsfjell og elver. Her kan du ta en kajakktur langs Nam Song-elven, utforske grotter som Tham Chang og Tham Phu Kham, og nyte den fantastiske utsikten fra Pha Ngern Viewpoint.
 • Historiske steder: Utforsk de historiske stedene i Laos, som det gamle kongelige palasset i Luang Prabang, Vat Phou-tempelet i Champasak og de mystiske grottene i Vieng Xai, som fungerte som hemmelige tilfluktssteder under Vietnamkrigen.
 • Lokal mat og markeder: Prøv den deilige laotiske maten, inkludert nasjonalretter som larb (krydret kjøttsalat) og sticky rice. Utforsk de livlige nattmarkedene, som den i Luang Prabang eller Vientiane, hvor du kan smake på lokale retter, kjøpe håndverk og oppleve den lokale atmosfæren.
 • Aktiviteter i naturen: Laos er et paradis for naturelskere. Ta del i aktiviteter som fotturer, jungelutforskning, elefantbesøk eller sykkelturer for å oppleve den uberørte naturen og det varierte dyrelivet i landet.

Dette er bare noen av høydepunktene du bør få med deg under et besøk til Laos. Husk også å ta deg tid til å utforske landsbyer, møte lokalbefolkningen og oppleve den varme gjestfriheten som Laos er kjent for.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Laos (Vientiane)
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: april (29ºC) / Kaldeste måned: januar (23ºC) / Våteste måned: august (2197,5mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.
Average temperature and rainfall in Vientiane, Laos

Hvordan er været? Været i Laos er relativt enkelt å oppsummere sammenlignet med mange andre steder i Asia: det kan deles inn i tørkesesongen (mellom oktober og april) og regnsesongen (mellom mai og september). Drar du til Laos i løpet av regnsesongen vil luftfuktigheten og temperaturene være på sitt aller høyeste og du kan forvente mye uvær. Derimot er luften ofte renere og kaldere etter en regnstorm og hvis du er heldig kan du også få med deg en nydelig regnbue. August er måneden som vanligvis har mest nedbør. Tørkesesongen har mindre regn og kan deles inn i to intervaller: den kjøligere perioden mellom november og februar og den varmere perioden mellom mars og april. Du vil oppleve temperaturforskjeller i løpet av hver sesong men den siste delen av tørkesesongen (mars og april) og den første delen av regnsesongen (mai og juni) er vanligvis de varmeste månedene i året. 

Beste tiden å besøke landet? Ønsker du å besøke lavlands-Laos burde du reise mellom november og januar fordi dagtemperaturene er relativt varme, kveldene er kjølige og naturen er grønn og frodig. I områder som ligger høyere over havet vil det derimot være betydelig kaldere og noen ganger går temperaturene helt ned til frysepunktet.  I løpet av regnsesongen (mellom mai og september) blir de asfalterte veiene i Laos ofte umulige å kjøre på med en gang regnet kommer og gjør dem gjørmete. Derimot kan du reise langs elver for å komme deg fra sted til sted fordi  elvene blir dype nok for båter når vannnivået stiger med regnet. Som en tommelfingerregel er det best å dra til Laos mellom juli og august, for da er hotellene billigere, folkemassene mindre og du har gode forutsetninger for godt vær, spesielt i Luang Prabang.
Myntenhet: Den offisielle myntenheten i Laos er Lao Kip (LAK). 1 LAK = 100 att, men denne enheten er verdt såpass lite at du aldri vil se den i bruk.  Lao Kip er veldig lite verdt, så du vil hyppig bruke Amerikanske dollar (USD) og Thai Bath (THB) i stedet. Husk også å veksle eller bruke alle  Lao Kip før du forlater Laos. Myntenheten er ikke-konvertibel, som betyr at ingen banker utenfor Laos aksepterer eller veksler den lokale valutaen.

FreeCurrencyRates.com
Tips: I utgangspunktet er det ikke vanlig å gi tips i Laos, men også her gjøres selvsagt dette. Etterhvert som Laos blir mer populært følger også vår vestlige tradisjon med å gi tips tett etter. Vi har derfor utarbeidet følgende råd for Laos som vi håper kan hjelpe litt med ditt besøk til dette meget fascinerende landet.
 • Hoteller -  det er ikke forventet tips av ansatte på hoteller i Laos, men hvis du føler at noen har gjort en utmerket jobb er det selvsagt fullt mulig å gi en lnoe ekstra. Som i nabolandet Kambodsja er Laos forsatett et meget lavt lønnet land og selv små beløp kan utgjøre store forskjeller for en ansatt.
 • Restauranter & barer - det er stort sett på typiske utesteder som henvender seg til et vestlig publikum at det er vanlig å gi tips og 10% av regningen er regnet som normalt (men sjekk om dette allerede er inkludert på regningen i form av et service gebyr). På lokale etablissement er det ikke vanlig å gi tips.
 • Guider etc - Igjen er det kun vanlig å gi tips om du er meget fornøyd med den jobben som er gjort (og det er ikke forventet) og USD3-5 er da mer enn nok for en fulldags utflukt med privat guide (totalt)

Interessante fakta om Laos
Kaffe servert i plastikkposer, sticky rice og dyre frimerker! Dette er bare noen av mange morsomme fakta om Laos som kan løsne på smilebåndet.

 1. Geografisk hjerte: Laos blir ofte referert til som "The Land of a Million Elephants" og er det eneste landet i Sørøst-Asia som ikke har kystlinje. Landet er omgitt av nabolandene Kina, Vietnam, Kambodsja, Thailand og Myanmar.
 2. Buddhisme: Buddhismen er den dominerende religionen i Laos, og ca. 65-70% av befolkningen er buddhister. Landet har over 20 000 buddhistiske templer og klostre, som spiller en viktig rolle i det daglige livet og kulturen.
 3. UXO-arven: Laos har en trist arv fra Vietnamkrigen. Under konflikten ble landet utsatt for massiv bombing av amerikanske styrker, og det anslås at det fremdeles er millioner av ueksploderte krigsrester (UXO) spredt rundt omkring i landet, noe som har en betydelig innvirkning på lokalsamfunnene.
 4. Kulturell arv: Laos har en rik kulturell arv, og landet har over 49 forskjellige etniske grupper. Hver gruppe har sin unike kultur, tradisjoner, språk og klær, noe som gjør Laos til et mangfoldig og interessant reisemål.
 5. Bolavens platå: Bolavens platå, som ligger i sørlige Laos, er kjent for sin kaffeplantasje. Området produserer noen av de beste kaffesortene i Sørøst-Asia, og kaffeeksport er en viktig industri for landet.
 6. Sjøen med tusen øyer: Si Phan Don, også kjent som "Sjøen med tusen øyer", er et unikt naturfenomen i Laos. Dette området langs Mekong-elven har mange små øyer som dukker opp under regntiden, og det er et populært reisemål for avslapning, sykkelturer og å observere den sjeldne Irawadi-delfinen.
 7. Kulebøffelfestivalen: I februar hvert år arrangeres Boun Khao Chi-festivalen i byen Vieng Xai. Under denne festivalen konkurrerer deltakerne i en uvanlig tradisjonell sport kalt "Kulebøffelfotball", der fotballkamper spilles ved å sparke til en stor, tung rattan-ball med føttene.
 8. Pha That Luang: Den gyldne stupaen Pha That Luang er et ikonisk landemerke i Laos og regnes som et nasjonalt symbol. Den er en av de viktigste buddhistiske stupaene i landet og blir ansett som hellig av laotiske mennesker.
 9. Gjennomsnittshøyde på folk i Laos er 155,89cm, noe som gjør de til et av verdens minste folk. Laos har også den yngste befolkningen i Asia med rundt 70% av befolkningen under 30 år.
 10. Laos er nå 1 av 5 gjenværende «kommunist» land i verden (de andre er Nord Korea, Kina, Vietnam & Cuba). Etter borgerkrigen som sluttet i 1975 ble kongedømmet kastet og kommunistpartiet har siden vært enerådende. Under Vietnamkrigen ble Laos invadert og benyttet som forsyningslinje av Nord Vietnam. Takket være dette bombet USA Laos omtrent tilbake til steinalderen og Laos har da også blitt det mest bombede landet i verden

Disse faktaene gir deg bare en liten smakebit av Laos' mangfoldige kultur, historie og naturlige skjønnhet. Å besøke landet vil gi deg muligheten til å fordype deg i disse fascinerende aspektene og oppdage enda flere spennende detaljer.

Festivaler:
Laos er kjent for sine fargerike og livlige festivaler som feires med stor entusiasme og glede. Her er noen av de mest populære festivalene i Laos:

 • Boun Pi Mai (Lao nyttår): Dette er Laos' mest kjente og feirede festival, som markerer inngangen til det laotiske nyttåret. Festivalen finner sted i midten av april og strekker seg over tre dager. Folk kler seg i tradisjonelle klær, deltar i vannkamp og besøker templer for å gi offergaver og be om velsignelse.
 • Boun Bang Fai (Rakettfestivalen): denne festivalen, som også blir kalt Boun Bang Fai, er feiring av fruktbarhet og et kall for regn. På ettermiddagen opplever du gjerne at menneskemasser samler seg i jorder utenfor byer og landsbyer for å skyte ut sine hjemmelagde raketter. Forskjellige landsbyer konkurrer om å ha raketten som er finest og som går lengst og i løpet av festlighetene blir tradisjonell mat servert av verten.
 • Wat Phy festivalen (februar) – finner sted på det ekstraordinære UNESCO verdensarvstedet Wat Phu hvor du kan observere rester av antikke sivilisasjoner, veggmaleri, steinruiner og tilgrodde bilder av Buddha som har blitt slukt av jungelen. Festivalen arrangeres i provinsen Champsasak og hvert år kommer tusenvis av troende fra fjert og nært for å delta i religiøse seremonier, spill og konkurranser. Du får gjerne se kappløp som blir gjort med både båter, elefanter eller bøfler. Du kan også få med deg en hanekamp eller en av de mange dansene som blir framført.
 • Boun Ok Phansa (Avslutningen av Buddhist Fasten): Dette er en buddhistisk festival som markerer slutten av den tre måneder lange fasteperioden for munker. Festivalen finner sted i oktober, og det er prosesjoner med stearinlys, bønner og almisser til munkene. Det er også båtrace på elvene i Luang Prabang.
 • Boun That Luang (That Luang-stupet festivalen): Dette er en av de viktigste buddhistiske festivalene i Laos og feires ved det berømte That Luang-stupet i Vientiane. Festivalen finner sted i november og inkluderer fargerike prosesjoner, religiøse seremonier og ulike underholdningsarrangementer.
 • Hmong New Year Festival: Denne festivalen feires av Hmong-folket, en av de etniske minoritetene i Laos. Festivalen finner sted i desember og markerer inngangen til det nye året. Det er tradisjonelle danser, musikkopptredener, tradisjonelle spill og en stor markedsplass hvor folk selger håndverk og mat.
 • Bun Pha Vet (januar) – denne festivalen, som ofte feilaktig blir kalt for Laos’ nyttårsaften, blir arrangert for å feire reinkarnasjonen til Buddha. Det som er kult med denne markeringen er at den blir arrangert til forskjellige tider på forskjellige steder, så du møter gjerne på mennesker som planlegger en hel rute til diverse landsbyer for å få med seg alle festlighetene. Dette blir også sett på som en gunstig tid for men til å bli munker og du oppleve at mange mennesker går til nærmeste tempel, mediterer eller hører på prekener..

 

 

Matkultur fra Laos, hva bør du smake på?
Laotisk mat er kjent for sin rike smak, bruk av ferske urter og krydder, og balansen mellom søte, salte, sure og sterke smaker. Her er noen typiske retter fra Laos som du bør prøve:

 • Laap: Dette er en av de mest kjente rettene fra Laos. Laap er en salat laget med finhakket kjøtt (som biff, svinekjøtt eller kylling), blandet med ferske urter, limejuice, fiskesaus og krydder. Det serveres vanligvis med klebrig ris.
 • Tam mak hoong: Dette er en grønn papayasalat som er frisk og litt krydret. Papayaen rives i tynne strimler og blandes med tomater, bønner, limejuice, fiskesaus, sukker og chilipepper. Det er en deilig og forfriskende rett.
 • Or lam: Dette er en tradisjonell laotisk kjøttsuppe laget med forskjellige kjøttslag (som svinekjøtt, biff eller geit), grønnsaker, urter og krydder. Suppen er fyldig og smakfull, og serveres ofte med klebrig ris.
 • Mok pa: Dette er en rett med dampet fisk, vanligvis pakket inn i bananblader. Fisken marineres i en blanding av urter, krydder, limejuice og fiskesaus før den dampes. Resultatet er en saftig og velsmakende fiskerett.
 • Khao piak sen: Dette er en populær nudelsuppe laget med risnudler, kjøtt (som svinekjøtt eller kylling), urter og grønnsaker. Suppen er rik på smak og serveres ofte med stekte løk, lime og chili på toppen.
 • Khao niao: Dette er klebrig ris, som er en vanlig akkompaniment til mange retter i Laos. Den spises ved å rulle en liten bit ris i håndflaten og dyppes i forskjellige sauser eller retter.

Disse er bare noen eksempler på laotiske retter, og det er mange flere smakfulle retter å oppdage i det laotiske kjøkkenet. Prøv å utforske lokale markeder og restauranter for å oppleve den autentiske matkulturen i Laos.

 

Se våre reiser til dette reisemålet