Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Opplev magien i Bhutan: En uoppdaget perle blant fjellene. Bhutan, et skjult juvel omgitt av majestetiske fjelltopper, inviterer eventyrlystne reisende til en opplevelse utenom det vanlige. I denne fengslende destinasjonen, dypt forankret i buddhistisk kultur og bærekraftig utvikling, vil du finne en verden som er i harmoni med naturen og bevarer sin unike arv.

Velkommen til Bhutan, et land som er mer enn bare et reisemål. Her kan du fordype deg i den uovertrufne skjønnheten i Himalaya-fjellene, som troner stolt over landet og gir en betagende kulisse for eventyr. Utforsk uberørte daler, hvor du vil støte på tradisjonelle landsbyer og sjarmerende klostre, hvor du kan oppleve den autentiske livsstilen til de gjestfrie bhutanske folket.

Bhutan er kjent for sin unike tilnærming til økonomisk utvikling og vektlegging av Gross National Happiness (Bruttonasjonal lykke). Dette landet er en levende modell for bærekraftig turisme, og du vil oppdage at den uberørte naturen og den oppriktige gjestfriheten til innbyggerne vil fange hjertet ditt. Utforsk nasjonalparker og beskyttede områder som er hjem for et utrolig mangfold av flora og fauna, inkludert sjeldne arter som snøleoparder og tibetanske røde pandaer.

For den åndelige søkeren er Bhutan et mekka. Landet er hjem for noen av de mest majestetiske buddhistiske klostrene og templer. La deg fascinere av Taktsang Palphug-klosteret, bedre kjent som Tiger's Nest, som henger spektakulært fra en klippevegg og er et symbol på landets åndelighet og styrke. Gå inn i en atmosfære av ro og refleksjon når du blir en del av den religiøse praksisen og ser munkene utføre tradisjonelle ritualer.

Bhutan er ikke bare et reisemål, det er en sjelden mulighet til å oppleve autentisk kultur, vennlige mennesker og uendelige eventyr. Bhutan vil ta deg med på en uforglemmelig reise gjennom det ukjente.

Høydepunkter:
Bhutan, et land kjent for sin uendelige skjønnhet og rike kultur, har mange imponerende severdigheter som vil ta pusten fra deg. Her er noen av Bhutans største perler som du ikke bør gå glipp av når du besøker dette fortryllende landet:

 • Taktsang Palphug-klosteret (Tiger's Nest): Dette ikoniske klosteret er en av Bhutans mest spektakulære severdigheter. Det henger dramatisk fra en klippevegg, 900 meter over dalen, og gir en fantastisk utsikt over det omkringliggende landskapet. For å nå klosteret må du ta en naturskjønn fottur gjennom furuskog og over hengende broer. Tiger's Nest er en åndelig oase og et symbol på Bhutans buddhistiske arv.
 • Punakha Dzong: Dette imponerende festningskomplekset ligger ved samløpet av to elver og er en av Bhutans mest betydningsfulle klostre. Punakha Dzong er kjent for sin blendende arkitektur og intrikate detaljer. Utforsk de vakre hagene og dekorerte haller, og lær om landets historie og kulturelle tradisjoner.
 • Paro-dalen: er kjent for sin naturlige skjønnhet og historiske betydning. Den er hjemmet til mange av Bhutans eldste og viktigste templer og klostre. Utforsk Kyichu Lhakhang, et av de eldste templene i Bhutan, og Drukgyel Dzong, en festning som tidligere beskyttet landet mot invasjoner. Paro-dalen er også porten til Taktsang Palphug-klosteret (Tiger's Nest).
 • Bhutans hovedstad, Thimphu: er en unik hovedstad som blander moderne bekvemmeligheter med tradisjonell bhutansk kultur. Besøk Tashichho Dzong, et storslått kloster og administrativt sentrum, og utforsk det livlige helgmarkedet hvor du kan oppdage håndverksprodukter og lokale delikatesser. Thimphu er også hjem for National Memorial Chorten, et hellig monument som tiltrekker seg besøkende med sin fredelige atmosfære.
 • Phobjikha-dalen: Dette avsidesliggende og pittoreske området er kjent for sitt rike dyreliv og vakre landskap. Phobjikha-dalen er en viktig overvintringssted for den sjeldne sortnakkekranen, og hvert år kommer disse majestetiske fuglene hit fra de høye fjellene i Tibet. Utforsk dalen til fots eller på sykkel, og nyt den uberørte naturen og roen som omgir deg.

Bhutan er et land som er rikt på kultur, spiritualitet og naturlig skjønnhet. Disse severdighetene gir bare en smakebit av hva Bhutan har å by på. Enten det er de praktfulle klostrene, historiske festninger eller betagende landskap, vil Bhutans mesterverk gi deg en opplevelse som vil vare livet ut.

Det siste Shangri La?
Bhutan blir ofte referert til som "det siste Shangri-La" på grunn av sin unike kultur, bevarte natur og en følelse av fred og harmoni som preger landet. Begrepet "Shangri-La" stammer fra romanen "Tapte horisonter" av forfatteren James Hilton, der det beskrives som et ideelt og avsidesliggende sted preget av lykke, fred og velvære.

Bhutan har lenge blitt ansett som et av de siste gjenværende stedene på jorden der tradisjonell kultur og verdier har blitt bevart, og der bærekraftig utvikling og lykke for befolkningen er høyt prioritert. Landet er kjent for sin buddhistiske arv, med hundrevis av klostre, templer og hellige steder som gir en følelse av spiritualitet og ro.

I tillegg har Bhutan tatt banebrytende initiativer for å opprettholde et høyt nivå av miljøvern og bærekraftig utvikling. Landet har et nasjonalt brutto nasjonal lykkeindeks som fokuserer på menneskelig trivsel og velvære i tillegg til økonomisk vekst. Bhutan er kjent for sin strenge politikk om bevaring av naturen, som sikrer at store deler av landet forblir uberørt og gir enestående naturopplevelser for besøkende.

Selv om begrepet "Shangri-La" kan være subjektivt og symbolsk, reflekterer det den unike opplevelsen av å besøke Bhutan. Landets utrolige skjønnhet, rike kultur, fredfulle atmosfære og engasjement for bærekraftighet gjør det til et sted som mange ser på som et nærmest paradisisk reisemål.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Paro, Bhutan
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juli (9ºC), Kaldeste måned: januar (-7ºC) & Våteste måned: juli (112,7 mm) - Alle verdier basert perioden 2005-2015

Average temperature and rainfall in Pharo, Bhutan

Hvordan er været i Bhutan?
Været i Bhutan varierer avhengig av årstiden og regionen du besøker. Generelt sett kan Bhutan oppleve fire distinkte årstider: vår, sommer, høst og vinter. På grunn av landets topografi, med varierende høyder og landskaper, kan været imidlertid være ganske forskjellig fra sted til sted. Her er en generell oversikt over værforholdene i Bhutan.

 • Vår (mars til mai): Våren er vanligvis mild og behagelig, spesielt i lavlandet. Temperaturene begynner å stige, og landskapet blir grønt og frodig. Dette er en flott tid for vandring og utforsking av Bhutans naturlige skjønnhet.
 • Sommer (juni til august): Sommeren er preget av varmt vær og høy luftfuktighet. Det kan oppleves regnskyll og sporadiske monsunregn, spesielt i sørlige og sentrale deler av Bhutan. Den økte nedbøren gir en frodig vegetasjon, men vær oppmerksom på at noen fjellområder kan bli påvirket av tåke og dårlig sikt.
 • Høst (september til november): Høsten er en av de beste tidene å besøke Bhutan på. Været er vanligvis klart og behagelig med mild temperatur, og det er lite nedbør. Landskapet er fargerikt på grunn av løvfargene på trærne, og det er også en tid da mange viktige festivaler finner sted.
 • Vinter (desember til februar): Vinteren i Bhutan kan være kjølig, spesielt i høylandsområdene. Dagtemperaturene kan være milde, men nattetemperaturene kan synke under frysepunktet. Noen områder, spesielt i høyere høyder, kan oppleve snøfall. Vinteren er en flott tid for å oppleve vakre fjellandskap og nyte roen og stillheten i naturen.

Det er viktig å merke seg at værforholdene kan variere fra år til år, og det er alltid lurt å sjekke værmeldingen for det spesifikke området og tidsrommet du planlegger å besøke. Det anbefales også å pakke med seg passende klær og utstyr basert på sesongen og regionen du besøker.

Beste tiden å besøke Bhutan?
Den beste tiden å besøke Bhutan avhenger av dine preferanser og hva du ønsker å oppleve. Bhutan kan være et flott reisemål året rundt, men her er noen generelle betraktninger for hver årstid.

 • Vår (mars til mai): Våren er en fantastisk tid å besøke Bhutan på. Været er vanligvis mildt og behagelig, og landskapet er frodig og grønt etter vinteren. Du kan oppleve vakre blomster, spesielt rhododendroner, i full blomst. Våren er også en tid for tradisjonelle festivaler i Bhutan, så du kan få en autentisk kulturell opplevelse.
 • Høst (september til november): Høsten er ofte ansett som den beste tiden å besøke Bhutan på. Været er generelt klart og behagelig, med lite nedbør. Landskapet er fargerikt på grunn av løvfargene, og det er en tid for viktige festivaler som Tshechu. Høsten er også en god tid for fotturer og trekking, da stiene er tørre og utsikten er klar.
 • Vinter (desember til februar): Vinteren kan være en god tid å besøke Bhutan for de som liker kaldere vær og ønsker å oppleve fjellandskapet dekket av snø. Du kan nyte roen og stillheten i naturen, og det er færre turister sammenlignet med andre sesonger. Det kan imidlertid være kjølig, spesielt i høyere høyder, så det er viktig å pakke varme klær.
 • Sommer (juni til august): Sommersesongen kan være fuktig i Bhutan på grunn av monsunen. Det kan være hyppige regnskyll og tåke, spesielt i sørlige og sentrale deler av landet. Imidlertid kan sommeren være en flott tid å besøke for å oppleve den frodige vegetasjonen og blomsterprakten.

Myntenheten: i Bhutan er Bhutanske Ngultrum (forkortet som BTN) = 100 Chertrum. Ngultrum er fast knyttet til den indiske rupee (INR), og begge valutaene er akseptert som betalingsmiddel i Bhutan. En ngultrum tilsvarer en rupee.

FreeCurrencyRates.com

Det er viktig å merke seg at Bhutan er et kontantbasert samfunn, og det kan være begrenset mulighet for bruk av kredittkort og reisesjekker. Det anbefales derfor å ha nok kontanter i Bhutan. Du kan veksle utenlandsk valuta (f.eks. USD eller EUR) til ngultrum ved ankomst til Bhutan. Valutaveksling er tilgjengelig på flyplassen, i bankene og noen større hoteller i Bhutan.

Det er også viktig å merke seg at det er en daglig avgift per person som må betales for å besøke Bhutan. Denne avgiften inkluderer transport, overnatting, måltider, offisielle guider og andre tjenester under oppholdet ditt. Betalingen for denne avgiften skal gjøres før ankomst til Bhutan via en godkjent turoperatør.
Ved avreise fra Bhutan kan du veksle tilbake eventuell ubrukt ngultrum til utenlandsk valuta, men det er en grense for hvor mye du kan veksle ut. Sørg for å sjekke grensene og reglene angående valutaveksling før du forlater landet.

Det er alltid lurt å ha litt kontanter med seg for mindre utgifter og steder der kredittkort kanskje ikke er akseptert. Det anbefales også å informere banken din om at du reiser til Bhutan, slik at de er klar over at du kan bruke kortet ditt der.

Husk å sjekke de siste oppdateringene og informasjonen om valuta og betaling i Bhutan før du reiser, da ting kan endre seg over tid.

Kostnadsnivå:
Kostnadsnivået i Bhutan kan variere avhengig av flere faktorer, inkludert sesongen du besøker, typen overnatting du velger, spisesteder og aktiviteter du deltar i.

Bhutan opererer med et "Minimum Daily Package" -system for utenlandske besøkende, som fastsetter en daglig avgift per person for å dekke oppholdet ditt i landet. Denne avgiften inkluderer transport, overnatting, måltider, offisielle guider og andre tjenester.

Det er viktig å merke seg at Bhutan praktiserer en høykvalitets turisme-modell som fokuserer på å bevare landets kultur, natur og bærekraftig utvikling. Dette gjenspeiles i prisen for å besøke Bhutan, og landet er kjent for å være et reisemål med høyere kostnader sammenlignet med mange andre destinasjoner i regionen.
Prisen for Minimum Daily Package varierer avhengig av sesongen. Vanligvis ligger den mellom USD 200 og USD 250 per person per dag i lavsesongen (januar, februar, juni, juli, august og desember) og mellom USD 250 og USD 290 per person per dag i høysesongen (mars, april, mai, september, oktober og november). Disse prisene kan imidlertid variere og kan være underlagt endringer basert på regjeringens politikk og krav.
I tillegg til Minimum Daily Package-avgiften, bør du ta med ekstra penger for personlige utgifter som suvenirer, drikkevarer utenom måltider, inngangsbilletter til spesielle attraksjoner og eventuelle ekstraaktiviteter du ønsker å delta i.

Det er også verdt å merke seg at bruk av kredittkort og minibanker kan være begrenset i Bhutan, spesielt utenfor større byer og turistområder. Det er derfor lurt å ha nok kontanter tilgjengelig for mindre utgifter og steder der kredittkort kanskje ikke er akseptert.

Samlet sett kan kostnadsnivået i Bhutan være høyere sammenlignet med andre reisemål i regionen, men det er viktig å huske at opplevelsen av Bhutan er unik og inkluderer en omfattende pakke med tjenester og en mulighet til å oppleve den rike kulturen og naturen i landet.

Tips
I Bhutan er det ikke vanlig å gi tips for tjenester. Bhutanske kulturtradisjoner fokuserer ikke på tipping som en del av deres normale praksis. Dette skyldes i stor grad landets sterke kulturelle verdier og prinsipper om gjestfrihet og likestilling.

Når du besøker Bhutan og bruker tjenester som hoteller, restauranter eller turistguider, er det ikke forventet å gi tips. Kostnadene for tjenestene du mottar, inkluderer allerede honoraret til de ansatte som gir deg tjenestene.

Selv om det ikke er vanlig å gi tips, er det alltid opp til den enkelte besøkende å avgjøre om de ønsker å gi et ekstra beløp som en gest av takknemlighet for en ekstraordinær service. Hvis du velger å gjøre det, kan du vurdere å gi et diskret beløp som en takknemlighetsgave, men det er ikke nødvendig eller forventet.
Det er imidlertid viktig å merke seg at praksisen med tipping kan være mer vanlig i noen luksushoteller, internasjonale hotellkjeder eller i situasjoner der ansatte er vant til å håndtere besøkende fra kulturer der tipsing er utbredt. I slike tilfeller kan du eventuelt vurdere å gi et tips basert på din personlige skjønn og tilfredshet med tjenesten som er mottatt.

 

 

Interessante fakta
Bhutan, det mystiske og vakre kongedømmet i Himalaya-fjellene, er ikke bare kjent for sin rike kultur og fantastiske natur, men det er også hjem til noen unike og morsomme fakta som vil få deg til å smile.

 1. Bruttonasjonal lykke: Bhutan er det eneste landet i verden som måler sin suksess ut fra Bruttonasjonal lykke (BNL) i stedet for bruttonasjonalprodukt (BNP). BNL-filosofien legger vekt på bærekraftig utvikling, bevaring av kultur og natur, og innbyggernes generelle lykke og trivsel.
 2. Ingen trafikklys: Bhutan er et av få land i verden som ikke har trafikklys. Istedenfor å bruke trafikklys bruker de politiet og rundkjøringer for å regulere trafikken. Dette bidrar til en mer avslappet og organisk trafikkopplevelse.
 3. Røykeforbud: Bhutan er det første landet i verden som har innført et totalforbud mot salg og bruk av tobakk. Dette ble innført i 2010 for å fremme folkehelse og trivsel.
 4. Flagrende nasjonaldrakt: Bhutanesisk tradisjonell nasjonaldrakt, kjent som "Gho" for menn og "Kira" for kvinner, er veldig unik. Den er laget av tykk, vevd ullstoff og er festet med et belte. En morsom fakta er at mange bhutanere ofte bruker stoffet som "vinger" ved å feste det bak belte, noe som gir en flagrende effekt når de beveger seg.
 5. Ingen McDonald's: Bhutan er et av få land i verden uten noen McDonald's-restauranter. Regjeringen har vært forsiktig med å åpne dørene for vestlig hurtigmatkjeder for å bevare landets kulturelle og tradisjonelle verdier.
 6. Første TV-kanal i 1999: Bhutan lanserte sin første fjernsynskanal i 1999, og dette ble markert som et betydelig skritt i moderniseringen av landet. Dette var også året da internett ble introdusert i Bhutan.

Festivaler
Festivaler i Bhutan er kjent for å ose av intensitet, liv og glede. Eldgamle elementer av Buddhistisk kultur kommer til syne, legendariske seire blir gjenfortalt gjennom skuespill og rundt om i landet blir det feiret med så mye pomp og prakt at begivenheten tiltrekker seg besøkende fra hele verden. De fleste av disse festivalene er dedikert til guruen Rimpoche – helgenen som introduserte landet til Buddhisme tidlig i det 8. århundret. Feiringene består som regel av mystiske nakendanser, engasjerende forestillinger, nervepirrende ilddanser og klargjørende gjenskapninger. Noen ganger er det til og med sjeldne fremvisninger av silkemalerier og gamle skriftruller. Drar du på festival i Bhutan er du nesten garantert at du får en helt unik opplevelse.

 • Thimphu Tshechu festivalen (10. dagen av den 8. måneden i månekalenderen): dette er den største og mest populære festivalen i Bhutan og den varer i 3 dager. Tusenvis av mennesker flokker til hovedstaden i ført i nydelige fargerike antrekk for å delta på festlighetene. Du vil oppleve en fest av farger, danseopptredener, aktiviteter og skuespill. Danseforestillingene som involverer fargerike masker og hvor lokalbefolkningen og munker danser som bare det for å feire livet og munterheten i Bhutan vil kanskje fascinere deg mest.
 • Jambay Lhakhang Drup festivalen (oktober/november): denne fire dager lange festivalen har alt: forestillinger hvor danserne har på seg fargerike masker, bruker ild og til og med er splitter nakne. Tradisjonelle danser utføres for å feire grunnleggelsen av Jambay Lhakhang- klosteret og for å ære guruen Rimpoche. Ilddansen Mewang tiltrekker seg tusenvis av turister og her kan du observere hvordan lokalbefolkningen danser under en brennende struktur laget av tørt gress. Høydepunktet av hele festivalen er derimot Tercham, også kalt ‘skattedansen’, når maskerte utøvere og munker danser nakne. Hvil du få med deg denne delen av festivalen må du være forberedt på å være våken lenge – for den finner sted midt på natten.
 • Paro Tshechu festivalen (mars/april): drar du til en av de mest kjente festivalene i Bhutan, Paro Tshechu, vil du se munker og lekmenn kledd i livlige, flerfargede brokadrakter. Danserne engasjerer seg i samtaler, danser, nyter og feirer. Munkene har på seg masker som fremstiller guder og gjenforteller legendariske historier og anekdoter gjennom skuespill. Festiviteten kommer derimot til et midlertidig stopp når du får se et lite glimt av den 350 år gamle skriftrullen Thangkha. Den inneholder historiske fortellinger og hedrer gjerningene til guruen Rimpoche. Grunnen til at Paro festivalen er den mest besøkte i landet er nok fordi du opplever en helt spesiell gjestfrihet og tilknytting til feiringen. Festivalen varer i 3 til 4 dager hvert år.

Matkultur
Bhutans matkultur er like mangfoldig som landets geografi og kulturelle arv. Maten i Bhutan er ofte kjent for sin rike smak, krydrethet og bruk av lokale ingredienser. Her er noen trekk ved Bhutans matkultur.

 • Chilipepper som nasjonalvåpen: Bhutan er kjent for sitt lidenskapelige forhold til chilipepper. Chilipepper er ikke bare en vanlig ingrediens, men en integrert del av deres matlaging. Bhutanese retter bruker ofte chilipepper som en viktig smakstilsetning, og de er kjent for å lage noen av de hotteste rettene i verden.
 • Eksotiske retter: Bhutan har flere tradisjonelle retter som er unike for landet. En av de mest kjente rettene er "Ema Datshi", som består av chilipepper og ost i en kremet saus. Andre populære retter inkluderer "Datsi-dumplings" og "Phaksha Paa" (svinekjøtt stekt med røkt chili og grønnsaker).
 • Bhutanske pickles: Syltet mat er en viktig del av Bhutans matkultur. De lager ulike typer pickles, kjent som "achar", ved å bruke ingredienser som rødbeter, gulrøtter, hvitløk og krydder. Disse picklesene serveres som smakfulle tilbehør til måltider.
 • Tradisjonelle måltider: Bhutanske måltider følger vanligvis en tradisjonell stil der flere retter blir servert samtidig. Måltidet inkluderer ofte ris, grønnsaker, kjøtt, fisk og ulike sauser og chutneys. Familier og samfunn samles vanligvis rundt et fellesbord for å dele måltidet.
 • Fermenterte matvarer: Fermentering er en viktig del av bhutansk matlaging. De fermenterer ingredienser som soya, bambusskudd og rå mango for å skape unike smaker og teksturer.
 • Te og "Butter Tea": Bhutan er også kjent for sin te-kultur. De dyrker te i ulike regioner i landet. En spesiell drikk som er vanlig i Bhutan er "Butter Tea" eller "Suja". Denne tradisjonelle teen er laget av teblader, smør og salt, og den spiller en viktig rolle i den daglige livsstilen til mange bhutanere.

Bhutans matkultur er rik på smaker og reflekterer landets unike tradisjoner og landskap. Utforsking av Bhutan gir deg en sjanse til å oppdage en verden av spennende retter og smaker som vil berike din kulinariske opplevelse.

Annet
Røyking er teknisk sett forbudt i Bhutan. Turister har lov til å røye i noen bestemte områder, men må ha med seg sine egne sigaretter (opp til maks 200 stykker). Turister må uansett betale en tobakksavgift på produktene som blir importert (opp til 200 % skatt). Røyking i offentlighet vil gi deg en bot, så lenge du kan bevise at du har betalt avgiften. Hvis du ikke kan bevise dette, så kan du risikere fengsel i minimum tre år.

Se våre reiser til dette reisemålet