Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Fra spektakulære ørkenlandskap med storartede ørkenslott, til den frodige Jordandalen, til antikke arkeologiske undere, travle souker og rolige strender ved Rødehavet – Jordan er helt klart et land som byr på ekstraordinære kontraster.
En reise til landet blir gjerne karakterisert av hyggelige mennesker som mer enn gjerne har lyst til å hilse deg velkommen til deres magiske land og dele sin unike historie med deg. Historisk sett har de også en veldig åpen kultur: Karavaner gjorde den legendariske Via Regia-veien til en travel rute og muslimske armeer, romerske legionærer og barske korsfarere reiste gjennom landet og etterlot seg imponerende monumenter. Reminisensene fra denne tiden, som inkluderer romerske amfiteatre, korsfarerslott og mosaikker med kristne motiver, fascinerer fortsatt reisende som kommer for å få et inntrykk av hvordan det så ut i antikken. Jordan er sannelig en destinasjon med en veldig spennende fortid med mye å avdekke: Du kan oppdage byen Petra – også kalt den glemte by – eller våge deg til Wadi Rum, hvor du kan campe under den fantastiske, åpne nattehimmelen som kommer tilsynet over ørkenen etter solnedgang. Forestill deg hvordan det føles å flyte på ryggen i det supersalte Dødehavet eller å dykke i Rødehavet ved Aqueba etter en dag fylt med spektakulære inntrykk av Jordans historie og du får et bilde av hva en tur til dette fortryllende landet kan by på.

Høydepunkter
 • Petra – Det imponerende UNESCO-verdensarvstedet er en av Midtøstens mest imponerende attraksjoner, og her kan du beundre mye nydelig arkitektur i sandstein i tillegg til gravsteiner, templer og bysantinsk mosaikk. Er du av den sporty typen kan du også gå opp de 850 trappetrinnene til byens høyeste punkt, hvor du vil  finne et kloster. Atmosfæren i byen endrer seg med tiden på dagen og med sin gripende skjønnhet og ekstraordinære arkitektur syns vi det definitivt er verdt å bli i Petra i minst to dager. Spesielt om natten transformerer byen seg til noe helt annet. Med en klar nattehimmel og et hav av stjerner over deg kan du se hvordan passasjen til skattekammeret gjemmer bort hovedattraksjonen i nattens mørke. De rustfargede stein formasjonene som nesten virker hypnotiske på dagtid gir et helt annet inntrykk og stillheten tar nesten pusten fra deg. Du blir ikke rørt av Petra – du blir overveldet.
 • Amman – Jordans hovedstad er en av de lengst bebodde byene i verden. Amman er en by som har bevart sine antikke røtter men som også på elegant vis har omfavnet det 21. århundret. Den er en av få byer i Midtøsten som har blitt kraftig påvirket av det moderne Vesten, men på en høyde midt i sentrum vil du også finne ruinene til byens festning, som inkluderer Hercules’ tempel og en bysantinsk kirke. Nede i byen, rett ovenfor en livlig gate, kan du oppdage det romerske teateret som også bare er et steinkast fra et flertall krydderbutikker og  travle markedsplasser.
 • Wadi Rum – I nesten et helt århundre har denne øde ørkendalen (wadi) og sine høye monolitter blitt assosiert med den verdenskjente arkeologen T.E. Lawrence. Her kan du beundre de detaljerte helleristningene som har blitt foreviget i den røde sandsteinen og som minner om at området har vært bebodd i tusenvis av år. Det bor fortsatt beduiner i dette verdensarvstedet og har du lyst kan du også bo på en av campene deres. Uttrykket ‘morgenstund har gull i munn’ har aldri vært mer anvendelig en i Wadi Rum – står du opp tidlig kan du få med deg en uforglemmelig kamel-tur ved soloppgang
.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Amman regionen
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juli (26ºC) / Kaldeste måned: januar (9ºC) / Våteste måned: januar (16,8mm)

Hvordan er været?
I hovedstaden Amman opplever du gjerne strålende temperaturer i løpet av sommermånedene (mellom juni og august) med behagelige og kjølige kvelder. På steder som ligger lavere over havet, som Jordandalen og Akababukten, opplever du den sterkeste varmen og høyeste luftfuktigheten. Oppholder du deg i Wadi Rum eller i ørkenen vil du oppleve spesielt høye temperaturer men ingen luftfuktighet. Drar du til fjellområder burde du forberede deg på et kjøligere klima, siden høyden kan føre til langt lavere temperaturer. Vinteren i Amman (mellom desember og februar) kan oppleves som overraskende kald og mellom desember og mars du har størst sjanse for å oppleve mye regn og til og med snø. Selv i ørkenen faller temperaturene noen ganger under frysepunktet. Om du ikke vil oppleve lavere temperaturer forblir for eksempel havnebyen Aqaba varm gjennom hele vinteren og har en gjennomsnittstemperatur som ligger på rundt 18⁰C.
Beste tiden å besøke landet
Det er best å besøke Jordan på våren eller på høsten, for da vil du oppleve høyere temperaturer (ofte nærmere 30 grader) og kjøligere netter. Drar du i løpet av disse årstidene  har du de beste forutsetningene for å utforske de forskjellige attraksjonene fordi det ikke er for varmt for å gå lengre turer og naturen rundt deg blomstrer. Sommermånedene kan bli veldig varme og temperaturer helt oppe i rundt 40 grader er ikke uvanlig. Om du ikke blir sterkt påvirket av varme er det absolutt verdt å reise til Jordan på sommeren, for da får du muligheten til å oppleve byer som Petra i fred og ro. Du kan også dra til Jordan på vinteren, men da må du forvente snø og kalde netter, spesielt i ørkenen. Det regner også mest om vinteren, men perioder med nedbør er vanligvis korte.
Myntenhet: I Jordan brukes det Jordanske dollar (JOD). 1 JOD = 100 qirsh (også kalt piastres). Lokalbefolkningen kaller også pengene sine "leerah",  et begrep  du ofte vil høre på de lokale markedene.

Tips: Det å gi tips er vanlig i Jordan og er stort sett forventet de fleste steder.
 • Hoteller - det er vanlig å gi JOD1-2 per bagasje hvis du får noen til å hjelpe deg med dette ved innsjekk/utsjekk fra de fleste turist hoteller. Hvis du bor min 2 netter er det også vanlig å legge igjen JOD2 per natt til de som rydder rommene.
 • Restauranter - på en del restauranter er det allerede inkludert 10% i regningen, men det er fortsatt vanlig å legge på mellom 5-10% på toppen av dette hvis du er fornøyd med mat og servering, det samme gjelder for barer.
  Guider - har du en privat guide er det viktig at du avtaker prisen på forhånd og hvis service har vært enestpående er det vanlig å gi 5-10% som en ekstra bonus - på gruppeturer er det vanlig med 5% per person for guide og sjafør
Interessante fakta
Landet har en unik historie, kultur og geografisk plassering det absolutt er verdt å lære mer om. Her er noen fakta vi syns er spesielt spennende: 
 1. Jordan befinner seg ved Dødehavet, et ekstremt salt hav som kan holde hvem som helst flytende.  Havet har en saltholdighet på 34.2 % og er 9.6 ganger så salt som andre hav.
 2. Fem steder i Jordan står på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvesteder: Byen Petra, Al-Maghtas ruinene, Quseir Amra slottet, Umm ar-Rasas ruinene og Wadi Rum området. 
 3. Nasjonalretten i Jordan heter Mansaf og består av kokt lam, en saus basert på fermentert yoghurt som heter Jameed og ris eller bulgur. Det regnes som høflig å avslå et tilbud om mat tre ganger før man godtar det.
Festivaler
Festivaler i Jordan dreier seg ofte om tradisjonelle eller religiøse aktiviteter og er en strålende måte å få et unikt innsyn i Jordans kultur.
 • Hakaya festivalen (september) – arrangeres hvert år i hovedstaden Amman og er en av landets mest prestisjefylte festivaler. Formålet er å forsøke å gjenopplive den tradisjonelle kunsten å fortelle historier. I Jordan spiller historiefortelling en viktig rolle og blir ikke bare gjort for gøy – historier regnes som en informasjonskilde. Hakaya festivalen blir holdt i forskjellige tidsperioder, men om du ønsker å få den med deg anbefaler vi at du opplever den i Amman. Vil du lære om historiefortellingen i Jordan organiseres det også seminarer for besøkende som gir et innsyn i denne delen av Jordans kultur.
 • Rabee’ Awal festivalen (vanligvis i slutten av mars) – denne festivalen varer en hel måned og består av en rekke forskjellige religiøse festligheter. Den blir arrangert under en av de hellige månedene i den muslimske kalenderen og feirer Mawlid –fødselen til profeten Mohammed. Er du I Jordan under denne festivalen kommer du garantert i feststemning – hele landet er oppstemt og lokale markeder blir utsmykket med neonlys og matboder. Vi syns dette er den beste tiden å få en smak av den fantastiske lokale maten.
 • Jerash festivalen (juli) – dette er en av de største feiringene i Jordan, og festivalen blir arrangert i den historiske byen Jerash hvert år. Tusenvis av mennesker strømmer til for å delta i unike forestillinger og du vil også finne et rikt tilbud av musikk, dans, litteratur, mat og håndverk. Du vil også se kunstnerverksteder og seminarer som er åpne for alle. 

 

Se vår destinasjons video fra Jordan

Se våre reiser til dette reisemålet