Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

På et kontinent med kjente steder som Brasil, Argentina, Venezuela og Chile, blir Surinam – det tredje minste landet i Sør-Amerika – ofte oversett. Dette er ganske uheldig siden dette lille landet har mye å tilby. Fra den fantastiske og enorme naturen til dets spennende og mangfoldige kultur, er dette lille territoriet vel verdt et nytt blikk.

Mange av aktivitetene som tilbys turister er basert på landets vidstrakte natur. Nesten en tredjedel av Surinam er dekket av nasjonalparker som bare venter på å nytes. Fra å nyte mylderet av forskjellige dyre- og fuglearter i et nasjonal reservat til å ta en dukkert i landets avkjølende og klare vann, Surinam er en friluftselskers drøm.

Det er også mange alternativer i landet som innebærer å lære mer om landets historie og kultur. Det kan man gjøre mange måter, men er ofte morsomst når den oppleves på egenhånd. Enten du bor sammen med urbefolkningen, eller omgås dem på lokale sammenkomster, er det mange muligheter for reisende til å fordype seg i kulturen.

Landets steder er like spennende og mangfoldige som aktivitetene som tilbys, noe som beviser at Surinam er en flesidet og eklektisk nasjon. Noen av landemerkene er fokusert på landets historie, og gir reisende større innsikt i utviklingen av Surinam slik vi kjenner det i dag. På den annen side er det også mange steder som feirer landets natur. Uansett hva reisende er interessert i å se, er det noe for alle.

Surinam er et geografisk fantastisk land og hjem til en mengde nasjonalparker og naturreservater. Det er også vakre innsjøer og fantastisk kyststripe som er perfekte for reisende som er interessert i vannsport og andre relaterte aktiviteter. Landets naboer, som inkluderer Guyana, Fransk Guyana og Brasil, er alle attraktive på sine egne måter og bør absolutt også besøkes mens man er på kontinentet.

Klimaet i Surinam er veldig tropisk, og preget av varmt, fuktig, regnvær. Til tross for de generelt høye temperaturene gjennom året, holder kjølige passatvinder ofte luften på en behagelig (eller i det minste utholdelig) temperatur. Det er to regntider i Surinam, hvorav den første er kortere og mindre intens, og varer fra desember til januar. Den andre varer lenger og resulterer ofte i kraftigere nedbør - som varer fra april til august. Den beste tiden å besøke er mellom regntidene, når nedbøren minker og temperaturen blir litt høyere.

Høydepunkter
Det er absolutt ingen mangel på landemerker og attraksjoner som tilbys de reisende til Surinam, og enda bedre, attraksjonene er så forskjellige at det garantert finnes noe for enhver smak. Enten man er interessert i å utforske mer av landets fantastiske natur, lære mer om menneskene som en gang bodde i regionen eller setter pris på fantastisk arkitektur.

 • Galibi Naturreservat - Det meste av Surinam er dekket av frodige grønne skoger og naturreservater, noe som gjør det vanskelig for noen reisende å velge hvilken region de skal besøke. Uansett hvor man havner, bør Galibi naturreservat i den nordøstlige delen av landet være nær toppen av reiseruten. Dette reservatet er et av de mest biologisk mangfoldige i regionen, hjem til mange forskjellige arter av fauna og flora. Reservatet er kanskje også mest kjent for å være hjemmet til den nå truede gigantiske havlærskilpadden. Reisende som er interessert i skilpadden bør besøke reservatet mellom februar og august når skilpaddene kommer til land for å legge eggene sine. Reservatet er også hjem for noen få urbefolkslandsbyer hvor håndverk og lokale kunstverk kan kjøpes.
 • Kasikasimafjellet -  over 600 meter høyt, og et av de mindre kjente, men likevel et flott landemerke i landet. Beliggende i det sentrale Surinam, omtrent 95 kilometer utenfor den indianerlandsbyen Palumeu, så fungerer fjellet ofte som en herlig dagstur for reisende som bor i selve landsbyen. Området er imidlertid verdt et besøk i seg selv, spesielt for de som liker en utfordrende og tøff fjellklatring. Det er også flere muligheter for fotturer, fotturer og kanopadling i området. Bortsett fra aktiviteter, er fjellkjeden også fantastisk vakker, og de som klarer å komme seg til toppen vil bli belønnet med en fantastisk panoramautsikt.
 • Uavhengighetsplassen - et historisk sted i sentrum av Surinams hovedstad Paramaribo, som er et område i byen som minnes landets frihet fra nederlenderne i 1975. I dag er området fylt med mange andre attraksjoner, inkludert presidentpalasset og de omkringliggende parkene, mange utendørsmarkeder og selvfølgelig et pulserende og yrende folkeliv ved sjøen. Selv om torget er flott å vandre gjennom om dagen, sier de fleste reisende at det er enda mer magisk om kvelden når det er opplyst av bittesmå gylne lys.
 • Paramaribo Romersk Katolske Katedral - En av de største trebygningene i verden er den romersk-katolske kirken ellers kjent som Petrus og Pauluskatedralen, og er det mest kjente arkitektoniske landemerket i Surinam. Denne trekonstruksjonen ble bygget i 1885 og er forståelig nok vaklevoren, men den er fortsatt sentral Paramaribo bybile. De som nyter arkitektur og design vil sette pris på de intrikate og utsmykkede treutskjæringene som vises inne i kirken. Katedralen blir ofte renovert og restaurert, men er alltid åpen for publikum - reisende trenger bare å unnskylde de enkelte stillasene nå og da.
 • Jodensavanne - Beliggende sør for Paramaribo er ruinene av de aller første jødiske bosetningene på den vestlige halvkule. Rundt 1630 flyktet sefardiske jøder til regionen for å komme seg vekk fra den spanske inkvisisjonen. På 1830tallet ble området herjet av brann og det meste av infrastrukturen ble ødelagt. I dag er alt som er igjen av denne bosetningen rester av noen få jødiske synagoger, og gravene til noen som omkom under brannen. Et besøk på stedet gir et interessant perspektiv på en del av landets historie som ofte går ubemerket hen.
 • Fort Zeelandia - Festningen har sett mye av landets historie, og startet med franskmennenes ankomst på 1600-tallet. Fortet som ligger i Paramaribo sentrum ble bygget av franskmennene, utvidet av briter, og fullført av nederlenderne for å gi beskyttelse over det som da bare var en liten nederlandsk handelspost. Etter at landet fikk uavhengighet i 1975 var festningen stedet for store menneskerettighetsbrudd som tortur og ulovlig internering av politiske fanger under militærregimet ledet av Desi Bouterse. I dag kan reisende ta et skritt tilbake til fortiden ved ganske enkelt å gå gjennom fortets gamle passasjer. Fortet er også et flott sted for å få den beste utsikten over Surinamelven.
 • Stichting Surinaams Museum - Inne i Fort Zeelandia er et av de beste museene i Surinam. Stichting Surinaams Museum har en stor historisk samling av gjenstander og relikvier funnet fra kolonitiden som forteller historien om Paramaribo og hvordan landet ble til. Det er mange rom med fokus på forskjellige deler av landets historie, og besøkende oppfordres til å ta seg god tid mens de er på museet for å virkelig absorbere informasjonen som presenteres. Både fortet og museet er perfekte steder å besøke for alle som er interessert i å lære mer om dette interessante landet.

 

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Paramaribo
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: september/oktober (28,5ºC) / Kaldeste måned: januar (26,5ºC) / Våteste måned: april (230 mm) - Alle verdier basert perioden 1991-2020.

Hvordan er været? Surinam har et typisk tropisk klima preget av varme, fuktige og ofte ganske regnfulle forhold. Landet har høye temperaturer gjennom hele året, men det blir ofte litt kjøligere av passatvindene som kommer fra den nordøstlige delen av landet. Det er fire årstider i året, to våte og to tørre. Det er også regionale forskjeller i temperatur, med innlandsregionene ofte varmere og fuktigere, mens områdene ved kysten er kjøligere og tørrere.

Det er to regntider i Surinam, hvor den første, korte spenner over månedene desember og januar. Den andre regntiden er mye lengre, og varer fra april til august. Landet har en årlig gjennomsnittlig nedbør på 2200 mm. Mens landet generelt har varme temperaturer hele året, er regntiden litt kjøligere enn resten av året.

På samme måte opplever Surinam to tørre årstider også. Den første dukker opp fra februar til mars, og den andre sesongen, som er betydelig varmere og lengre, spenner over perioden fra august til november. November er den desidert varmeste måneden i året med temperaturer som stiger til 32°C.

Mens det tar litt tid å venne seg til temperaturene, kan reisende lett akklimatisere seg. Det er ofte den kvelende fuktigheten som skaper trykkende forhold i hele landet at turister synes er den mest utfordrende delen av en reise gjennom Surinam.                                                                                                                               
Beste tid å besøke Surinam: Klimatisk sett er den beste tiden å besøke landet i en av de tørre årstidene. De fleste reisende vil sannsynligvis foretrekke den første tørre sesongen fra februar til mars, da forholdene har en tendens til å være litt kjøligere enn den andre tørre perioden senere på året. Reiseforholdene kan være ganske vanskelige i den våte årstiden fordi, selv om Surinam er utenfor orkansonen, blir landet fortsatt hardt rammet av monsunvindene.

Reisende bør imidlertid også huske på at årstidene ikke alltid er satt i stein, og som oftest er det regnfulle dager i den tørre årstiden og omvendt. Det anbefales generelt at reisende pakker en regnfrakk uansett årstid.


Myntenhet: Surinams offisielle valuta er Surinamsj dollar (SRD). Kredittkort aksepteres de fleste steder som hotell, restauranter og butikker i hovedstaden Paramaribo. Det finnes noen minibanker (ATM) i Paramaribo som aksepterer internasjonale kreditt- od debitkort.

Tips:

 • Taxi – Sjåfører forventer ikke tips, men det er vanlig å runde opp til nærmeste 50SRD.
 • Hoteller – det forventes ikke at man gir tips. Man kan gi pikkoloene og rengjøringspersonalet litt vekslepenger hvis servicen err bra.
 • Restauranter – Vanligvis legger restauranter til et servicegebyr på 10-15% på regningen. Hvis det ikke er lagt til så forventes ikke tips, men blir satt pris på hvis mat servicen er bra.
 • Guider – om man er på en dagstur burde man gi rundt 700 SRD til guiden, om man er på en gruppetur med flere kan man gi 150 SRD hver. Å gi 150 SRD til sjåføren blir også satt pris på.

Interessante fakta:

 • Det offisielle språket i Surinam er nederlandsk, men Sranang Tongo, et urfolksspråk som snakkes av den kreolske befolkningen i landet, er langt mer utbredt enn nederlandsk. Engelsk snakkes også mye over hele landet, spesielt innen turisme.  
 • Surinam er ikke akkurat et shoppingmekka, men det er noen få varer som er verdt å kjøpe, f.eks. håndverk som håndutskåret servise, tradisjonelle våpen som piler og buer, gull- og sølvsmykker.
 • Tapiren er det største landpattedyret i Surinam.

Festivaler                                                                                                                                       

Det er en mengde feiringer og festivaler i Surinam som kan oppleves av de som er heldige nok til å være i landet til rett tid. Enten reisende er interessert i arrangementer som fremhever landets kulturelle talenter som den nasjonale kunstutstillingen, eller bare leter etter måter å feire livet på og ha det bra, en ånd som ble eksemplifisert under Pagara Estafette, er det noe å holde alle underholdt.

Brasiliansk Karneval - starter festivalåret i februar er det brasilianske karnevalet. Selv om tradisjonen med karneval ikke er en frembrakt av folket i Surinam, har det blitt en årlig begivenhet. Dette er i stor grad på grunn av den store brasilianske befolkningen som har migrert til Surinam, men som er innstilt på å holde sin egen kultur i live. Festivalen ligner den som finner sted i Brasil omtrent på samme tid, bare mindre i skala. Reisende kan forvente parader i gatene, flotte oppvisninger av brasiliansk musikk og dans, og mange matboder som serverer deilige godbiter.

Surinam Internasjonale Filmfestival - arrangeres årlig i april i hovedstaden, og er en av årets mest etterlengtede begivenheter. Arrangert av Black Lot Foundation som bringer filmskapere fra hele verden sammen, og viser frem over 40 filmer fra mer enn 12 forskjellige land. Mens visningene er hovedarrangementet, er det også flere workshops og til og med konkurranser for barn for å holde alle underholdt.

Svømmemaraton - Juli markerer ankomsten av det årlige Staatsolie Svømmemaraton, et 17 kilometer langdistanseløp nedover den store Surinamelven. konkurransen starter i Domburg og ender i Paramaribo. Løpet tiltrekker seg konkurrenter fra både Surinam og det internasjonale svømmemiljøet, og har etter så mange år blitt ganske konkurransedyktig. Ikke bare er dette et utfordrende maraton, men det er også et av de vakreste når konkurrenter svømmer langs den fantastiske regnskogen.

Fete de la Musique - Feiret av fransktalende land over hele kloden, arrangeres Fête de la Musique eller Verdens Musikkdag hvert år 21. juni. Festivalens hovedformål startet i Frankrike i 1982, og er å feire det arrangørene kaller «musikkens magiske gave». Gratis konserter arrangeres rundt om i hovedstaden, med musikk fra en rekke forskjellige sjangre. Festivalen er også preget av improviserte gateopptredener av både profesjonelle og amatørartister, noe som kan være virkelig underholdende for festivalgjengere.

Surinam Jazzfestival - Jazzelskere må definitivt være i landet i løpet av oktober når den årlige Surinam Jazz Festival finner sted. Ved å samle anerkjente jazzmusikere fra Surinam og utlandet, er festivalen en fest i sjangeren. Ulike typer jazz kan nytes, inkludert amerikanske, afrikanske og asiatiske tolkninger. Denne festivalen er vanligvis en hit blant alle som deltar og er vel verdt å få med seg.

Den Nasjonale Kunstutstilling - arrangeres i Paramaribo og fremhever de fantastiske lokale kunstnere som glir under kulturradaren det meste av året. Festivalen arrangeres i slutten av oktober i gallerier og utstillingslokaler rundt om i byen, og fokuserer hovedsakelig på arbeidet til billedkunstnere i landet. Mer enn bare utstillinger, men det er også flere kunstverksteder og interaktive diskusjoner med kunstnerne selv.

Pagara Estafette - Det som runder av festivalkalenderen hvert år er kanskje den mest populære festivalen av alle. Pagara Estafette, som avholdes 31. desember, og er i utgangspunktet en massiv gatefest som vinker farvel til det gamle året og ønsker det nye velkommen. Dette er imidlertid ingen vanlig nyttårsfest, siden festligheter vanligvis starter klokken 10.00 og varer til den nye dagen har begynt. Festivalen er preget av fantastiske fyrverkeri og livekonserter. Av alle arrangementene i Surinam bør denne definitivt absolutt oppleves.

Se våre reiser til dette reisemålet