Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Bangladesh, et land i Sør-Asia, vil overraske deg med sin varierte natur og rike historie. Utforsk de grønne rismarkene, majestetiske elver og sjarmerende landsbyer for å oppleve landets naturlige mangfold.

Historiske skatter som gamle moskeer, templer og UNESCOs verdensarvsteder vil fascinere deg. Oppdag ruiner av gamle imperier og historiske byer som vitner om landets rike kulturarv.

Bangladesh byr på fantastiske naturopplevelser. Utforsk Sundarbans, verdens største mangroveskog, og bli kjent med det unike dyrelivet, inkludert den majestetiske bengaltigeren. Nyt elvecruise på Ganges og Brahmaputra, og opplev de pittoreske landskapene og den lokale livsstilen langs elvebredden.

Landet er også kjent for sin fargerike kultur. Opplev den tradisjonelle musikken, dansen og kunsten, og nyt smakfulle retter fra det bengalske kjøkkenet. Utforsk de livlige markedene og få innblikk i den vennlige lokalbefolkningens hverdag.

Bangladesh er for det meste uutforsket av utenlandske turister, men landet utstråler ekte skjønnhet og har en natur som vil trollbinde deg. Fra de frodige regnskogene og te plantasjene rundt Srimongal, til UNESCO verdensarvstedene i Paharpur og Bagerhat bugner det bare med steder å besøke. Landet er flettet sammen av over 700 elver, noe som har skapt et malerisk landskap med utenkelig mange nyanser av grønn.
Har du lyst til å oppleve Bangladesh fra en annen synsvinkel kan du sette deg om bord i en av robåtene som brukes som transportmiddel her og flyte harmonisk langs elvebredden. Setter du deg på en av de utsmykkede sykkelrickshawene derimot, vil du oppleve en litt mer eventyrlig tur med musikken av sykkelbjeller som bakgrunnsmusikk. Landet er rått, vilt og urørt samtidig som generøsiteten til lokalbefolkningen varmer. Befolkningen i Bangladesh blir ofte kalt for noen av de mest åpne og vennlige menneskene i Asia. Bangladesh er både en herlig og uforglemmelig opplevelse med mye sjel. Å reise hit er et ekte eventyr.

Høydepunkter
Bangladesh er et land rikt på kulturelle severdigheter som er verdt å utforske. Her er noen av de mest bemerkelsesverdige kulturelle severdighetene du bør se når du reiser til Bangladesh:

 • Den gamle byen Sonargaon: Sonargaon var en gang hovedstaden i Bengal-regionen og er nå et viktig kulturelt og historisk område. Utforsk de gamle ruinene, palassene og moskeene i byen, og besøk Panam Nagar, en historisk landsby kjent for sine vakre gamle hus.
 • Shat Gombuj-moskeen: Denne imponerende moskeen, også kjent som Sixty Dome-moskeen, er et fantastisk eksempel på sultanatarkitektur. Den ble bygget på 1400-tallet og er en av de eldste og største moskeene i Bangladesh.
 • Lalbagh-fortet: Dette historiske fortet ligger i hovedstaden Dhaka og ble bygget på 1600-tallet. Utforsk de vakre hagene, palassene og moskeene inne i fortet, og ta en tur til det berømte Mausoleet for Pari Bibi.
 • Somapura Mahavihara: Dette er et UNESCO verdensarvsted og er en av de mest imponerende buddhistiske klostrene i verden. Utforsk de eldgamle stupene, templer og andre strukturer som er en del av dette historiske stedet.
 • Sundarbans: Dette er verdens største mangrove skog og et UNESCO verdensarvsted. Ta en båttur gjennom de vakre kanalene og se det unike dyrelivet, inkludert Bengal tigre, krokodiller og eksotiske fuglearter.
 • Dhaka: Bangladeshs hovedstad er et strålende startpunkt på en tur til landet. Vi anbefaler at du sjekker ut Lalbagh fortet og Ahsan Manzil, to utrolig praktfulle og imponerende bygg, eller leier en liten båt så du kan få med deg byens kjas og mas fra vannkanten.
 • Cox’s Bazar: Dette området har over 120 kilometer med sandstrand (som er en av verdens lengste) og er for det meste helt tom, med unntak av noen fiskerbåter. Her vil du møte på lokale fiskere som kommer tilbake med dagens fangst, oppdage boblende tidevannsbaseng og store turkise bølger perfekte for surfing.
 • Ratargul sumposkog (Sylhet): drar du hit kan du glede deg til en båtekskursjon gjennom en mystisk og helt spesiell skog. Refleksjonen fra den krystallklare blå himmelen som kommer til syne over skogen får omgivelsene til å se nesten uvirkelige ut, og den intime måten du opplever natur –og dyrelivet her er enestående. Dette grønne landskapet vil få deg til å føle deg nærmere Moder jord enn du noen gang har gjort før.

Disse severdighetene er bare noen av de mange flotte stedene å besøke i Bangladesh. Landet har en rik historie, variert natur og en varm gjestfrihet som vil gi deg en minneverdig reiseopplevelse.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Dhaka, Bangladesh
Måle enheter= °C og mm/måned. Varmeste måned: juni (30°C), Kaldeste måned: januar (19°C) & Våteste måned: august (306.5mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.

Average temperature and rainfall in Dhaka, Bangladesh

Hvordan er været?
Bangladesh har et tropisk klima med en behagelig varm og solrik vinter mellom november og februar og en kort varm vår mellom mars og mai. Regnsesongen er lang og varer fra juni til oktober på grunn av sommermonsunen. Landet er veldig flatt og sterkt påvirket av Gangesdeltaet og derfor ofte utsatt for flommer i tillegg til stormfloer når tropiske sykloner rammer Bengalbukta. Tørkesesongen varer fra november til mars. Vanligvis forlater monsunen landet rundt oktober, men noen ganger kan det regne helt frem til november, spesielt sør-øst i landet eller når det kommer en sen tropisk syklon. Vanligvis er november en varm måned med temperaturer rundt 30 grader og mye sol. Den ordentlige vinteren starter ikke før i desember og blir karakterisert av varme, solrike dager fulgt av kalde netter. Helt nord i landet, i byer som Saidpur eller Rangpur, er det som regel ganske kaldt, mellom 11 og 23 grader i januar.

Beste tid til å besøke landet?
Den beste tiden å besøke Bangladesh er vanligvis i vintermånedene mellom november og februar. Dette er perioden med mildt og behagelig vær i landet. Temperaturene er vanligvis milde og behagelige, spesielt i de sørlige og sentrale regionene.

Vær oppmerksom på at klimaet i Bangladesh kan variere avhengig av regionen du besøker. I de nordlige områdene kan det bli kaldere, spesielt om natten, så ta med passende klær.

 • Sommermånedene, spesielt fra mars til juni, kan være svært varme og fuktige i Bangladesh. Temperaturene kan overstige 40 grader Celsius i noen områder, spesielt i de sørlige delene av landet. Dette kan gjøre sightseeing og utendørsaktiviteter mindre behagelige.
 • Monsoon-sesongen varer fra juni til oktober, og under denne perioden kan det regne kraftig i store deler av landet. Dette kan føre til oversvømmelser og gjøre reise- og opplevelsesmulighetene begrenset. Hvis du besøker Bangladesh i løpet av monsunen, bør du være forberedt på regn og eventuelle reisehinder.
 • Generelt sett er vintermånedene det ideelle tidspunktet å besøke Bangladesh, da været er behagelig og landet er i full blomst. 

Myntenhet: I Bangladesh brukes det Taka (BDT) og 1 BDT= 100 poisha. Derimot er 1-taka mynten veldig sjelden og nesten aldri brukt, og du vil nok ikke se poisha i det hele tatt.

FreeCurrencyRates.com

Kontanter: Kontanter er den mest aksepterte betalingsformen i Bangladesh. Sørg for å ha nok kontanter tilgjengelig, spesielt når du besøker mindre byer eller landlige områder hvor minibanker og kredittkortterminaler kan være begrensede.
Kredittkort og debetkort: Kredittkort som Visa og MasterCard aksepteres vanligvis på større hoteller, restauranter og butikker i byene. Debetkort kan også brukes på minibanker for kontantuttak. Imidlertid er det lurt å ha kontanter som backup, da kredittkort ikke alltid er akseptert overalt.

Kostnadsnivået:
Bangladesh er generelt sett lavere sammenlignet med mange vestlige land. Det er vanlig å prute på prisene når du handler på markeder og i de fleste butikker hvor det ikke er en prislapp på det du vil kjøpe. Her er noen vanlige utgifter du kan forvente i Bangladesh.

 • Overnatting: Hotellprisene varierer avhengig av beliggenhet, standard og fasiliteter. Du kan finne enkel og rimelig overnatting i budsjettsegmentet, spesielt i mindre byer og landlige områder. Luksushoteller og internasjonale kjeder er tilgjengelige i større byer og turistområder.
 • Mat: Matprisene i Bangladesh er generelt rimelige. Du kan nyte deilige lokale retter på lokale spisesteder og gatematmarkeder til lav pris. Internasjonale restauranter og hotellrestauranter vil være noe dyrere.
 • Transport: Offentlig transport som busser og tog er rimelige i Bangladesh. Prisene kan variere avhengig av avstanden og klassen du velger. Taxitjenester er også tilgjengelige, men det er lurt å avtale prisen på forhånd eller bruke måleren.
 • Attraksjoner: Inngangsbilletter til museer, historiske steder og nasjonalparker i Bangladesh er vanligvis rimelige. Noen steder tilbyr også rabatter for internasjonale turister.
  • Shopping: Bangladesh er kjent for sin tekstilindustri, og klær og tekstiler kan være rimelige å kjøpe. Prisene vil variere avhengig av kvalitet, design og hvor du handler.

Tips
I Bangladesh er det ikke vanlig å gi tips for tjenester på samme måte som det kan være i noen andre land. Imidlertid blir det mer vanlig å gi et lite tips for god service i visse sektorer, spesielt i turistområder og i høyere prisklasser. Her er noen retningslinjer som kan være nyttige.

 • Restauranter: I noen restauranter kan det være vanlig å legge igjen et tips på rundt 5-10% av regningen som en gest for god service. Det er imidlertid ikke obligatorisk, og du kan også velge å avrunde regningen oppover eller la et mindre beløp som et tegn på takknemlighet.
 • Hoteller: I hotellbransjen er det vanlig å gi et lite tips til bagasjebærere og romservicepersonale hvis de gir ekstra hjelp eller service. Du kan gi et par taka eller et lite beløp som et tegn på takknemlighet.
 • Transport: Mens det ikke er vanlig å gi tips til offentlige transportmidler som busser eller tog, kan du vurdere å gi et lite tips til sjåfører eller drosjesjåfører hvis de gir ekstra hjelp, bærer bagasjen din eller gir en ekstra god service. Avhengig av beløpet kan du runde opp prisen eller legge igjen et par taka ekstra.
 • Guider og reiseledere: Et passende beløp kan variere avhengig av lengden på turen, kvaliteten på tjenesten og din personlige vurdering. Som en generell retningslinje kan du vurdere å gi et tips på omtrent 10-15% av turens eller utfluktens kostnad.

Husk at tipsing er frivillig, og det er opp til din personlige skjønnsmessige vurdering. Det er også viktig å merke seg at tipskultur kan variere avhengig av sted, type etablering og lokale skikker.

Interessante fakta:
Bangladesh er et enestående og imponerende land, og det er mye interessant å lære om landet.

 • Bengaltigeren er landets nasjonaldyr, og dette majestetiske dyret har et brøl som kan høres hele 3 kilometer unna.
 • Bangladesh ligger ved verdens største bukt, Bengalbukta, som er hele 2,172,000 kvadratkilometer.
 • All de automatiske rickshawene i hovedstaden Dhaka går på flytende naturgass og ikke bensin, som hadde gjort byen ekstremt forurenset.
 • Bangladesh er hjemmet til verdens største sammenhengende mangroveskog, Sundarbans. Det er også her du finner den majestetiske bengaltigeren.
 • Cox's Bazar, en by i Bangladesh, har verdens lengste strand, som strekker seg over 120 kilometer.
 • Bangla er det offisielle språket i Bangladesh, og det er det syvende mest talte språket i verden.
 • Bangladesh har en av verdens eldste universiteter, Dhaka University, grunnlagt i 1921.
 • Mikrokredittbevegelsen, som fokuserer på å gi små lån til lavinntektsgrupper, har sin opprinnelse i Bangladesh. Nobels fredsprisvinner Muhammad Yunus grunnla Grameen Bank, som spilte en viktig rolle i utviklingen av mikrokreditt.
 • Bangladesh har tre UNESCOs verdensarvsteder: Sundarbans National Park, Bagerhat-området og Ruinene av buddhistklosteret i Paharpur.

Festivaler:
Bangladesh er kjent for sitt mangfoldige kulturliv og feirer en rekke fargerike festivaler gjennom året. Her er noen av de mest kjente festivalene i Bangladesh.

 • Eid al-Fitr: også kjent som "Ramadan Eid", feires av muslimer over hele verden etter avslutningen av fastemåneden Ramadan. Det er en tid for bønn, glede og samvær med familie og venner. Folk kler seg i sine fineste klær, gir gaver og deler deilige spesialiteter.
 • Durga Puja: er en av de største hindufestivalene i Bangladesh. Det feires til ære for gudinnen Durga. Fargerike og intrikate statuer av guder og gudinner blir laget og tilbedt i spesielt konstruerte strukturer, kjent som "pandaler". Det er en tid for religiøse ritualer, musikk, dans og festligheter.
 • Pohela Boishakh: markerer det bengalske nyttåret og er en viktig nasjonal festival i Bangladesh. Feiringen innebærer tradisjonelle kulturelle arrangementer, folkedanser, musikk og prosesjoner. Folk kler seg i tradisjonelle bengalske klær, som sari og punjabi, og nyter spesielle retter som panta bhat (fersk ris), ilish fisk og andre delikatesser.
 • Independence Day: Bangladesh feirer sin uavhengighetsdag 26. mars hvert år. Dagen markerer landets uavhengighet fra Pakistan i 1971. Det er en viktig nasjonalferie, og det holdes nasjonale flaggheiser, militærparader, kulturelle forestillinger og ildverk.
 • Bishwa Ijtema: er en av de største islamske religiøse samlingene i verden. Den finner sted ved elven Turag i Tongi, nær Dhaka, og tiltrekker seg hundretusenvis av troende muslimer fra Bangladesh og andre land. Det er en tid for bønn, prekener og åndelig fordybelse.
 • Pahela Baishakh (april): dette er feiringen av Bengalsk nyttår og feires med fargerike samlinger og det organiseres flere kulturelle arrangementer. Du kan smake på den nydelige tradisjonelle retten Panta i parken Ramna og se bevitne en rekke turneringer og båtkappløp. Det er spesielt fascinerende å se hvor raskt de tradisjonelle robåtene i tre kan gå. Du kan også dra på flere titalls messer i Dhaka og byens omkringliggende landsbyer.
 • Shakrain Festival (januar): denne festivalen blir feiret i gamlebyen til hovedstaden Dhaka. Du observerer gjerne at mennesker samles med dragene sine på taktoppene til husene sine om ettermiddagen. Dragene flys veldig høyt og noen gang fører festivalen til den såkalte drageslåssing hvor hver deltager prøver å nappe hverandres drager. Når det blir natt skytes det opp fyrverkeri som lyse opp himmelen over gamlebyen og du kan også få med deg noen av de spektakulære ildslukker-showene.

Disse festivalene viser den rike kulturen, religiøse mangfoldet og fellesskapsånden i Bangladesh. De er en flott mulighet til å oppleve landets tradisjoner, glede seg over festligheter og bli kjent med det livlige samfunnet.

Matkultur
Matkulturen i Bangladesh er mangfoldig og rik på smaker. Det bengalske kjøkkenet har innflytelser fra indisk, persisk, tyrkisk og britisk matlagingstradisjon, og det er preget av krydret og velsmakende mat.
Ris og fisk er viktige ingredienser i det bengalske kostholdet, og det er også mye bruk av ulike krydder, urter og chili. Vegetariske retter er også vanlige og gjenspeiler det rike utvalget av grønnsaker og belgfrukter som er tilgjengelige.

Her er noen av de mest kjente rettene i Bangladesh.

 • Biriyani: er en populær og smakfull risrett som ofte lages med safran, krydder, kjøtt (som kylling, lam eller sjømat) og en rekke aromatiske urter. Det er en festrett som ofte serveres ved spesielle anledninger.
 • Fish Curry (Machher Jhol): Fisk er en viktig del av bengalsk mat, og fisk curry er en signaturrett. Den tilberedes med forskjellige krydder, inkludert sennepspasta, løk, hvitløk, ingefær og tomater.
 • Shorshe Ilish: Dette er en spesiell bengalsk rett som består av ilish-fisk (haring) tilberedt i en sennepsbasert saus. Det er en populær og elsket delikatesse i Bangladesh.
 • Bhuna Khichuri: er en form for ris- og linsegryte som er populær i Bangladesh, spesielt under festivaler. Den tilberedes med ris, linser, krydder og grønnsaker og serveres ofte med kjøtt eller fisk.
 • Pitha: er en type bengalsk risbasert kake eller pannekake som ofte spises som dessert eller som snacks. Det finnes ulike typer pitha, inkludert rice cakes, stuffed pitha (fylte pitha) og patishapta (en søt pannekake fylt med sukker og kokos).
 • Chotpoti: er en populær street food-ret i Bangladesh. Det er en blanding av kikerter, poteter, løk, tomat, tamarindesaus og forskjellige krydder. Den serveres ofte med papadam (sprø flatbrød) eller puri (sprø, stekt brød).
 • Kacchi Biryani: er en spesiell type biriyani der kjøttet (vanligvis lam eller geit) blir marinert og tilberedt sammen med ris i flere lag. Retten blir deretter bakt i en leirkrukke for å gi den en unik smak og aroma.

Dette er bare noen få eksempler på de mange deilige rettene i det bengalske kjøkkenet. Bangladesh byr på et bredt spekter av smaker, krydder og kulinariske opplevelser som er verdt å utforske for matelskere.

Se våre reiser til dette reisemålet