Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Opplev et land av utrolige kontraster og ubegrensede vidder i Mongolia, et reisemål som vil fange hjertet ditt med sin naturlige skjønnhet og unike kultur. Fra de majestetiske Gobi-ørkenene til de bølgende stepper og dramatiske fjellkjeder, tilbyr Mongolia et utrolig eventyr for de som søker en virkelig unik opplevelse. Utforsk nomadisk livsstil, oppdag historiske klostre og møt gjestfrie lokalbefolkningen.

Bli med oss på en reise til Mongolia og oppdag et land som er fylt med sjarm, mystikk og uforglemmelige opplevelser.

Mongolia eksisterte i en sovjetisk boble for det meste av det 20. århundre, etter kommunismens fall har Mongolia oppstått under et ungt demokrati med en lovende økonomi basert på gruvedrift, jordbruk og turisme. Landets nomadiske kultur er verdens kjent, besøkende kan sove i gjeterens hytte (tradisjonelt feltjurt), hjelpe de lokale å runde opp sauene og ri på hester.

Arven fra Chinggis Khaan og gjenoppbyggingen av den nasjonalistiske stoltheten gjøre besøket i Mongolia eksepsjonell. En kultur med enorm gjestfrihet gjør lokalbefolkningen mer tilgjengelig og i en verden besatt av låser og porter er det forfriskende å møte mennesker som er villig til å åpne dørene sine og hjemmene sine til fremmede.

En av de mest bemerkelsesverdige trekkene ved Mongolia er dens uberørte og urørte natur. Utforsk de endeløse stepper som strekker seg til horisonten og opplev en følelse av frihet og åpenhet som er sjelden andre steder. Her kan du ri på hester gjennom bølgende åser og oppleve den opprinnelige nomadiske livsstilen. Utforsk de dramatiske fjellkjedene i Altaj og Khangai, eller oppdag den øde skjønnheten i Gobi-ørkenen, hvor du kan oppleve eventyr som kamelridning og utforske fossiler og unike geologiske formasjoner.
Mongolias rike kulturarv er en annen attraksjon for reisende. Landet har en fascinerende historie knyttet til Djengis Khan og det mektige mongolske imperiet. Utforsk hovedstaden Ulaanbaatar, og besøk historiske steder som Gandan-klosteret og nasjonalmuseet for Mongolsk historie for å lære mer om landets fortid. Opplev den tradisjonelle nomadiske kulturen og møt vennlige lokale familier som ønsker deg velkommen i deres gers. Del tradisjonelle måltider, lytt til mongolsk musikk og dans, og ta del i den årlige Nadaam-festivalen, hvor du kan se spennende konkurranser som bueskyting, hesteveddeløp og bryting.

Mongolia tilbyr også en rekke utendørsaktiviteter og eventyr. Dra på fotturer gjennom uberørt natur, oppdag sjeldne dyrearter som snøleoparder og takhier (mongolske ville hester), eller prøv deg på fiske i de vakre innsjøene. For de som er interessert i astronomi, er Mongolia et ideelt sted for stjernekikking, takket være minimal lysforurensning og klare himmel.

Med sin autentiske kultur, uovertrufne naturlandskap og eventyrlige opplevelser, er Mongolia et reisemål som vil fortrylle og inspirere deg. Utforsk dette enestående landet og oppdag den sjeldne skjønnheten og magien som venter på deg i Mongolia.

Høydepunkter
Oppdag Mongolias utrolige severdigheter og la deg fascinere av landets spektakulære naturlandskap og rike kulturarv. Utforsk de endeløse stepper, majestetiske fjellkjeder og urgamle ørkenområder som Gobi-ørkenen. Opplev den autentiske nomadiske livsstilen, besøk historiske steder som Ulaanbaatar, og bli fortryllet av Mongolias unike dyreliv. Dette landet vil garantert etterlate deg med uforglemmelige opplevelser og minner for livet.

 • Gobi-ørkenen: Utforsk den vidstrakte Gobi-ørkenen, som er en av verdens mest fascinerende ørkener. Gobi opptar ca. 1.300.000 kvadratkilometer av landområdene i Mongolia og Kina og er den største ørkenen i Asia. Nemegt Basin i den nordvestlige delen av Gobiørkenen er kjent for sine dinosaurusfossiler og er regnet som en ekte dinosaur kirkegård. Ørkenen er også hjemmet til neon av de mest spennende paleontologiske funnene dette århundret men er også hjemmet til mange dyr, inkludert Gobi bjørn, alpesteinbukk, persiagaselle, snø leopard, Gobi ulv, konge ørn, baktriakamel, Jerboa mus og asiatisk villesel.
 • Terelj nasjonalpark: Ta turen til Terelj nasjonalpark, som ligger i nærheten av hovedstaden Ulaanbaatar. Utforsk de dramatiske fjellene, de frodige dalene og de ikoniske klippene som Turtle Rock. Her kan du også besøke Aryabal meditasjonstempel og oppleve den uberørte naturen.
 • Khövsgöl-innsjøen: Dra til Khövsgöl-innsjøen, kjent som "Mongolias perle", og opplev den spektakulære skjønnheten. Innsjøen er en av verdens dypeste ferskvannsinnsjøer og tilbyr fantastiske muligheter for båtliv, fiske og vandring i området.
 • Kharkhorin og Erdene Zuu-klosteret: Besøk Kharkhorin, en gammel hovedstad i Mongolsk rike, og opplev dens historiske og kulturelle arv. Utforsk Erdene Zuu-klosteret, et av de eldste buddhistiske klostrene i Mongolia, og nyt den fredelige atmosfæren.
 • Orkhon-dalen: Utforsk den vakre Orkhon-dalen, som er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Utforsk de gamle ruiner og monumentene, besøk Tuvkhun-klosteret som ligger på en fjelltopp, og opplev det bortgjemte landskapet.
 • Bayanzag (Flaming Cliffs): Dra til Bayanzag, også kjent som Flaming Cliffs, og opplev det imponerende landskapet med rødbrune klipper. Dette er også et kjent sted for å finne fossiler av dinosaurer og andre utdødde arter.
 • Khustain Nuruu nasjonalpark: Besøk Khustain Nuruu nasjonalpark, hjemmet til den sjeldne og utrydningstruede Przewalskis villhest. Ta del i guidede turer for å se disse majestetiske dyrene i deres naturlige habitat.
 • Nadaam-festivalen: Hvis du har muligheten, bør du oppleve den tradisjonelle Nadaam-festivalen. Dette er Mongolias mest kjente festival, hvor du kan se spennende konkurranser som bueskyting, hesteveddeløp og bryting.
 • Klostre: de gamle og grunnet tid slitte klostrene (Khiid) ligger som prikker i det Mongolske landskapet og er landets åndelige røtter. Unge og gamle lokale sitter stille på benkene i klostrene og bærer arven og religionen hentet fra Tibet for århundrer siden videre. I tillegg til å være pilegrimsmål inneholder klostrene konkret historie, fylt med dyrbare buddhistiske ikoner, Sutras og gamle malerier pryder deres vegger. Amarbayasgalant Khiid, landets best bevarte kloster er dedikert til den store skulpturen Zanabazar.

Dette er bare noen av de mange fantastiske severdighetene og opplevelsene som venter deg i Mongolia. Utforsk landets rike natur, dyreliv og kulturelle arv for en uforglemmelig opplevelse.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Ulaanbaatar, Mongolia
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juli (18ºC) / Kaldeste måned: januar (-22ºC) / Våteste måned: juli (23,3 mm) - Alle verdier basert perioden 1985-2015

Average temperature and rainfall in Ulaanbataar, Mongolia

Hvordan er været? Været i Mongolia varierer avhengig av årstiden og regionen du befinner deg i. Generelt sett har Mongolia et kontinentalt klima, preget av store temperaturforskjeller mellom sommer og vinter samt begrensede nedbørsmengder. Her er en oversikt over værforholdene i Mongolia gjennom året:

 • Vår (april-mai): Våren kan være tørr og kjølig, med gjennomsnittlige temperaturer som stiger gradvis. Temperaturene kan variere fra -5°C om natten til rundt 15°C om dagen.
 • Sommer (juni-august): Sommeren er den mest behagelige tiden å besøke Mongolia, med varme temperaturer og lite nedbør. Gjennomsnittstemperaturene kan variere fra 15°C til 30°C, avhengig av regionen. Dette er også høysesongen for reise i Mongolia.
 • Høst (september-oktober): Høsten er preget av kjøligere temperaturer og en fargesprakende landskap når bladene skifter farge. Temperaturene kan variere fra 0°C til 20°C, og det kan være perioder med regn.
 • Vinter (november-mars): Vinteren i Mongolia er ekstremt kald, spesielt i de nordlige og sentrale delene av landet. Temperaturene kan falle under -30°C, og det er vanlig med mye snøfall. Det er verdt å merke seg at mange turistattraksjoner kan være utilgjengelige på grunn av værforholdene i vintermånedene.

Det er viktig å være godt forberedt på værforholdene når du besøker Mongolia. Husk å ta med passende klær og utstyr, spesielt hvis du reiser om vinteren eller våren når temperaturene kan være lave. Vær også oppmerksom på at været kan variere betydelig fra region til region i Mongolia på grunn av landets store størrelse og geografiske variasjoner.

Myntenhet: i Mongolia brukes det Mongolian Tughrik (MNT) = 100 möngö
Mongolia er fortsatt et kontantbasert land, men i de store byer som Ulaanbaatar kan man bruke kredittkort på store hoteller og restauranter. Det finnes også minibanker flere steder i de større byene. På landsbyene må man ha kontanter da de ikke har minibanker og kortterminaler
FreeCurrencyRates.com

 Tips:

 • Taxi – det er normalt og runde opp til nærmete hele beløpet.  
 • Hoteller – om du bor på et vestlig hotell er det vanlig å tipse stuepiken 1000 MT per natt og pikkoloen MT 2000
 • Restauranter – på restauranter vestlige restauranter er det normalt å gi mellom 5-10% tips av den totale summen.
 • Annet – å gi tips er ikke normalt i Mongolia men om du er på en organisert tur kan du gi guiden 5-10% tips og sjåføren 2-5%.

Interessante fakta

Mongolia er et land som er rikt på historie, kultur og naturlig skjønnhet. Bortgjemt mellom Russland og Kina, er dette landet kjent for sin nomadiske arv, majestetiske landskap og unike tradisjoner. Her er noen interessante fakta om Mongolia som vil forbløffe deg:

 1. Fingerkrok: En tradisjonell hilsen i Mongolia er "fingerkrok". I stedet for å håndhilse, kroker de lillefingeren sammen og vinker den opp og ned. Det er en unik og vennlig måte å hilse på hverandre på.
 2. 30% av den mongolske befolkingen er under 18 år.
 3. Mongolia er det 18. største landet i verden.
 4. Det er 13 ganger så mange hester som det er mennesker i Mongolia
 5. Nomadisk livsstil: Mongolia har en lang historie med nomadisk livsstil. Rundt 30% av befolkningen lever fortsatt som nomader, og de flytter med flokkene sine gjennom de åpne steppene, opprettholder tradisjonelle telt kalt "ger" og opprettholder et sterkt bånd til naturen.
 6. Det bredeste kontinentale skille: Mongolia har det bredeste kontinentale skillet på jorden, Khövsgöl-innsjøen. Denne innsjøen er også kjent som "Mongolias perle" og er en av de dypeste ferskvannsinnsjøene i verden.
 7. Langsom tid: Mongolia har en unik tolkning av tid. I stedet for å måle tid i minutter og timer, refererer de ofte til tid i forhold til naturlige hendelser som soloppgang, solnedgang og månens posisjon. Det er en avslappet tilnærming til tid som gjenspeiler landets avslappede atmosfære.
 8. Verdens største statue av en hest: Mongolia er hjemmet til verdens største statue av en hest. Den er over 40 meter høy og ligger i nærheten av hovedstaden Ulaanbaatar. Statuen er et symbol på landets stolte nomadiske arv.
 9. Mongolia har en rikdom av dyreliv, inkludert det berømte mongolske ville hesten, kalt takhi. Det er også habitat for snøleoparder, kashmirgeiter, gazeller og mange flere fascinerende arter.
 10. Melkete: Melk er en viktig del av den mongolske dietten. Folk i Mongolia drikker faktisk fem ganger mer melk enn resten av verdens befolkning. De er spesielt kjent for å lage airag, en tradisjonell alkoholholdig drikk laget av gjæret hestemelk.

Mongolia er et land som er dypt forankret i sin kultur, historie og naturlige arv. Utforsk dette fantastiske landet og bli forbløffet over dets mangfoldige landskap, unike tradisjoner og gjestfrie folk.

Festivaler
Mongolia er et land som er rikt på kulturelle festivaler og feiringer. Disse festivalene gir et glimt av landets tradisjoner, musikk, dans og levende kultur. Fra hesteveddeløp til musikkfestivaler, er festivalene i Mongolia en fantastisk mulighet til å oppleve landets autentiske sjarm. Her er en kort ingress om noen av festivalene i Mongolia:

Festivaler i Mongolia feirer alt fra historiske begivenheter til årstider og nomadiske tradisjoner. En av de mest kjente festivalene er Nadaam, som er landets mest feirede nasjonale festival. Denne festivalen feires over hele Mongolia og inkluderer spennende idrettskonkurranser som bueskyting, hesteveddeløp og tradisjonell bryting.

 • The Thousand Camel Festival (mars) – blir holdt I Gobiørkenen og er en feiring av den utryddingstruede baktriakamelen og har en stor rolle i livet til nomadene som lever i Gobiørkenen. Under festivalen er det kamelløp og polokonkurranser samt forestillinger med lokal musikk og dans. Den vakre naturen i ørkenen gjør denne festivalen spektakulær, med høye sanddyner, isbreer og røde sandsteinsklipper og de baktriakamelen er på sitt vakreste med sin tykke vinter pels.
 • Naadam Festival (sommer) – feires hver sommer i alle provinser og i de fleste byer og landsbyer i Mongolia. Den lokale Naadam festivalen er den beste av alle Naadam festivalene – ingen lange køer, store folkemengder eller forurensing (som det ofte er under festivaler i Ulaanbaatar). I tradisjonelle drakter ser de fargerike tilskuerne på konkurrentene som deltar i de tre «mannlige» sportene bueskyting, bryting og hesteveddeløp. Tradisjonen sier at kun menn kan delta i bryting men både menn og kvinner kan delta i bueskyting og barn (så unge som 5 år) er ofte jockeys under hesteveddeløpene.
 • Eagle Festivals (September – oktober) – det holdes to Golden Eagle festivaler hvert år, normalt sett i september og oktober når det begynne rå bli kaldt og ørnene er klare for vinter jakt. Den gamle falkoneri kunsten som blir praktisert av Kazakhene i vest har ikke blitt endret på tusen år. Beundre hastigheten og kraften til den edle ørnen og forholdet mellom ørnen og dens mester. I landskapet til Altai fjellet vil du få en opplevelse som viser det virkelig Mongolia.
 • Nadaam Festival: Nadaam er Mongolias mest kjente nasjonale festival. Den feires i juli hvert år og inkluderer spennende idrettskonkurranser som bueskyting, hesteveddeløp og tradisjonell bryting. Dette er en flott mulighet til å oppleve den mongolske krigskunsten og den nomadiske kulturen.
 • Tsagaan Sar: Tsagaan Sar, eller det hvite måneåret, er den tradisjonelle mongolske nyttårsfeiringen. Den markerer overgangen til det nye året i henhold til den mongolske kalenderen. Familier samles for å feire med tradisjonell mat, klesdrakt og rituelle handlinger som uttrykker takknemlighet og ønsker lykke til det kommende året.
 • Nauryz Festival: Selv om Nauryz er en hovedsakelig kasakhisk festival, feires den også i Mongolia. Festivalen markerer vårens ankomst og feires med musikk, dans, tradisjonelle spill og konkurranser. Det er en tid for å feire gjenfødelse og håp.

Disse festivalene gir en unik mulighet til å oppleve Mongolias kultur, musikk, dans og tradisjoner på nært hold. De skaper en fargerik og livlig atmosfære der du kan delta i spennende aktiviteter, observere tradisjonelle ritualer og bli kjent med den gjestfrie mongolske befolkningen. Enten du er interessert i idrettskonkurranser, kulturelle opptredener eller deling av tradisjonell mat, vil festivalene i Mongolia gi deg en minneverdig opplevelse.

Se våre reiser til dette reisemålet