Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Naturelskeren, økoturisten og eventyrlysten vil alle føle seg hjemme i Guyana. Gjerne beskrevet som "utemmet", og refererer til den uberørte villmarken som er naturlig for landet. Dette raskt voksende feriemålet tiltrekker reisende med sine majestetiske fossefall, frodige Amazonasjungl, en overflod av dyreliv og fargerike urfolkskultur.

Guyana ligger i Sør-Amerikas nordøstlige region, og er omgitt av Atlanterhavet og omgitt av tre like vakre land - Venezuela i vest, Guyana i øst og Brasil i sør. Det er et av de minste landene på kontinentet og relativt ukjent sammenlignet med naboene, men sjarmen er uendelig, fra Georgetowns treboliger på stylter fra 1800-tallet og Potaroelven til Kaieteufallenes. Det varierte terrenget er spesielt attraktivt for de som er interessert i fiske, fotturer, camping og safari. Denne tidligere nederlandske kolonien er stort sett dekket av regnskoger og savanner. Den har lave kystsletter så vel som fjellområder, noe som gjør det til et altomfattende reisemål hvis du vil nyte utendørsaktiviteter i naturen.

Guyanas internasjonale rykte har blitt politiske og økonomiske svartmalt, men hvis man går litt i dybden vil man oppleve et spektakulært land med noen av de mest motiverte og glade menneskene man noensinne vil møte. Hovedstaden er et bra sted å starte besøket hvor man vil oppdage landets koloniale og karibiske røtter gjennom travle restauranter, spennende natteliv og unike marked. Den lokale kulinariske tradisjonen er en refleksjon av de varierte påvirkningene på det Guyanesiske samfunnet, og involverer vanligvis biff, reker, svinekjøtt og kylling tilberedt i karri eller krydret med pepper og hvitløk. Og selvfølgelig, ikke glem å nyte Demerararom eller å prøve det lokale ølet, Banks.

Høydepunkter
Attraksjonene du finner i Guyana spenner fra naturlige til historiske, og kulturelle steder som viser livsstilen og bidrar til den generelle interessen til landet som et økoturismereisemål med sine vennlige og smilende lokalbefolkning. Sørg for å tilbringe en dag eller to i hovedstaden Georgetown før du begir deg ut i naturen.

 • Georgetown - De viktigste høydepunktene i Georgetown er trehusene på stylter. De dateres tilbake til 1800tallet og ligger langs bulevardene langs de historiske nederlandske kanalene, og bidrar til den koloniale sjarmen til hovedstaden. Andre imponerende arkitektoniske høydepunkt inkluderer Statshuset, Rettsbygningen, St. George's Katedralen og Rådhuset. Den store botaniske hagen er et naturlig fristed i den travle byen med sin enorme samling av lotusliljer, orkideer og palmer. Herfra kan du ta turen til kultursenteret for å oppdage en av de beste teatrene i Karibia. Sørg for å besøke Det Naturhistoriske Museum samt Walter Roth Antrologiske Museum for å lære mer om Guyanes kultur og livsstil.
 • Roraimafjellet - Anslått til å være minst 1700 millioner år gammelt, danner dette eldgamle fjellet trepartsgrensen til Brasil, Venezuela og Guyana. Den flate toppen og mystiske månelignende overflaten har skapt rykter og historier om opprinnelsen. Guyanas høyeste punkt er på 2700 meter og har påvirket pionerer innen vestlig tankegang og litteratur, inkludert Sir Arthur Conan Doyle og Charles Darwin.
 • Kanukufjellene - Conservation International anerkjenner denne fjellkjeden som en av de få gjenværende utemmede Amazonashabitatene i verden. Beliggende i Guyanas sørvestlige region, topper de skulpturerte trekronene under himmelen som et flott bakteppe for Rupununisavannen. Det er et unikt mangfold av dyre- og fuglearter langs Rupununielven som deler området. Følg elven for å få et glimt av tapirer, pumaer, gigantiske elveotere og den svarte kaimanen. Skogsstier fører til de naturlige habitatene til eksotiske dyr som kotingaer, harpyørnen og tretå dovendyr.
 • Rupununisavannen - Fjellrikt terreng og flate gressletter kjennetegner Rupununisavannen som ligger mellom den brasilianske grensen og Rupununielven. Det er hjem til tusenvis av plantearter, 400 typer fisk, 500 fuglearter og 120 typer krypdyr, inkludert øgler og slanger. Her bor det også flere pattedyr, inkludert jaguaren og harpyørnen. Urindianerlandsbyer i dette området fungerer som hjem til Macushi, Wai Wai og Wapishana. Cowboyer eller vaqueroer som stammer fra skotske bosettere fra 1800-tallet er de fastboende her.
 • Cuquenanfallene - En av verdens høyeste fosser beliggende på sideelven til Arabopoelven, som renner gjennom Cuquenanplatået. Den isolerte beliggenheten gjør den omkringliggende naturen så uberørt som det kan få blitt.
 • Castellanihuset - Cesar Castellani tegnet denne store trebygningen, som huser Nasjonalgalleriet. I 1888 fungerte det historiske byggverket som residensen til landbruksdirektøren, og i 1965 Nasjonalgalleriet statsministeren i Britisk Guyana, Linden Forbes Sampson Burnham, det til sin offisielle residens. Mer enn 700 verk av anerkjente kunstnere som Bernadette Persaud, Stanley Greaves, Aubrey Williams, George Simon og Frank Bowling er en del av samlingen.
 • Guyana Nasjonalpark - Beliggende på det tidligere området til Demerara Golf Club har nasjonalparken eksistert siden 1923. Den blir noen ganger referert til som Queen Elizabeth II`s Nasjonalpark for å hedre den dronningens besøk til Guyana i 1965. I dag brukes grøntområdet til rekreasjon og kulturelle aktiviteter. Landbruksdepartementets nasjonalparkkommisjon er ansvarlig for å opprettholde den.
 • Strender - Skjellstranden ligger på den nordøstlige Atlanterhavskysten, i Barima Waini regionen, og har en 145 kilometer ubebodd kystlinje hvor man kan oppleve til truede havskilpadder legger egg hvis man er heldig. Barticastranden i Essequiboregionen har vann som er ideelt for bading. Saxacallistranden er et flott dagstursted hvor man kan svømme i Essequiboelven. Nummer 63 Stranden på Corentyne i Nr. 63 landsbyen besøkes av tusenvis av besøkende hvert år. Kystlinjen her spenner over 16 kilometer og over 12 landsbyer, og er godt utstyrt med vaskefasiliteter og garderober. Et sted som innbyr til en omgang cricket eller sandvolleyball.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Georgetown
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: september/oktober (28ºC) / Kaldeste måned: januar/februar (26,5ºC) / Våteste måned: juni (330 mm) - Alle verdier basert perioden 1991-2020.

Hvordan er været? Guyanas tropiske klima er varmt og fuktig (70 prosent), moderert av nordøstlige passatvinder. Det er to regntider - mai til midten av august og midten av november til midten av januar. Oversvømmelser er vanlig i disse tider. Været er fortsatt behagelig de fleste månedene, spesielt i kystområdene. I Georgetown kan du forvente at temperaturene vil ligge mellom 23°C og 32°C året rundt, med juli den varmeste og februar den kjøligste.                                                                                                                     


Beste tiden å besøke Guyana: Du kan besøke Guyana når som helst på året, men hvis du vil utforske jungelen og regnskogene den beste tiden å komme i den tørre årstiden, fra slutten av januar til april, eller fra midten av august til midten av november.

 

Myntenhet: Guyanas offisielle valuta er Guyanese Dollar (GYD). Kredittkort aksepteres de fleste steder som hotell, restauranter og turistrelaterte butikker. Det finnes noen minibanker (ATM) som aksepterer internasjonale kreditt- od debitkort.

Tips:

 • Taxi – Sjåfører forventer ikke tips da man forhandler om prisen på forhånd.
 • Hoteller – det forventes ikke at man gir tips. Man kan gi pikkoloene og rengjøringspersonalet litt vekslepenger hvis servicen err bra.
 • Restauranter – Vanligvis legger restauranter til et servicegebyr på 10-15% på regningen. Hvis det ikke er lagt til så forventes ikke tips, men blir satt pris på hvis mat servicen er bra.
 • Guider – om man er på en dagstur burde man gi rundt 3000 GYD til guiden, om man er på en gruppetur med flere kan man gi 1000 GYD hver. Å gi 1000 GYD til sjåføren blir også satt pris på.

Interessante fakta:

 • Det offisielle språket i Guyana er engelsk, men hindu, indianerdialekter, kreolsk og urdu snakkes også av lokalbefolkning.  
 • Smykker, gaver, håndverk, tekstilstoffer og klær er noen av de flotte produktene du kan kjøpe i Guyana, så shopping bør definitivt være på reiseplanen din.
 • Peppergryte er Guyanas nasjonalrett og er en herlig kjøttbasert gryterett, rik på stekt biff og fylt med kanel, nellik, timian og wiri wiri peppers, en liten rød paprika som kun er hjemmehørende i Guyana.

 

Festivaler: De fleste av Guyanas feiringer er religiøse. Befolkningen består av en blanding av muslimer, hinduer og kristne, der hver tro har sine egne skikker og høytider, noe som bidrar til mangfoldet til festlighetene. Det er også kulturelle festivaler hele året.

                                                                                                                                            Mashramani - Dette indiske ordet oversettes til en "feiring av en godt utført jobb." Republikkens dag, 23. februar, minnes republikkens fødsel. Mashramani er en av de mest fargerike feiringene i Guyana, og du kan forvente flåteparader, dans, maskerader, musikk og kostymekonkurranser.

Phagwah - Hver mars arrangerer hinduene i Guyana denne religiøse høytiden for å feire det godes seier over det onde. Hinduer bærer hvitt og kaster abeer (en type rød væske eller fargestoff) på hverandre for å symbolisere blodet til kong Kiranya, en tyrannisk hersker som ble brent levende av sønnen, prins Prahalad, for all lidelsen han påførte folket. Vann, parfyme og pulver kastes også mot naboer, venner og familie. Denne morsomme og godmodige feiringen feires også av ikke-hinduer.

Påske - En kristen høytid som feirer Jesu Kristi oppstandelse fra de døde, festlighetene begynner på 1. påskedag og varer til 2. påskedag. Dragekonkurranser arrangeres nesten overalt.

Youman Nabi - Dette er en muslimsk høytid som feirer årsdagen for profeten Muhammeds fødsel og død. Spesielle gudstjenester holdes i moskeer og religiøse programmer sendes på TV. Youman Nabi feires på den 12. dagen av Rabi al-Awwal i den muslimske kalenderen. Datoen endres årlig.

Deepavali - Også kjent som Divali, er Deepavali en av de mest fargerike og spennende festivalene i Guyana. "Festival of Lights" feires av hinduer enten i slutten av oktober eller den første uken i november. Den varer i fire dager og minnes Rama, en hinduistisk helt fra Ramayana, den hellige boken.

Eid-al-Adha - En viktig tid på året for muslimer, «offerfesten», er en religiøs høytid som varer i fire dager og hedrer Abrahams vilje til å ofre sin førstefødte sønn, Ismael, til Gud.

Jul - Julen er en annen viktig kristen hølytid i Guyana. Lokalbefolkningen vasker husene sine og gjør reparasjoner som forberedelse til Jesu Kristi fødsel. Svart kake serveres sammen med svinekjøtt hvitløk, pepperpotte og ingefærøl. Kirken holder gudstjenester 1. juledag.

Se våre reiser til dette reisemålet