Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Brunei, en liten enklave på øya Borneo, er et land som ofte overses av reisende som er ute etter å oppleve Sørøst-Asias mest kjente landemerker. Men det betyr ikke at Brunei ikke har noe å tilby. Tvert imot, landet er fullt av skjulte skatter og kulturelle perler som vil gi en opplevelse for livet.

For det første er Brunei kjent for sine vakre palasser og moskeer, som stolt bærer vitnesbyrd om landets lange historie. Det mest imponerende av dem alle er Sultan Omar Ali Saifuddien-moskeen, som er en av de mest imponerende moskeene i hele Sørøst-Asia. Med en gullkuppel og en stor, kunstig innsjø foran, er dette et syn som virkelig tar pusten fra deg.

Men Brunei er ikke bare om palasser og moskeer. Landet har også en vakker regnskog som er full av dyreliv som orangutanger og neshornfugler. Du kan ta en tur til Nasjonalparken Ulu Temburong, der naturen er uberørt og det er mulig å overnatte i en av de mange bungalowene som ligger midt i regnskogen. For de som ønsker en mer aktiv opplevelse, kan du prøve deg på å stå på en tradisjonell langbåt nedover elven eller bli med på en guided tur for å se på utsikten fra hengebroer i trærne.

Men det er ikke bare naturen som er en attraksjon i Brunei. Landet har også en rik kultur som er verdt å utforske. En av de mest populære festivalene i Brunei er Hari Raya Aidilfitri, som feires i forbindelse med avslutningen av fastemåneden Ramadan. Under festivalen er det vanlig å besøke venner og familie, spise deilige matretter og kle seg i nye klær. Dette er en flott mulighet til å oppleve Bruneis gjestfrihet og kultur på nært hold.

Brunei har også et blomstrende matmiljø, med alt fra gatekjøkkenmat til gourmetretter fra noen av de beste restaurantene i Asia. Et must-visit for matelskere er Gadong Night Market, der du kan finne alt fra sjømat til nudler og lokale spesialiteter.

Til tross for at Brunei ikke er et av de mest kjente reisemålene i Sørøst-Asia, er det definitivt verdt å besøke. Med sin vakre arkitektur, rike kultur, uberørte regnskog og deilige matretter, har Brunei noe å tilby enhver reisende. Så hvorfor ikke legge til denne skjulte perlen på reiseruten neste gang du besøker Sørøst-Asia?

Hvis du går under overflaten til dette strengt regulerte sultanatet vil du se et land med en utrolig vennlig befolkning og en vill og vakker natur. Landet har noen av de største oljefeltene i Sørøst Asia, og takket være pengene fra oljeindustrien har ikke Brunei gjort regnskogene sine til palmeplantasjer: her vil du kun finne uberørt natur.

Storslåtte moskeer som Sultan Omar Ali Saifuddien moskeen står i sterk kontrast til de mer beskjedene vannlandsbyene, og den nærliggende mangroveskogen er hjem til neseaper og krokodiller. Drar du til ‘fredens hjem’ (landet heter offisielt Brunei Darussalam, og Darussalam betyr altså dette) vil bli overraskende over hvor laid-back og avslappet dette landet er. I tillegg til å beundre de forgylte kuplene, mektige minaretene og den utsmykkede arkitekturen til landemerkene i hovedstaden Bandar Seri Begawan, kan du lære om lokal kultur på flere interessante museer, prøve deilig malaysisk mat (den best maten finner du på friluftsmarkedene) og oppleve det utrolige biologiske mangfoldet til Borneoregnskogen.

Høydepunkter

 • Ulu Temburong nasjonalpark - Skogene i Ulu Temburong bugner over med liv, som for eksempel over 4000 sommerfuglarter, men du kan ikke forvente å se for mange virveldyr. Den beste tiden å få øye på fugler og dyr i regnskogen og langs elvebredden er ved soloppgang –og nedgang, men det er mye høyere sannsynlighet at du hører neshornfugler eller gibboner enn at du faktisk ser dem. Du kan gå over eventyrlige hengebroer, følge jungelstier eller svømme i det avkjølende fjellvannet ved Sungai Temburong.
 • Sultan Omar Ali Saifuddien moskeen - dette religiøse bygget, som lokalt blir kalt for SOAS moskeen, er plassert meget fordelaktig: det befinner seg midt i landets hovedstad Bandar Seri Begawan. Du kan nesten ikke dra til Brunei uten å se denne 52 meter lange kuppelen. Du kan se moskeen fra nesten hvert eneste sted i byen, men det er absolutt verdt det å ta en nærmere titt. Bygget er omringet av en kunstig innsjø som det også reflekteres i. Om natten blir moskeen opplyst og det blir ett enda mer storslått syn enn om dagen. Er du ikke Muslim kan du gå inn på spesielle tider og husk at du må dekke til knær og skuldre.
 • Kampong Ayer - Denne landsbyen er ganske unik, for den befinner seg på vannet, og har blitt kalt for Østens Venezia. Det er verdens største bosetning på påler og du det finnes både skoler, moskeer, politistasjoner og brannvesen i landsbyen. Vil du komme deg over elven burde du stelle deg et sted en vanntaxi kan stoppe og prøve praie en. Du vil finne små tømmerhus i Kampong Ayer i alle slags nyanser og du vil se hus i solblekte farger som grønt, blått, rosa og gult. I motsetning til Venezia er Kampong Ayer ikke laget for turister og selv om det er langt fra shabby er det ikke fullt så rent her.

Konklusjonen er at Brunei er en destinasjon som tilbyr en unik blanding av kultur, naturskjønnhet, arkitektur og historie. Landet gir deg muligheten til å oppleve en rik kulturell arv, utforske vakre regnskoger og elver, besøke imponerende moskeer og lære om landets historie på museer og historiske steder. Brunei har også et rykte for gjestfrihet og sikkerhet, og gir deg muligheten til å oppleve en annen kulturell og religiøs kontekst. Hvis du søker en unik opplevelse og ønsker å utforske en del av verden som ikke er så kjent, kan Brunei være et flott reisemål å vurdere.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Bandar Seri Begawan, Brunei
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: mai (29ºC) / Kaldeste måned: januar (27ºC) / Våteste måned: januar (266.5 mm) - Alle verdier basert perioden 2005-2015.
Average temperatures and rainfall in Bandar Seri Begawan, Brunei
Hvordan er været? Brunei har et fuktig og varmt klima året rundt, og du opplever som regel temperaturer mellom 22 og 32°C. Regnsesongen varer fra september til januar, og tørkesesongen varer fra februar til april. Det er ofte tåke ved daggry på grunn av landets innsjøer. Generelt er april, mai og juni de varmeste månedene. I denne perioden kan temperaturene stige til 35 °C. Oktober, november og desember de kaldeste månedene i året. 
Beste tiden å reise på ferie til Brunei? Værmessig er best å besøke Brunei i løpet av tørkesesongen (mellom februar og april). Har du ikke noe imot litt kjøligere temperaturer burde du dra i løpet av Ramadan (mellom november og desember), for da åpner Sultanen palasset sitt for besøkende.
Myntenhet: I Brunei brukes det Brunei dollar (BND) og 1 BND = 100 sen. Du kan enkelt veksle penger i hele landet og valutaen er koblet til Singapore dollar (SGD), så du kan også bruke denne myntenheten over hele landet (til og med når du kjøper mat på gatekjøkken). Du kan også bruke kredittkort i kommersielle områder og supermarkeder, men noen steder har minimumsbeløp for bruk av kredittkort.
FreeCurrencyRates.com
Tips: Tips er ikke vanlig i Brunei og blir vanligvis ikke forventet. Derimot blir det ofte lagt til 10 prosent serviceavgift på restaurant –og kaféregninger i turistområdene.

Interessante fakta
Sultanatet Brunei, eller Brunei Darussalam, er et kongedømme som ligger på øya Borneo i Sørøst-Asia. Det er et av verdens minste land i areal.

 1. Brunei er et av de få landene i verden som fortsatt er et absolutt monarki, og sultanen av Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah, har vært landets leder siden 1967.
 2. Brunei er kjent for sin oljerikdom. Landet har store reserver av olje og naturgass, noe som har gjort det til et av de rikeste landene i verden per innbygger.
 3. Som et islamsk land har Brunei strenge lover og regler basert på sharia-lovgivningen. Dette inkluderer blant annet forbud mot alkohol, offentlig visning av religiøse symboler og offentlig demonstrasjon av andre religioner enn islam.
 4. Brunei har en av verdens høyeste HDI (Human Development Index) og tilbyr gratis utdanning og helsehjelp til alle sine innbyggere. Helsevesenet er av høy standard, og landet har et lavt nivå av kriminalitet og arbeidsledighet.
 5. Brunei har en rik kulturell arv, og malay-kulturen har en stor innvirkning på landets tradisjoner, mat og arkitektur. Bruneisk mat er preget av sterke malayiske, kinesiske og indiske påvirkninger.
 6. Brunei er hjemmet til en av verdens største flytende landsbyer, kalt Kampong Ayer, som ligger ved bredden av Brunei-elven. Landsbyen består av hus på stylter og har et nettverk av broer og kanaler.
 7. Sultan Omar Ali Saifuddien-moskeen i Brunei, som nevnt tidligere, er en av de mest imponerende religiøse bygningene i verden. Moskeen har en 52 meter høy minaret og en imponerende gullkuppel.
 8. Geografisk sett ligger Brunei både på den vestlige og nordlige halvkule.
 9. Brunei er et av landene i verden med flest biler per person. Statistisk sett har hver av innbyggerne i landet 2.65 biler.

Dette er bare noen av de mange interessante faktaene om Brunei. Landet har mye å tilby både kulturelt, historisk og naturskjønt, og det er definitivt verdt å utforske nærmere.

Festivaler:
I Brunei feires alle festivaler med farger, entusiasme og glede. Både unge og eldre strømmer til festivitetene, som ofte er basert på tradisjoner videreført fra generasjon til generasjon. Har du lyst til å oppleve fargerike festivaler i et av verdens minste land? Da er Brunei stedet for deg! Fra tradisjonsrike feiringer til moderne musikkfestivaler, Brunei har noe for enhver smak. Her er noen festivaler du kan glede deg til:

 • Sultan Hassanal Bolkiah Trophy (mars/april) - Dette er en av de største fotballturneringene i Asia, og tiltrekker seg lag fra hele regionen. Turneringen ble etablert i 2002 og avholdes hvert tredje år. Det er både spennende å se på og en flott måte å oppleve lokal kultur på.
 • Sultanenes bursdag (juli) - denne gledesfylte feiringen starter vanligvis med at lokalbefolkningen samles ved parken Taman Haj i Sir Muda OmarAli Saifuddien, som er i sentrum av hovedstaden. Sultanen holder så en titah, eller tale, for å markere begivenheten, og etterpå er det et investitur ved den imponerende bygningen Istana Nurul Iman. De neste to ukene kan du oppleve en fest av seremonier, parader og feiringer. Du kan også oppleve fyrverkeri og kjøpe nydelig mat og drikke nattmarkeredene (kalt pasar malam) som settes op\p i løpet av festivalen.
 • Nasjonaldagen i Brunei (februar) - I løpet av denne feiringen vil du se landets flagg overalt i gatene og på bygninger. Drar du til Sultan Hassanal Bolkiah stadionet rett utenfor Bandar Seri Begawan kan du også bli med på stor parade som feirer landets uavhengighet. Du vil nok også legge merke til at lokalbefolkningen trekker seg til moskeene for å be mer enn vanlig og om kvelden markeres festen med fyrverkeri.
 • Brunei Food Festival (april) - Hvis du elsker mat, vil du ikke gå glipp av Brunei Food Festival. Festivalen samler lokale og utenlandske kokker for å vise frem Bruneis kulinariske mangfoldighet. Du kan smake på alt fra gatekjøkkenmat til gourmetretter, og lære om lokale matkultur.
 • Royal Brunei Armed Forces Day (mai) - Denne dagen feirer og hedrer Bruneis forsvar. Det er en stor parade som inneholder alt fra militære kjøretøy og soldater i uniform, til musikkkorpset og skyteoppvisninger. Det er en flott måte å vise støtte for landets forsvarsstyrker og oppleve en del av Bruneis stolte historie.
 • Hari Raya Aidilfitri (juni/juli) - Dette er en av de viktigste festivalene i Brunei, og markerer slutten på fastemåneden Ramadan. Feiringen inkluderer store familie- og vennemiddager, gaver og nye klær. Det er en flott måte å oppleve lokal kultur og tradisjoner på.
 • Brunei Darussalam Regatta (november/desember) - Regattaen er en årlig begivenhet som tiltrekker seg båt- og seilentusiaster fra hele verden. Det er både konkurranser og festligheter ved vannkanten, og regattaen er en flott måte å oppleve Bruneis vakre kystlandskap på.

Som du kan se, har Brunei mye å tilby når det kommer til festivaler og kulturelle opplevelser. Så hvorfor ikke legge turen til dette lille landet neste gang du vil oppleve noe nytt og spennende? Husk å sjekke ut de ulike festivalene og arrangementene som finner sted, og nyt alt detBrunei har å by på.

Men hvorfor er det egentlig verdt å besøke Brunei for festivaler og kulturelle opplevelser? For det første, kan festivalene gi deg en unik innsikt i landets kultur og tradisjoner. Brunei har en rik historie og kultur som strekker seg tilbake flere århundrer, og festivalene gir deg muligheten til å oppleve denne kulturen på nært hold.

For det andre, kan du få muligheten til å smake på Bruneis kulinariske spesialiteter. Brunei har en rik matkultur som er påvirket av både malayisk og kinesisk matkunst, og festivalene gir deg muligheten til å prøve ut ulike matretter og smaker.

For det tredje, kan du få muligheten til å møte og bli kjent med lokale innbyggere. Bruneiere er kjent for å være vennlige og imøtekommende, og festivalene gir deg muligheten til å bli kjent med lokalbefolkningen og deres livsstil.

Skikker og regler: For å unngå å uvitende bryte noen regler eller fornærme noe burde du huske følgende om Brunei.
 • Tradisjonelt sett håndhilser ikke menn og kvinner.
 • Det er forbudt å drikke alkohol i offentligheten.
 • Det regnes som uhøflig å peke med pekefingeren, så du burde heller peke med tommelen

Hvilke matopplevelser vil man få på en reise til Brunei?
Brunei, en av de minste landene i Sørøst-Asia, kan kanskje ikke være kjent for sitt kulinariske mangfold, men det har fortsatt mye å tilby for matentusiaster.

En av de mest populære rettene i Brunei er Nasi Katok, som betyr "ett ris, en kylling" på malayisk. Denne enkle, men smakfulle maten består av kokt ris, fritert kylling og en chilisaus. Det er tilgjengelig overalt og er en av de billigste måltidene du kan få i Brunei.

En annen populær rett er Ambuyat, en tradisjonell mat i Brunei. Den er laget av sago og spises med en pinne, som dyppes i saus eller supper. Det er en anskaffelse for den som ikke er vant med å spise med pinne, men det er en unik matopplevelse for de som prøver det.

En annen populær mat i Brunei er lokal sjømat, som inkluderer reker, krabber, hummer og fisk. Disse kan være ferske og rimelige, spesielt hvis du besøker noen av de lokale fiskemarkedene.

Brunei er også kjent for sindessert, Kueh Malaya, en søt og klebrig rispudding som er populær i hele Sørøst-Asia. Denne desserten er vanligvis laget med kokosmelk og sukker, og er en perfekt måte å avslutte et godt måltid på.

For de som liker å prøve nye ting, er det også flere spesialiteter som er unike for Brunei. En av disse er Kelupis, en matrett som består av klebrig ris som er pakket inn i et bananblad og stekt. Denne retten er vanligvis fylt med kjøtt eller kokos, og er en spesiell godbit som du ikke vil finne andre steder i Sørøst-Asia.
Kort oppsummert, tilbyr Brunei en rekke spennende og unike matopplevelser for reisende. Fra enkle retter som Nasi Katok til tradisjonell mat som Ambuyat, og lokale sjømat og desserter, vil du ikke bli skuffet over utvalget av mat som tilbys. Så, hvis du er en matentusiast som er ute etter å utforske nye smaker og oppleve forskjellige kulturer, er Brunei definitivt verdt et besøk.

Se våre reiser til dette reisemålet