Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Paraguay er et av to landlåste land i hele Sør-Amerika, og har fått navnet «Sør-Amerikas hjerte». Ikke bare for sin sentrale geografiske beliggenhet i regionen, men for sin lidenskap og glød, noe som betyr at også følelsesmessig ligger dette landet i hjertet av Latin-Amerikas historie og kultur. Selv om det ikke er kystnært, mangler det absolutt ikke tilgang til vann, hoveddelen til Paraguayelven renner gjennom landet. Denne vannveien dissekerer og deler nasjonen inn i to slående forskjellige geografiske regioner, som begge fortjener å oppleves.

Mot vest ligger Chacoregionen, er en enorm slette som strekker seg over 60% av landet, men som likevel er bare er bebodd av 5% av befolkningen. Det er for det meste en uberørt villmark, selv om det er her du finner en merkelig bosetning som er hjemsted for etterkommere av en utbrytergruppe av tyske mennonitter. Øst for elven ligger Paranenaregionen, som tilbyr et annet, subtropisk klima, og i sin tur en annen lavlandsskogvegetasjon, og kommer gjennom jungelen til de mektige Iguazufallene i utkanten av Paraguay, de bredeste vannfallene i verden. En tur til fossen er vel verdt det for den fantastiske utsikten, mulig fra byen Ciudad del Este, et steinkast unna. Mange besøkende liker å besøke trinasjonsområdet i Argentina, Brasil og Paraguay, som omgir fossen, på en enkelt dag.

Paranaelven, som er den nest lengste elven i Sør-Amerika etter Amazonas, renner sørover og flankerer øst for Paraguay, og danner grensen til Brasil før den svinger rundt og omslutter den sørlige delen av landet for å danne en grense med nabolandet Argentina før den til slutt når sammenløpet med Paraguayelven. Den flotte Paraguayelven renner fra Pantanal som forbinder Parna fra nord, er et enormt rikt naturlig villmarks våtmarksøkosystem.Imellom er de store slettene i Gran Chaco i vest hjemsted dyreliv som jaguarer, brøleaper og tapirer. Siden alle disse områdene stort sett er urørt, så gir en tur hit en unik opplevelse for enhver naturelsker.

Paraguay byr også på en rik kulturell opplevelse. Til tross for at det var domenet til det en gang så mektige spanske imperiet i flere hundre år, har det overraskende holdt fast på en stor del av sin pre-columbianske kultur. For eksempel er morsmålet til urbefolkningen fortsatt i bruk i dag, og snakkes av 90 prosent av folket. Landet er også interessant kulturelt fordi det har tiltrukket seg noen nysgjerrige innvandrere, som de tyske mennonittene som ankom på 1930-tallet. Å besøke samfunnet deres, som består av tradisjonell alpin arkitektur, oppsiktsvekkende plassert midt på et tropisk platå, byr på en unik opplevelse. Paraguay har også fortsatt å utnytte flere bemerkelsesverdige nybyggere, som de beryktede Moonies, som nylig har kjøpt enorme landområder i regnskogen, om enn kontroversielt.

Paraguay ligger på hver side av Steinbukkens vendekrets - den sørligste breddegraden der solen kan sees rett over hodet. I nord er et tropisk klima og i sør er det subtropisk. Videre er Paraguays klima delt igjen; mot øst er det fuktig og regnfullt med frodige regnskoger, mens vest for Paraguayelven er klimaet tørt med de enorme slettene i Gran Chaco. Siden Paraguay er et tropisk land, opplever det ikke fullt fire årstider. Og siden det er under ekvator, begynner sommeren i november. De varmeste sommermånedene er desember, januar og februar, og har gjennomsnittstemperaturen er 35°C. Om vinteren er temperaturene mye kjøligere og kan nå frysepunktet om natten, vanligvis rundt ca 5°C på dagtid i juli og august, selv om gradestokken kan komme opp i 21°C.

Paraguay har hatt en variert historie, men til tross for dette er paraguayanerne et stolt. Og de har mye å være stolte av siden landet har alt: fantastisk natur, sterk urfolkskultur og en ytterligere nysgjerrig flerkulturell tilstrømning som ikke finnes noen annet sted i verden. Paraguays gjestfriheten spenner fra moderne hotell i vestlig stil i urbane områder, til sjarmerende rustikke overnattingssteder i landlige områder. Det er også flere økoturismesteder som tilbyr overnatting for de som ønsker å være midt i naturen. Transporten rundt i landet er tilstrekkelig utviklet, bestående av en omfattende buss og et begrenset jernbanenett. Du kan også reise opp og ned ryggraden i landet med båt på Paraguayelven.

Høydepunkter
Med totalt 34 statlig beskyttede dyrelivsområder og en befolkning på bare 6,5 millioner mennesker, er det ikke rart at naturlig skjønnhet er en stor attraksjon i Paraguay. Her opplever du forskjellige klimaer siden landet grenser over Steinbukkens vendekrets. Likevel har Paraguay også en interessant historie, som de berømte jesuittmisjonærene som slo seg ned her på 1600tallet, og restene av deres eksistens her har blitt utropt til et globalt viktig historisk sted. Deres levende historie kan oppleves i Chaco, i byen Filadelfia, hvor et samfunn av tyske mennonitter fortsetter å bor i dag. Asuncion er en av de mest interessante, men likevel undervurderte hovedstedene i Sør-Amerika, og dens posisjon i sentrum av landet, ved bredden av elven Paraguay, er et godt utgangspunkt til andre deler av landet.

 • Asunción - Hovedstaden i Paraguay ble bosatt i 1537 av spanske conquistadorer og er en av de eldste byene i Latin-Amerika. I dag er det en verdifull kulturell opplevelse å utforske arkitekturen til byen som en gang hersket over den rikeste nasjonen i Sør-Amerika. Det er hyggelig å gå rundt i byen, og du kan utforske det historiske distriktet Calle Palma til fots. Casa de la Independenciamuseet og Palacio de los Lopez er store arkitektoniske attraksjoner. Byens botaniske hager innbyr også til en hyggelig vandring, og hovedparken i byen, Ñu Guazu, er et populært avslapningssted og et bra sted å oppleve lokalbefolkningen leke.
 • Jesús og Trinidad Jesuittruiner - Jesuittmisjonærer kom til Paraguay og bygde disse religiøse stedene i 1609, og fortsatte å evangelisere lokalbefolkningen i rundt 150 år til de ble utvist av den spanske regjeringen. I dag er ruinene bevart og har siden 1993 blitt erklært som UNESCOs historiske arv for menneskeheten. Man kan lære om arbeidet utført av jesuittene under Encomiendasystemet til det spanske imperiet ved å besøke disse stedene, som er noen av de best bevarte i regionen.
 • Ybycuí Nasjonalpark - Denne parken er det perfekte stedet for spasere lykkelig gjennom en subtropisk regnskog, snuble over skjulte perler som fossefall og nyte den avslappende naturen og dyrelivet. Man vil sannsynligvis oppleve enorme, fargerike sommerfugler når man vandrer rundt i skogen, for eksempel den metalliske blå morfoen. Parken er tilgjengelig fra Asuncion og derfor mulig å besøke på en dagstur.
 • Filadelfia - Etter en seks timers kjøretur vestover fra hovedstaden over det enorme Gran Chaco, kommer man til denne byen som er mer beslektet med en forstad du ville finne i München, Tyskland. Det ble grunnlagt i 1930 av mennonitter som opprinnelig kom fra Russland, men slo seg ned i Tyskland en stund for å unnslippe stalinismen. Politiske spenninger i Tyskland fikk dem til å gjøre en mye lengre reise, til de store slettene i Paraguay. Den dag i dag kan du fortsatt høre tysk snakkes blant noen av etterkommerne. Arkitekturen er også tyskinspirert, og gir en særegen kontrast til det halvtørre, tropiske miljøet. Mennonittene slo seg sammen med det paraguayanske samfunnet og bidro til å bygge Trans-Chacoveien, som nå er hovedåren inn til Bolivia. Man kan finne ut mer om den spennende historien ved å besøke et av museene eller bare vandre rundt.
 • Iguazufossen - De kolossale Iguazufallene, verdens bredeste, er teknisk sett ikke i Paraguay, men gitt sin nærhet og lette tilgang, er det en populær dagstur. Den nærmeste byen i Paraguay er Ciudad del Este, som er omtrent fem mil unna fossen. Her kan du ta en buss til fossen, gå til Brasil eller Argentina avhengig av hvilken side du besøker. Det er ikke nødvendig å få visum hvis du bare er på et dagsbesøk, da turistpass er tilgjengelig.
 • Itaipudemningen - Når vannet i Iguazuelven styrter ned fra fossen, blir de matet inn i Paranaelven, som er Sør-Amerikas nest lengste elv etter Amazonas. Utnyttelse av denne energien gjøres i Itaipudemningen, som faktisk er et tonasjonsprosjekt mellom Paraguay og Brasil. Dammen er det største vannkraftverket i verden, og leverer 90 prosent av Paraguays elektrisitet. Det er et besøkssenter her hvor du kan lære mer om vannkraftproduksjon, eller du kan ta en spasertur langs toppen av demningen for å se dens menneskeskapte storhet.
 • Ciudad del Este - byen er en av verdens største frihandelssoner. Elektroniske og forbruksvarer til rimelige priser er lett tilgjengelige her. Det er en moderne, utviklet by med mange høyhus siden den er sentrum for handel for grenseområdet mellom Paraguay, Argentina og Brasil. Det er mange gode restauranter og steder å bo. Hvis du besøker de nærliggende Iguazufallene eller Itaipudemningen, er det sannsynlig at du vil passere gjennom denne grensebyen.
 • Cerro Cora nasjonalpark - er det største vernede området i Paraguay. Bortsett fra å ha fantastisk natur, er det hjemmet til huler som inneholder forhistoriske urfolkskunstverk av Pai Tavy Terafolket som dateres tilbake til 1300 f.Kr. Det er også det siste hvilestedet til en av moderne Paraguays helter, Francisco Solano Lopez, som døde her i 1870 som et resultat av trippelalliansekrigen. Området er tett skogkledd, med en mangfoldig blanding av vegetasjon og interessante, bratte åskammer som stikker opp i landskapet, pluss bratte fossefall. Besøkssenteret her gir informasjon om fotturer og turstier i området. Parken ligger omtrent 48 kilometer fra byen Pedro Juan Caballero.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Asunción
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: januar/februar (28ºC) / Kaldeste måned: juni (19ºC) / Våteste måned: april/november (165 mm) - Alle verdier basert perioden 1991-2020.

Hvordan er været? Paraguay ligger på hver side av Steinbukkens vendekrets, - den sørligste breddegraden der solen kan sees rett over hodet. I nord er et tropisk klima og i sør er det subtropisk. Videre er Paraguays klima delt igjen; mot øst er det fuktig og regnfullt med frodige regnskoger, mens vest for Paraguayelven er klimaet tørt med de enorme slettene i Gran Chaco. Men siden høyden av hele Paraguay ikke overstiger 600 meter, så forblir temperaturen konstant hele veien. Om sommeren kan den høyeste temperaturen nå 37°C, og du kan forvente et minst 25°C om natten.

Siden Paraguay er et tropisk land, opplever det ikke fullt fire årstider. Og siden det er under ekvator, begynner sommeren i november. De varmeste sommermånedene er desember, januar og februar, og når en gjennomsnittstemperaturen er 35°C. Om vinteren er temperaturene mye kjøligere og kan nå frysepunktet om natten, vanligvis rundt 5°V på dagtid i juli og august, , selv om gradestokken kan komme opp i 21°C. Den sørøstlige delen av Paraguay opplever ganske jevn nedbør gjennom hele året. Rundt Ciudad del Este er gjennomsnittlig nedbør ca 180ml og området rundt Asuncion ser ca 165ml. Vest for Asuncion og Paraguay-elven er det veldig tørt og det regner nesten ikke i det hele tatt.                                                                                                                       

Beste tid å besøke Paraguay: På grunn av den intense varmen i sommermånedene, som kan overstige 40°C, anbefales det ikke å besøke Paraguay i løpet av denne tiden. Vintermånedene, som er mellom mai og oktober, kan være bedre. Kanskje overraskende så er det imidlertid nattetemperaturene som kan være så lave som 0°C i midten av vintermånedene juli og august, og nattefrost er vanlig. Camping eller å sove utendørs anbefales ikke i denne perioden.

Det er kanskje best å besøke landet i mars og april, oktober og november. Overnattingsprisene er konstante gjennom hele året siden det egentlig ikke er noen høysesong io Paraguay. Selv om hvis du besøker en av de mange lokale arrangement og begivenhetene, så sørg for å bestille på forhånd siden mange hoteller fylle opp.

 

Penger og myntenhet: Paraguays offisielle valuta er Guaraní (PYG).
American Express, MasterCard og Visa er allment akseptert (men ikke på mindre hoteller), mens Diners Club har mer begrenset bruk. ID kreves, for eksempel pass, når du kjøper med kredittkort. Minibanker er utbredt.

Tips:

 • Taxi – Sjåfører forventer ikke tips, men rundt gjerne opp.
 • Hoteller – det forventes at man gir tips. Man kan gi pikkoloene Gs 5,000-10,000 pr koffert og rengjøringspersonalet Gs 10,000 pr natt hvis servicen er veldig bra.
 • Restauranter – tips er som regel inkludert i prisen, men sjekk regningen. Hvis den ikke inkluderer tips, er det vanlig kotyme med 10%.
 • Guider – om man er på en dagstur burde man gi Gs 30,000-40,000 til guiden om man er på en gruppetur med flere kan man gi Gs 10,000 USD hver. Å gi Gs 10,000 til sjåføren blir også satt pris på.

Interessante fakta

  • Spansk snakkes i byer og urbane områder, men på landsbygda snakker mange mennesker spansk som andrespråk. Engelsk snakkes av de fleste ansatte på hotell- og turselskaper.
  • Gode internettforbindelser finnes for det meste på hoteller i Asuncin og Ciudad del Este.
  • Paraguay har kanskje ikke en kystlinje, men det hindrer det ikke i å ha den største marinen av noe landlåst land i verden..
  • Ikke fotografer flyplasser, militære steder, politistasjoner eller offentlige bygninger. Det er ulovlig.

Festivaler
Selv om Paraguay opprettholder en sterk urfolkskultur med sine etterkommere av Guiranifolket, satte det spanske imperiet sitt preg på regionen og 90 prosent av befolkningen er romersk-katolikker. Dette er tydelig i de tradisjonelle katolske festivalene, som Dia de San Blas og den største Paraguayhøytiden - karneval.

 • Dia de San Blas (3. februar) - Denne årlige begivenheten feirer Paraguays skytshelgen. Saint Blasfestivalen har sine største feiringer i byen Ciudad del Este, som har ukelange friluftsarrangementer som leder frem til den hovedfeiringen 3. februar.
 • Karneval (februar/mars) - Arrangementet går over flere dager og kulminerer på fastelavn (starten av Kristen fastetid). Det ligner på andre mardi-gras-festivaler som holdes i andre latinamerikanske land, for eksempel den i Rio de Janeiro. Det er konkurranser og parader gjennom gatene, og mye musikk og dans utover natten. Den arrangeres i februar (selv om datoen er fleksibel i henhold til påsken), når været er varmt.
 • Verbana de San Juan (28. og 29. mai) - En tradisjonell festival som feirer Saint John. Den kommer fra kristen tro, men festivalen er delvis religiøs og delvis kulturell, med bisarre ritualer som å gå over varme glør, noe som er et skue å se på.
 • Trans-Chaco Rally (juli) - Dette årlige rallyet har pågått siden 1970. Den er høyt elsket av paraguayanere og er nest i popularitet etter nasjonalsporten fotball. Hovedetappen av rallyet går over hele Gran Chaco, et enormt og tøft terreng. Å være vitne til noen av kjøretøyene som sliter forbi er en god måte å få en følelse av det ville landskapet i området.
 • Nandutifestivalen (juli) - Nanduti er navnet gitt til en tradisjonell broderistil på tekstiler som kjoler og duker laget i regionen rundt byen Itagua. Festivalen holdes i byen og har pågått siden starten i 1970. Den holdes den siste helgen i juli hvert år, og viser frem regionens kunst, håndverk, mat og musikk.
 • Oktoberfest (september) - Et fantastisk innblikk i de innvandrermiljøene som har formet Paraguay, og du delta på denne ølfestivalen som er basert på sin tyske navnebror, som arrangeres i München hvert år. Denne begivenheten holdes også samtidig med den tyske motparten, i begynnelsen av september, med hovedfeiringen i Asuncion, hvor tyske etterkommere av Paraguay stolt feirer arven sin.

Se våre reiser til dette reisemålet