Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Når det kommer til Nepal, sier ett ord alt: Himalaya. For dette magiske kongeriket sitter høyt på ryggraden av verdens mest berømte fjellkjede. Nervepirrende natur, en kompleks kultur og noen av de beste turstier i verden gjør Nepal til et mekka for eventyrlystne. Her kan du ta fotturer og klatre til toppen av verden, drive på en gummibåt ned frådende stryk, sykle over majestetiske fjelloverganger, eller rett og slett finne sjelefred og meningen med livet mens du lytter til munker som messer.

Livet i Nepal legger gjerne til en ny mening på ordtaket «om å leve på kanten av stupet», en delikat balansegang mellom store høyder, hardt arbeid og sosiale festligheter, alle fast forankret i gammel tradisjon. Nepal er kanskje fattig på rikdom, men er desto rikere på kultur. Det er ikke vanskelig å se hvorfor dette er blitt et tilfluktssted for buddhisme, og du vil komme over klostre, landsby templer, og bønneflagg på hvert eneste hus du passerer og uansett hvor du går. I tillegg vil befolkningen og innbyggerne i Nepal etterlate seg et inntrykk som du vil garantert huske i all ettertid.

Nepals kulturlandskap er like mangfoldig som det fysiske. Nepals befolkning tilhører en rekke særegne etniske grupper, og snakker en rekke ulike språk. De bor i alt fra tette, gamle historiske byer til landsbyer ved kanten av irrgrønne ris terrasser og støvete fjellandsbyer. Religion spenner fra indisk hinduisme til tibetansk buddhisme og fra natur-tilbedelse til sjamanisme – mens den opprinnelige befolkningsgruppen, Newars, blander alle disse tradisjonene med sin egen, intense tantriske praksis.

Den kulturelle rikdommen skylder noe landskapets dramatiske kraft, og til det faktum at Nepal faktisk aldri ble kolonisert. Dette er et land med dyp nasjonal og etnisk stolthet, en forbløffende teft for festivaler og kraftig tilknytning til tradisjonelle ritualer. ‘

Men det ville være misvisende å fremstille Nepal som det sagnomsuste Shangri-la. Nepal var sterkt avhengig av sine supermaktnaboer, og var frem til 1990 verdens siste gjenværende absolutte hinduistiske monarki, drevet av et regime som kombinerte Kinas undertrykkelse og Indias byråkrati. Nepal var lenge en politisk og økonomisk bakevje, men hare utviklet seg i utrolig fart i noen områder mens det stagnerer i andre. Etter et sjelesøkende maoistisk opprør, som endte i 2006, endte landet opp som en føderal republikk - styrt, for tiden av maoistiske opprørere nå politikere.

Nepal er alle turgåeres paradis kombinert med formidable utsikter mot Himalaya fjellkjeden, sjarmerende små landsbyer og en vill natur med mengder av dyreliv, gjør nettopp Nepal til en av verdens store reisemål.

Høydepunkter

 • Pokhara - vil ta pusten fra de fleste med en vanvittig beliggenhet. Ta en spaser eller sykkeltur rundt Fewa innsjøen og ny den grønne kontrasten mot en knallblå himmel og den mektige Annapurna fjellkjeden som en konstant påminnelse på hvor du befinner deg. Pokhara er Nepals turistdestinasjon #1 og startstedet for de fleste populære rutene for fotturer.  De mest populære rutene er Annapurna og Ghandruk. Nå det høyeste punktet på jorden eller velge å leve kanskje ut din drøm om å stå ved foten av Mt. Everest (8 848 m).
 • Everestregionen i Nepal er mer enn bare klatring og fotturer, og vil muligens være en opplevelse som vil prege resten av ditt liv og kan nærmest fremstå som ditt personlige Nirvana! 
  Everest regionen ligger i den nordøstlige delen av Nepal, og en verden for seg selv, en verden med store isbreer, fosser av is, verdens høyeste fjelltopp, dype daler og små landsbyer med hardføre mennesker som står imot de krevende og tøffe forholdene som naturen har kastet i deres ansikt sammen ekstremt tynn luft.
 • Bhaktapur er byen for de troende og er en tidsreise tilbake til en svunnen tidshistorie av Kathmandy dalen. Blant de tre store byene i Kathmandu Valley, er Bhaktapur, fortsatt til denne dag en levende representasjon av hvordan hele Kathmandu Valley ville ha sett ut i løpet av middelalderen perioder. Bhaktapur er berømt for sin praktfulle arkitektur, Skyhøye templer bygget i Pagoda stil-som antas å være trappen til himmelen, keramikk, og massive kongelige gårdsrom hvis eksistens dateres tilbake til det 12. århundre benyttes fortsatt av tilhengere som fremdeles feirer sine pre-historiske festivaler med like mye av velbehag og lidenskap som de ville gjort det i tidenes begynnelse. Bhaktapur er da også selvsagt på UNESCOs verdensarvliste.
 • Gorkha er det historiske fødestedet til Prithvi Narayan Shah, som samlet kongedømmene i Nepal i 1769. Gorkha fremstår har klart å opprettholde mye av sine århundrer gamle sjarm med Durbar Palace som den sentrale attraksjonen. Gorkha er som Pokhara et utgangspunkt for en rekke fotturer deriblant den lange fotturen rundt Manaslu fjellmassivet.
  Gorkha er selve grunnstenen av Nepal. Dette er hjemmet til de modigste-av-de-modigste soldater i verden, Gurkhaene.
  Det var fra Gorkha av visjonen av dagens Nepal først så dagens lys og skissert av den første kongen av det moderne Nepal. Før dette var Nepal delt inn i små kongedømmer før Prithvi Narayan Shah, den første kongen av (moderne) Nepal fikk en visjon om å forene alle de små individuelle kongedømmene i en enestående styrke for å styrke forsvaret for å stå imot en økende press fra øst, East India Company og britisk koloniherredømme.
  Området er stort sett befolket av det etniske Gurung folkeslaget, som har tjent mengder av ros i begge verdenskrigene, inkludert flere Victoria Cross utmerkelser enn noen annen by i verden (13). Til tross for deres voldsomme lojalitet og holdning på slagmarken, er de vennlige mennesker med en tradisjon av ekte gjestfrihet.
 • Chitwan er stedet i Nepal du skal reise hvis du ønsker å slukke tørsten for naturopplevelser. Chitwan ligger i den sørlige delen av Nepal og her venter natur og dyreopplevelser i jungelen i Royal Chitwan nasjonalpark. Parken skal ha en god bestand av bengaltigre (men sjansen for at du skal se disse er minimale). Chitwan var Nepals første nasjonalpark og dekker et område på 932 kvadratkilometer.
 • Dolpo – gå gjennom skjulte daler, besøk historiske Shey Gompa og føl på isvannet i Phoksundo innsjøen. Fotturer i denne avsidesliggende regionen Dolpo fører deg gjennom naturskjønne, skjulte daler og gamle helligdommer som Shey Gompa. Nyt fascinerende utsikt over innsjøen Phoksundo Lake og møt karavaner av yak okser som krysser fjellpassene og landsbyfolk som karrer seg til de bratte fjellsidene som de har gjort i århundrer. Menneskene som bor i denne regionen bor i noen av de høyest bosetninger som finnes i verden som f.eks Dho-Tarap dalen, Dolpo er rett og slet formidabel.
  Lite har endret seg i veien for livet for disse hardføre mennesker som strengt følger skikker og tradisjoner som ble nedarvet fra sine forfedre som kom til dette området fra Tibet for flere århundrer siden. Fotturer i dette området gir deg en mulighet til å møte disse enkle menneskene som lever under ekstreme forhold.
  Dolpo ble først åpnet for turisme så sent som i 1989 og frem til da hadde denne regionen med disse høye fjell daler vært uutforsket og i stor grad usett av utenforstående. Takket være isolasjonen og vanskelig topografi, har folk i denne regionen bevart sin kultur og lever et liv uberørt av innflytelse fra det moderne samfunnet.
 • Palpa – bli sjarmert av denne litt «off-the-beaten-track" destinasjonen
  Dette området ligger faktisk ikke så langt fra Pokhara og kan nåes lett med lokalbuss. Den historiske byen Tansen ligger på en liten åsrygg og kan tilby en rolig atmosfære hvor tiden omtrent har stått stille og livet beveger seg meget langsomt denne litt tilbakelenende livsstilen er meget smittsom. Her kan du vandre ned brosteinsbelagte gater rundt den gamle basaren og oppleve en langt mer autentisk liv enn det du vil kunne finne i Pokhara.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Kathmandu. Nepal
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juni (25ºC) / Kaldeste måned: januar (11ºC) / Våteste måned: juli (300,5 mm) - Alle verdier basert perioden 1991-2020

 

Average min and max temperatures in Kathmandu, Nepal

Hvordan er været? De klimatiske forholdene i Nepal varierer drastisk fra sted til sted (og høydemetrene selvsagt) og geografiske beliggenhet. Men generelt er somrene i nord kalde og vinterperioden krevende og harde, mens i sør er somrene preget at tropisk klima og vintermånedene milde. Nepal har 5 sesonger, vår, sommer, monsun, høst & vinter.

I Terai (sørlige Nepal) kan sommertemperaturene komme opp i 37°C i enkelte områder (og høyere faktisk) mens i vintermåndede ligger temperaturene på mellom 7-23°C. I fjellområdene og daler vil sommermånedene være tempererte mens den raskt kan dette under frysepunktet om vinteren. Du kan også huske at i snitt faller temperaturene med 6°C for hver 1000m du går opp i høyde.

Himalayafjellene fungerer også som en barriere mot de kalde vindene som blåser fra Sentral-Asia om vinteren, og danner den nordlige grensen av monsun vind mønstret. 80 prosent av alt regnet i Nepal faller under monsunperioden (juni-september). Regnet om vinteren faller normalt mer i de vestlige fjellsidene.

Det er ingen sesongmessig begrensning på reiser i og gjennom Nepal. Selv i desember og januar, når vinteren er på sitt alvorligste, er det fortsatt mye sol og strålende sikt. Som med de fleste av trekking områdene i Nepal, den beste tiden å besøke er i løpet av våren og høsten. Våren er tiden for rododendron blomstringen, mens den klareste himmelen er funnet etter monsun i oktober og november. Imidlertid kan Nepal besøkes hele året.

Beste tid å besøke Nepal: Mellom oktober og desember er den beste tiden å besøke Nepal ettersom det normalt sett er klart vær og spektakulær sikt. Været forblir tørt til rundt april. Januar og februar kan være veldig kaldt, spesielt om natten, men belønningen er utrolige panorama utsikt og langt færre turister.
Sen våren er en vakker tid å reise siden dette er tiden for rododendron blomstringen.
Fra mai og frem over til det gradvis bli varmere og mer fuktig i det været brygger opp mot monsuntiden og i juni kommer i skyene og dekker til fjellområdene.

 

Penger & valuta: Den offisielle myntenheten på Nepal er den nepalsek rupi (NPR). Siden avskaffelsen av monarkiet i 2008, bilder av Mt Everest har erstattet kongen på alle sedler. Det er enkelt å veksle kontanter og tilgang til minibanker i Kathmandu, Pokhara og andre byer, men nesten umulig på landsbygda eller på turer. Utenfor turistsentrene kan det være vanskelig å veksle store sedler så det er alltid en god idé å holde en liten bunke med små valør sedler.

Krediittkort blir for det meste akseptert på større hoteller, restauranter og forretninger.

Det finnes minibanker i de større turistsentrene som Kathmandu & Pokhara. Mange av minibankene har en begrensning på uttak (det virker veldig vilkårlig). Hyppige strømbrudd kan begrense muligheter for uttak, så vårt råd er ikke vent til siste liten med å ta ut penger. Forsøk alltid å ta ut penger i bankenes åpningstid siden det ofte skjer at maskinene tar beslag i kort. Det kan også lønne seg å gi beskjed til din bank at du skal reise i Nepal siden det kan skje at kort blir sperret av bankene grunnet en del svindel.

 

FreeCurrencyRates.com

Pruting
Det å prute er en integrert del av de fleste kjøp og salg i Nepal (spesielt i typiske butikker rettet mot turister, hoteller og guider). I en perfekt handel skulle det dreie seg mer om en sosial utveksling enn en kamp om ego og en god «deal» er helst der begge parter er fornøyde. Men husk at Rs10 kan utgjøre mye for selgeren (men utgjør mindre enn kr 1 for deg som turist)

Tips:

 

 • Taxi – det er ikke forventet noe tips, men har du fått god service er det vanlig å runde opp beløpet til nærmeste hele beløp.
 • Hoteller – På større hoteller er det vanligvis allerede inkludert ett service gebyr ved utsjekk og det er derfor ikke nødvendig med ytterligere tips. Hvis du ser at det ikke er inkludert er det vanlig å legge på 10% på regningen. Hvis det finnes et tips eske anbefaler vi at du legger pengene i denne esken enn å legge på regningen og deretter betale med kredittkort. Har du fått hjelp av noen til å bære bagasjen din holder det med å gi rundt Rs20 (eller Rs10 per kolli hvis du reiser i en gruppe)..
 • Restauranter – På typiske turiststeder er service gebyr vanligvis allerede inkludert på regningen. Hvis dette ikke er tilfelle, er det vanlig å gi 5-10% ekstra for god mat og service.
 • Guider – Fotturer er «Big Business» i Nepal og det er også vanlig å betale ekstra for guider og bærere hvis du er på en organisert fottur. Det anbefaler at du regner med rundt USD60 per person på sine fotturer i Nepal. Går du alene med guider anbefaler vi at du regner med rundt USD5 per dag til guide og USD2-4 for bærere om du har med deg dette også. For litt mer krevende fotturer som f.eks. Everest Base Camp bør du regne med å gi rundt 15% av turens kostnad i tillegg som en påskjønnelse.

Interessante fakta

 • Nepal er at av få land i verden hvor globlaseringen fortsatt ikke har satt sine spor på den kulturelle arven. Nepal er et multikulturelt land med sine tradisjoner og gamle religioner
 • Verdens høyeste fjell. Nepal er kjent for å ha verdens høyeste fjell, Mt Everest (8848 moh), men Nepal har faktisk 8 av de 10 høyeste fjellene i verden:
  Mount Everest – 8848 m
  Kanchenjunga – 8586 m
  Lhotse – 8516 m
  Makalu – 8481 m
  Cho Oyu – 8201 m
  Dhaulagiri I – 8167 m
  Manaslu – 8156 m
  Annapurna I – 8091 m
 • Aldri bekjempet og okkupert. Nepal feirer ikke noen nasjonaldag av den enkle grunn at de aldri har vært okkupert eller kolonisert av en utenlandsk makt (Nepal er også det eldste landet i Sørøst Asia). Nepal ble en føderal demokratisk republikk i 2008 etter at kongedømmet ble avskaffet.
 • Verdensmester i monumenter på UNESCOs bevaringsliste. Hvis du trodde at Nepal var et lite land, kjent for sine mange fjell og fotturmuligheter og ikke noe annet har du tatt fullstendig feil. Bare i hovedstaden Kathmandu finner du syv minnesmerker som står på UNESCOs bevaringsliste i en radius på kun 15km, noe som gjør Nepal til det landet med høyest konsentrasjon av bevaringsverdige monumenter.
 • Ingen religion eller opptøyer. Man skulle tro at et lite inneklemt land som Nepal med mer enn 80 ulike etniske grupper som snakker 123 forskjellige språk og hinduisme som sin offisielle religion ville hatt sin andel av uroligheter. Men til tross for dette har Nepal aldri hatt uroligheter basert på hverken religion eller etnisitet.
 • Verdens dypeste dal. For mange er Nepal forbundet med å ha verdens høyeste fjell, men svært få er kjent med at Nepal også har verdens nest dypeste dal i Kali Gandaki (4375 meter dyp) og er formet av Kali Gandaki elven som ligger mellom fjelltoppene Annapurna og Dhaulagiri (begge over 8000 moh).

Festivaler
Nepal har over 100 ulike etniske grupper så det er store sjanser for at det alltid er en eller annen feiring eller festival på gang. Nepal var opprinnelig et hinduistisk kongedømme, men har alltid levd i harmoni med de øvrige religionene. Det er litt uvanlig, men i Nepal finner du ofte at selv personer fra andre religioner deltar i festivaler for andre religioner med like stor gusto som om det var deres egen religion som ble feiret. Noen festivaler er nasjonale mens andre er mer lokale og sporadiske, men hver festival og feiring har sin egen historiske og religiøse historie og bakgrunn i det nepalske samfunnet.

 • Dashain: dette er kanskje den viktigste festivalen på kalenderen i Nepal og går over 2 uker i slutten av september og avsluttes på den dagen hvor det er fullmåne. Dashain hedres gudenes seier over en rekke demoner, basert på historier i Ramayana (et indisk epos, et langt heltedikt som regnes som en av hinduismens viktigste og mest populære hellige tekster) etter å ha påkalt kreftene til gudinnen Durga. 
 • Holi: den sprudlende vårfestivalen holi finner sted i mars, og er også kjent som «fargefestivalen». Selve feiringen er basert på en sier over den kvinnelige demonen «Holika» og feiringen varer over èn uke og er en tid for mye mat, drikke og glede i gatene for å feire begynnelsen på den varme årstiden. Folk smører seg inn med fargepulver og som turist er du et yndet mål for fargelegging (lurt å ha kamera i en vanntett pose!).
 • Tihar: er den nepalske versjonen av Hindu Festival of Lights, dedikert til gudinnen for rikdom, Lakshmi, og er den mest fargerike av Nepals mange festivaler. Festivalen går over fem dager i oktober, og hvert hjem lyser opp med glitrende oljelamper. På festivalens andre dag (også kjent som «hundenes dag» og er dagen hcor alle våre 4-benede venner blir utsmykket med blomsterkranser, gitt et herremåltid og tilbedt for sin beskyttelse av alle hjem. På den tredje dagen er det kyrenes dag i rampelyset, som en representant for rikdom.
 • Gaijatra: Hvert år i slutten av august og begynnelsen av september og festivalen er for å hedre dødsguden Yamaraj. Dette er en av de mest populære festivalene og er kjent for sine prosesjoner av kyr som er ledet av hver eneste person som har mistet en slektning i løpet av året. For hinduer er kyr hellige, og det antas at paraden vil hjelpe sjelene til den avdøde på reisen til himmelen.
 • Shree Panchami: dette er feiringen av Saraswatim gudinnen for lærdom og søster av elefantguden Ganesh. Festivalen finner sted i januar og tempelbilder er dekket av blomsterkranser og gitt gaver og tradisjonelt spiser man 7 riskorn, noe som skal gi visdom til tilbederne. Dette er den mest populære tiden for inngåelse av eksteskap, da man tror at man da er velsignet av gudinnen selv.

Hva er så spesielt med Nepal og hvorfor er dette nesten som en magnet på alt fra backpackere til de som er på søk etter meningen med livet?

Fjell og topper
Nepals Himalaya fjellkjede er «Holy Grail» for alle som elsker fjell. Intet annet sted på kloden har slik en trekkraft og magnetisme som Nepal. I Nepal finner du da også noen av de mest ikoniske og tilgjengelige fotturer til steder som Everest Base Camp og Annapurna som 2 av de mest populære rutene. Det finnes få steder i verden hvor du kan gå i dagevis i en utrolig fjellheim (det eneste unntaket er vel Andesfjellene i Sør-Amerika)

Middelalderbyer & hellige steder
Ikke alle kommer til Nepal for å vandre i fjellheimen eller ta utfordringen med å rafte ned noen av de tøffeste for frådende elvene i verden, klatre til verdens tak. For noen er kulturen viktigst og hva da med å senke adrenalinet en smule og oppdage Nepal på et litt mer raffinert og rolig tempo, og heller beundre fjelltoppene over en gin & tonic i solnedgangen fra en takterrasse i middelalderbyene Patan eller Bhaktapur i Kathhmandu dalen?

Nyt synet av tibetanske buddhistiske pilegrimer på en åndelig spasertur rundt århundrer gamle stupaer og klostre. Selv etter 2015 jordskjelvet, er Nepal den kulturelle kraftsenter i Himalaya; Spesielt Kathmandu dalen tilbyr en uovertruffen samling av palasser i verdensklasse, skjulte helligdommer og sublime tempel kunst i de mange bakgatene i hovedstaden.

En reise til Nirvana
En reise til Nepal kan ved første øyekast se ut som en reise til et Disneyland for backpackere. Her florerer det i butikker som selger utstyr til fotturister, bakerier og pizza restauranter i området rundt Thamel i Kathmandu og i Pokhara. Ute på landsbygda er derimot bildet (heldigvis) en god del annerledes og du vil her se hvordan livet fortsetter på et langsommere tempo. Her går livet sin vanlige gang og alltid med et fjellmassiv som bakteppe. Det største problemet du har i Nepal er å velge hva du skal konsentrere deg om å få med deg og du forstår fort hvorfor dette er et sted man alltid må komme tilbake til.

Natur- og dyreopplevelser
Det kanskje ikke mange vet er at Nepal har også en rekke nasjonalparker hvor andre opplevelser står i tur for å imponere. Sør for Nepals mektige fjellkjeder ligger en rekke av nasjonalparker hvor eksotiske fugler og neshorn kan observeres i naturlige omgivelser.

Hvordan du vil oppleve dette er opp til den enkelte, men her finner du alt fra luksuriøse lodger i parker som Chitwan eller en noe røffere utfordring i parker som avsidesliggende Bardia eller Koshi Tappu. Enten du krysser Nepal med terrengsykkel, motorsykkel, flåte eller turist buss, kan Nepal tilby et forbløffende variert utvalg av attraksjoner og landskaper.

 

Se vår destinasjons video fra Nepal:
Copyright - Sergi Martínez Miró

Se våre reiser til dette reisemålet