Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Når det kommer til Nepal, sier ett ord alt: Himalaya. For dette magiske kongeriket sitter høyt på ryggraden av verdens mest berømte fjellkjede. Nervepirrende natur, en kompleks kultur og noen av de beste turstier i verden gjør Nepal til et mekka for eventyrlystne.

Her kan du ta fotturer og klatre til toppen av verden, drive på en gummibåt ned frådende stryk, sykle over majestetiske fjelloverganger, eller rett og slett finne sjelefred og meningen med livet mens du lytter til munker som messer.

Livet i Nepal legger gjerne til en ny mening på ordtaket «om å leve på kanten av stupet», en delikat balansegang mellom store høyder, hardt arbeid og sosiale festligheter, alle fast forankret i gammel tradisjon. Nepal er kanskje fattig på rikdom, men er desto rikere på kultur. Det er ikke vanskelig å se hvorfor dette er blitt et tilfluktssted for buddhisme, og du vil komme over klostre, landsby templer, og bønneflagg på hvert eneste hus du passerer og uansett hvor du går. I tillegg vil befolkningen og innbyggerne i Nepal etterlate seg et inntrykk som du vil garantert huske i all ettertid.

Nepals kulturlandskap er like mangfoldig som det fysiske. Nepals befolkning tilhører en rekke særegne etniske grupper, og snakker en rekke ulike språk. De bor i alt fra tette, gamle historiske byer til landsbyer ved kanten av irrgrønne ris terrasser og støvete fjellandsbyer. Religion spenner fra indisk hinduisme til tibetansk buddhisme og fra natur-tilbedelse til sjamanisme – mens den opprinnelige befolkningsgruppen, Newars, blander alle disse tradisjonene med sin egen, intense tantriske praksis.

Den kulturelle rikdommen skylder noe landskapets dramatiske kraft, og til det faktum at Nepal faktisk aldri ble kolonisert. Dette er et land med dyp nasjonal og etnisk stolthet, en forbløffende teft for festivaler og kraftig tilknytning til tradisjonelle ritualer.

Men det ville være misvisende å fremstille Nepal som det sagnomsuste Shangri-la. Nepal var sterkt avhengig av sine supermaktnaboer, og var frem til 1990 verdens siste gjenværende absolutte hinduistiske monarki, drevet av et regime som kombinerte Kinas undertrykkelse og Indias byråkrati. Nepal var lenge en politisk og økonomisk bakevje, men hare utviklet seg i utrolig fart i noen områder mens det stagnerer i andre. Etter et sjelesøkende maoistisk opprør, som endte i 2006, endte landet opp som en føderal republikk - styrt, for tiden av maoistiske opprørere nå politikere.

Nepal er alle turgåeres paradis kombinert med formidable utsikter mot Himalaya fjellkjeden, sjarmerende små landsbyer og en vill natur med mengder av dyreliv, gjør nettopp Nepal til en av verdens store reisemål.

Hva er så spesielt med Nepal og hvorfor er dette nesten som en magnet på alt fra backpackere til de som er på søk etter meningen med livet?

Fjell og topper
Nepals Himalaya fjellkjede er «Holy Grail» for alle som elsker fjell. Intet annet sted på kloden har slik en trekkraft og magnetisme som Nepal. I Nepal finner du da også noen av de mest ikoniske og tilgjengelige fotturer til steder som Everest Base Camp og Annapurna som 2 av de mest populære rutene. Det finnes få steder i verden hvor du kan gå i dagevis i en utrolig fjellheim (det eneste unntaket er vel Andesfjellene i Sør-Amerika).

Middelalderbyer & hellige steder
Ikke alle kommer til Nepal for å vandre i fjellheimen eller ta utfordringen med å rafte ned noen av de tøffeste for frådende elvene i verden, klatre til verdens tak. For noen er kulturen viktigst og hva da med å senke adrenalinet en smule og oppdage Nepal på et litt mer raffinert og rolig tempo, og heller beundre fjelltoppene over en gin & tonic i solnedgangen fra en takterrasse i middelalderbyene Patan eller Bhaktapur i Kathhmandu dalen?

Nyt synet av tibetanske buddhistiske pilegrimer på en åndelig spasertur rundt århundrer gamle stupaer og klostre. Selv etter 2015 jordskjelvet, er Nepal den kulturelle kraftsenter i Himalaya; Spesielt Kathmandu dalen tilbyr en uovertruffen samling av palasser i verdensklasse, skjulte helligdommer og sublime tempel kunst i de mange bakgatene i hovedstaden.

En reise til Nirvana
En reise til Nepal kan ved første øyekast se ut som en reise til et Disneyland for backpackere. Her florerer det i butikker som selger utstyr til fotturister, bakerier og pizza restauranter i området rundt Thamel i Kathmandu og i Pokhara. Ute på landsbygda er derimot bildet (heldigvis) en god del annerledes og du vil her se hvordan livet fortsetter på et langsommere tempo. Her går livet sin vanlige gang og alltid med et fjellmassiv som bakteppe. Det største problemet du har i Nepal er å velge hva du skal konsentrere deg om å få med deg og du forstår fort hvorfor dette er et sted man alltid må komme tilbake til.

Natur & dyreopplevelser
Det kanskje ikke mange vet er at Nepal har også en rekke nasjonalparker hvor andre opplevelser står i tur for å imponere. Sør for Nepals mektige fjellkjeder ligger en rekke av nasjonalparker hvor eksotiske fugler og neshorn kan observeres i naturlige omgivelser.
Hvordan du vil oppleve dette er opp til den enkelte, men her finner du alt fra luksuriøse lodger i parker som Chitwan eller en noe røffere utfordring i parker som avsidesliggende Bardia eller Koshi Tappu. Enten du krysser Nepal med terrengsykkel, motorsykkel, flåte eller turist buss, kan Nepal tilby et forbløffende variert utvalg av attraksjoner og landskaper.

Høydepunkter
Nepal, et land dypt forankret i Himalayas majestetiske fjellkjeder, byr på en overflod av høydepunkter som fenger reisende verden over. Utforsk spektakulære trekkingruter som Everest Base Camp og Annapurna Circuit, opplev den levende kulturarven i historiske byer som Kathmandu og Bhaktapur, og besøk det hellige Lumbini, fødestedet til Buddha. Fra unike kulturopplevelser til uforglemmelige naturskjønne perler, Nepal venter med å fortrylle deg med sine mange høydepunkter.

 • Pokhara: vil ta pusten fra de fleste med en vanvittig beliggenhet. Ta en spaser eller sykkeltur rundt Fewa innsjøen og ny den grønne kontrasten mot en knallblå himmel og den mektige Annapurna fjellkjeden som en konstant påminnelse på hvor du befinner deg. Pokhara er Nepals turistdestinasjon #1 og startstedet for de fleste populære rutene for fotturer. De mest populære rutene er Annapurna og Ghandruk.
 • Mount Everest: Nå det høyeste punktet på jorden eller velge å leve kanskje ut din drøm om å stå ved foten av Mt. Everest (8 848 m). Everestregionen i Nepal er mer enn bare klatring og fotturer, og vil muligens være en opplevelse som vil prege resten av ditt liv og kan nærmest fremstå som ditt personlige Nirvana!
  Everest regionen ligger i den nordøstlige delen av Nepal, og en verden for seg selv, en verden med store isbreer, fosser av is, verdens høyeste fjelltopp, dype daler og små landsbyer med hardføre mennesker som står imot de krevende og tøffe forholdene som naturen har kastet i deres ansikt sammen ekstremt tynn luft. For mer informasjon om våre fotturer til Everest regionen – klikk her
 • Bhaktapur: er byen for de troende og er en tidsreise tilbake til en svunnen tidshistorie av Kathmandy dalen. Blant de tre store byene i Kathmandu Valley, er Bhaktapur, fortsatt til denne dag en levende representasjon av hvordan hele Kathmandu Valley ville ha sett ut i løpet av middelalderen perioder. Bhaktapur er berømt for sin praktfulle arkitektur, Skyhøye templer bygget i Pagoda stil-som antas å være trappen til himmelen, keramikk, og massive kongelige gårdsrom hvis eksistens dateres tilbake til det 12. århundre benyttes fortsatt av tilhengere som fremdeles feirer sine pre-historiske festivaler med like mye av velbehag og lidenskap som de ville gjort det i tidenes begynnelse. Bhaktapur er da også selvsagt på UNESCOs verdensarvliste.
 • Gorkha: er det historiske fødestedet til Prithvi Narayan Shah, som samlet kongedømmene i Nepal i 1769. Gorkha fremstår har klart å opprettholde mye av sine århundrer gamle sjarm med Durbar Palace som den sentrale attraksjonen. Gorkha er som Pokhara et utgangspunkt for en rekke fotturer deriblant den lange fotturen rundt Manaslu fjellmassivet.
  Gorkha er selve grunnstenen av Nepal. Dette er hjemmet til de modigste-av-de-modigste soldater i verden, Gurkhaene. Det var fra Gorkha av visjonen av dagens Nepal først så dagens lys og skissert av den første kongen av det moderne Nepal. Før dette var Nepal delt inn i små kongedømmer før Prithvi Narayan Shah, den første kongen av (moderne) Nepal fikk en visjon om å forene alle de små individuelle kongedømmene i en enestående styrke for å styrke forsvaret for å stå imot en økende press fra øst, East India Company og britisk koloniherredømme.
  Området er stort sett befolket av det etniske Gurung folkeslaget, som har tjent mengder av ros i begge verdenskrigene, inkludert flere Victoria Cross utmerkelser enn noen annen by i verden (13). Til tross for deres voldsomme lojalitet og holdning på slagmarken, er de vennlige mennesker med en tradisjon av ekte gjestfrihet.
 • Chitwan: er stedet i Nepal du skal reise hvis du ønsker å slukke tørsten for naturopplevelser. Chitwan ligger i den sørlige delen av Nepal og her venter natur og dyreopplevelser i jungelen i Royal Chitwan nasjonalpark. Parken skal ha en god bestand av bengaltigre (men sjansen for at du skal se disse er minimale). Chitwan var Nepals første nasjonalpark og dekker et område på 932 kvadratkilometer.
 • Dolpo: gå gjennom skjulte daler, besøk historiske Shey Gompa og føl på isvannet i Phoksundo innsjøen. Fotturer i denne avsidesliggende regionen Dolpo fører deg gjennom naturskjønne, skjulte daler og gamle helligdommer som Shey Gompa. Nyt fascinerende utsikt over innsjøen Phoksundo Lake og møt karavaner av yak okser som krysser fjellpassene og landsbyfolk som karrer seg til de bratte fjellsidene som de har gjort i århundrer. Menneskene som bor i denne regionen bor i noen av de høyest bosetninger som finnes i verden som f.eks Dho-Tarap dalen, Dolpo er rett og slet formidabel. Lite har endret seg i veien for livet for disse hardføre mennesker som strengt følger skikker og tradisjoner som ble nedarvet fra sine forfedre som kom til dette området fra Tibet for flere århundrer siden. Fotturer i dette området gir deg en mulighet til å møte disse enkle menneskene som lever under ekstreme forhold. Dolpo ble først åpnet for turisme så sent som i 1989 og frem til da hadde denne regionen med disse høye fjell daler vært uutforsket og i stor grad usett av utenforstående. Takket være isolasjonen og vanskelig topografi, har folk i denne regionen bevart sin kultur og lever et liv uberørt av innflytelse fra det moderne samfunnet.
 • Palpa: bli sjarmert av denne litt «off-the-beaten-track" destinasjonen: Dette området ligger faktisk ikke så langt fra Pokhara og kan nåes lett med lokalbuss. Den historiske byen Tansen ligger på en liten åsrygg og kan tilby en rolig atmosfære hvor tiden omtrent har stått stille og livet beveger seg meget langsomt denne litt tilbakelenende livsstilen er meget smittsom. Her kan du vandre ned brosteinsbelagte gater rundt den gamle basaren og oppleve en langt mer autentisk liv enn det du vil kunne finne i Pokhara.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Kathmandu. Nepal
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juni (25ºC) / Kaldeste måned: januar (11ºC) / Våteste måned: juli (300,5 mm) - Alle verdier basert perioden 1991-2020

Average temperature and rainfall in Kathmandu, Nepal

Hvordan er været? 
Nepal har et mangfoldig klima på grunn av sin varierte topografi, som strekker seg fra de lavere slettene i Terai-regionen til de høyeste fjellene i Himalaya. Dette fører til en rekke værforhold i forskjellige deler av landet gjennom året. Her er en generell oversikt over været i Nepal i de forskjellige årstidene:

 • Vår (mars til mai): Våren er en av de beste tidene å besøke Nepal. Temperaturene er milde og behagelige, spesielt i de lavere og midterste høydene. Naturen blomstrer, spesielt i fjellene, med frodige rhododendronskoger og blomster i full blomst. Dette er en populær tid for fjellturer og trekking, da været vanligvis er klart og solfylt.
 • Sommer (juni til august): Sommeren er monsunsesongen i Nepal. I denne perioden opplever landet kraftige regnskyll, spesielt i de sørlige delene av Terai-regionen. Fjellområdene kan også oppleve regn, men det er mindre enn i lavlandet. Monsoon-perioden kan føre til jordskred og flom i noen områder, noe som kan påvirke reiseplanene negativt.
 • Høst (september til november): Høsten er en annen ideell tid å besøke Nepal. Været er stabilt og klart, og temperaturene er milde. Dette er en favoritt tid for fjellturer, da det er god sikt over fjellene, og naturen er vakker etter monsunen. Høsten er også høysesongen for trekking, og mange turister kommer for å utforske de berømte trekkingrutene som Annapurna og Everest Base Camp.
 • Vinter (desember til februar): Vinteren kan være kald i de høyere høydene og fjellområdene. Snøfall er vanlig i Himalaya-regionen, og det kan være vanskelig å trekke på høye høyder på grunn av de lave temperaturene. Imidlertid er vinteren en fin tid å besøke de lavere delene av Nepal, som Terai-regionen, der temperaturen er mildere.

Det er viktig å merke seg at værforholdene kan variere fra år til år, og spesielt fjellområdene kan være uforutsigbare. Uansett når du velger å besøke Nepal, er landets naturlige skjønnhet, rike kultur og gjestfrihet blant hovedtrekkplastrene som gjør det til et fantastisk reisemål å utforske.

Beste tid å besøke Nepal
Den beste tiden å besøke Nepal avhenger av hva slags opplevelse du ønsker å ha, da landet har flere forskjellige klimasoner og aktiviteter å tilby. Generelt er det to hovedsesonger som anses å være ideelle for å besøke Nepal:

 • Høysesongen (Vår- og Høstsesongen): o Våren (mars til mai): Dette er en fantastisk tid å besøke Nepal, spesielt for turgåere og naturinteresserte. Været er vanligvis mildt og behagelig med blomstring av rhododendron i fjellene, og du kan oppleve vakre trekkingruter som Everest Base Camp Trek og Annapurna Circuit Trek.
 • Høst (september til november): Dette er en annen flott tid å besøke Nepal, spesielt for fjellturisme. Været er stabilt, og du kan glede deg over krystallklart himmel, god sikt over fjellene og milde temperaturer. Dette er også høysesongen for fjellturer som trekking og klatring.
 • Lavsesongen (Monsoon Season, Sommer juni til august): Dette er lavsesongen på grunn av monsunen, som bringer mye nedbør til landet. Selv om dette kanskje ikke er den beste tiden for fjellturisme på grunn av utfordrende værforhold og risiko for ras og skred, kan det være en god tid å besøke de lavere delene av Nepal for å oppleve den frodige vegetasjonen og nyte et roligere reisemiljø.

Det er viktig å merke seg at værforholdene kan variere fra år til år, så det er alltid lurt å sjekke værprognoser før du planlegger reisen.

Myntenhet: Den offisielle myntenheten på Nepal er den nepalsek rupi (NPR). Siden avskaffelsen av monarkiet i 2008, bilder av Mt Everest har erstattet kongen på alle sedler.

Det er enkelt å veksle kontanter og tilgang til minibanker i Kathmandu, Pokhara og andre byer, men nesten umulig på landsbygda eller på turer. Utenfor turistsentrene kan det være vanskelig å veksle store sedler så det er alltid en god idé å holde en liten bunke med små valør sedler.

FreeCurrencyRates.com

Krediittkort blir for det meste akseptert på større hoteller, restauranter og forretninger.
Det finnes minibanker i de større turistsentrene som Kathmandu & Pokhara. Mange av minibankene har en begrensning på uttak (det virker veldig vilkårlig).

Hyppige strømbrudd kan begrense muligheter for uttak, så vårt råd er ikke vent til siste liten med å ta ut penger. Forsøk alltid å ta ut penger i bankenes åpningstid siden det ofte skjer at maskinene tar beslag i kort. Det kan også lønne seg å gi beskjed til din bank at du skal reise i Nepal siden det kan skje at kort blir sperret av bankene grunnet en del svindel.

Pruting
Det å prute er en integrert del av de fleste kjøp og salg i Nepal (spesielt i typiske butikker rettet mot turister, hoteller og guider). I en perfekt handel skulle det dreie seg mer om en sosial utveksling enn en kamp om ego og en god «deal» er helst der begge parter er fornøyde. Men husk at Rs10 kan utgjøre mye for selgeren (men utgjør mindre enn kr 1 for deg som turist)
Kostnadsnivå i Nepal.

Kostnadsnivå: Kostnadsnivået i Nepal er generelt lavt sammenlignet med mange vestlige land og noen av de mer utviklede asiatiske landene. Det er en av grunnene til at Nepal er et populært reisemål for budsjettreisende og eventyrere. Her er noen generelle indikasjoner på kostnadsnivået i Nepal:

 • Overnatting: i Nepal varierer avhengig av stedet og standarden på overnattingsstedet. I større byer og turistområder finner du alt fra luksushoteller til enklere gjestehus og vandrerhjem. Prisene for budsjettvennlige gjestehus og vandrerhjem kan starte fra ca. 300-500 NPR per natt, mens hoteller med høyere standard kan koste fra 1000-2000 NPR og oppover per natt.
 • Mat: Matkostnadene i Nepal er rimelige, spesielt hvis du spiser på lokale restauranter og gateboder. En enkel nepalsk matrett kan koste rundt 200-400 NPR, mens prisen for et måltid på en middelspriset restaurant kan variere fra 400-800 NPR per person. Internasjonal mat og gourmetrestauranter kan være dyrere.
 • Transport: Offentlig transport i Nepal er generelt billig. Busser og lokale minibusser er de vanligste transportmidlene, og billettprisene er rimelige. For eksempel kan en bussbillett for en kortere distanse koste rundt 50-200 NPR, avhengig av reiseruten. Taxipriser varierer, men det er lurt å forhandle om prisen på forhånd.
 • Aktiviteter og utflukter: Kostnaden for aktiviteter og utflukter varierer avhengig av typen opplevelser du ønsker å ha. For eksempel kan prisen for en guidet trekkingtur variere, avhengig av ruten, varigheten og inkluderte tjenester. Turer og aktiviteter i turistområder kan også være noe dyrere enn i mindre kjente områder.
 • Shopping: Prisene for suvenirer, tekstiler, kunsthåndverk og lignende varer kan variere avhengig av kvaliteten og stedet du kjøper dem. Det er vanlig å prute på markedene, spesielt på gatemarkedene og lokale butikker.

Som med enhver reise, vil kostnadene dine i Nepal avhenge av din egen reisestil og preferanser. Det er absolutt mulig å oppleve Nepal på et budsjett, og landets overflod av naturlige skatter, kultur og eventyr gjør det til et fantastisk reisemål for reisende med ulike budsjetter.

Tips:
I Nepal er tipping ikke like vanlig som i noen andre land, spesielt sammenlignet med vestlige kulturer. Imidlertid har turisme i landet ført til en økning i bruk av tips, spesielt i turistområder og i forbindelse med turistrelaterte tjenester. Her er noen retningslinjer for tipping i Nepal:

 • Restauranter: Mange restauranter legger allerede en serviceavgift på regningen, spesielt i større byer og turistområder. Hvis det ikke er en inkludert serviceavgift, kan du vurdere å legge igjen et tips på rundt 5-10% av regningen for god service.
 • Hoteller: I noen hoteller kan det være vanlig å tipse portører eller koffertbærere rundt 50-100 rupier per bagasje. Det er også vanlig å legge igjen en liten tips til romservice eller rengjøringspersonalet hvis du er fornøyd med tjenesten.
 • Sjåfører: Hvis du deltar i organiserte turer eller har en privat sjåfør, er det vanlig å gi et tips som en gest av takknemlighet. Tipsbeløpet kan variere avhengig av lengden og typen av turen, men vanligvis kan det være rundt 200-500 rupier per dag for en turguide og 100-300 rupier per dag for sjåføren.
 • Guider: Fotturer er «Big Business» i Nepal og det er også vanlig å betale ekstra for guider og bærere hvis du er på en organisert fottur. Det anbefaler at du regner med rundt USD60 per person på sine fotturer i Nepal. Går du alene med guider anbefaler vi at du regner med rundt USD5 per dag til guide og USD2-4 for bærere om du har med deg dette også. For litt mer krevende fotturer som f.eks. Everest Base Camp bør du regne med å gi rundt 15% av turens kostnad i tillegg som en påskjønnelse.
 • Andre tjenester: I tilfelle du mottar andre tjenester, som massasjer, spa eller lignende, kan du vurdere å gi et lite tips til de ansatte hvis du er fornøyd med servicen. Vanligvis er små tips på rundt 100-200 rupier passende i slike situasjoner.

Husk at tips er en frivillig gest av takknemlighet og ikke forventet. Nepalesisk kultur er generelt ydmyk, og folk kan være beskjedne når det gjelder å motta tips. Så selv om du gir tips, vil det ofte bli verdsatt, men ikke forventet.

Interessante fakta
Nepal er et fascinerende land med en rik kultur, variert natur og unike trekk. Her er noen interessante og morsomme fakta om Nepal:

 1. Verdens høyeste fjell. Nepal er kjent for å ha verdens høyeste fjell, Mt Everest (8848 moh), men Nepal har faktisk 8 av de 10 høyeste fjellene i verden:
  • Mount Everest – 8848 m
  • Kanchenjunga – 8586 m
  • Lhotse – 8516 m
  • Makalu – 8481 m
  • Cho Oyu – 8201 m
  • Dhaulagiri I – 8167 m
  • Manaslu – 8156 m
  • Annapurna I – 8091 m
 2. Aldri bekjempet og okkupert. Nepal feirer ikke noen nasjonaldag av den enkle grunn at de aldri har vært okkupert eller kolonisert av en utenlandsk makt (Nepal er også det eldste landet i Sørøst Asia). Nepal ble en føderal demokratisk republikk i 2008 etter at kongedømmet ble avskaffet.
 3. Verdensmester i monumenter på UNESCOs bevaringsliste. Hvis du trodde at Nepal var et lite land, kjent for sine mange fjell og fotturmuligheter og ikke noe annet har du tatt fullstendig feil. Bare i hovedstaden Kathmandu finner du syv minnesmerker som står på UNESCOs bevaringsliste i en radius på kun 15km, noe som gjør Nepal til det landet med høyest konsentrasjon av bevaringsverdige monumenter.
 4. Ingen religion eller opptøyer. Man skulle tro at et lite inneklemt land som Nepal med mer enn 80 ulike etniske grupper som snakker 123 forskjellige språk og hinduisme som sin offisielle religion ville hatt sin andel av uroligheter. Men til tross for dette har Nepal aldri hatt uroligheter basert på hverken religion eller etnisitet.
 5. Verdens dypeste dal. For mange er Nepal forbundet med å ha verdens høyeste fjell, men svært få er kjent med at Nepal også har verdens nest dypeste dal i Kali Gandaki (4375 meter dyp) og er formet av Kali Gandaki elven som ligger mellom fjelltoppene Annapurna og Dhaulagiri (begge over 8000 moh).
 6. Over 120 forskjellige språk: Det snakkes mer enn 120 forskjellige språk i Nepal, noe som gjenspeiler det mangfoldige etniske samfunnet i landet. Nepali er det offisielle språket, men engelsk er også utbredt, spesielt i byområdene og i turistindustrien.
 7. Kumari - levende gudinne: Kathmandu, hovedstaden i Nepal, har en unik tradisjon med å ha en "Kumari", en levende gudinne. Kumari er en ung jente som blir valgt for sin skjønnhet og blir ansett som en reinkarnasjon av den hinduistiske gudinnen Taleju. Hun blir behandlet med stor respekt og er sentral i flere religiøse seremonier.

Nepal er en skattekiste av kultur, natur og eventyr. Enten du er interessert i fjellturer, historiske steder eller bare ønsker å oppleve den unike kulturen, vil Nepal definitivt gi deg en minneverdig opplevelse.

Festivaler
Nepal har over 100 ulike etniske grupper så det er store sjanser for at det alltid er en eller annen feiring eller festival på gang. Nepal var opprinnelig et hinduistisk kongedømme, men har alltid levd i harmoni med de øvrige religionene. Det er litt uvanlig, men i Nepal finner du ofte at selv personer fra andre religioner deltar i festivaler for andre religioner med like stor gusto som om det var deres egen religion som ble feiret. Noen festivaler er nasjonale mens andre er mer lokale og sporadiske, men hver festival og feiring har sin egen historiske og religiøse historie og bakgrunn i det nepalske samfunnet.

 • Dashain: dette er kanskje den viktigste festivalen på kalenderen i Nepal og går over 2 uker i slutten av september og avsluttes på den dagen hvor det er fullmåne. Dashain hedres gudenes seier over en rekke demoner, basert på historier i Ramayana (et indisk epos, et langt heltedikt som regnes som en av hinduismens viktigste og mest populære hellige tekster) etter å ha påkalt kreftene til gudinnen Durga.
 • Holi: den sprudlende vårfestivalen holi finner sted i mars, og er også kjent som «fargefestivalen». Selve feiringen er basert på en sier over den kvinnelige demonen «Holika» og feiringen varer over èn uke og er en tid for mye mat, drikke og glede i gatene for å feire begynnelsen på den varme årstiden. Folk smører seg inn med fargepulver og som turist er du et yndet mål for fargelegging (lurt å ha kamera i en vanntett pose!).
 • Tihar: er den nepalske versjonen av Hindu Festival of Lights, dedikert til gudinnen for rikdom, Lakshmi, og er den mest fargerike av Nepals mange festivaler. Festivalen går over fem dager i oktober, og hvert hjem lyser opp med glitrende oljelamper. På festivalens andre dag (også kjent som «hundenes dag» og er dagen hcor alle våre 4-benede venner blir utsmykket med blomsterkranser, gitt et herremåltid og tilbedt for sin beskyttelse av alle hjem. På den tredje dagen er det kyrenes dag i rampelyset, som en representant for rikdom.
 • Gaijatra: Hvert år i slutten av august og begynnelsen av september og festivalen er for å hedre dødsguden Yamaraj. Dette er en av de mest populære festivalene og er kjent for sine prosesjoner av kyr som er ledet av hver eneste person som har mistet en slektning i løpet av året. For hinduer er kyr hellige, og det antas at paraden vil hjelpe sjelene til den avdøde på reisen til himmelen.
 • Shree Panchami: dette er feiringen av Saraswatim gudinnen for lærdom og søster av elefantguden Ganesh. Festivalen finner sted i januar og tempelbilder er dekket av blomsterkranser og gitt gaver og tradisjonelt spiser man 7 riskorn, noe som skal gi visdom til tilbederne. Dette er den mest populære tiden for inngåelse av eksteskap, da man tror at man da er velsignet av gudinnen selv

De mest populære fotturene i Nepal
Nepal er kjent for noen av verdens mest spektakulære trekkingruter, som tar deg gjennom fantastiske fjellandskap og pittoreske landsbyer. Her er de tre mest populære trekkingrutene og turene i Nepal, sammen med deres lengde og vanskelighetsgrad:

 1. Everest Base Camp Trek:
  Lengde: Vanligvis tar det rundt 12-14 dager å fullføre Everest Base Camp Trek.
  Vanskelighetsgrad: Moderat til utfordrende. Trekkingruten innebærer mange opp- og nedturer, og du vil oppleve høyder over 5000 meter over havet, noe som kan påvirke kroppen og krever akklimatisering.
  Everest Base Camp Trek er en av de mest ikoniske trekkingrutene i Nepal. Den tar deg gjennom Sherpa-landsbyer, over høyfjellspass og til slutt til foten av verdens høyeste fjell, Mount Everest. Underveis vil du nyte panoramautsikt over flere 8000-meterstopper og unike kulturelle opplevelser.
 1. Annapurna Circuit Trek:
  Lengde: Vanligvis tar det 14-18 dager å fullføre Annapurna Circuit Trek, avhengig av den valgte ruten og start- og sluttpunktene.
  Vanskelighetsgrad: Moderat til utfordrende. Denne turen innebærer varierte terrengtyper, inkludert skog, fjellpass, og høy alpin ørken, samt opp- og nedstigninger i høyde.
  Annapurna Circuit Trek er kjent for sitt varierte landskap og fantastiske utsikt over Annapurna-massivet. Turen tar deg gjennom forskjellige klimasoner og kulturelt mangfold, og du vil kunne oppleve den lokale Thakali-kulturen.
 1. Ghorepani Poon Hill Trek:
  Lengde: Vanligvis tar det 4-5 dager å fullføre Ghorepani Poon Hill Trek.
  Vanskelighetsgrad: Lett til moderat. Denne turen er ideell for nybegynnere og familier, da den innebærer kortere daglige vandringer og moderate høyder.
  Ghorepani Poon Hill Trek er en kortere, men likevel spektakulær trekkingrute som tar deg gjennom Rhododendron-skoger, tradisjonelle landsbyer og gir fantastisk utsikt over Annapurna- og Dhaulagiri-fjellene. Høydepunktet på turen er soloppgangen fra Poon Hill, som gir en uforglemmelig panoramautsikt over Himalaya.
 1. Langtang Valley Trek:
  Lengde: Vanligvis tar det 7-10 dager å fullføre Langtang Valley Trek.
  Vanskelighetsgrad: Moderat. Selv om turen ikke er like krevende som Everest Base Camp eller Annapurna Circuit, innebærer den fortsatt opp- og nedturer i høyder opptil 4000 meter over havet.
  Langtang Valley Trek tar deg gjennom det naturskjønne Langtang-dalen, som er kjent for sine frodige skoger, isbreer og landsbyer bebodd av Tamang-folket. Turen tilbyr fantastisk utsikt over Langtang Himalayas majestetiske fjelltopper.
 1. Upper Mustang Trek:
  Lengde: Vanligvis tar det rundt 12-17 dager å fullføre Upper Mustang Trek, avhengig av den valgte ruten og start- og sluttpunktene.
  Vanskelighetsgrad: Moderat til utfordrende. Denne turen innebærer noen lange vandredager og går gjennom høyder opp til 4000 meter over havet.
  Upper Mustang Trek er kjent for sitt unike landskap som minner om en tibetansk høyplatå, med forblåste daler, klippeformede klostre og gamle huler. Turen tar deg til det isolerte regionen Upper Mustang, som tidligere var et eget kongedømme og har en rik kultur og historie.

Det er viktig å merke seg at værforholdene og vanskelighetsgraden kan variere avhengig av sesongen du velger å utføre trekkingen. Det anbefales å velge en rute som passer dine ferdighetsnivåer og være godt forberedt med riktig utstyr og akklimatisering for å sikre en trygg og minneverdig trekkingopplevelse i Nepal.

Matkultur i Nepal
Matkulturen i Nepal er like variert og mangfoldig som landets geografi og kulturelle arv. Nepalsk mat er påvirket av forskjellige etniske grupper, klimasoner og tilgjengelige råvarer. Her er noen viktige trekk ved matkulturen i Nepal:

 • Ris og daal: (linsegryte) er grunnstammen i nepalsk kosthold. Det er en vanlig matkombinasjon som serveres til de fleste måltider. Daal er en rik kilde til proteiner og er en viktig del av den nepalske dietten.
 • Curry og tarkari: Curryretter og tarkari (grønnsaksgryter) er vanlige i det nepalske kjøkkenet. Grønnsaker, kylling, geit og fisk blir ofte kokt i en saus laget av forskjellige krydder og urter som koriander, ingefær, hvitløk, løk og tomater.
 • Momo: er en populær nepalsk snack som ligner på dumplings. Disse deilige fylte dampede eller stekte smaksbomber kan være fylt med kjøtt, grønnsaker eller ost og serveres ofte med en smakfull dipping-saus.
 • Newari-mat: Newari-folket, som er en av de etniske gruppene i Kathmandu-dalen, har sin egen unike matkultur. Newari-mat er kjent for retter som "Yomari" (risdumpling fylt med sirup), "Chatamari" (nepalsk pizza) og forskjellige typer pickles.
 • Tibetansk påvirkning: På grunn av Nepals nærhet til Tibet, har det tibetanske kjøkkenet også påvirket matkulturen. "Thukpa" (nudelsuppe), "Gyathuk" (nudler med kjøttsaus) og "Momos" er noen eksempler på tibetansk inspirerte retter som er vanlige i Nepal.
 • Te og Yoghurt: "Chiya" (nepalsk te) er en viktig del av den daglige kulturen i Nepal og serveres ofte med melk og sukker. "Dahi" (nepalsk yoghurt) er en annen populær ingrediens som brukes i mange nepalske desserter og drikker.
 • Festivalmat: Under religiøse festivaler og høytider serveres spesielle matretter. For eksempel blir "Sel Roti" (risdonut) servert under Dashain-festivalen, og "Yomari" er vanlig under Yomari Punhi-festivalen.

Nepalsk mat er kjent for sine intense smaker, varierte teksturer og bruk av lokale råvarer. Spising er ofte en sosial begivenhet, og det å dele måltider med familie og venner er en viktig del av kulturen. Utforskning av det lokale kjøkkenet vil gi deg en dypere forståelse av den rike kulturen og gjestfriheten i Nepal.

Se våre reiser til dette reisemålet